lauantai 21. huhtikuuta 2018

Paisunnat

Lumet o jo melekee lähteny ja ku tänä talavena sitä lunta oli, nii paisunnathan siitä seuraa. Onneksi  kylä on sevverran korkialla paikkaa, ettei kenenkää kivijalaat oo vaaras. Tämä meirän aukia ei oo niitä tuluvaherkimpiä aluehia, mutta ny nousi pelloolle vesi tääläki.


Maisemat muuttuu, meilläki o järvi.


Peurat o vaihtunu kurkiihi ja joutsenihi. 

Käytihin tekemäs piäni maisemakiarros.


Joki o sillalta kattoes aika täynnä. 


Voi olla että veren pinta nousoo viäläki, jos osuu kohoralle kunnon vesisaret. Enemmänki o joskus ollu.Zoomaus kauemmas.Auringonlasku järvellä 19.4.2018.

 Siis täs on ennen kuivatuksia ollu oikiasti järvi. Nykyysin tuas on peltoja, mutta aina välillä luanto ottaa omansa...... Jaahas, koskahan isäntä pääsöö pellolle. Onkos teilläpäi paisuntoja/tuluvia?


******


Ny o ihan pakko teherä tällääne erikoone lisä tähä samaha  paisuntaraporttihi. Isäntä lähti eilee kengityttämähän hevoosta ja lähärin joukkoho. Samalla pääsin kattomahan ja kuvaamahan pikkuusen isoonpaa paisuntaa.


Paisunnat 23.4.2018.

Kuvattu Liinamaan sillalta Lapualle päi.....


......ja  Alahärmähän päi.  Joki menöö normaalisti nuaren riskujen vasemmalta pualelta. Tämä Lapuanjoki o paaaalio suurempi joki ku meirän peltoaukiiaa halakova Purmoojoki ja paisunnakki o sitte sitämukaa. Vesi nousoo pelloolle melekee joka vuasi. Näkymät o kyllä mahtavat, vaikka maanvilijelykselle siitä onki aikamoone haitta. 


 22.4.2018
Joutsenet kuvattu meirän omalta paisuntapaikalta.


Toivottavasti seleviättä kuivi jaloo.

32 kommenttia:

  1. Pihajoessa pinta on noussut, mutta ei mitenkään hälyttävästi. Joskus on parinkymmenen vuoden aikana tie mennyt hetkellisesti poikki. Pihalle saakka ei ole koskaan vesi noussut ja onneksi talo on vielä mäen päällä.
    Kauniita järvimaisemia! Varmaan menee hetki aikaa, kun noille pelloille on menemistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi ootta turvas ja voitta rauhas kattella hetken kovempaa pauhinaa. Vesi jotenki sykähryttää aina, tälläästä maakrapua. Peltotöihi menöö viälä tovi.

      Poista
  2. Niin, meillä vedet pysyvät uomissaan. Näyttää olevan Pohjanmaalla joka keväinen ilmiö nuo tulvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HYvä. Enemmä tai vähemmä. Tällä alueella Lapuanjoki ja Kyrönjoki pääsivat taas Ilttiksenki sivuulle.

      Poista
  3. Onpa kauniit maisemat. Luontoa voimakkaimmillaan. Ja miten ihania vieraitakin siellä kuvissa näkyy. Meillä ei ole vettä näillä leveyksillä tuossa määrin ja eilenkin tuuli niin, että tavarat pihassa vaihtoi paikkaa ihan itsekseen. Siinä kuivuu maakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joutsenten töräytykset kuuluuvat hyvi meirän pihahan. Tämä meirän joki o ruapattu ja peraattu jokin aika sitte, siksi vetää aika hyvi. Joki o lisäksi aika lyhyt, nii ei aiva järkyttäviä määriä vettä kerry. Tuuli o yltyny tääläki, muttei iha hirviästi.

      Poista
  4. Hienot maisemat! Ei taida tulvia täällä. Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
  5. Välillä täällä lounaisosassakin joet 'tulee' pellolle,mutta tänä keväänä hyvin vetäneet.Ei ole vielä kylväjiä näkyny,perunan ja kaalin istuttajia kylläkin.Kauniit maisemat pohjanmaalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meilläkää iha jokavuatine tapahtuma. Nykki me päästihi aika vähällä. Meillei päästä kylyvämähän viälä piiiitkähän aikahan, valitettavasti. Täälon aakeeta laakeeta :)

      Poista
  6. Kauniita näkymiä. Mielelläni noita katsoisin, vaikka peltojen märkyys onkin haitta viljelijälle.
    Täällä etelässä ei tulvi, mutta asfalttitiet ovat reikäisiä ja kuoppaisia. Autoilu on välillä melkoista pujottelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä paisunnat saa huamiota. Sen huamaa siitäki, että moni autoolija hilijentää vauhtia tai pysähtyy, nähäräkseen paremmi vesimassat.
      Täälä tasamaalla son aika yleestä. Reikiä tuppaa meiränki teille ilimestyä.

