maanantai 7. toukokuuta 2018

Mahtavat puutarhapäivät

Mulla oli huhtikuun lopulla muutama lomapäivä. Sattumoosin oli Piatarsaares taimiston avajaaset .......ja tiätty, sinne. Soitin puutarhahommista tykkäävän ystävän mukahan ja nii huristeltihi rannikoa kohti. Ensin käytihin Blomqvistilla, koska seki oli jo auki ja son kauempana.  


Kaktuksen muatoosia timanttituijia.  

Mulla oli ostoslista miätittynä, mutta perennat jäi viälä ostamatta. Myyntikausi oli nii aluus, että perennat oli viälä pääosin kasvihuanehis.


Nämon kans hianoja.

Siksi ostokset painottuuvakki hyätypualelle, yllätys, yllätys.


*******

Sundilla oli taimistopualen viralliset avajaaset, mutta siäläkää ei ollu viälä kaikki perennat esis.
Silimät osuu tiätysti het ruasteesehen.
Niinku ny tähänki. Kivan näkööne ja oon nähäny kuvan, johona paloo tuli tuas kupis..... Ja kaiken lisäksi viälä monikäyttöönenki. Nuata astioota oli monen kokoosia ja monella tyylillä käytettynä.

Ja tiätty, sisätilakki piti kiärtää. Oli mukava ku ei tarvinnu vilikuulla kellohon ja sai nuuskia kaikes rauhas joka nurkan. Ihana taimistokiarros ja siinä sivus tuli parannettua, jos ei ny koko mailmaa, nii ainaki pualet 😊


Ostoksiaki tuli tehtyä. Ensiksi Plomqvistin tuliaaset.


Köynnösruusu 'William Baffin'

Oon kauvan halunnu köynnösruusua ja ny mullon sellaane. Ostin pinkkikukkaasen, kanaralaasen 'William Baffin'. Pitääs olla kestävä jopa vitoselle ja kutoselle asti. Siksi uskaltauruun kokeelemahan jos kestääs köynnöskaares. Sitä köynnöskaarta ei tosin viälä oo, mutta ei kai tua ny nii maharottomasti mahara kasvaa, että saan sen kaaren sille .....joskus.


Marjasinikuusama -Lonicera careluea var. kamtschatica 'Silginka' ja 'Vostorg'.

Sitte nämä uuret hitit, marjasinikuusamat eli hunajamarijat eli ikuusen nuaruuren marijat. Rakkahalla kersalla o monta nimiä. Marijoos on kaks kertaa enemmä antioksiranttia ku mettämustikas. Son jo jotaki se.  On kestävä, eikä istutusmaankaa suhtehen kovin kranttu. Marijat kypsyyvät lajikkehestä riippuen jo kesäkuun lopus tai heinäkuun alakupualella. Blomqvistilla oli hyvät valikoomat kanaralaasia ja venälääsiä lajikkeeta. Kotimaasia ei ollu tarijolla. Näitä pitää ostaa vähintää kaks erilaasta, nii sato o palio suurempi. Istutuspaikka o viälä vähä hakuuses, mutta eiköhän se jostaki löyry.


Amppelimansikka 'Toscana'

Sitte jatkuvasatoone amppelimansikka 'Toscana'. Oli nii mun färiset kukat ja olishan se hianua saara suunsa makiaksi läpi kesän. Laitoon taimet roikkumahan terassille. Löyrin puarista vanahat amppeliketjut. Kattoo ny saako liikaa liikettä.


Mansikkavadelma -Rubus illecebrosus
Tämäki o mulle ihan uus tuttavuus, mansikkavarelma. Ei kasva ku pualimetriseksi, mutta teköö juurivesaa, siksi laitoon pöttihi. Luin sitte jäläkihinpäi, etton aika mauttomat marijat, mutta suuret. Onko kokemusta?


Eres 'Ria' -mansikkaa, piänet 'Polka' -mansikan taimet, siiviläs mansikkavadelma. 

Istutin sen vanahahan siivilähän. Tuli sillekki taas käyttyä. Ja siivilä potagerihin, johonka oon  jo siirtäny kasviloorasta, syksyllä ostetut alemansikantaimet. 
Mehikasviista oli tarijous, siksi nelijä.Ja sitte jalostamahan Sundin ireaa. Istutus pöttinä, ennen lintujen juama-astiana palavellu pallogrillin alaosa. Son nykyysin ruastunu nii puhki, ettei enää pirä vettä kuinkaapäi. Jalustana petooniverkosta pyärähytetty perennatuki.Tällääne siitä sitte tuli. Keskelle laitoon isorikkua, jos kukkiis valakoosin kukin ja mullan peitin rantakivillä.


Jouluruusut aitaukses.

