keskiviikko 31. elokuuta 2016

Syksyn komiimmat

On eherottomasti daaliat, joita iliman en enää osaasi olla. Nii monena vuatena oon niitä talavettanu ja kasvattanu. Loppukesästä perennat hiipuu, mutta daaliat senku komistuuvat.


'Härmälääne'

Kirijootin vuasi sitte jutun daalioosta. Kuvia oli kans tästä mun ainukaasesta maatiaasdaaliasta vai pitääkö sanua joriinista. Soli pikkuusen yksinääsen näkööne, isoo rotjake navetannurkkapenkis, ku muut uuremmat olivat nii kovin mataloota.

Sitte rupes tapahtumaha. Sähköpostihi tuli viästi Pasilta Turuust, joka kerää vanahoja maatiaasdaalioota. Soli pongannu mun daalian kuvan ja kysyy siitä palaa. No tottamaar, se järiestyy ja sovittihin keväällä tapahtuvasta juurakootten vaihrosta. 


'Turun Tori'
Keväällä Pasi sitte lähetti mulle 'Turun Tori'n, jonka kukka on aivan ihana, oikia namu. Mä huakaalen  sen ääres monta kertaa päiväs.


Turkulaane pompondaaliaSain ylimäärääsenä kylykijääsenä turkulaasen pompondaalian, jolla o sitte säntilliset kukat.Melekee täyret pallot. Färi o pikkuusen aniliinimpi ku mun omas. En vaa saa punaasta färiä kuvattua oikee. Miksiköhän sonki nii vaikiaa?


Lupaavan palio nuppuja ja täytyy vaa toivua, että hallat pysyys kaukana.


Pompondaalia tuntuu olevan palio nirsompi. Se lähtiki keväällä tosi hitahasti liikkeelle. Kukkia on ollu vasta muutama auki. Nuppuja kyllä löytyy.


Kiitos Pasille näistä komeesta joriiniista!


'Härmälääne', 'Turun tori' ja Turkulaane pompondaalia.
Ristittihi mun daalia 'Härmälääseksi', ku sille piti saara joku tyänimi, ku son kerran Härmästä.
Ostin keväällä uusiaki juurakoota. Kaikki ei viälä kuki, eikä osa ruvennu eres kasvamahankaa. Pinkki 'Elga' kaktusdaalia osoottautuu tuallaaseksi vanahojen alushousujen färiseksi. On hyvän kokoone, mutta färi on nii samallaane, varsinki vanahas kukas, ku takana oleva seinä, että on ens vuanna pötis johonaki mualla. Jos ny eres talavehtii. Osahan ei aina seleviä.


Kruunukärhö 'Georg'
Pakko laittaa kuvaa tähä välihi daaliooren takana kasvavasta kärhöstäki. 


'Park Princess'
Tämän matalan istutin ny purkkihi ja son nurkkapenkin toises pääs.


Nurkkapenkin daaliat.
Vaikka laitoon alakukesästä petooniverkosta liäriöt tuiksi daalioolle, (liian matalat) on ollu ongelmia. On ne nii haurahia, varsinki 'Härmälääne' laitimmaasena on kokenu kovia. Erilaasia kepakoota on saanu tunkia lisätuiksi. Jos olis tiänny, ettei kärhöt tänä vuanna kasva, olis matalimmat kehikot ollu omialtaasia daalioolle. Ens vuanna on taas palio viisahampi.


Taas hurahti kuukausi johonki ja ny alakaaki sitte virallisesti syksy. Apua!

Komiaa syyskuuta kaikille!

30 kommenttia:

 1. On aivan mahtavat daaliat! Hienoa, että olet saanut käsiisi oikein wanhoja kunnon joriineja. Minä en daalioista paljon ymmärrä, ihailen sujuvasti. Harrastajat kuitenkin aina näissäkin korostavat vanhojen lajikkeiden hienoutta ja ennen muuta kestävyyttä. Ovat todellisia syksyn kaunottaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkää niistä palio ymmärrä, mutta komeeta ovat, korkeeta ja runsaskukkaasia.

   Poista
 2. On ilo katsoa kauniita kuvia upeista daalioistasi!

  VastaaPoista
 3. Daaliat on kuin persilja. Kuuluvat syksyyn. Komian isoja kukkia tekevät ja aina saa peljätä hallaa. Nokkautuvat vähästäkin pakkasesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joinaki vuasina, jos on luvattu vaa yks hallayä, oon peitelly ne. Pötit oon viäny sisälle. Useen on sitte viälä pitkä lämmin jakso ja daaliat jatkaa kukkimista.

