tiistai 19. syyskuuta 2017

Sinine sarija

Tällä hetkellä kukkii monen vuaren orottelun jäläkehe sinisarijapurkiista toine.   Oon ostanu monet kerrat juurakoota ja hyväs lykys non kukkinu yhyrellä kukalla. Talavettanukki oon niitä, joskus son onnistunu, joskus ei.


Kellarista ylähä 11.5.2017

Nämä juurakot oon ostanu kait 2014. Molemmis on kaks juurakkua, että purkki täyttyys nopiempaa, koska sinisarija kukkii sitte vasta kunnolla ku purkki on täynnä juuria. Toisehen ostin valakooset juurakot, mutta ainaki toine niistä on kukkinu sinisellä kukalla. Talavetan nämä pimiäs kellaris. Ny yritin nostaa ne maharollisimman myähä, ku oli nii kylymä kevät. Kellaris sinisarijat lykkää joka kevät tuallaasia färittömiä lehtiä. Pari päivää valooses huanehes ja färi muuttuu viheriäksi. Ja sitte pihalle.


Nuput 18.7.2017.

Vaihroon viimme keväänä nämä suurempiihi purkkiihi, eikä kukan kukkaa näkyny. Mutta tänä kesänä on toisin, toisen purkin kohoralla. Sain piänimuatoosen hepulin ku hoksasin nuput. Löyrin peräti kuus nuppua. JEE! Oon aina kualannu kuvia, jois on isoo purkki täynnä sinisiä palloja. Ny on mullaki, eres piäni toive saara joskus samallaane.


31.7.2017.

Nuppujen kehitystä on ollu mukava seurata. 


28.8.2017.

Kaikkiaan niiton seittemä.


Yksittääne kukkaki on hiano.
Nämon aivan ihania. Kukkien varsi on tukeva ja pysyy hyvin pystys, ku nämon ollu pihalla tuulen ja sateen armoolla. Joskus oon ottanu purkit ylähä jo maalis -huhtikuus ja silloon niitä joutuu pitämähän  kauvan sisällä. Kukkaputkiki tuloo ennemmi, jos tuloo, ja on sitte nii hentoone, että kukat viistää maata. 


Sinisarja -  Agapanthus  14.9.2017.

Jos kesä olis ollu lämpöösempi, olis kukintaki kait alakanu ennemmi, mutta hyvä että eres ny kukkii. 

 Mulla näistä kuivettuu leheret talaven aikana, mutta yks kotipuutarhuri sanoo talavettavansa sinisarijat valoosas kellaris ja silloon leheret säilyy läpi talaven. Sinisarijat olivakki sitte tosi suuria ja aiva  maharottomas kukas. Kuinkas tootta pärijänny sinisarijojen kans?


*******


Toine melekee samanmoone kukka on Brodiaealla.


Suamenkiälistä nimiä en tiärä, onkokaa sitä, mutta joku lilija joka tapaukses. Ostin sipulit keväällä Littelistä. 


Sipulit purkkiin 8.5.2017

Ihan outo kasvi mulle, muttaku soli sinine. Googlestakaa ei ollu palio hyätyä. Kuvia kattelemalla huamasin sen kasvavan joko purkis tai soras. Eli arka ja kuivan paikan kasvi. Päätin sitte laittaa pikkuuset sipulit laakiahan purkkihi. Ku heinämääset leheret oli muutaman sentin mittaaset vein purkin pihalle.


24.6.2017.

Juhannuksen tiätämis leheret oli viistoistasenttisiä ja osoottivat jo lakastumisen merkkiä. Ajattelinki ettei niistä mitää tuu, ku kualoovat kumminki. Annoon kuitenki olla ja kastelin ku muistin.


14.9.2017.

Kummasti vaa rupes nuppuja ilimestymähän ja olinki hyvilläni, etten kipannu purkkia roskiihi.


Yksittääsen kukan aukeemine o, ainaki näillä keliillä, nii hirasta, että ne kerkiää toisesta päästä lakastua ennenku non kaikki auki. 


Brodiaea 'Queen Fabiola' 19.9.2017.

Mutta kukinta on positiivine yllätys, sinisarijan tyyppine, mutta harvempi. Kasvi on nua 40sentin korkuune. Tämänki purkin vois viärä kellarihi ja yrittää talavettaa.


