perjantai 16. maaliskuuta 2018

Toivo elää

Ostin marraskuus jouluruusun, jonka vein ilimojen kylymetes navetan köökkihi. 


Jouluruusu 15.3.2018

Siälä son klasilla kukkinu kohta nelijä kuukautta. Sen muutaman päivän lämpöösemmän jakson aikana, tiätysti pääsi sevverran kuivahtamahan, että pari viimmeestä kukkaa kuivi, mutta ny on taas pari nuppua näkyvis.Enoo enne jouluruusua saanu pysymähän näi viheriänä  ja hyvivoivan näköösenä näi pitkälle. Tavallisesti oon täsvaihees viimmeestää heittäny ne roskiihi. Köökki on ollu selevästi hyvä paikka, viiliä ja kostia. Vaikka klasit on ollu välillä iha jääs, sei oo ollu moksiskaa ku sisälämpötila on ollu kuitenki plussalla. Kissakkaa ei oo sitä tiputtanu. Taitaa ens talavena olla molemmat klasit täynnä talavetettavia. 


15.3.2018
Ja sitte ne jättiverbeenat. Multahan kualeentuu ensimmääne parinkymmenen taimen satsi. Laitoon rasian sitte jääkaappihi viikoksi, jos viälä löytyys itäviä siämeniä. Ja räpöttelin loput siämenet pussinpohojalta uutehen yrityksehen 18.2. Uuresta kylyvöksestä iti nelijä ja jääkaappikokeelusta toiset nelijä. Reppanoota ovat, mutta viikon kylymäkäsittelyn saanehet on pikkuusen tanakempia, eturivis.


13.1.2018
Sitte tämä jättiverbeenooren talavetuskokeelu. Nostin ne maasta 23.10.2017. Ravistelin enimmät ravat pois ja kiataasin sanomalehtiä juurten ympärille ja vein kellarihi.  Muahan rupes pelijättämähän juurten kuivamine ja tammikuun lopus istutin nelijä juurakkua multahan. Helemikuun pualesvälis, ku  pikkutaimet kualeentuu, aharistuun hakemahan yhyren mullatun verbeenan ylähä. Kastelin pikkuusen, muttei siitä mitää näyttäny tulevan. Heitin sitte loppukuusta halakaastun muavipussin niskahan, josko olis lämpöösempi.
Ja kas, suurinpiirteen viikon päästä huamasin jotaki viheriää........tadaa......


4.3.2018Soli lähteny versoomahan......tadaa....


15.3.2018


Ja ny se näyttää tältä. Ny pitää hakia puarista multasäkki lämpeemähän ja mullata lopukki juuripaakut, jos niis olis viälä elämää. Ylähä tuan ne vasta myähemmi. Sanoosinko, että kasvu on pikkuusen pitemmällä ku vertaa nuahi hippiääskokoosihin siämentaimiihi.


20.8.2017

Kesähän on viälä pitkä matka, mutta ny ainaki toivo elää, että olis eres muutama jättiverbeena ens kesänäki. Kaikki keinot on ollu ainaki käytös 😀


Aurinko paistaa ja linnut laulaa.......Aurinkoosta viikonloppua!

28 kommenttia:

 1. Tähän sopis hyvin sanonta: Yrittänyttä ei laiteta! Sanonta, jota en oo koskaan ymmärtäny :)
  Hienosti onnistu talvetuskin, seuraavana syksynä sulla on kaikki nuo talvetuksessa, luulisin. Mukavaa maaliskuun jatkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikee googlettaa, mitä tua laittamine "virallisesti" merkittöö. Eli nykykiälellä: Yrittänyttä ei moitita! Joo, yritystä on ollu :)
   Torennäköösesti :) Kiitos samoon!

   Poista
 2. Hyvin talvehtii jouluruusu siellä.
  Ja versoo jättiverbenankin juurakko, aika mukavaa!

  VastaaPoista
 3. Hyvin oot jouluruusun suanu viihtymään! Ja nuo jättiverbenat kanssa, mie en vielä oo omiani kahtonu. Pitäs käyvä kahtelemassa ja kokkeilla onko eloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusulle oon antanu välillä lunta juurelle ja joskus kastellu kylymällä kraanaverellä. Eihän nualla talavetuksilla mitää kiirusta viälä oo. Kasvaavat vaa helaposti valon puuttees, liian pitkiksi hujopiiksi.

   Poista
 4. Oih, nyt on toiveikasta! :) Kiva juttu. Miullakin ne ainokaiset taimet (sitä mustasilmäsussua) voivat hyvin, koulittu on ja kivasti kasvavat. Toivo elää. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Vau! Aika upeasti olet saanut verbenan talvehtimaan. Sekä jouluruusun, minulla jouluruusut ehtii aina menehtyä ennen kuin saan ne maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki tuan yhyren, lopuusta en tiärä. Oon saanu maahan asti jouluruusun säilymähän vaan kerran ennemmi. Loput kerrat o ollu tuhoon tuamittuja. Joko non kuivanu tai sitte niihin on tullu jotaki öttiääsiä viäri viärehen ja sitte vasta kuallehet.

