tiistai 24. huhtikuuta 2018

Kevätmessujen hankinnat

.......ja vähä muitaki. Messujen yks tarkootus, uusien ireooren lisäksi, on löytää uusia kasvia puutarhahan. Enkä koskaa oo tyhyjin käsin kotia tullukkaa. Hah, haa! 


Jouluruusu -Helleborus orientalis, Double Ellen Mix

Jouluruusut on hianoja kevätkukkia ja oonki niitä monta kertaa istuttanu. En kovin hyvällä menestyksellä. Ny näyttääs kaikki olevan hengis. Oonki ruvennu istuttamahan niitä aurinkoosemmille paikoolle. Ny löytyy tällääne hiano, tumma, kerrottukukkaane jouluruusu.


Näsiä -Daphne mezereum 'Rubra'

Tämän kasvin löytymisestä oon erityysen tyytyvääne. Oon sitä monta vuatta ettiny. Nimittäin keväällä aikaasin kukkivaa näsiää. Olis tarkootus istuttaa se aitauksehen. Tiärän, että son myrkylline. Messuulla  yks vanhempi naine huamaski mun näsiän pilikistävän kassista. Tunsin olokapääs koputuksen ja naine hualestunehena varootti koskemasta näsiähän, ettei tulisi mitää allerkista reaktiota. Oli itte saanu ihovaurioota kosketuksesta. Kovin oli huamaavaane ele, ventoviarahalta.Perhosekki näyttää siitä tykkäävän.


Riippaorvokki -Viola hederacea

Ja sitte tämä, ihana herkkis, riippaorvokki, piänikukkaane rönsyylijä. Son ollu päivät pihalla, mutta öiksi oon ottanu sisälle. Tämä ei siärä pakkaasta niinku normi orvokki, eikä sitä viälä tiärä, koska lämpötila lipsahtaa väärälle pualelle.


Vedenpisara -Fuchsia   'Holly's Beauty'                  'Pink Ballet girl'                                         'Michel Lut'Näitähän ei voinu vastustaa, pikkuriikkisiä verenpisaroota. Yritin ottaa maltilla, enkä het hamstrata koko valikoomaa. Miälenkiinnolla orotan mitä nuasta tuloo. Variopaikkojahan multa löytyy yllin kyllin, terassilta, etuovelta ja parvekkehelta.


Pelargonia -Pelargonium   'Marie'                                  'Selma'                                                          'Mars'Talavi vei mun erelliset pelargooniakokeelut. Ny sitte uus yritys. Pistokkahat o ny istutettu muavipurkkiihi, etteivät het kuivaasisi.
Tähän tykästyyn viimme kesänä nii palio, että halusin kokeella samaa uurestansa.


Ruotsin vuoden 2013 pelargoni - Pelargonium x hortorum, Tango 'Velvet Red'


Ei olisi uskonu, että retkahtaasisin punaasehen pelargooniahan, mutta täs oli aiva mahtava samettine sävy. Ja sitte kokeeluhun hajupelargoonia, kolalta tuaksahtava.  Tämoli ny sitte viimmeene kerta, ku näi isoja ostan. Nuput ruskos het ja lehtiä vaikka kuinka palio.  Toivottavasti saan nämä elvytettyä.  Kokeelu jäis lyhemmäksi ku kanan lento. Vaihroon ne jo uutehen multahan ja isoompiihi purkkiihi. Virkuaas ny, nii saisin kolasta vaikka pistokkahiaki. 


Tillandsia capitata  'Peach'

Yks ilimakasviki piti saara. HUONE ett RUM osastolla oli ilimakasvit nii houkuttelevasti esillä. Valinnan vaikeus meinas olla, mutta sitte pääryyn tällääsehen jännän punertavahan, mitä en ollu koskaa nähäny.ö...
.........ja lisää siämeniä. Tällääne messusaalis tällä kertaa. Löyrikkö mitää miälenkiintoosta messuulta?


*******

Juna tuli nii aikaasin asemalle, että keriittihin pyärähtää viälä paris kaupas.


Valefiikus -Clusia rosea princess

Valefiikusta eli klusiaa oon kans kauvan kattellu, vaihtoeheroksi rahapuulle. Ny sellaane tuli vastahan Minimanis ja oli palio halavempiki ku messuulla. No, ehkä pikkuusen piänempiki.


Värinokkonen


Sitte siirryttihin Prismahan, johona oli färinokkooslajitelma. Otin kolomia sorttia ja suunnittelin ottavani pistokkahia, mutta tua alimmaane, oranssinkirijava kerkes jo nuupahtaa. Oonki ny vaihtanu mullat, jos se pitääs loput hengis.

