lauantai 20. elokuuta 2016

Tilanne 2 - 1

Ku tarpeheksi likeltä kattoo, näyttää iha ruusulta.


Tämä saippuakukka eli rohtosuapayrtti. 


Rohtosuopayrtti (Saponaria officinalis)
Siinon tuallaane hianovaraane häivährys violettia tai vaalianpunaasta, miten sen ny näkööki. Vaatimatonki viälä, ainaki kasvualustastansa. Mullon tätä kahares paikas, kinttupoluulla seinäviäres, oikee törkiän kuivas paikas.......


Siilopenkki
.......ja sitte siilopenkis, navetansivulla. Ainut huano puali on lamuava kasvutyyli. Täski on petooniverkkua ympärillä, samoon ku tuan asterinki. Penkin reunas on 'Fanal' jaloangervua. Ainut angervoosta joka o vähä nurruune.

Tämä asteri on sitte kova kukkimahan ja kukkii kauvan. Useen ensilumi sataa kukkien päälle. Tarkemmasta nimestä ei oo mitää tiatua. Kova son leviämähän. Tuas son pysyny viälä paikallansa, ku son istutettu ilimastoontiputken pätkähä.

Perhosekki siitä tykkää. 

Nii, että mikä 2 - 1 tilanne. No sitä vaa, että mulla on riasana kolomes paikas sitä valakokukkaasta elämänlankaa, kuakkaviarasta tai siis oli. Ny ei sitä oo enää ku yhyres paikas. Täs siilonpohojaski sitä oli, mutta kaivoon penkin etureunasta koko kasvualustan ylähä ja nypiin kaikki juurenpätkät. Viimme syksynä sitä kasvoo viälä tuala takana konnanyrttien seas. Konnanyrtit oli nii kivasti kukas etten raaskinu niitä ruveta pelemuuttamaha, vaa verin kaikki köynnöksen versot sykkyrälle tuaho sivulle ja kaaroon kastelukannulla Ronruppia päälle. Meinasin, että keväällä teen ylähäkaivuun, muttei tarvinnukkaa, ei elämänlangan elämänlankaa. Ennemmi oon hävittäny sen puaripenkistä kaivamalla. Ny sitä on enää tuvan länsireunalla.
Täs navetan sivupenkis sitä ongelmaa ei oo ollu. Kivasti tämä viimme syksynä loppuhun tehty penkki on sarekesän ansiosta tuuhettunu.Perhosmangneettina toimii soihtunauhus.


Soihtunauhus (Ligularia x Hessei)Sivupenkki
Tuas etureunan kuunlilijarivistös, heikoon lenkki on 'Frances Williams' sinikuunlilijat. Ainut kuunlilija joka otti nokkihin talavesta.Tosi ku vesi! Syksy lähestyy.... Kuulin kurkien huurot! Ne jo parveeloo.Olin muute tänää (lauvantaina) käymäs sellaases paikas, etten viäläkää meinaa tajuta. Siitä sitte myähemmi ja aurinko paistoo koko päivän. Mainittemisen arvoone asia!


Nautinnollista pyhää!

18 kommenttia:

 1. Komeat perennapenkit! Rohtosuopayrtti on mainio vaihtaessaan väriään syksyn edetessä. Kurjet ovat selvä syksyn merkki, jotenkin niiden huudoissa on niin melankolinen sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenki tykkään siitä, vaikka retkottaaki.
   Oikee säikährin, ku kuulin niire rääkääsyt. Nykkö jo.....ei kai syksy viälä oo.

   Poista
 2. Rohtosuopayrttiä on kehuttu hiljan parissa muussakin blogissa. Pitäisiköhän hankkia sitä itsellekin. Asterisi näyttää elokuunasterilta (en tosin mene vannomaan). Se on kova leviämään ja viettää enimmän aikansa makuultaan eli vaatii tukemista. Uusi penkkisi on hieno ja tosiaankin hyvin rehevöitynyt sitten perustamisensa.
  Mitähän jännää nyt on odotettavissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sei vaari sen kummempaa hoitua ku tukemisen. Vois istuttaa sen tukevampien taa, nii hoituus seki.
   Asteri on torennäköösesti justihi joku elokuunasteri. Iliman tukia kaatuuloo satavarmasti.
   Kesän sateet on auttanu rehevöötymises.