Sundilta ostin jouluruusun siämenkylyvöstä. Nupun perustehella olis joku punertava. Kokeelin istuttaa taas uutehen paikkahan, aitauksehen. Olishan sitä hiano ihaalla keittiön klasista, jos kotoontuus hyvi. Kaveriksi koko talaven navetttakeittiös talavehtinu, marraskuus ostettu valakoone jouluruusu. Säilyy tooosi viheriänä ja vehemahana. Kukkiiki yli viis kuukautta. Nämon muute kissan löhöpaikalla. Laitoon petooniverkonpalan suajaksi, ettei heti tulisi maatuksi.


Himalajanesikko -Primula rosea


Löyrin myyntipöyriltä ihanan pinkkiä kukintaa lupaavat, nuppuuset himalajanesikot. Oi, oi, mikä färi! Istutin ne kaaripenkkihin, pallo- ja kevätesikooren viärelle.


Kaaripenkki 6.5.2018.

Ai, mikkä färit! Ei taira tulevina vuasina osua näi kohorilleen, mutta ny ainaki, eres hetken aikaa.


On ollu aivan mahtavia puutarhapäiviä. Ja jos ennusteeta on uskomine, päivät senku jatkuu. Pitkästä aikaa tällääne toukokuu. Oonki kiärtäny penkit toisehen kertahan, lannoottaen, kaivaen voikukkia ja lisäten monttukohtihin multaa. Muutaman siirron ja istutuksenki oon teheny. Kyllä tämä tästä......Mahtavia puutarhapäiviä kaikille!

36 kommenttia:

 1. Ihania ostoksia oot tehny ❤ Mukavaa uutta viikkoa 😊

  VastaaPoista
 2. Onpas kivoja ideoita, ruosteisista minäkin tykkään. Ja hyviä ostoksia. Minä en ole vielä ehtinyt kuin multaa hakea, mutta näin jo ihania orvokkipöytiä Terrassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenki kummasti tua ruaste vetää pualehensa.
   Mä kävin jo orvokkiostoksilla, samalla ku kävin maitokaupas.

   Poista
 3. Kuuluko kopsahdus? Mun leuka meinaan loksahti pöydän reunalle, ku ihailin sun ostoksias ja varsinkin tota pallogrillikukkatelinettäs. Kyä ny kelpaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku piäni rapsahros :) Mulle kyllä tyäterveyshoitaja jo eherotti kuulokojetta. O meinaa kuulokäyräkki notkahtanu, painokäyrä vaa nousoo.
   Pallogrillitelines o kokonaasuutena kiva ku sen voi panna vaikka mihinkä, vaikka jonku matalamman kasvin päälle penkkihin.

   Poista
 4. Kivoja ostoksia olet tehnyt:) Minä olen lukenut myös tuosta hunajamarjasta ja ajatellut, että pitäisi kokeeksi niitä ostaa. Ihana tuo ruosteinen astia mihin olet mehitähdet istuttanut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hunajamariasta luvatahan nii palio, että pakko kokeella. Olishan se mukava saara vitamiinipitoosia marijoja puutarhasta, ettei tarttisi pitki mettiä trompia.

   Poista
 5. Mahtavat ruostejutut, on se vaan niin kaunista ja kiehtovaa... elävä pinta, jotenkin.
  Huippuidis tuo grillin alaosan laittaminen, minullakin oli joskus tuollainen lähes puhki ruostunut, ahaa, tuolla se pihalla veläkin nököttää - näen ikkunasta :-D Jospa tekisi kans jonkun kivan mehiasetelman siihen, kiitos vinkistä!
  Ihanat nuo esikot ja värikkäät kevään muut kukat, vaikka ovat matalia, tulee noista ihanasti väriä kukkapenkkeihin, näkyvät kauas.
  Tästä ei kevätsäät parane!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruastet o hianua ja sopii monehen paikkahan, ei kuitenkaa jokaasehen pihahan.
   Ei muutaku mehiasetelman tekohon, joset sille muuta käyttyä keksi.
   Onneksi rupiaa jo muitaki kukkimahan. Muutamasta jo färiä näkyyki.

   Poista
 6. Nyt on ihanat ennusteet. Tekisi mieli jo alkaa oikeasti laittamaan sitä sun tätä ulos, mutta se hallan vaara voi silti olla nurkan takana.

  Hienoja ostoksia. Hyvin sait pallogrillin kierrätettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iha miälettömät!!! Erellisestä lämpöösestä keväästä onki jo viärähtäny aikaa.
   Mäki harkittin jo taimien terassille viäntiä. Laittaas harson päälle.

   Poista
 7. Mahtava kierrätys-idea! Ihanat ostokset! Tuota hunajamarjaa olen itsekin havittelut, aikas hauska uutuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jotaki romua löytyy omastaki takaa. Mariakki o nii hauskan muatoosia. Toivottavasti tulis eres muutama maistiaasmaria jo tänä kesänä.