Kellohyasintti -Galtonia viridiflora,       Töyhtövana  'Bicolor'       Daalia 'Kelvin Floodlight'      ja Miekkaliljat 'Espresso'Mullahan oli messuviikonloppuna peräti kaks vapaapäivää, joista toisena lähärin kattomahan pikkuflikkaa. Kiappasin matkalla Littelihin ja vautsi vau, sinne oli tullu kevään sipuli/mukula/juurakkosatsi. Useen kyttään kukkalähetyksiä netistä, mutta ny oli jääny välihi. Tämä oliki iloone yllätys. Olin varsin maltilline ja mukahan lähtiki vaa ittelle ourot tuttavuuret kellohyasintti, ja töyhtövana, haaliankeltaane daalia (sen färistä mulla ei oo) ja tummanpuhuvat miakkalilijat. Miakkalilijoja mullon kellaris talavetukses, mutta pitäähän sitä varautua, jos nei onnistukkaa  😉


Daalia 'Fascination',  Anemone 'Lord Lieutenant', Miekkaliljat 'Indian Summer' ja Töyhtövana 'Sparkling Burgundy'
Ennemmi luin Puutarhurin elämää -plokin Marin esittelyn Honkkarin vastaavista sipuli/mukula/juurakko hyllyystä. Noli nii houkuttelevat, että siäläki oli pakko käyrä. (Ehän tiätenkää jätä mitää tilaasuutta käyttämättä). Mukahan lähti tummalehtinen, pinkkikukkaane daalia, pussilliset sinisiä kerrattukukkaasia kruunuvuakkoja, oranssia miakkalilijoja ja ja punalehtine, vaalianpunakukkaane töyhtövana.


Liljat 'Cogoleto'                   ja     'Dimension'                   Kalla 'Akela'                      jaloleinikki 'Paars/Purple'Kaks pussia  vaalianpunaasta sekä tummaa lilijaa. Kolome violettia kallaa ja yks pussi tummia jaloleinikkiä........Että sillai, tämän kevään kasvihankinnat on alootettu! Aina sitä päättää, ettei tartte mitää uutta tai muute vaa lisää.......mutta, mutta........ Joko soot päässy alakuhun?


Taitaa tulla säiren pualesta vaihteleva viikko, mutta sitä hualimatta..... 
Hyvää viikon jatkua!

37 kommenttia:

 1. Voi kääk! Honkkariin on mentävä, upean väriset liljat, juuri tuollaisia olen vailla. Näsiä on minullakin etsinnässä, messuilta oli kai kaikki myyty kun en yhtään nähnyt. Myrkyllisyyden kanssa varmasti pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Honkkaris oli viälä hyvät valikoomat. Nuahi lilijoohin iskin het silimäni ja meinaan laittaa ne viärekkäin, jos vaikka färit sattuusivat rimmaamahan. Messuulla meinasin kompastua näsiööhin, olivat laattialla ja vaikka olivakki aika isoos purkis, nii pakko oli ottaa het kannettavaksi, ettei vaa jäisi iliman.

   Poista
 2. Oi, kaikkea ihanaa on tarttunu sulla mukaan. :) Mie toin Kevätmessujen tuliaisina erilaisia liljojen sipuleita ja muutaman ruukun. Niillä on päästy alkuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä alootuspaketti sulla :) Lilijoja on mullaki tullu hankittua, ny muutaman vuaren. Ruukkuja munki teki miäli, mutta kannettavaa oli muutenki yllin kyllin.

   Poista
 3. Onneksi noita houkutuksia löytyy useistakin kaupoista, vaikka tämän kevään messut jäivätkin väliin! Terrasta nappasin monta pussia liljoja ja daalioita.
  Joko teillä on tulvat alkaneet laskea vai meinaatteko hukkua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii löytyy, pikkuuse liikaaki.
   Kyllä tuluvat o jo laskusuunnas, ainaki täs kohtaa.

   Poista
 4. No sinähän olet aloittanut kevään hankkimalla jo runsaasti erilaisia ihanuuksia. Minulla meni jopa Lidlin tarjoukset ohi suun ja messuilla en edes käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika reipas alootus, taas jälleen kerran :)
   Kannattaahan siälä viälä käyrä, jos sattuus jotaki kivaa viälä löytyä. Ny on kyllä nii mones paikas kasvia ja taimia tarijolla, että varmasti viälä löyrät, jos jotaki uutta tarttet.