   Poista
 4. Onpa upeita! Minä talvetin muutaman kerran omiani,viime talvena ne nuupahtivat ja nyt on uudet kokeilussa. Pitäisi hommata niitä lisää, ovat niin kauan kukassa ja komeita syksyn kukkijoita.
  Niin, syksy se tulee ihan väkisin. Mutta toivotaan lämmintä ja aurinkoa oikein pitkälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä mäki taas innostuun hankkimahan lisää. Pari piäntä juurakkua multaki talaven aikana meni.
   Aurinkoosta syksyä olis toivelistalla :)

   Poista
 5. Upeat on! Hieno homma kun voi tehdä noita kasvivaihtoja toisten harrastajien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Pikkuusen piti jännätä, seleviääkö juurakko talaven yli, mutta hyvin meni.

   Poista
 6. Hienoja daalioita! Voi kun minäkin joku kesä onnistuisin saamaan edes yhden juurakon kukkivaksi. Tämän kesän kokeilu paleltui heti kun olin sen ulos istuttanut ja se ei varmaankaan ehdi kukkia enää vaikka on ponnekkaasti uudet varret tehnytkin. Ensi vuonna uudestaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erellis kesästä viisastunehena, mullaki oli pari viikkua, kaksinkertaane harso päällä. Toivottavasti aurinkua riittä ja sunki oma kerkiääs kukkia.

   Poista
 7. Todella upeaa daalioiden kukintaa. Paraisilla asuva Pasi otti minuunkin yhteyttä muutama vuosi sitten saman asian tiimoilta ja sain vaihtarina valita omalle punaiselle vanhakantaiselle daalialleni Pasin valikoimista haluamani joriinin ja kuinkas ollakkaan päädyin minäkin juuri ihanaakin ihanampaan "Turun toriin". Kultahelokkia sain vielä vaidon kylkiäisinä ja se on siitä asti ollut joka kesäinen ilonaihe puutarhassamme. Turun torin suhteen kävi sitten ikävämmin. Laitoin sen juurakon kasvamaan isoon ruukkuun keväisin ja siinä se kukkikin upeasti parin kesän ajan ja kasvatti kokoaan kunnes sitten tapahtui jotakin? Juurakkon talvettaminen epäonnistui jostain syystä autotallissamme ja menetin sen. Menetys oli enemmän kuin karvas. En vieläkään osaa sanoa mitä lopulta tapahtui? Olen talvettanut omia perinne punaisiani jo vuodesta 1991 lähtien ja ne ovat aina talvehtineet lähes moitteettomasti. Pasi kyllä tunsi kasvattinsa, sillä hän varoitti, ettei ruukussa kasvatus ole paras mahdollinen Turun torille. Oliko se kenties osasyynä daalian kohtalolle?

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Joo, Pasi kertooki muutamista aiemmista vaihroksista plokkarien kans.
   Voi harmi kuinka kävi. Talavetus on muutenki aina vähä riskaapelia. Toivottavasti onnistun nuaren kans.

   Poista
 8. Valtavasti ihania kukkia!
  Miten talvetat daaliasi, ite aioin yrittää autotallissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viän talaveksi kellarihi. Enkä rapsi ku enimmät ravat pois. Annan olla terassilla kuivamas pari päivää. Laitan pärekorin pohojalle muutaman sanomaleheren ja laitan juurakot päälle. Joskus on ollu mittariki. Lämpyä nuan kymmene. Ehkä vähä liian lämmin ku muut talavetettavat rupiaa kevättalavella tyäntämähän uutta kasvua.

   Poista
 9. Daaliat ovatkin niitä syksyn viimeisiä kukkijoita. Sinullapa onkin upean värisiä ja komean kokoisia. Olikohan tuo Pasi joskus eden- ohjelmassa mukana, muistan nähneeni suuren rivin perinteisiä daalioita ohjelmassa, joita asukas oli kerännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oonki toivonu saavani tuaho navetanseinälle rivin korkeeta daalioota. Ny siinä onki jo niitä ihan kivasti. Ens vuanna saaki istuttaa ne vähä harvempaha. En oikee uskonu, että nua uurekki kasvaas heti nuan korkeeksi, mutta juurakokki oli hyvän kokoosia, eikä mitää piäniä nysiä, niinku kaupasta ostetut.
   Sama kaveri :)

   Poista
 10. Härmäläiset ja turkulaiset ne sopivat mainiosti yhteen.
  Komiat on joriinit. Toivottavasti selviävät hyvin talvesta. Meillä lähes kaikki juurakot menetettiin viime talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös :) Talavesta seleviämistä mäki hartahasti toivon. Voi itku, toivottavasti jälielle jäänehet kukkiivakki sitte muiren erestä.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Toivottavasti lämmintä piisaas, nii komistuusivat entisestään.

   Poista
 12. Upeita, komeita ja värikkäitä daalioita sinulla. Hienosti kukkii myös tuo Georg.

  VastaaPoista
 13. Mikä daaliameri ja mitä värejä! Syötävän ihania, ei ihme, että huokailet siellä.
  Teit kyllä hyvät vaihtokaupat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei ny ihan meri, mutta melekee :) Oon kyllä tosi tyytyvääne.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...