   Poista
 8. Ihanat ostokset! Ja nythä mie vasta hokasin että on se kait tuonne parvekkeelle joku mansikka kesäksi hommattava, luulis tuol lämpöses ja auringos viihtyvän hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iliman muuta, mansikkaa partsille! Ny o jo jatkuvasatoosia lajikkeeta montaa sorttia. Nua mullaki olevat 'Ria' ja 'Toscana' ja monta muuta.

   Poista
 9. Kyllä tekee hyvää tämä kevään tulo! Ensimmäiset vierailut puutarhoille on usein kesän parhaita juuri fiiliksen takia. Tosi kivat ruosteiset vadit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kevät! Kevään ensimmäästä taimistovisiittiä o joutunu orottamahan koko pitkän talaven.

   Poista
 10. Toinen toistaan ihanampia ostoksia oot kyllä tehny! Ihan vinkkinä vaan, että alappas suunnitella sitä köynnöskaarta sillä aika nopsasti tuo William Baffin pituutta venyy;) Just kattelin tuota Ruusupenkkiä ja just tuon ruusun piiitkiä oksia. Hyvin on menestynyt täällä vähän pohjosempanakin kun suojaa vaan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, että nii kova kasvamahan. Mullon kyllä tarijota sille varmastikki huanompi paikka. Käynnöskaari o suunniteltu jo muutama vuasi sitte, mutta toteutuspuali pakkaa venyä :D Jos sais eres toisen pualen tehtyä.

   Poista
 11. Kivat ostokset ja istutukset. Ihanaa että ilmoja riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaaki ihanemmat ilimat :) Näistä pitää nauttia, sitä tiärä, miton loppukesä.

   Poista
 12. Nuo onkin tämän seudun parhaat puutarhamyymälät :) Molemmissa vierailen kans joka kesä. Hyviä ostoksi teit, täytyy seurata miten köynnösruusu menestyy ja miksei menestyisi.
  Ihana pinkki väri esikoissa, oikein namu. Näppärästi toteutit idean, isorikko on kaunis kukkiessaan, vaikka omani sain hengiltä ekana talvena.
  Ja arvaa miten onnellinen olen, kun sinivuokko kukkii pihallani. Ostin taimen avoimien ovien päivänä sinulta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii munki miälestä. Tääläpäi o viälä Vihertaimisto, johona on kans vaikka mitä. Köynnösruusu ei taira iha ihanne paikalle tulla, ei oo seinää takana, joten saa nähärä.
   Esikko on saamas palloesikot seuraksensa. Niistä tuloo kans hyvät färiparit.
   Hyvä juttu, että sinivuakko voi hyvin ja kukkii. Kohta sullon niitä piha täynnä :)

   Poista
 13. Olipa kivoja hankintoja. Mukava nähdä jatkossa tuo ostamasi köynnösruusu.
  Mehikasviasetelmasta tuli hieno.
  Nyt kyllä saadaan nauttia todella upeista ja aurinkoisista säistä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääs ny vaan saara kaivettua ruusu maahan.
   Ilimat ei voi palio parantua, iha huippu säät.

   Poista
 14. Oijoi, mitä ostoksia. Puolinukkunut marjapensaskuumeni heräsi, kiitos sinun. :D Ei taida juuri pensaita meidän pihaan mahtua, mutta täytyypä pehmitellä vanhempiani, josko saisin istuttaa heidän pihaan vaikkapa tuota marjasinikuusamaa ja miksei vaikka vadelmaa.. Onneksi olen lähiaikoina menossa heidän luokse käymään! :) Aurinkoisia päiviä puutarhaasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi mariapensaskuumes ei oo kovin vaarallista. Toivottavasti löyrät pensahille hyvän paikan. Kiitos, samoon!

   Poista
 15. Kivoja ostoksia oot tehny. Mielenkiinnolla vuotan tuon köynnösruusun kasvuu, oon ihhaillu kuvista kauneita punasii. Hyvä jos on joku kestävä lajike kehitelty. Mustakuusen taimia oon muutaman ostanu, istutus on vielä tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollu joskus erellises elämäs pohojantähti. Sen kummempaa kokemusta ei näistä oo, mutta toivottavasti menestyys. Mettäpuutarha on saamas uusia asukkahia.

   Poista
 16. Noissa paikoissa on aina kiva käydä:)
  Ja tosi kivannäköisen mehikasvi-istutuksen tein upeaan astiaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki. Monipualisia taimistoja molemmat ja Sundilla palio muitaki houkutuksia.

   Poista
 17. Hauskat kaktustuijat :) Onpa ollut hyvä ostosreissu! Kaunis mehitähti-istutus ja ihanat pinkit himalajanesikot, niissä riittää särmää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinon joku käyttäny miälikuvitusta ja niistä saa äkkiää perustavaraa leikkaamalla, ku kaktuspuumi on ohi. Himalajanesikot oikee roihuaa :)

   Poista
 18. Onpa mukavat niksit tuo mansikka-amppeli ja vanhan grillin uusi elämä!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...