tiistai 1. toukokuuta 2018

Ihan pihalla!

Oi mikä kevät! Kertakaikkisen hiano. Ku ilimat rupes lämpeemähä ja lumet sulamaha, nii lumen alta paliastunehet roippeet laittoo huakaasemaha syvähä. Oli penkit taas nii kaamias kunnos, että ajatuksis kävi, että kuinkas sitä taas jaksaa. Mutta hyvin o jaksanu, liianki hyvi. Ei malta iltaasin lopettaa, ennenku tuloo pimiä, ja kaatuu rättiväsynehenä sänkyhy. Ei oo tarvinnu nukkumattia kauvaa huikkia. 

Ilimat on ollu suasiolliset, suht tuulettomia päiviä, satanu muutaman tipan ja lämmintä sopivasti. Ny oonki saanu ensimmääsen kiarroksen puutarhas tehtyä. Puutarha o päällisin pualin siivottu. Lunta o viälä kasoos ja navetan sivupenkis, joten siivuamista viälä riittää.  Ilokseni melekee kaikki kasvit o selevinny talavesta. Paksu lumipeitto ja vähääne routa o siivittäny kasvit tomerahan kasvun alakuhun. Kevään ensimmääset kukat panoovat parastansa.........

Aitaukses kukkii talaventähtisekootus. Niito levinny rajaojahanki. Eihä niitä siältä kukaa näe......


.....joten, suaritin piänen pelastustoimenpitehen.Kovin hitahasti leviäävät. Onkohan osasyy alueen jokavuatine mylläys.                                                   Sinivuakkojaki kukkii siälä täälä.Ja posliinihyasintit valtaa alaa leimupenkis.Kaaripenkis o muutama kevätkurijenmiakka jo auennu. Hyvä, ku nämä voivat hyvi. Kuusikolomios ei oo tilanne erenny kukintahan astiJa nämä ihkut, kerratut lumikellot kukkiivat peräti nelijän kukan voimin. Vuasi sitte näkyy vaa muutama lehti. Typeryyksissäni laitoon ne penkin takareunahan. Eihä näitä kunnolla näe, ku viälä kukat nuakkuuvat maata kohti.YLLÄTYS, YLLÄTYS! Mullon sittekki virvalilijoja. En muista pätkääkää siirtäneheni näiren paikkaa ja aluuksi luulinki näiren olevan sekoolevia syysmyrkkylilijoja, mutta pakko näiren on olla virvalilijoja. Eikös ookki?Täs on mun loistava jouluruusukukkailotulitus 😀 

Toista son nämä. Syksyllä istutetut piänikukkaaset 'Blue Pearl' -krookukset kukkiivat iha maharottomasti. Oon ollu pikkuusen ennakkoluuloone Honkkarin halapoja sipulia kohtaha, mutten oo enää. Seas kukkii muutama hennon keltaane, kasvitiäteelline 'Romance'.Kolomiopenkin krookuksia. Ny vois tulla pikkuune  vesisaret, nii kaikki perennakki ryäpsähtääs kasvuhun.


Moon ollu muutenki ahkera, vaikken nettihi oo keriinnykkää. Kellari o tyhyjä talavetuksista, oon koulinu taimia ja purkittanu esikasvatuksehe sipulia ja juurakoota. Oon käyny taimitarhallaki 😍.......mutta näistä omat jutut myähemmi.


Tairampa painua taas pihalle, joten


HYVÄÄ VAPUN JATKUA KAIKILLE!

40 kommenttia:

 1. Pienestä koostaan huolimatta tuo Romance-krookus on jotenkin niin nätti. Sitä täytyy syksyllä metsästää. Meillä kevätkirjotähteä pukkaa nykyisin vähän joka paikasta. Nurmikollekin se on jo levinnyt, joskaan ei vielä kovin suurina keskittyminä. Varmaankin haravoinnin ja kaivuuhommien yhteydessä pieniä sipuleita siirtyy uusiin paikkoihin.

  Keväällä sitä katsoo ympärilleen ja miettii, miten ihmeessä ehdin ja jaksan kaiken siivota. Vaan yhdessä hujauksessa siellä pihalla touhutessaan saa siistiä aikaan. Meillä on satanut koko päivän, joten ulkona ei ole oikein mitään viitsinyt tehdä. Vaan onpa siihen ollut tilaisuus muina päivinä. Välillä on ollut koleaa ja tuullutkin, mutta silti olen tykännyt ihan hurjasti pihapuuhista. Ei siinä touhutessa ehdi edes palella. Nyt näyttäisi ilmatkin lämpenevän, joten se tietää luonnon vihertymistä räjähtämällä. Voi, miten upeaa tämä kevät on!

