keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Ruatti ruaalla

Vilikaasin pyhänä klasista pihalle ja harakkahan se siinä keikisteli riukuairalla.


Kattoon, että olipas sillä sinine pomppa päällä. En oo sitä enne nii selevästi huamannukkaa.


Ja muutama kuvahan siitoli otettava.......


.......tai niistä. Niitä näytti olevan usiampi.
Sivummalla oliki oikee kunnon kekkerit. Isäntä on hirvimettäs ja toi  kotia lihalastin. Eroottelin muavipussihin koirille menevät luut ja heitin  pihalle. Kattoonki, että apajalla oli joku käyny, ku pussin kylijes oli reikä ja luulin kissan olevan asialla. Mutta harakoolla oliki oikee kunnon pirot.


Sitte kysymys jättiverbeenan talavetuksesta.


Jättiverbeenat talvisäilytykseen kellariin 22.10.2017.
Maanantaina sain kaivettua jättiverbeenat pois maasta. Niille oli kehittyny jo iha mukavan kokooone juuristo.  Kopistin enimmät mullat pois ja laitoon jokaasen sanomaleheren päälle ja nostin sillä koppaha nii, että jokaasen välis on sanomalehti ja vein kellarihi. Pitääskö ne kuitenki säilyttää multahan istutettuna, etteivät kuivaasi, vai kuinka?  En oo enne kokeellu talavettamista.


Jättiverbeena 22.10.2017.

Jättiverbeenoosta tuli mulle uus "pakkosaara" kesäkukka. Siis tooooosi mahtava. Nykkää ei ollu viälä moksiskaa, vaikka asteet oli käyny jo miinuksen pualella, mutta rupes talavi painamahan päälle. Ryhyrikäs ja näyttävä, mutta silti nii hentoosen harsomaane ja hyvä perhoskasvi. Laitan varmuuren vuaksi taas esikasvatuksehen, jos mun talavetus ei onnistu.


Ny sitte jännityksellä orotan, kuinka palio  lunta oikee aamulla onkaa, ku sitä suurta lumisaretta on rummutettu jo monta päivää. Viälä ei oo satanu hiutalettakaa........ tai ehkä yks. Meinas tulla taas kiirus. Tänää viälä istutin tynnöris kesän ollehet pehmytmesiheinät maaha ja keräsin navetan jäläkihi kauhallisen roskia. Terijoensalavojen lehtiä oon kärränny penkkiihi suajaksi ja oon painanu petooniverkkokehikoota arkajalakojen ympärille. Laitan niihi talavisuajahuavan sitte myähemmi. Muutaman havunki oon jo naruttanu, pylväskatajan ja mariakuusen, ettei ne aukeesi lumen painosta. 


Mukavaa loppuviikkua, maharollisesta lumisatehesta hualimatta!

26 kommenttia:

 1. Harakka onkin väreiltään komea lintu. Se vain on niin perin tuttu vieras, ettei sen upeuteen tule kiinnitettyä pahemmin huomiota.
  Jättiverbenan talvetuksesta minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta toivottavasti joku muu osaa neuvoa.
  Lumisateita odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kans nuata harakoota riittää. Ovat useemmiten vaan nii säikkyjä, ettei niitä pääse kovin likeltä kuvaamahan. Lunta on.

   Poista
 2. Harakka onkii kaunis lintu, räksättää vuan ikävästi! Jättiverbenoo koitan miekin talavettoo, tää on miullekkin uus assii. Kukkasipulit on istutettu, muutama lisäpussi vielä sopis! Pihalla vielä hommia on kesken. Hyvvee loppuviikkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiline oli vauhrikas päivä. Isännälle siirtelin päivällä traktoria, ku se lorkkii pellolta viimmeesiä ohoria. Onneksi oli päivän posti joukos ja luin puutarhalehtiä välillä. Ei ottanu nii päähä, ku olis ollu pihahommia viälä mullaki.

   Poista
 3. Harakka on korea lintu, mutta röyhkeä vierailija lintulaudalla.
  Yöllä satoi ensilumen, vain Tuisku-koira iloitsi aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käy harakat aika harvoon lintulauralla. On joko huanot sapuskat tai sitte lintulato on liian likellä klasia. Lunta tääläki.

   Poista
 4. No, tulikos sinne Navettapiian pihapiiriin lunta? Meillä sataa parhaillaankin. Siitä se talvi alkaa...Vaikka linnuista pidän, harakoista en. Tuppaavat syömään lintulaudalta pikkulintujen ruoat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli, tuli. Joskus pualenyän mais vasta alakoo ja ny taitaa olla saret ohitte, tällä erää.

