torstai 20. lokakuuta 2016

Aikalisä

Viimme pyhänähän oli aika kirpakka sää. Oliki uhurattava hetki vetoketjun vaihrolle, jotta sais sellaaset kamppeet päälle, että tarkenis mennä pihalle.Sitte oli paras teherä jotaki sellaasta, että tarkenis ja sais liikuntaa.Haa, terijoensalavat! Nuaren paikalle on suunnitelmis teherä yhtä ja toista, mutta koska, sitei tiärä viälä kukaa. Jos tekis niille piänen risusavotan, nii ne sais tuas viälä jonku aikaa olla. Tiällehän ei näkyny kesällä kunnolla  enää kummastakaa liittymästä. Vaihtoehtona oli kaato tai kavennus.
Nykku leheret o kaikki tippunu, tilanne ei näyttäny enää nii vaaralliselta, mutta ens kesänä solis entistä pahee.Ei muutaku saha ja oksasakset kätehe. Napsiin nii korkialta oksia pois ku A-tikkahilta yletyyn ja sahasin muutamia runkojaki. Onneksi isäntä nosteli suurimman osan raktorilla kärryylle. Multa olis menny koko päivä, eikä olisi riittänykkää, kuntoki olis varmasti loppunu keske.Ny näkyy ja luulis ettei nua oksat heti etehe laske.Isäntä sahas viälä moottorisahalla muutaman rungon pois. Ei tämä aika varmasti paras maharolline ollu tuaho hommaha, mutta tuski nua siitä mitää piittaa. Ei kai niitä ny mikää tapa, sitkeetä sissiä. Mutta ny on annattu nualle aikalisä, ei oo pakko kaataa, ku tuli raikullekki tilaa. Ei raavi enää oksat  kylykihi naarmuja.

Mullei oo ollu tiänviäres minkäälaasta syysasetelmaa. Mutta ny innostuun laittamahan eres jotaki.Laitoon ny sitte tuallaasen. Vaihran syklaamin myähemmi kanervihi, mutta on ny eres jotaki färiä.


Siilopenkki

Onhan nuasta terijoensalavoosta ollu jotaki hyätyäki. Kukkapenkkiihi oon raijannu kaikki leheret. Keväällä näköö oliko vikatikki.


Kruunukärhö 'Georg'
Sitte viälä kuva koko kesän kukkivasta kärhöstä.


Tähkälilja (Phormium cookianum) 'Cream Delight'.

Tänää pilikahti hetkeksi aurinkoki. Kinttupoluulla on koko kesän ollu tähkälilija. Otin sen tänää purkkihi ja meinaan talavettaa sen sisällä, vaikka mulle sanottihinki että menis pihallaki talaven yli. En usko. Onko kellää kokemusta?

Ny taitaa säät kylymetä. Mittari o nollas. Oliskohan huamenna kuuraa tääläki.
Hyvää loppuviikkua!

22 kommenttia:

 1. Meillä on tuossa tontin laidalla pari terijoensalavaa. Ne kukoistivat ekat 15 vuotta, sitten niihin iski jokin. Alkoivat kuolettamaan/kuivettamaan oksia. Siispä vedettiin ne ihan oksattomiksi kun kaikki sanovat, että ei niitä saa tapettua millään. Kaksi vuotta jurosivat ja tänä kesänä nyt näytti ekan kerran siltä, että ei ne nyt kuolekkaan. Ei nyt mitään komeita kuten ennen aikaan, mutta tielle päin kuitenkin näköesteenä jonkinlaiset. Hieno syksyasetelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua on veretty tapille kai joskus viistoista vuatta sitte. Ku tulin tänne, noli pualitoistametrisiä palloja. Muutamana vuanna niitä typistelin, muttaku puutarhan teko rupes viämähän aikaa, typistely jäi. Kai nuallaki o jotaki omia tautia, mutta oon luullu että olisivat irioottivarmoja.