   Poista
 6. Mahtavaa, kun saa jonkun rutikuiva rääpäleen virkoamaan talven jälkeen. Ja jouluruusuhan on vallan hyvissä voimissa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin iha varma, että non kuivanu jo aijat sitte. Onneksi eres yks o hengis. Toivottavasti en ny sitte tössi sen kans. Jouluruususta oon ottanu vaa muutamia kuivia lehtiä pois, joten hyväs voinnis o toistaaseksi.

   Poista
 7. Nyt olet kyllä ansainnut vähintäänkin taputukset. Tuollaisista onnistumisista jaksaa iloita monen monta päivää.
  Aika monta jouluruusua on tullut saatua hengiltä. Ei siis ihan helppoa sekään. Hienoa, että tuo navetan köökki on osoittautunut hyväksi talvetuspaikaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii jaksaaki, mutta, mutta, viälon pitkä matka istutuksehen.
   On nuata jouluruusuja menny meikälääsenki käsien läpitte erinääne määrä.

   Poista
 8. Jättiverbenat ovat kyllä kaiken vaivan väärti. Ovat kyllä niin ihania!

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa hyvältä! Tuota jättiverbenoiden talvetuskonstia pitääkin minunkin kokeilla, jos vielä joskus saan noita huojuvia hujoppeja kasvamaan. Tänä vuonna jättiverbenoiden kylvökset meni mullakin ihan puihin: eivät onnettomat itäneet lainkaan, vaikka kaikki samat temput tein kuin edellisvuosina. Enää ei kannata uutta kylvösatsia laittaa, joten muilla kesäkukilla on tällä kertaa pärjättävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai ei itäny, harmi. Jos sullon siämeniä nii voisithan kokeeksi viälä laittaa. Jos on hyvä kesä ja pitkä syksy nii kerkiäävät kukkia kuitenki ja olis sitte mitä kokeelisit talavettaa. Mullaki toisen kylyvöksen itämine kesti palio kauemmi. Torennäköösesti syy oli pesuhuanehen laattialämmitykses. Ensimmääsen satsin aikana oli pihalla leuto sää, laattialämmitys suarastansa kuuma, iti nelijäs päiväs. Toisen satsin aikana kovat pakkaaset ja laattialämmitys aika haaloone, itämisehen meni toista viikkua. Joskus tuntuu itämiset olevan aikamoosta onnenkauppaa.

   Poista
 10. Hienoa Nyt sinulla on tiedossa otollinen paikka ja käytettävissä keinot joilla talvetus onnistuu myös jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Kokeelu on onnistunu, ainaki toistaaseksi. Vaaranpaikkojaki viälä piisaa.

   Poista
 11. Upea onnistuminen! Sitkeys kyllä palkittiin.:) Minä en ole jättiverbenaa vielä koskaan kokeillut, mutta täytyy laittaa niksisi muistiin, sillä sen kasvatus kyllä kiinnostaa. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaaseksi kaikki o hyvi. Mutta, kerkiän kevään aikana tössimähän viälä monta kertaa. Jättiverbeena on kyllä tosi hiano kukkiessaan.

   Poista
 12. Arvaa, harmittaako, että unohdin jättiverbenan maahan.. Nyt yritän epätoivoisesti kasvatella siemenestä uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, varmahanki. Ny sitte uus yritys. Mulla ei tullu eres miälehen talavetusmaharollisuus, ennenku Vironperän Irene vinkkas talavettanehensa niitä.

   Poista
 13. Suloinen jouluruusu! Hienosti ovat jättiverbenasi lähteneet talven jälkeen kasvuun! Kerran olen esikasvattanut suurella vaivalla jättiverbenaa, lopulta taisin saada yhden kasvin, jonka kukinta jäi puutarhassa niukaksi. Siihen loppui minun kokeiluni, ei ollut sen arvoista :D Mutta on ihanaa katsoa, että muilla jättiverbena viihtyy ja kukkii kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättiverbeena onki pitkän esikasvatusaijan vaativana suuritöine. Siinon monta maharollisuutta, että joku menöö piälehen. Kaikkien kans ei aina onnistu.

   Poista
 14. Voi mahtavaa, sait noin hienosti jättiverbenat talvetettua, työ palkitsee nyt todella! Minimanissa oli mahtavia jouluruusuja pari viikkoa sitten, sain taistella itseni kanssa etten sortunut. Toisaalta ehkä tässä vaiheessa olisin jo onnistunut pitämään ne hengissä istuttamiseen saakka...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän hetken tilanteesehen, oon ittekki tosi tyytyvääne. En olisi varmastikkaa pystyny vastustamahan jouluruusuja. Sullon luja tahto.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...