  Mukavaa vappupäivää ja alkavaa toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua vaaliankeltaane pikkukrookus on kyllä söpö ja sopii hyvin tuan haalian sinisen kans. Kevättähäret sais levitä ja näyttää sinine färi olevan hallittevin. Valakoosia sais olla enemmä. Tuas kohtaa oon myllänny monena vuanna, nii häiriintyyvät varmasti.
   Kyllä keväällä tuppaa epätoivo iskemähän, ku sitä sotkua kattoo. Mutta alue kerrallansa ku teköö, nii siistiä tuloo yllättävän nopiaa. Iltapäivällä rupes tääläki piskottelemahan ja välillä vettä tuli iha reippahastikki. Viikonlopun lämmöt saa varmasti kasvun kunnolla alakuhu, toivottavasti.

   Poista
 2. Niin kauniisti kukkivia sipulikukkia. Minulla kukkivat parhaillaan ainoastaan krookukset. Sinililjatkin vasta kurkottelemaan ylös maasta.
  Melko nopeasti sitä saakin siistiä aikaan, kun laittaa vain hihat heilumaan.
  Mukavaa vappupäivän jatkoa sinne teille. Täällä meillä sataa ja tuulee ikävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinililijat mullaki vasta alootteloo. Loppupäivän tääläki oli aika koliaa, eikä tämä päivä oo yhtää lämpöösempi.

   Poista
 3. Ojanpohjalta voi löytää aarteita :) Kuulostaa niin hyvältä kun koko piha on käyty läpi, minulla on vasta alkutekijöissä kun ainaiset sateet on hidastaneet kevättöitä. Mutta en ota stressiä, tekee sen mitä ehtii ja jaksaa. Unta ei tosiaan tarvitse iltaisin odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehän mä voinu niitä kaikkia ojanpohojalle jättää :) Ny on aika rauhalline miäli. Ny voi teherä jotaki välikäsitöitä, ku o jo jotaki näkyvää saanu aikahan. Täälon ollu yllättävän kivat säät. Mitä sitä turhaa ressata, eihä ne puutarhatyät mihinkää karkaa :)

   Poista
 4. Vappuiloa sinnekin! :) Siellähän kukkii jo vaikka mikä, ei ihme että pihalla viihdyt! Meillä on ollu ny sateisiaki päiviä, tänäänkin taivas ihan pilvessä. Ja niin, ei sitä koskaan tiedä, alelaarin kukat voivat yllättää, ja toisinaan taas kalliimmat ollakin jotain ihan muuta ko on luvattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalla on ny mukava olla ja kiärrellä kattomas uusia elonmerkkiä. Oon koko talaven kököttäny sisällä, ny sitte o ulukoelämän vuaro. Sipulien kans saa aina varautua yllätyksihi, oli sitte hankittu mistä tahansa.

   Poista
 5. Ihanaa kukintaa! Täällä piti sataa koko päivän, vaan ei ole vielä tullut pisaraakaan. Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat ilahruttaa aina ja varsinki kevään ensimmääset. Säätiarootukset ei hetikää aina pirä paikkaansa.

   Poista
 6. Meillä ei oo vielä näkynyt kun noita kevätkurjenmiekkoja! Ei oo vielä juurikaan edes kajottu pihaan tälle keväälle. Onneksi sataa vettä kaatamalla, niin ei tarvikkaan! Jos sitten ensi viikonloppuna temapaisisi kunnolla...saa nähdä. Mistä sitä puutarha-ahkeruutta hankitaan? Hyvää vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitää kiirusta viälä ookkaa tai seki tiätysti riippuu pihasta. Jaa-a, senku tiätääs, käysin het hakemas sisäsiivousahkeruutta, leivonta-ahkeruutta.......

   Poista
 7. Oih, ihania kukkijoita <3 Ahkerana olet ollut :) Mukavaa toukokuuta <3

  VastaaPoista
 8. Meilläkin perennojen kuivuneet varret katkottu kukkapenkkeihin, siinäpä ne suurimmat kevättyöt!
  Suurimman osan aikaa vsin kuljeskelen pihalla ihastelemassa pieniä ihmeitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän jo onki :) Mullaki kuluu palio päiväs vaa pelekkähän haahuulemisehen ja uusien elonmerkkien katteluhu.

   Poista
 9. Sitä minä aina ihmettelen, että sisällä siivoaminen on takkusta tervan juontia - mutta ulkona siivoaminen sujuu hetipaljo helpommin! Siinä aika kuluu ihan siivillä.

  Teilläkin näkyis Vappuna kelit suosineen. Mukavahan se on auringon paistessa pihapuuhastella. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Pihahommia tekis melekee yätäpäivää :D Navettatyät vaa meinaa välillä haitata harrastusta.
   Aamupäivä oli hiano, mutta kyllä iltapäivällä jo sateli ja tuuli kylymää. Mukavaa viikon jatkua!