   Poista
 2. Salavat olivatkin kasvaneet melko muhkeiksi, joten karsinta oli varmaan ihan paikallaan.
  Täällä meilläkin oli toissa yönä jo muutama aste pakkasta.
  Kauniin värinen syklaami ja kiva asetelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä viimmeestänsä olis pitäny karsia, mutta ny son tehty. Saa nähärä, millälailla vihertyyvät keväällä.
   Meillä oli illalla pari astetta pakkaasta, mutta aamulla oliki jo lämpöasteeta.

   Poista
 3. Tosi mukavan näköinen syysastelma! Terijoen salava on tosi hieno puu, mutta tänne tontille en ole sitä huolinut kuitenkaan vaikka tilaakin olis. On se eto roskaamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi mäkää nuata istuttanu, mutta ku noli jo tuas. Ei torellakaa sotkuusempaa puuta oo. Aina on jonkullaasia riskuja maas ja tuulisella ilimalla vähä suurempiaki raaskuja.

   Poista
 4. Ei ihan pieni tuo salavasi! Sää lienee kylmenemässä, joten lämpimämpää vaatetta tarvitseekin. Inhoan vetoketjujen ompelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikää ei oo nii tympiää hommaa ku vetoketjuje vaihto. Yäk!!!!! Ei ny viitti roskihinkaa vaatteeta laittaa ja ku mikkää poppakonstit ei enää auta, nii on pakko ruveta hommihi.
   Ny rupiaaki nollaraja häämöttämähä.

   Poista
 5. Ah, miten ihana pihapiiri teillä! Huokailin vain kun katselin noita kuvia :)

  VastaaPoista
 6. Kova urakka sulla siellä ollut.
  Ihan on hyvä aika leikata puita ja pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks vaa tuumas mulle, että oliko liian aikaasta. Ei sen väliä, vaikka käys huanostikki, sitteppä tulis tuaki kohta uuristettua.

   Poista
 7. Eiköhän nuo salavat pudottele sulle vielä ensikin vuonna riittävästi lehtiä kukkapenkkiäsi varten ;). Oma kokemukseni on, että kyllä ne siitä häviävät. Jos ei talven aikana, niin keväällä kun sirottelee vähän multaa päälle, niin juhannuksena ei enää erota.

  Ihanan siisti sisääntulo teillä!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaanki riittää. Oon muinaki vuasina kuskannu lehtiä penkkiihi, vähemmän tosin. Yllättävän hyvi häviäävät maan uumenihi. Jos on tuuli kasannu johonki paksumman kerroksen, voin ottaa keväällä vähä pois.

   Poista
 8. Varmasti sitten tarkeni tuossa hommassa. Se on kyllä aina onnistujafiilis, kun ryhtyy tuommoisiin suurempiin urakointeihin, mulla tosin aina kestää ruveta! Kaunis asetelma, syklaamissa oikein passeli väri =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkas tulla paikkapaikoon oikee hiki :) Joo, tuli taas tehtyä yks tyä keväältä pois.

   Poista
 9. Oi, teidän puutarhanne on kuin puisto! Terijoensalava on kyllä vertaansa vailla näkösuojana ja sopii kauniisti maaseudulle. Upean näköiset yksilöt teillä! En valitettavasti tunne tuota tähkäliljan sielunelämää, äkkiseltään tuntuu kyllä, että jos kasvi on kotoisin u-seelannista, niin varmempi ottaa sisälle talveksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkösuajana sonki hyvä, mutta vähä turhanki tuuhia ja kasvaa aivan kohinalla. Onki sitte nii haurasta, että riskuja on aina maas.
   Uskon kans, ettei näillä leveyksillä talavia pihalla kestä.

   Poista
 10. Yleensä puutarhahommissa kyllä tarkenee, kun alkuun pääsee;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii tarkenooki, mutta moon välillä sellaane haahuulija, että tuppaa tulla kylymä.

   Poista
 11. Hienosti kukkii vieläkin tuo kruunukärhö 'Georg'.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...