      Poista
  7. Onhan tuossa vettä sen verran, että saattaa pellolle pääsy viivästyä. Meillä ei tulvat haittaa, mutta savinen piha kestää aina kauan kuivua ja lämmetä, niinpä siellä ei ole paljoakaan vielä ihailtavaa. Jos jotain hienoa tuosta tulvajärvestä voi sanoa, niin saatte komeita lintuja sen rannoille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menöö siinä hetki, peltojen kuivamista orotelles. Onneksi tuskin kellää o kaikki pellot jokivarres, nii pääsöö aloottamahan tyät jostaki mualta. Linnut o komeeta. Pitääs vaan olla pitempi putki, ei nuata rapapeltoja pitki jaksa kauvas kävellä......laiska mikä laiska :D

      Poista
  8. Parin päivän sade on tehnyt sen että vettä on enemmän kuin lumien sulamisen jälkeen. On tullut peltolampia ja muita kevään ilmiöitä. Kurjet huutele lähipellolla suureen ääneen, voi että se on ihana ääni, kuuluu kevääseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillon menny suurimmat sateet ohitte. Ny näyttää tulevan surkia, sateene päivä. En taira pihalle nenääni laittaa. Lintujen äänet tiätäävät kevättä.

      Poista
  9. Pohjoisempi Pohjanmaa kuittaa vesien olevan nousussa. Meillä ei ole niin lakiaa kuin etelämpänä, niin tulvat ei pääse hehtaareja peittämään. Vaan aina jotkut rantamökit kastelee helmansa. Oma pirtti on sen verta töyräällä, ettei ole vaaraa. Pihaa kiertävä purokin on pysynyt hyvin uomassaan ja tilaa nousullekin on vielä.

    Mä olin jo unohtanut eteläpohjalisen sanan paisunta! Tuli kyllä lapsuus taas mieleen! Aurinkoista sunnuntaita uuden järven äärellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enne on osattuki rakentaa tarpeheksi kauvas vesistä. Mökit tiätysti o eri juttu, ku niiren juju onki just se vesi.
      Joo, paisuntoja lähärettihi kersana kattomahan oikee autolla kauemmaski. Soli orotettu kiarros, joka tehtihin useen vappuna ilimapallojen kans. Tuluvista tääläki nykyysi yleesesti puhutahan, eikä paisunnoosta.

      Poista
  10. Siellä se paisuminen on joka kevväistä, nyt on tiälläkin, osalla pellosista. Lumet on sulanu niin vauhilla, jotta patopumput ei kerkii vesiä lykätä etteenpäin ja ne nousoo pelloille. Pakaasyöt on tervetulleita.

    VastaaPoista
  11. Kunnon tulvat! Meillä ei ole tänä vuonna noussut vettä lähipelloille, se on melko harvinaista.

    VastaaPoista
  12. Paljon on vettä tosiaan pelloilla ja joissain kuvissa näyttää pelto aivan järveltä.
    Täällä eivät tulvat vaivaa. Meillä etupihalla on sen sijaan melkoinen vesilätäkkö, kun rumpu on jäässä.
    Mukavaa sunnuntain jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavahan järvimaisemaa on kattella eres hetki, niitäku ei just tähän kohtahan oo siunaantunu.
      Mukavaa tiistaita!

      Poista
  13. Tulvat olivat pelättävissä tuollaisen talven jälkeen. Kauniita kuvia!

    VastaaPoista
  14. Kyllä nuo tulvamaisemat ovat aivan uskomattomia ja vetävät hiljaiseksi, kun pelloilla vesi noin seisoo! Meillä 'tulvii' valtaoja, ei siis oikea tulva ole, mutta sulamisvedet ovat lisänneet virtausta kovin ja uoma vielä riittää, koskessa on kova kohina!

    Mukavaa alkavaa viikoa sinne teille, toivottavasti tulvatilanne ei pahenisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ny onki melekee kaikki ojat ja luamat ollu iha piri pinnas. Ovat jo onneksi laskusuunnas.

      Poista
  15. Onhan ollu teillä vettä siellä. Meilläkin takapihalla menevä joki kyllä nosti vettä ja sitä on ollut ennätyksellisen paljon tänä vuonna. Onneksi talo ja muuta rakennukset ovat niin korkealla ettei ole pelkoa kastumisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tainnu olla korkialla vesi melekee joka paikas. Ainaki enne, o osattu kunnioottaa veren voimaa ja rakentaa turvallisen välimatkan päähä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...