   Poista
 3. Suopayrttiä kasvaa minunkin puutarhassani tosin hieman väärässä paikassa, eli taikinamarja-aidanteessa. Olen sitä joka vuosi hieman kurittanut, mutta se on tosi sinnikäs sissi, eikä ota moisesta lainkaan nokkiinsa. Ihana ja Suomen oloihin sopeutunut perenna hyvällä tuoksulla varustettuna.
  Pihasi näyttää aina yhtä huolitellulta ja kauniilta oli vuodenaika mikä tahansa.
  Puhaltelen lämpimiä tuulia sinne teille ja niiden mukana aurinkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkiä on, ei vähästä hätkährä.
   Kiitos puhalteluusta! Lauvantaki ja puali pyhää piisa poutaa :)

   Poista
 4. Minä vähän leikkelin rohtosuopayrttejä joskus alkukesällä. Ne pysyivätkin nyt pystyssä, ehkä kukkivat pikkuisen myöhemmin mitä yleensä. Normaalisti ne täälläkin lamoavat pitkin poikin, vallankin jos on kovia sadekuuroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että ku muistaas ens kesänä tuan leikkauksen. Sitähän pitää kokeella.

   Poista
 5. Saa meilläkin levitä tuo rohtosuopayrtti. Olen siitä aina tykännyt. Mutta elämänlanka tai karhunköynnös on oikea vihulaiskasvi. Nyt se levisi jo uusimpaankin kukkapenkkiin. Kasvien siirtelytissä on aina riskinsä.
  Komia on tuo Sun navetansivupenkki - siisti ja rehevä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän pitää rohtosuapayrtin kuitenki omas paikas. Tilaa on nii rajootetusti, ettei voi päästää mitää kauhiasti leviämähän.
   Elämänlanka on kyllä surkia seuralaane. Sen juurethan on nii paksut ja valakooset, että ne eroottaa hyvi, muttei tartte jäärä ku pualen sentin pätkä, nii uutta alakua pukkaa. Se kyllä leviää siämenestäki, varsinki nykyysi, ku on ollu näitä pitkiä, lämpöösiä syksyjä. Siämenet kerkiää valamistua.

   Poista
 6. Kylläpä olet hyvin naamioinut noiden kasvien tuet, kun ei niitä näy kuvassa ollenkaan. Hienoa, jos olet saanut hävitettyä karhunköynnöksen. Meidän mökillä on sitä kolmessa paikkaa ja en ole saanut hävitettyä, kun maasto on niin kivikkoista ja hankalaa. Eivät edes kadonneet, vaikka laitoin myrkkyä. Olen nyt vaan repinyt niitä aina pois, etteivät sotke perennoja ja pensaita.

  Hyvin sopii tuo kellertävä kuunlilja nauhusten kanssa, mulla on sitä samalla tavalla yhdistettynä mökillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeele vaa viälä myrkyttää. Lehtimassaa vaa pitää olla aika palio, nii myrkky puroo paremmi.
   Vaihroon keväällä nuaren kaharen suurempilehtisten kuunlilijojen paikkaa keskenään. Halusin tuan vaaliempi lehtisen keskemmälle penkkiä. Mäki oon tuaho järiestyksehe tyytyvääsempi.....ainaki viälä :)

   Poista
 7. Kurjet parveilee jo meilläkin, ja pitävät kovaa huutoa yöaikaan. Kaunis ja siisti istutus navetan kupeessa, melkein käy kateeksi, ei rikan rikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa jo nii syksyyseltä. No, tuntuu jo ilimojen pualestaki.
   On ollu tänä kesänä oikee syrämmenasia, tuan penkin haraamine. Peltomullastaku pukkaa kaikkia maharollisia rikkiksiä.

   Poista
 8. Muistan tuon suopayrtin mummoni pihasta. Elämänlanka- siinä vasta vitsaus! Meilläkin kotipihalla sitä tulee pensasaitaan naapurin pihasta. Yäk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläki vanahastuvas oli kivijalaanviarusta rohtosuapayrttiä täynnä, kauvan kauvan sitte.
   Siinä kolomannes paikas ne tuloo meillekki naapurin puskista. Yäk! Yäk!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...