maanantai 19. maaliskuuta 2018

Hyasintit

Ny on taas päässy kevään makuhun, ku on ollu muutama leurompi päivä. Fööntuulet puhalteli  iha reippahasti ja lämpötilaki kipus muutaman asteen verran plussan pualelle. Täs tuloo ny lisää kevättunnelmia hyasinttien muaros.

Mulla hyasintit pakkaa jäärä yksvuatisiksi, ainaki kukinnan suhtehen. Lehtiä voi tulla parina vuatena, mutta vaan yhyren kerran on siniset hyasintit kukkinu seuravana vuanna ja sitäseuraavana, harvemmilla kukilla tosin, mutta kuitenki. Olivat istutettuna kohopenkin reunahan, ei ainakaa märkyys haitannu.

Syksyllä 2016 istutin usiemman färisiä hyasinttia ja kaikki kyllä kukkii, mutta jokku on jääny kuvaamata. 


'Gipsy Queen' 10.6.2017 mäntykulumas.

Ny ku oon siärättyny tai jopa tykästyny oranssihi, nii pitihän sen färisiä hyasinttiaki ostaa. Istutin ne mäntykulumahan, ku oon istuttanu sinne oranssinsävyysiä tulppujaki. Hianosti kukkiivat, vaikka färi oliki palio haaloosempi ku mitä sipulipussin kylijes olevas kuvas komeeli. Meinasivat aivan peittyä viäreesten perennojen alle, ennenku sain ne kuvattua.


'Delft Blue' 10.6.2017 kolomiopenkis.

Kolomiopenkkihi istutin suuremmaksi ryhymäksi sinisiä........


'Pink Pearl' 12.6.2017 kolomiopenkis.


........ja pinkkiä hyasinttia. 


'Carnegie' 12.6.2017 katajakulumas.


Katajakulumahan istutin valakoosia. Nolivat torella puhtahan valakoosia ja suurikukkaasia. Son vaa harmi, etteivät kaikki kukinnot aukee samahan aikahan, ku niiton muutenki pussis nii vähä. Aina joku o mattimyähääne.


Hyasintit 'Delft Blue', 'Pink Pearl' ja 'Woodstock'.syksyllä 2017.

Syksyllä ostin taas hyasinttia, mutta kas, en ollukkaa tapojeni mukahan kirijoottanu kuvan taa, mihinkä. Muistaakseni kaivoon ne kaikki samahan paikkahan kolomiopenkkihi, mihinä hyasinttia oli jo ennestänsä. Näyttääväthä nämäki suurempana ryhymänä paremmilta. ku muutaman sipulin ryhymis. Keväthän pia näyttää, mihinä non. Kuuluuvakko hyasintit sun kevätsipulivalikoomahan? Ja tapaavakko kukkia usiana vuatena?


Mukavaa viikon alakua!

44 kommenttia:

 1. Kivoja ovat. Pitäisi itsekin laittaa niitä ulos :)

  VastaaPoista
 2. Kerran kokeilin, eikä niistä mitään tullut. Pari lehteä pukkasivat näkösälle. Ei jatkoon. Hyvin sinä olet onnistunut! Mulle hyasintti on jotenkin perin juurin joulukukka, joten en ole sitä sitten isommin himoinnutkaan. Vaan nättejähän ne on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. O mullekki oharia tullu, mutta useemmin oon kuitenki onnistunu. Olin ittekki aikoonani tosi hämmästyny, ku näin ensimmääsen kerran keväällä kukkivan sintin, suamalaases puutarhas.

   Poista
 3. Kauniita hyasintteja! Minulla ei ole vielä puutarhassa yhtäkään, mutta tänä keväänä aion istuttaa yhden lahjaksi saadun hyasintin mukulan ulos, on ollut täällä sisällä kuivumassa. Saa nähdä lähteekö kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtöö :) Kannattaa kokeella. Sulla voiski olla hyvä puutarha sintiille. Sullahan on rinnettä, ei liika kosteus vaivaasisi.

   Poista
 4. Hienostihan ne näyttävät kasvavan kukkapenkissäkin kesällä. Itse pitänyt jotenkin jolulukukkana niin ei ole koskaan tullut istutettua kesäksi, mutta mikseipä voisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukukka tulooki ensimmääsenä miälehen. Mulla meni tosi kauvan, ennenku kokeelin istuttaa sinttiä syksyllä. Sitte niiton ollukki melekee joka kevät, eres muutama.

