perjantai 15. syyskuuta 2017

Syyskynttilät

Yks loppukesän ja syksyn upeemmista kukkijoosta, on jo monta kertaa mainostamani virgiiniantärykes.


Virginiantädyke -Veronica vircinica 'Fascination' leimupenkis.
Jos kaipaat puutarhaas lisää syysfäriä, muutaku keltaasta, tämä on yks vartehenotettava vaihtoehto.


Se kasvaa noi metriseksi ja pysyy suht hyvin pystys. Kasvupaikkana aurinko tai pualivarijo. Juurakot suurenoo vuasi vuarelta ja samoon kukinnan näyttävyys. Tähkämääset kukinnot sojottaavat ku kynttilät pystys. Kukinta kestää hyväslykys heinäkuulta syyskuulle. Perhos- ja niiren puuttees,  hyvä mötiääsmagneetti. Siton ainaki nelijää eri färiä. Eniten tykkään tästä violetista. Mullon näitä kaks juurakkua ja jostaki kumman syystä tämä leimupenkki, on niiren kolomas kasvupaikka, liikkuvaa sorttia :)


Virginiantädyke -Veronica vircinica 'Album' aitaukses.
Tämän kesän hankinta on nämä valakooset. Orotan, että ens syksynä ne jo kurkottelis korkiemmalle ku tua pualimetrine aita.


Virginiantädyke -Veronica vircinica 'Pink Clow' kaaripenkis.

Vanhimmat virgiiniantärykkehet on kaaripenkis. Tainnu olla jo kuus vuatta ja tuas puskas on nelijä tainta. Aluuksi en tykänny niiren "eiminkääfärisestä" kukinnasta, mutta ku puska on tuuhettunu, färiki jotenki voimistuu. Lisäksi on viälä ainaki sinine färi olemas ja varmasti monia muitaki sävyjä. Löyrin virgiiniantärykkehen, ku aikoonani ettiin syyskukkijoota kaaripenkkihi, jokka olis jotaki muuta färiä ku keltaasta. Syksystä, ku tuloo ensimmääsenä miälehen keltaaset hanhikit ja nauhukset. Onko tämä syyskomistus jo löytäny tiänsä puutarhaas?*******


Vaikken varsinaasesti mikää kimpputyyppi oo.Tein tällääsen peikkomaasen kukkakimpun.


Virginiantädykettä, törmäkukkaa ja jättiverbeena maljakossa.
Saret oli piiskannu muutamia 'Pink Glow'n varsia pitkin maata, jokka häiritti sevverran, että otin leikkurin kätehe ja kävin leikkoomas ne pois. Kokeelin asetella ne kuriispäältä kimpuksi ja siitähän tuli ihan kiva, mutta jotaki muutaki se näytti vaativan.  Törmäkukka kukkii kans viälä ja lisäksi  hain jättiverbeenaaki joukkoho.Tästä tuli ihan peikkotukka miälehe. Tärykkehet venkuloottoo sinne tänne, vaikka kukinnot onki normaalisti niinku kynttilät pystys. Repsahrettuaan  kukinnot yrittäävät nostaa päätänsä kohti aurinkua ja siksi niis on nuata mutkia. Jotaki valakoostaki vois olla joukos, mutta mitä? Mulla mitää sopivaa oo. Onko eherotuksia hankintalistalle?


Kukkaasaa viikonloppua!

34 kommenttia:

 1. Näitä kuviasi katsellessa huomaan, että on ihan pakko hankkia itsellekin virginiantädykettä. Haluan juuri suhteellisen hyvin pystyssä pysyviä perennoja puutarhaani, sillä kasvien tukeminen ei ole oikein minun juttuni.
  Todella ihana kukkakimppu ja maljakko sopii kimppuun aivan täydellisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy tunnustaa, että tuas kaaripenkin puskas, on 30cm korkia petooniverkkokaari ympärillä. Aika hyvin pysyy pystys ittekki, muttei ihan täysin. On kuitenki kokeelemisen arvoone kasvi :)
   Malijakko on niitä harvoja kestosuasikkia, mitä mullon.

