maanantai 13. marraskuuta 2017

Merkitykselline tai kaunis puu -haaste

No, nii, ny rupian pärööttämähän haasteeren sumaa. Sain Tarjan, Parasta aikaa -plokista aloottaman puuhaasteen kolomesta plokista, Betweeniltä, Rikkaruohoelämää-plokista, Kruunu Vuokolta, Puutarhan Lumo-plokista ja Minnalta, Puutarhurin Maja-plokista. Kiitos haasteista! Mukavaa näitä on saara, vaikka vastaamine.......... öhöm, joskus kestää :)

Haastehan lähti kiartohon puun päivän kunniaksi 27.9.2017, eli tarkootus on kertua ittelle merkityksellisestä tai kaunihista puusta. Valittin puuksi, keskellä pihaa seisovan pikkupuun. Sen ohitte meen kymmeniä kertoja päiväs, näen sen klasista joka hetki, ku oon koneella, eli kaaripenkin orapihilajapuun. 


Aitaorapihlaja -Crataegus grayana

Sei loista suurilla näyttävillä kukilla, eikä ruskafärikää oo mikää leiskuva, mutta son tosi sitkiä ja sellaane pikkusiävä peruskasvi. Orapihilajasta tuloo, ainaki mulle, miälehen ensimmääsenä kouluaikojen piikkiset raja-airat. Alaluakilla, airan alta oli surkia hakia palloja ja sinnehä ne aina välitunnilla viärii.


3.6.2016

Koska airat leikattihi säännöllisesti, ei niiren kukintaa pahemmi eres hoksannu, eikä marioja liioo. Mutta vapahasti kasvavana pikkupuuna, puu kukkii kesäkuus valakoosin kukin. Puu on just sopivan kokoone piänempähänki pihahan. Mulla se antaa sopivasti korkeutta kaaripenkin istutuksihi. Kaaripenkin paikalla oli alunperin nelijä orapihilajapuuta, mutta myrskyllä kaatunu koivu katkaasi yhyren ja isännän moottorisaha myähemmi, kaks muuta.


5.9.2017

Syksymmällä puus on punaaset syätävät marijat. Nei häävisiltä maistu, joten mitää makuelämystä nei tariua. 


9.10.2017

Puun ruskafäri on kellertävä.
Tänä vuanna marioja on ennätyspalio. Oonki orottanu tilhiä niitä syämähän, mutta ny ku pihilajakki notkuu mariojen painosta,  nämä mariat taitaa jäärä syämätä.


22.10.2017

Lumikuarrutusta.


25.10.2017
Puu on nii keskeesellä paikalla ja son jotenki nii sopivan käkkyrääne,  että oon laittanu pikkuuset spottivalot sitä valaasemahan. Tämä kuva on otettu klasin läpi silloon keskiviikkona, ku orottelin  sen suuren lumisatehen alakamista (meillä 5cm). Puu näytti nii kivalta punaasine mariooneen.


20.11.2015
Kevyt pakkaaslumi antaa oksille hohtavan kuarrutuksen.


Haasteen ohojees sanottihin, että mainittaas keltä haastehen on saanu ja jatkaas kolomelle plokille. 


Haastajat mainittinki het aluus ja haastettavat olis

Eeviregina, Jokirannassa-plokista
Konnadonna, Konnadonna- kotona ja puutarhassa-plokista
Maarit, Garden Of My Dreams-plokista
                                                                            
                                                               
Mukavaa viikkua!                  

39 kommenttia:

 1. Kauniisti valaistu puu on pihan kruunu näin pimeään aikaan. Tuota ideaasi pitää yrittää noudattaa myös meidän pihapiirissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon muuten nii pimiä piha, että puu pääsöö oikee kunnolla esille. Varmasti teiltä löytyy montaki valaasemisen kohoretta.

   Poista
 2. Oi miten ihana pikku puu. Kiva tuo valaistus :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihana ja kaunis jokaisena vuodenaikana. Mukavaa tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikee valokuvaukselline, vaikkei kuvia siitä montaa löytynykkää. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Kaunis on tuo orapihlajapuusi kaikkina vuodenaikoina, piikikäs ja aina ei niin kaunis orapihlaja-aita on tutumpi,mutta pikku puuna orapihlaja on tosi näyttävä. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En meinannu aluuksi eres uskua että pihan pikkupuut on iha tavallista aitaorapihilajaa. Nii erilaaselta näyttää puumaisena, huamattavasti paremmalta :)

   Poista
 5. Onpa kaunis orapihlajapuu. Ja hienoa kun olet kuvannut sitä kaikkina vuodenaikoina. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia sai vähä ettiä. Yleensä tuloo kuvattua matalemmalta. Kiitos, samoon!