Törmäkatkero -Gentiana septemfida leimupekis.

Penkistäki löytyy sinistä färiä. Leimupenkis kukkii törmäkatkero kirkkahan sinisin kukin.


Mirrinminttu - Nepeta faasseenii 'Junior Walker' leimupenkis.
Ja viäläki jaksaa kukkia tämä ihana vaaliansinine mirrinminttu.


Aino ja Alvar pensasmustikoota.

Nämäki on sinisiä, pensasmustikat. Noukiin tänää pari litraa mustikoota, vähä viälä jäi. Oli nii kylymä, että näpit meinas aiva jäätyä. Märkiäki olivat, ku päivällä sataa tihuutti, vaikka luvattihin poutaa. Isäntäki tuumas puimuris, että pouta tarkoottaa nykyysin, että sataa vaa vähä vähemmä........ että sillai. Jos loppuviikosta alakaas pouta..... ehkä....... kenties........


Aurinkua orotelles, mukavaa loppuviikkua!

32 kommenttia:

 1. Oi miten upea sinisarja, ja sait Brodiaeankin kukkaan! Ihania sinisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras sinisarija, miton ollu :) Ihime, että tua Brodiaea kukkii.

   Poista
 2. Oon aina ihaallu tuata sinisarijaa mutta ku se talavetus on niin vaikiaa.. vaikka oommä prinsessaliljat saanu jo monena vuanna talaven yli, uskaltaaskohan tuata kokeella?

  VastaaPoista
 3. Kauniisti kukkii sinisarjat. Miulle outo kasvi tuo Brodiaeankin, kukka ihan kaunis vaikka onkin harva. Miulla sinisarjat on viileässä (+5') varastossa, ikkunan iäressä talaven. Jonkunverran kellastuttaa lehtiä van korjautuu sitten kevväällä. Oon suanu nyt kolomeen issoon ruukkuun ja nyt rupivaat kunnolla kukkimaan. On usseitten vuosien brojekti. Pyhänä ja muanantaina käytiin puolukassa ja marjoja puhistoissa meinasin kylymee. Poutoo kaivattas tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minkää hätähousun hommaa, tuan sinisarijan kans touhaamine. Sullonki jo hyväs mallis. Mulla ei oo mitää valoosta talavetuspaikkaa, harmi. Oli aivan karsian kylymä tuuli. Ei oo tainnu liiemmin olla poutaa mihinää päi.

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta. Tuo sinisarjainfo tuli minulle tarpeen. Ostin Madeiralta sinisarjan juurakoita, mitään ei tapahtunut kesällä kukkapenkissä. Nyt olenkin miettinyt mitä teen niiden kanssa talvella, ja tästä sinun postauksestasi löysin vastaukset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Kiva että oli hyätyä. Mäki harkittin keväällä kukkapenkkihi kaivamista, mutta päätin mennä samalla tyylillä ku tähänki asti. Nuata purkia vaa tuppaa kerääntyä pikkuuse liikaa.

   Poista
 5. Olen aina ihastellut sinisarjaa ulkomailla, mutta en ole koskaan rohjennut sitä itelle ostaa. Ehkä senkin voisi viedä talveksi isän kellariin...
  Kauniita sinisiä kukkia vielä! Ärsyttävää tämä jatkuva sade. Tämä viikko piti olla poutaa, mitä vielä, ensi viikko pitäisi olla poutaa, katotaan miten käy. Mulla on mattojen pesu vielä edessä ja odottelen poutapäivää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos sulla on talavetuspaikkaki, nii kyllä sitä kannattaas kokeella.
   Jatkuva märkyys rupiaa ottamahan aivoohi. Jos ny kerranki pitääs ennustukset paikkansa.

   Poista
 6. Ihania sinisiä asioita! Nam, mustikoita!
  Sinisarja on upea ruukkukasvi. Meillä oli aikoinaan. Sain sen lahjaksi, mutta ehkä se ei sitten selvinnyt jostakin talvisäilytyksesta, koska enää sitä ei ole olemassa. Muistaakseni tykkäsi vahvasta mullasta. Paljon kompostia panin ruukkuun, niin kukki hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikat on hyviä. Joukkohon pakkaa tulla pikkuuse punertaviaki, mutta pirän niitä jääkaapis muutaman päivän ennen pakkaasehen laittua, nii kypsyyvät..... ja maku senku paranoo. Lannoottaakki pitääs, mutta tänä kesänä on jääny vähälle. Saa nähärä kuinka ens kesän kukinnan käy.