   Poista
 5. Kukkiva näsiä on tosi komia ilmestys. Mulla on tavallisen pinkin lisäksi valkonen versio. Iho-oireita en ole koskaan siitä saanut, mutta en minä sitä alvariinsa pelmuutakaan.

  Jopa olet saanut mittavan saaliin matkaasi messuilta! Hyvä vinkki oli tuo Lidl - pitää käydä katsastamassa valikoimaa. Mä olisin kans noita verenpisaroita kaivannut ja pinkit liljat olisivat mahtuneet tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki. Mulla oli erellises puutarhas näsiä. Ostin sen Sainion taimitarhalta ja meinasin nykki vaan siältä hakia, vaan ei ollukkaa, eikä mihinää muallakaa. Iho-oireetakaa koskaa mullekkaa tullu. Puska oli istutettuna keskelle penkkiä ja kersoollahan oli eheroton menokialto mun penkkiihi. Marijat kävin nyppimäs pois.
   Kukahan nua kaikki purkittaa :D No, onneksi osa o jo mullis.

   Poista
 6. Mahtava määrä ihania hankintoja, kukkahurmaa siis luvassa kesällä! En tiedä, mikä minuun eilen meni; Kävin Honkkarissa hakemassa pari pussia multaa, seisoskelin sipulikukkateilneiden edessä, hiukkasen hypistelin - ja lähdin tyhjin käsin pois!!O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti......Häh! Ookko mitannu kuumetta? Paitsi, jopa mäki pystyn joskus, harvoon, silloon tällöön, kulukemahan nii, etten mitää osta.

   Poista
 7. No, etpä tyhjin käsin tullutkaan! Minullakin mökkipihassa noita näsiöitä ihan luonnostaan. Tykkään niistä kyllä myrkyllisyydestä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, en, mutta itte messuulta ei nii palio tullu, vaan ku kaikki muukki hankinnat täs samas. Täälei kasva luannos, en ainakaa tiärä. Marijathan siinon kaikkista myrkyllisemmät.

   Poista
 8. Ihan tyhjin käsin et ole kaupoista lähtenyt sinäkään. Joo, joka vuosi sitä päättää, ettei mitään tarvitse. Ja yhtä varmasti noihin pussukoihin ja kasvihoukutuksiin sortuu. Vaan ei se ole vaarallista - no, kukkarolle ehkä.
  Katsoitko tiistain brittiläisen puutarhaohjelman, jossa pihaan istutettiin lukuisia punaisia ja myös muun värisiä jouluruusuja? Niitä katsellessa olin tyytyväinen, että messuilta tuli jouluruusut ostettua. On kesän verran ihania.
  Näsiä minulta edelleen puuttuu, sekin. Saisinkohan sen vihdoin hankittua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nii. Kumma juttu, ku aina hyllyjen kohoralla tuntuu siltä, ettei mulla oo mitää :D
   Joo kattoon. Siitä ohojelmasta oli leheres oikee erikooskirijootus, siksi sen hoksasin. Lehtijuttu pisti ohojelmaa jotenki halavasta, mutta miälestäni siinei ollu mitää muista vastaavista ohojelmista poikkeavaa. Ei tainnu olla puutarhahullu itte. Kuala rupes het valumahan ku näin jouluruusut ja kuinka hyvin ne sopii heinien kans. Ihku yhyristelmä. Näsiää taitaa siälä teilläpäi ollakki myynnis, vaan ei täälä.

   Poista
 9. No vau, mitä hankintoja! Ihan huikean upeita värinokkosia.. ja ihana gladiolus!
  Hyvän klusian taimenkin löysit. Se muuten kasvaa nopeammin, mitä rahapuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Färinokkooset o hianon färisiä. Harmi vaa, että niistä jo yks heitti henkensä. Molemmat miakkalilijat oli nii erikooset färisiä, että pakko kokeella, miltä oikiasti näyttäävät.
   Toivottavasti kasvaas. Mun rahapuut ei meinaa kasvaa sitte millää ja tiätysti siihe suurempahan tuli jotaki villaöttiääsiä, enkä saanu niitä hääretyksi. Heitin lopuksi koko kasvin menemähän.

   Poista
 10. Kylläpäs löysit upeita tuliaisia! Tuota näsiää olen jo kauan haaveillut, ei ole kuitenkaan osunut vielä kohdalle. Kiva että postaukseni houkutteli sinut ostoksille. Itsekin olen palannut takaisin sipulihyllyille ja hamstrannut vielä vähän lisää 😉
  Toivottavasti pelakan taimet elpyvät, toisinaan ne vain nuupahtavat istuttamisesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti näsiä ilimestyy pian näköösälle. No pakkohan siälä oli käyrä, valikooma näytti nii hyvältä. Pian sen näköö kuinka pelargooniat toipuu.