   Poista
 10. Komppaan tuossa siivousasiassa edellistä kommentoijaa Titaa! Pihalla siivoaa tuntitolkulla, mutta sisällä...no joskus siihenkin intoutuu, harvemmin kuitenkin,

  Olipa teillä aurinkoa! Meillä on koko päivän satanut tihuuttamalla onneksi. Virtaa sinulla on riittänyt ja upeita kukkijoita jo pihalla vaikka kuinka paljon. Kylläpä tuo ihanuus virvaliljalta näyttää, sitä pitää meille hankkia lisää ilman muuta. Scillat ja posliinihyasintit meillä valtaa alaa, laittelen niitä nurmen sekaan, haaveena sininen matto. Ihmeen kaupalla isomummun vanhat posliinihyasintin ja scillojen siemenet nousevat maasta, vaikka rakennusaikana 10 v sitten maa myllättiin kunnolla ja täyttömaatakin tuotiin, sitkeitä ovat!

  Aurinkoista ja lempeää toukokuuta sinne Pohjanmaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kyllä kumma juttu :D
   Silloon ku saan jonku kummmallisen enerkiapiikin, son käytettävä tarkasti hyäryksi. Virvalilijoja hankin mäki het lisää ku tuloo vastaha.
   Siämenet ja sipulit o kumman sitkeetä, ku ne senpään ottaa.
   Kiitos, samoon sinne!

   Poista
 11. Krookukset ja kevätkurjenmiekat alkavat olla täällä nyt parhaimmillaan. Kotona otan aika rennosti pihan siivouksen, teen jos jaksan. Osa penkeistä on vielä siivoamatta. Töissä on sellasta haipakkaa, että tunnit ei riitä. Taimitarhalle tekee mieli, mutta Terrassakin kävin vain pikaisesti multasäkkejä hakemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä voi jokapaikkaha yhtäaikaa revetä. Taimitarhoolla oli viälä aika heikosti perennoja esillä. Muuten oli kyllä katteltavaa ja ostettavaaki löytyy.

   Poista
 12. No on siellä monenmoista kaunokaista, upeita värejä! Tuon Blue Pearlin minäkin haluaisin penkkiini! Ihanaa kun olet saanut aurinkoisessa säässä puuhailla, täällä on toukokuun ensimmäinen ollut kylmää ja sateista. Mutta nautitaan, ja kevätsiivoillaan, kun kelit antaa siihen mahdollisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on sipulikukat intoontunu kukkimahan, varsinki uuret krookukset. Vanhimmat antaa viälä orottaa. Vappu oli tääläki muita päiviä kylymempi ja satanu onki siitä lähtien.

   Poista
 13. Olethan kyllä ahkerana ollut. Kivasti sinulla ja puutarhasta nousee keväisiä kukkia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki väliaijat rupiaa menemähän ny puutarhas. Muutamas muuski perennas näkyy jo nuppuja. Ihania löytöjä saa teherä joka päivä.

   Poista
 14. Ihania kukkia. Kiva kun olet uudet sipulit istuttanut mättäiksi, on kivan näköistä. Minulla kaikki kasvaa niin harvakseltaan, mutta ehkä ne vielä leviävät. Hyvä että virvalilja on hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taharo jaksaa orottaa sipulien runsastumista, siksi tuuppaan ne useemmiten aika tiivihiksi rykelmiksi. Näyttää het kivalta. Virvalilija on kiva färiläiskä sinivaltaasten kevätkukkijooren joukos.

   Poista
 15. Siellähän kukkii vaikka mitä! Kasvit välillä karkailevat ihan vääriin paikkoihin. Mullakin esim karpaattienkello leviää vain katukivetyksen rakoihin, ei pihaan ollenkaan😑. Samoin keijunkukkien siementaimia löytyy ainoastaan sorakäytävältä. Hyvää toukokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua karkulaaset taitaa tykätä karusta alustasta. Karpaattienkellot ei aluuksi levinny mullakaa, ku nii innokkahasti harasin. Keijunkukkia mullaki o ilimestyny seinänviarustan kiveykselle. Kiitos, samoon!

   Poista
 16. Sieltä löytyy monta ihanaa kevätkukkijaa!

  VastaaPoista
 17. Kauniita keväisiä kukkijia. Meillä vasta vaiheessa on kukkapenkkien siivous. Vettä on satanu kaks päivee. Toivottavasti ruppiis lämpenemään ja kelit kuivumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Navetan sivu o mullaki iha koskematta. Ny olis kaikki lumekki siitä sulanu. Meillä satoo pualitoista päivää. Täälä oli tänää hiano päivä, mutta yän taitaa taas sataa. Eiköhän ilimat ny rupia lämpeemähän.

   Poista
 18. Meilläkin sinivuokot kukkii mökkipihalla, valkovuokot nupulla. Piha on tosiaan talven jäljiltä aika ikävän näköinen. Mutta huomaapahan jotain tehteensä, kun siellä haravoi. Iltaisin ihan puhki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullei taira valakovuakot olla viälä eres näkysis. Kyllä, ero on onneksi ihan selevä.

   Poista
 19. Oi, oi kuinka ihanaa tämä kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se! Tämä vaihe vois kestääkki pikkuusen pitempähän.

   Poista
 20. Minä niin rakastan tätä toukokuuta koko sydämeni pohjasta. Kaikki heräilee eloon ja lintujen äänet vain lisääntyvät ja lisääntyvät luonnossa ♥

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...