   Poista
 2. Tuo kimppu ei kaipaa yhtään mitään lisää. Se on todella hauskan näköinen, kun se sojottaa ja pyöreät törmäkukat ovat kiva vastakohta noille kynttilöille. Sopivan vaasinkin löysit.
  Ala nyt vaan rustata noita kimppuja useammin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kimppu menöö ny näillä evähillä.
   Yleensä, silloon harvoon ku tuan kukkia sisälle, non yhyrestä laarusta tehty ja niis ei palio kuvaamista oo. Mutta, ehkä, joskus.....

   Poista
 3. Aivan ihana peikkokimppu! Todella kaunis, luonnollinen. Ehkä siinä voisi olla muutamia pitkiä heinänlehtiä, jos jostain sellaisia löydät?
  Virginiantädyke on tosi kaunis. Tosiaan totta tuo, että ensin kukka on harva eikä oikein näy, mutta koko kasvi muuttuu, kun kukintoja on enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilimetty peikkokimppu :) Jotaki muutaki se mummiälestä kaipaa. Heinämääset leheret vois olla yks vaihtoehto ja olishan niitä.
   Virgiiniantärykkehes, enemmä ON enemmä.

   Poista
 4. Tädykkeitä on montaa sorttia juur syksyä piristämään. Tuo 'Alba' on mun suosikeita - kuin kynttilöitä. Veronicat on syyskesän parhaimmistoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki nämä loppukesän kukkijat, on ryhyris koko kesän. Niillon yleensä toooosi pitkä kukinta, mikä on isooo plussa.

   Poista
 5. Virginiantädyke täytyykin panna hankintalistalle, sillä perhos- ja öttiäiskasveja ei oo koskaan liikaa. Oikein mukavan näkönen ja tosiaan kynttilämäinen. Kimppus on koree!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virgiiniantärykes on huamiota herättävä komeus ja erityysen hyvä öttiääskasvi.

   Poista
 6. Kaunis kimppu! Miullakin on Virginiantädyke, liila väriltään ja kasvaa kaksmetriseks, tiällä kukinta on jo ohi. On tehny siementaimiakin ja miulla se on rantapenkissä, kovasti on kaikenlaisii pörriisii siinä. Oon tukenu sitä kun järveltä päin tuuloo joskus aika kovastikkin, niin herkästi kuatuu.
  Törmäkukka ei vielä kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hopsan! On sillä mittaa :o Taitaa olla maas aika palio voimaa, ei ihime jos kaatuu. Violetti on mullaki ny kukinnan loppuvaihees. On kaikkista aurinkoosemmas paikas. Mun törmäkukka on tainnu kukkia, liki pari kuukautta.

   Poista
 7. Hauskan näköinenhän tuo virginiantädyke on myös kukkakimpussa! Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 8. Onpas hieno tuo violetti virginiantädyke, se voisi sopia hyvin värimintun kaveriksi. Minulla on valkoinen tädyke, mutta tykkään että se on liian pliisu väri syksyyn, vaikka muuten tykkäänkin valkoisista kukista. Helminukkajäkkärä on kiva syyskesällä kukkiva valkoinen kasvi, suosittelen. Se sopii kimppuihinkin. Kimppusi on kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii voiski. No joo, aika pliisu, mutta toivottavasti se kuitenki loistaas hämäräs, sitte ku olis vähä pulskempi puska. Muistan nähäneheni heleminukkajäkkäräpenkin joskus, hiano, mutta rajootettava kasvi. Kimppuuhi tosin varsin sopiva.