   Poista
 11. Ihan mahtavia löytöjä! Jouluruusu ja näsiä ovat hienoja. Pelargoneja ja verenpisaroita kannattaa aina hankkia lisää :) Töyhtövana näyttää hienolta kasvilta, on minulle uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusuja löytyy kyllä täältäkipäi, mutta näsiää ei. Verenpisaroota on ollu kesäkukkana joskus kauvan sitte. Talavettanu en oo kertaakaa. Töyhtikset o mullekki uusia. Kiva kattua mitä niistä tuloo.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Tuasta vois päätellä, että pikkuusen enemmä ku vähä :)

   Poista
 13. Herttilei miten paljon ihania ostoksia . Hieno jouluruusu ,sellainen muttei samanlainen lähti minunkin mukaan messuilta. Minulla on mökillä niitä aurinkoisessa paikassa. Näsiää kasvaa meidän mökkitontin naapurin metsässä useammassa paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohan siinä :) Jouluruusuja o jo hyvin tarijolla, eikä hintakaa enää päätä huimaa. Aurinkoosta paikkaa pitääs tuallekki ettiä. Oi, teillä kasvaa näsiää nii likellä.

   Poista
 14. Hankinnat ovat oivalliset! Mulla kävi pelakuun kanssa samanlailla - ostin sen Turun messumatkalta tosin tarhalta ja kotiin päästessä lehdet alkoi kuivamaan, samon nuput. Varmaan sille tuli shokki, kun tuli Turusta Tampereen seudulle, selvisi hyvin hengissä kuitenkin ja kasvaa komeasti nyt, joten toivoa on varmaan sinunkin pelakuillasi ja paljon.

  Kohtuullisen määrän kaikkea tärkeää olet ostanut, juurakoita ei ole koskaan liikaa ja paikat kaikille löytyy ja sitä ihanaa kukintaa voi sitten alkaa odottelemaan. Mulla tuo kinttu on rajoittanut hankintoja, mutta huomenna lähden siskon ja kummitytön kanssa Lahden messuille - tein oikein kauppalapun, että muistan kaikki ja Tommolan tilalle tilasin kompassikukan taimia, sellaisen nyt haluan välttämättä vaikka onkin keltainen, ajattelin kasvimaan kulmaan perhosille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengis pelargooniat o viälä, mutten oo toipumisen merkkiä viälä huamannu. Toivottavasti kuitenki seleviääsivät.
   Erittäin kohtuulliset hankinnat :D Joku vois olla toista miältä. Toivottavasti messureissu onnistuu hyvi ja löyrit kaikki kauppalapun kasvit :) Mullon aukko kompassikukan kohoralla - kait ku o keltaane.

   Poista
 15. Oijoi,mitä ostoksia oletkaan tehnyt ♥ En käyny messuilla ja aika hyvin olen hillinnyt itseni tuolla kaupoissakin. Toki puutarhaosastot on pitänyt kiertää ja tarjonta katsastaa. Tiedän kyllä että ehtii lähtä lapasesta vielä tälle keväälle!

  VastaaPoista
 16. Wau mitä ostoksia :)Kyllä noilla saa pihan loistamaan kesällä.

  VastaaPoista
 17. Mahtavia hankintoja! Onpa kiva nähdä nuo sitten lopullisella paikoillaan. Lisää upeaa kukintaa joka tapauksessa luvassa.:) Minä hankin viime vuonna näsiän uuden istutusalueen aivan takaosaan, jotta lapset eivät yllä siihen. Nyt odottelen ensimmäistä kukintaa, nuput siinä jo on. Aurinkoista huhtikuun loppua!

  VastaaPoista
 18. Voi mitkä ihanat ostokset! Miten sait nuo kulkemaan sinne asti Helsingistä!!? Kyllä kannatti lähteä messuilemaan. Ihanaa kun sait näsiän! Höpsis nuo näsiällä pelottelut, sanoisin. Täällä on metsissä paljon näsiää ja minulla paraatipenkissäkin eikä koskaan ole mitään tullut vaikka kosken siihen jatkuvasti. Ja itse olen tosi allerginen. Kiva nuo löydöt Lidlistä, kauniita värejä.

  VastaaPoista
 19. Upeita hankintoja. Sain eilen omat hamstraukseni multiin. Siinä olikin urakka.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...