   Poista
 7. No onpa kauniita ja varmasti odotettuja kukkasia! Itse en tohdi yrittääkään noin vaateliaita kasvattaa, tai sitten kärsivällisyys ei riittäisi:) Törmäkatkerokin on huikean kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrittäähän aina voi. Törmäkatkerolla on torella perussinine kukinta.

   Poista
 8. Kiitos Brodiaean kuvista, istutettu on kuivaan paikkaan, katsotaan kuinka käy. Yleensä kokeiluni päättyy huonosti, kuten sinisarjakin, en jaksanut edes talvettaa.
  Viljelijät on nyt todella pulassa olemattomien satojen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaaskohan laittaa viälä jotaki talavisuajaa päälle, varmuuren vuaksi.
   Isoja ongelmia on tiaros, jos säät ei parane. Tarvittaas kaharen-kolomen viikon poutajakso.

   Poista
 9. Isännän toteamus on niin puhdasta totuutta tänä vuonna. Hyvin sanottu! Sinisarjat on tosi hienoja, vaan vähän haasteellisia kasvattaa. Onnistuit hienosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii monta kertaa oon kattonu klasista ettei sara. Meempä pihalle, mutta portahille päästyäni torennu, että sataa sittenki.
   Pitää niitä pikkuusen passata, mutta kyllä kukkimine korvaa kaikki hyysäämiset.

   Poista
 10. Vau, miten hienoa! Sinisarja on upea kukka :)

  VastaaPoista
 11. Oi miten upeasti olet saanut nuo sinisarjan kukkimaan, vaikka kesä oli mikä oli.
  Minä talvetan oman sinisarjani 10-asteisessa autotallissa ja ongelmitta on onnistunut jo useamman vuoden. Kukinnan kanssa onkin sitten ollut toisin. Kuten aiemmin olen jo kertonut niin kukinnasta olen saanut nauttia vain kerran.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei oo mitää hajua, miksi tua kukkii. Samalla lailla hoiretut purkit, mutta vaan toine kukkii. Toisella on pitemmät ja kapiemmat leheret. En tiärä, onko sitte eri laatua. Kiitos samoon.

   Poista
 12. Sinisarjan kukat ovat todella kauniita, kuten muutkin siniset;)

  VastaaPoista
 13. Sinulla on nyt kaunis sininen hetki, voi että. Sinisarjat ovat upeita, ihailen niitä kovasti. Hienoa kun saat ne viihtymään! Ostin messuilta kerran ystävälle minikokoisia sinisarjoja, hän kasvattaa niitä lasitetulla partsillaan ja sanoi, että on vaikea saada kukkimaan. Olet siis sinisarjaguru! Olisikohan tuo brodiae se trileia-sipulikasvi, joka on meillä talvenarka? Kaunis kuitenkin, voisiko pelastaa sisätiloihin talveksi. Ihania sinisiä syyspäiviä sinulle toivottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai oikee guru :D Tais olla pelekkä vahinko. Sama kasvi. Tua trileia taitaa olla sen uus nimi. Tairan viärä kellarihin, jos ei pakkaaspoika kerkiä ensi. Kiitos! Aurinkoosia syyspäiviä sinne!

   Poista
 14. Ihania sinisiä!! Sinisarjan mukulan ostin kevätmessuilta, mutta ei vielä tänä kesänä kukkinut. Tuo lidlin sininen on tiukukukka. Mulla on ollut sitä pari kertaa ja on kyllä kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai tiukukukka. Kiitos suamennoksesta! Heti muuten googletin ja siälä oli sun tiukukukan kuva ensimmääsenä.

   Poista
 15. Onnittelut hienosta onnistumisesta! Samoten oon ihaillut kuvissa ja tv:ssä komeita kukintoja, vaikka sininen ei oo mun lemppariväri. Kuulosta vaateliaalta ja hankalalta, ei siis oo mulle sopiva kasvi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Komeeta on kukinnot vanhoos yksilöös. Aika ronkeli ja arvaamaton on, täytyy myäntää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...