   Poista
 6. Onpa kaunis orapihlajapuu ihan kaikissa asuissaan. Etenkin tuo viimeinen kuva siitä huurrehuntu yllään ja valaistuna on todella hieno. Olet latonut myös puun juurelle siistin luonnonkiviympyrän, joka osui heti esteetikon silmään. Mukavaa tiistaita ja viikon jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksihin tarttuu kivasti höttölumi, jota valot hyvin korostaa. Kiviympyrähän on ihan oma syy. Kirijootan siitä joskus :) Mukavaa keskiviikkua!

   Poista
 7. Orapihlaja on kaunis pikkupuu. Valaistuna se onkin tosi hieno, mistä nappaankin mukaan idean löytää omalta pihalta valaisunkestävä puu :) Minkälaiset spotit sulla on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti löyrät valaastavan puun pihaltas. Piti oikee käyrä puaris kattomas pakkausta. Nimi on yksinkertaasesti puutarhavalot. Maahantuaja on Finntology Oy, led valot, hämäräkytkimellä, joka tosin on jo hajonnu. Kolome spottia (3x3Watt), jokka haarautuu yhyrestä kohtaa. Pakkaus sisältää lamppuuhi, sekä piikit että jalustat. Itte valot on ny kestäny kolome vuatta.

   Poista
  2. Kiitos! Nyt osaan etsiä verkkokaupoista oikialla nimellä! Se valaistava puu on vain vielä hakusalla. Kyllä mä jonkin osaan valita...

   Poista
 8. Kiitos haasteesta. Otan mielelläni haasteen vastaan. Saat minut innostumaan pitkästä aikaa blogini pariin:) Kiva postaus sulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä juttu, taisit tarvita piäntä herätystä :)

   Poista
 9. Kauniin puun oot orapihlajasta kasvattanu! Oon aina pitäny sitä aidanteena. Ja valaistuna on erikoisen kaunis. Elä hättäile, kyllä ne tilhit vielä helisöö noissakin marjoissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kunnia puun kasvatuksesta menöö anopille. Son ne tuaho istuttanu joskus 1980-luvun aluus. Joskus marijat on jääny syämättäki ja voi sitä törkyä, mikä keväällä palijastuu.

   Poista
 10. Eipä ole aiemmin tullut mieleen, että orapihlajasta voi puunkin kasvattaa. Ja hienon puun oletkin siitä saanut. Minustakin tuo viimeinen kuva on hieno lumihuntuineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orapihilajaa oikee myyrähänki pikkupuuksi kasvatettuna, mutta harvemmin kait nykyään. Uusia näyttävempiä on tullu markkinoolle nii palio.

   Poista
 11. Kiitos haasteesta! Juuri olen kotiutunut matkalta ja alan vähitellen päästä arkeen kiinni...
  Kiinnostava ja kaunis orapihlajapuusi! Eipä ole ennen tullut mieleen, kuinka kauniin puun siitä saakaan, minullakin on se piikikäs pensasaidanne mielessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Arvelinki että kotiuruttu on, tai ainaki pia. Piikikäs aita, on orapihilajasta ensimmääsenä miäles mullaki.

   Poista
 12. Orapihlaja puuna, sellaiseen en ole tainnut törmätä. On kyllä kaunis puu, jokaisena vuodenaikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että on ollu aikaasemmi aika yleene. Nykyysi on nii palio koriempiaki tariolla.

   Poista
 13. Persoonallinen, kaunis puu, eikä turhan iso! Kivat nuo valot!

  VastaaPoista
 14. Sinun orapihjalasi on harvinaisen kaunis yksilö. Meillä on yksi orapihlaja istutettuna ja toisen ovat linnut istuttaneet. Ne levittävät siemeniä, kun istuvat puun oksalla marjoja syömässä. Ihan hyvään paikkaan se meillä asettui. Pidän itse kovin orapihlajista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soliki kaikkista sopusuhtaasin. Runko on vähä vääräs, muttei se mitää haittaa. Pikkutaimia joskus putkahteloo penkkiihi, mutta oon nypänny pois.

   Poista
 15. Blogissani on sinulle haaste, otat jos tahot! ;)

  VastaaPoista
 16. Oi miten ihanat kuvat♥ Enpä ole tosiaan minäkään aiemmin törmännyt orapihlajapuuhun..onhan upea!! Mukavaa viikkoa sinne:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot voinu vaikka törmätäkki. Son kuitenki aika huamaamaton suurimman osan vuaresta. Kiitos, samoon!

   Poista
 17. Näkyy olevan kaunis jokaisena vuodenaikana!

  VastaaPoista
 18. Hienon näköinen valojen kans tuo puu! Tän syksyn aikana tuli koulun kasvitunnistus kierroksella vastaan orapihlaja puuna, muuten ku on tavannu kyseistä lajia vain aitana. Tykkään kyllä enemmän tästä puu versioista :)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...