   Poista
 5. Hienoja kuvia olet saanut harakasta. Joko saitte ensilumen? Me vielä säästyimme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoon oon saanu harakkoja kuvihi, sevverran liukkahia tyyppiä. Lunta tuli. Ei tainnukkaa tämä saret yltää teille asti. Teiränki vuaro viälä tuloo.

   Poista
 6. On meilläkin ensi lumi maassa! Nyt saa ihan luvan kanssa höllätä puutarhasiivouksista ja nauttia valoisuudesta ja uudesta maisemasta.

  VastaaPoista
 7. Upeita kuvia <3 Tulikos lunta? Täällä maa valkoisena ja kokoajan sataa. Tulee ihan jouluinen tunnelma :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta tuli yällä ja hiukkoo pitkin päivääki. Mulla olis yhyres tuijas valokki valamihina. On ollu koko kesän. Vois tuikata töpselin seinähä ja kokeella palaavakko viälä.

   Poista
 8. Kyllä tuo harakka on näyttävän näköinen lintu.
  Olen talvettanut jättiverbenan niin, että kaivan kukkapenkistä kunnon juuripaakun multineen ja nostan juurakon pesuvatiin. Eräänä vuonna meillä sitten seisoi kolme pesuvadillista jättiverbenaa saunan porstuassa. Hyvin selvisivät. Keväällä varhain siirsin paakut takaisin penkkiin. Kyllä niistä kasvoi valtavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaahas, nii mä vähä epäälinki, että jätin liia vähä multaa juuristohon. Taitaavat kuivaa talaven aikana. Täytyy korijata tilanne eres muutaman osalta.

   Poista
 9. Harakat on luonnon omia kierrättäjiä, niille taitaa kelvata ruuaksi ihan kaikki. Osaavat viedä kissoilta hiiret ja avata roskapussit.
  Täältä peukut verbenan talvetukselle, eiköhän onnistu, sinulla on taitoa ja jo kokemusta talvettamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskapussiepisoori onki tuttu juttu. Ei kannata heittää roskapussia illalla portahille, että aamulla sitte viän roskiksehen.
   Talavetuksia on vaihtelevalla menestyksellä, jonku kans onnistuu hyvinki, toisen kans ei. Toivottavasti ny olis onni myätä.

   Poista
 10. Harakat on varustettu kohtuullisen hyvällä ällillä! Ne osaavat ruokaa hankkia! Meillä lunta tuli sellaiset 12 cm. Pakkasta -2, joten aamulla on sitten tosi liukkaat kelit tiedossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huamattu on, eivät oo tyhymimmästä päästä. Teillä onki hyvä kerros kasvien suajana.

   Poista
 11. Harakoota ja lunta. Kaksi riesaa mainittu nimeltä. No lumi sais ny sataa vaikka tännekin, niin maa sulaisi sieltä alta. On meinaa syystyöt tekemättä, joista ruusumaan suojaus on kaikkein tärkein. Ja olis mulla vielä valakolöökiä laittamatta, muutamista kukkasipuleista puhumattakaan. Mutta ne ruusut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon normaalia enemmä harakoota. Non syäny suurena laumana kaikki sembran kävyt. Enne non päätyny pähkinähakin nokkaha. Ny niitei oo näkyny.
   Ai, teille ei satanu. Totta, eiline kova maa, lilluu tänää pehemoosena jalaan alla. Mä sain suht hyvin teheryksi. Lopulliset suajaukset on tekemättä. Kuusenoksia pitää viälä hakia. Muut materiaalit onki jo valamihina. Plussakeliä tuloo viälä varmasti, uskon mä.

   Poista
 12. En osaa verbenan talvetuksesta sanoa mitään, mutta Ireneltä tulikin hyvä neuvo. Pistän sen talteen, josko itsekin innostuisin niitä kasvattamaan.
  Lunta tuli. Parin tunnin lumityöt aamulla, kun sähkökin oli pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki jourun multaamahan juuret. Teille tuliki sitte kunnon kerros.

   Poista
 13. Hieno kuva harakasta risuairalle:) Hirvenpyynti on omalla kohdallani historiaa kun pyytäjä kuukahti kauan sitten, mutta tutulta tuo kuulosti:)

  VastaaPoista
 14. Kiitos! Meillä oli isäntä pois jaharista monta vuatta, sittekku innostuu laittamahan hirvikoiran, meni uurestansa. Jauhelihaksi teen suurimman osan, son nii nopiaa käyttää.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...