   Poista
 5. Kauniit ne on nuo hyasintit kukkiissaan, taitaavat olla heikosti talavehtivii. Mukava on aina uutta kokkeilla, jospa ne kukkisivatkin uuvvestaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni silloon ku kukinta onnistuu seuraavanaki keväänä, oli kuiva kesä ja syksy. Nythän on ollu nii märkiä vuasia monta peräkanaa. Olishan kiva nähärä uusintaki, vaikka heikompiki.

   Poista
 6. Kyllä muutama hyasintti pitää joka syksy multaan piilottaa, mutta harva niistä toistamiseen on kukkinut. Ja jos onkin, niin se kukka on aika vaatimaton. Olisi mukava saada oikein runsas hyasinttirypäs jonnekin, vaan useimmissa pusseissa on yksi kappale ja hintaakin on ihan reilusti. Kuten sanoit, sama lajikin saattaa kukkia ihan eri aikaan, joten hyasintti-iloittelu omassa puutarhassa lienee toiveajattelua. Ulkona hyasintin voimakas tuoksu ei haittaa ja viime keväältä muistankin, miten mukava oli kitkeä rikkaruohoja juuri sen penkin vieressä, jossa hyasintit kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyasinttia pitääs olla tosi palio, jos meinaa oikee komian lämpärehen saara. Uusintakukinnan varahan ei voi laskia, vaa joka syksy on ostettava uuret sipulit. Mulla meni ensimmääsenä sinttikeväänä hetki, ennenku tajusin, mikä pihas haisoo. Siis haisoo, sisällä haju on turhan voimakas, pihalla ihan sopivan miato.

   Poista
 7. Ehdottomasti pitää laittaa syksyisin hyasintteja. Joskus ovat kukkineet uudestaan mutta juuri sillai harvoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hyasintiista kyllä mitää kestokukkijaa saa, ainakaa kovin näyttävää.

   Poista
 8. Hyasintit olis ihania, mutta en ole onnistuut niiden kanssa. Täytyis hiukka enempi perehtyä, mutta ei vain ole tullut sitä tehtyä. Ihana tuo sininen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyysin on nii palio muitaki sipulia tarijolla, palio varmempia. Auttaaskohan, jos peittelis sintit talavisuajaturpehella. Hm...

   Poista
 9. Ihania sinttejä. En minäkään ole saanut noita toisena kesänä enää kukkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika harvinaasta on toinen kukinta. Varmempaa on piiloottaa aina uuret sipulit.

   Poista
 10. Ihania sinttejä. :) Jouluksi hankin muutaman koristukseksi, mutta tähän olen herännyt vasta nyt vähän aikaa sitten, että voisi niitä istuttaa syksyllä pihallekin. Toki miul ei siis omaa pihaa oo, mutta haaveissa on kyllä, niin siksi ideoita keräilen. Ja nyt otan ilon irti parvekeistutuksista ensi kesänä. Narsissit laitoin syksyllä ruukkuihin, katotaan, tuleeko niistä mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sintiille taitaa suamalaaset pihat ollakki aika uus aluevaltaus. Sonki hyvä kerätä ireoota jo etukätehen, nii voi teherä paremmin ratkaasuja jo oman pihan hankintavaihees. Menestystä ja onnistumisia parvekekasvatuksille, narskuullekki :)

   Poista
 11. Olis kiva jos kuuluisivat...
  Parina syksynä olen niitä laittanut, mutta talven aikana ovat kadonneet. Tai siis ei niistä ole keväällä näkynyt jälkeäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny on ollu tosi huanoja syksyjä. Luulen, että syksyynen märkyys on suurin tuholaane, eikä kova pakkaane lumettomahan maahan varmastikkaa helapota tilannetta pätkän vertaa.

   Poista
 12. Syksyllä istutin ensimmäiset hyasinttini, joten en tiedä vielä miten tulee käymään. Toivoisin että kukkivat monena vuotena. Oletko kokeillut lannoittaa niitä, jos se auttaisi kukintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon mä niille heitelly kanankakkarakehia tai jotaki muuta lannootesta samalla ku muillekki. Joskus oon sekoottanu istutuksen yhteyres sipulikukkalannootesta, muttenhan mä muista oliko vaikutusta. Toivottavasti toivees toteutuu :)

   Poista
 13. Ikkään en ole edes ymmärttäny hankkia hyasinttejä, pitäskö sun innoittamana kokeilla. Komeita.

  VastaaPoista
 14. Leudompi päivä? No, niin oli pari päivää. Tänä aamuna oli taas 19 astetta pakkasta! Olen nähnyt hyasintteja vain purkissa, en koskaan kukkapenkissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yät on tääläki ollu kylymiä, mutta päivät o jo siärettävis lukemis. Ei hetikää kaikki istuta sinttejä, neku on monelle vaa joulukukkia.