   Poista
 9. Voisit hyvinkin olla kimpputyyppi, tuohan on todella kaunis minkä teit! Olen hieman ihastunut näihin tädykkeisiin leikkokukkina kun kestävät hirmu kauan maljakossa. Sinulla on upeat "puskat" tädykkeitä, minusta tosi upeita kasveja nämä. Jossain puutarhakirjassa suositeltiin kesäaidaksi, tekisi mieli kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tärykepuskista tosi palio. Ajatus kesäairasta on kiva.

   Poista
 10. Ihana kimppu, ei tarvi mitään lisäyksiä. Meillä on iso puska tuota valkoista virginiaa, tänä kesänä se on kasvanut ihan hujopiksi ja kallistelee liikaakin. Keskemmällä kesää sen vieressä kukkii sininen rantatädyke.
  Olen joka poutahetkellä kyykkinyt pihalla, voi miten paljon siellä onkaan hommia! Kävin toissa iltana Terran -70 prosentin aleillassa ja arvaa vaan, oliko auto täynnä... Suurin osa kasveista menee työpaikalle, mutta ehkä nuokkusyreeni ja pallohortensia jäävät meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuaho, en enää mitää lisää, mutta seuraavahan vois laittaa enemmä massaa.
   Pihalta löytyy aina hommia, mutta sulla on tainnu jäärä töiren takia vähä rästitöitä. Toivottavasti olis viälä kivoja syysilimoja, nii saisit kaikki tehtyä..... Siis -70%, nehän on käytännös ilimaasia!!!! Nuakkusyreeniä oon aina ihaallu, mutta se vaatii nii palio tilaa, ettei sitä enää multa löyry.

   Poista
 11. Minustakin kimppu on täydellinen ihan tuollaisenaan. En lisäisi siihen mitään. Kaunis!
  Virginiantädyke lilana meni hankintalistalle. Syyskukkijoita kaipaan lisää ja lila värisävynä on ihan nappivalinta. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Violetti on nii ihana :) Syyskukkijoota ei oo ikinä liikaa. Saa nauttia ihanista färiistä lumen tulohon asti. Hyite...lumi!
   Ole hyvä :)

   Poista
 12. Virginiantädyke on hyvä kasvi.
  Kaunis kimppu, ihanat sävyt!

  VastaaPoista
 13. Kimppu on ihanan villi!
  Mulla löytyy virginiantädyke valkoisena, muitakin värejä vois laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villi son, joo :) Valakoone sopii joka paikkaha, mutta muita pitää ehkä vähä sovittaa.....ehkä.

   Poista
 14. Noita tädykkeitä Kivipellossa ei olekaan kasvussa, taitaa olla puute. Valkoinen ihanuus voisi olla valkoinen Verbena hastata, tähkäverbena, sellaisen ostin Tommolan tilalta violetin kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon kans nii palio kasvia, että voiko siältä viälä puuttua jotaki!? Näköjää. Tähkäverbeena taitaa muistuttaa tätä aika lailla.

   Poista
 15. Komia kimppu! Hyvä lisä syyskukkijoihin tuo tädyke :)

  VastaaPoista
 16. Mä olen haaveillut itselleni virginiantädykettä syyskasviksi ja arvaa vaan, auttoiko tämä postaus halun hälvenemiseen. No EI! Onnekkaita olette te, joilla on maatilan piha täynnä tilaa, johon istuttaa kolmea sorttia tätä(kin) kasvia, josta toiset joutuvat vain haaveilemaan. :D

  Tuolla kimpulla kannattaa alkaa kimpputyypiksi! Voisit ottaa sen vaikka lempinimeksesi!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ny joku nurkka olisi viälä vapaana :) tai matalamman kasvin tausta? Ohan täälä tilaa ehkä enemmä, ku tiukas kaupunkimilijöös. Useen tuloo maalaaspihasta miälikuva, että tilaa on pilivin pimein joka suuntaha, mutta aika tiukas tilas on munki puuhamaa.
   Kiitos, muttei ny kuitenkaa :)

   Poista
 17. Aivan ihana kimppu, niin kauniit värit!! Kivannäköinen tuo Virginiantädyke:) Mukavaa alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...