   Poista
 15. Minulla on kohopenkeissä tai kuivissa penkeissä kukkinut ne, jotka olen maahan upottanut. Vain sellaiset ei-lajikenimelliset yksilöt ovat kukkineet useana vuonna putkeen, mutta hyvin harvoilla kukilla. Laitan silti niitä penkkiin joka vuosi ainakin yhden pussillisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki sintiillä hyvä paikka. Tais mullaki olla ne uurestansa kukkinehet siniset iliman lijikenimiä. Nimelliset on tiätysti jalostettu pitemmälle ja ovat areempia.

   Poista
 16. Kauniita ovat. Minä säästän jouluiset sipulit ja siirrän ulos penkkiin keväällä. Kukinta on jatkossa aika vaatimatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan hyvin on onnistunu, jos oot saanu ne kuitenki kukkimahan. Joskus oon kokeellu istuttaa jouluhyasintit, mutta huanolla menestyksellä.

   Poista
 17. Hyasintteja olen hiljalleen alkanut harrastamaan enenevässä määrin. Tykkään niistä kovin! Tuo 'Woodstock' on meillä kukkinut kahtenakin vuonna peräkkäin, saas nähdä kuinka ensi keväänä. Kerrottukukkainen hyasintti 'Eros', kukki myös uudelleen mutta viiveellä. Viime syksynä tilasin lähes mustaa 'Dark Dimension' -hyasinttia ja sen kukintaa odotan tosi paljon ja mielenkiinnolla. Mutta hyasintit ei varmaan kauaa kukikaan, tai sitten pitäisi jotenkin vahvasti lannottaa kukinnan aikana ja sen jälkeen, jotta sipuli vahvistuisi. Viime syksynä tilasin kokeeksi pienikukkaista hyasinttia 'Pink Festival' ja siihen minulla on kovat odotukset kestävyydessä, saas nähdä kuinka käy :D. Valkoista hyasinttia pitää ensi syksynä laittaa multiin ilman muuta, se on jostain syystä unohtunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soot onnistunu hyvi. Lajikkeetaki o jo monen färisiä. Ai, että mustaaki, en oo sellaasta koskaa nähäny. Toivottavasti kukkiis hianosti ja saataas nähärä kuvia.
   Pitääsköhän kokeella jollekki oikee teholannootusta. Jokku vois nostaa kesäksi pois maasta, niinku tulpuulle on ennen tehty. Sipuliahan ei nii montaa oo, mutta sinttien kukkimisen aikoohi on aina nii palio muutaki hommaa.

   Poista
 18. Komeita hyasintteja. En ole tainnut koskaan niitä ostaa, jouluhyasintit laitan maahan. Joskus kukkivat, joskus eivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka mäki niitä joulusinttiä kaivan maahan, en oo niiren kans onnistunu.

   Poista
 19. Kauniita olivat hyasittisi. Itselläni ei ole koskaan ollut näitä kuin jouluisin mies haluaa niitä. Orasssiin olen minäkin jostain syystä mieltynyt. Ei pidä koskaan sanoa ei koskaan . Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli oranssi ja kirkas peruspunaanenki kauvan pannas. Punaane on ainavaa, mutta oranssin oon jo armahtanu ja salonkikelepooseksi havaannu :)
   Ole hyvä, plokis vaikuttaa miälenkiintooselta.

   Poista
 20. Kauniita hyasintteja! Minulla oli pari vuotta taukoa niistä, mutta viime syksynä niitä taas istutin. Toisena kesänä en ole hyasintteja koskaan saanut kukkimaan. Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki sitte kans orotettavis sinttiloistua. Oon ruvennu suasiolla ostamahan syksyysin uuret sipulit. Toinen kukinta on liian epätorennäkööstä. Kiitos samoon!

   Poista
 21. Hyasintit ovat tosi kauniita. Itsekkin istutin niitä viime syksynä puutarhaan, itseasiassa ekaa kertaa, ja tosiaan toivon, että kukkivat keväällä :) Mukavaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 22. Sullahan odottaa sitten kiva ylläri jossain päin puutarhaa, kun kadonneet hyasintit nousee mullan alta :) Mä en tiedä miksi mulla ei oo yhtää hyasinttia pihalla? Pitää tälläänen vääryys korjata ny tulevana istutuskautena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti nousoovat jostaki. Heleposti tuloo ostettua niitä tulppuja ja narsissia. Niitä on tarijolla joka kaupas. Toivottavasti löyrät ittelle mialuusan färiset sintit :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...