torstai 12. heinäkuuta 2018

Kolomiopenkin ruusut ja vähä muitaki

Mullon tullu kolomiopenkkihi ruusukeskittymä. Ei mulla montaa ruusua oo, eikä jaloja ollenkaa, mutta ruusu ku ruusu.


Runkoruusu -Rosa 'Therese Bugnet'

Jännitin pikkuuse tämän viimme syksynä istuttamani  'Therese Bugnet' -runkoruusun pualesta. En suajannu sitä millää, mutta keväällä näytti olevan hyvinki elos. Leikkasin sitä reilusti, mutta kas, vaa yks oksa versoo kunnolla, muut kuivi. Joka versonpäähän onneksi näytti tulevan nuppuja, mutta sitte joku öttiäänen iski ja pualet nupuusta meni kippuralle ja kuivi pois, nyyh.Runkoruusun jalakojenjuures kasvaa valakoonen neilikkaruusu. Sei iha puhtahan valakoone oo, vaa siinon piäni punerva vivahres ja näyttää taas olevan ainaki yks kokonansa vaalianpunaanenki kukka.


Neilikkaruusu -Rosa 'White Grootendorst'


Ruusut tuntuu tykkäävän tästä kuumuuresta.


Kyläkurjenpolvi -Geranium 'Midnight Reiter' ja Neilikkaruusu -Rosa 'FJ Grootendorst'

Toises kulumas on tummanpunaane neilikkaruusu. Sen eres kukkii tummalehtine kurijenpolovi 'Midnight Reiter'.Ja mikäs siälä keskellä luuraa........


Hajulaukka -Allium Nectaroscordum siculum

.......yks pikkuune hajulaukka.  Luulin että kukkiis ennemmi ja vaikka moon tuata iha jantuksis kytänny, meinas mennä ohi. Kukas on hianoja färivivahteeta, mutton kuitenki nii färitön, ettei sitä meinaa heti hoksata.


Kamsatkanmaksaruoho -Sedum 'Variegatum' 

Tästä etualalla olevasta kirijavalehtisestä kamsatkanmaksaruahosta tykkään. Sen färi muuttuu kukinnan eretes moneksi, pinkiistä nupuusta - keltaasen - oranssin kautta tumman verenpunaasehen.


Köynnösruusu -Rosa 'William Baffin' ja isorikko -Saxifraga hostii

Kolomannes kulumas onki sitte tämän kevään hankinta, köynnösruusu 'William Baffin'. Ei ny oo koolla pilattu, ku isoonrikon kukakki o korkiempia, mutta kukkimishalut on kovat. Toivottavasti menestyy, vaikkei mihinää seinänviäres ookkaa.Tuahon pitääs kyhätä jonkullaane köynnösportti tai josei porttia, nii ainaki joku ruusupylyväs.


Neilikkaruusu -Rosa 'Pink Grootendorst'

Meinas aiva vaalianpunaane neilikkaruusu unohtua. Son tuan köynnösruusun likellä, vallihauran viärellä.Kyllä ny on maharottomia  helteetä. Mutta niihän son, ettei lämpö luita riko. Meinasin kyllä nääntyä, ku leikkasin nurmikon, vaikka leikkasinki sen illalla. Yhtäjaksoone lenkkeely kesti 1h 35min ja 5 minuutin päästä rupes satamahan. Ei mikää saresare, vaa sellaane musta pilivi purijehtii ylitte.


Ruusuusta loppuviikkua!

24 kommenttia:

 1. Hajulaukka. Ei ole nimellä pilattu kasvi, mutta näyttää liikuttavalta! En ole oikein ruusuihminen, vaikka kauniita nekin tietty ovat. Pidä itsesi viileänä tulevina hellepäivinä. Onneksi minulla on järvi vieressä, minne pulahtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nimi ei kovin häävi oo :) Mulle sopii just nämä vähä helapommat ruusut. Jotenki jaloruusujen hyysäys tuntuu liian ylivoimaaselta. Ei kuumimpahan aikahan oikee mitää huvita teherä. No, voi olla kerranki hyvällä omallatunnolla, tekemättä mitää. Ollappa järvi viäres :)

   Poista
 2. Minullekin ilmestyi tänä vuonna hajulaukka kukkapenkkiin vaikka luulin niiden kaikkien kuolleen. Kukka on hauska vaikka vähän mitätön. Valkosien neilikkaruusun ominaisuuksiin taitaa kuulua kukkia välillä vaaleanpunaisena, liikuttavia ovat ne kukat jotka ovat puoliksi valkoisia ja puoliksi vaaleanpunaisia. Mutta tykkään ruususta, leikkaan sen joka kevät aika matalaksi ja kukkii tosi runsaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kevään lämpö on teheny piäniä ihimeetä, siälä täälä.
   Torennäköösesti. Mulloli valakooses aluus kokonaane vaalianpunaane oksa. Leikkasin sen sitte kokonansa pois, eikä oo sen koomin ollu. Mäki leikkaan parinkymmenen sentin tapille joka kevät.

   Poista
 3. Sinulla ruusut kukkivat kauniisti. Enpä ole tiennyt, että tuota Therese Bugnettia saa myös rungollisena. Menee kyllä hankintaan, jos vain jostain sopivasti löytyy. Minulla ruusut kukkivat vaihtelevasti. Pensasruusut tosi surkeasti, muut hieman paremmin.
  Nyt kyllä lämpöä piisaa. Eilen meillä varjossa +26 astetta.
  Lämpöistä viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esim. Blomqvist ei taira muita runkoruusuja myyräkkää, ku tätä omajuurista Thereseä. Suviruusun kukinnas ei ollu mullakaa hurraamista. Vähempiki lämpö piisaas. Navettahan ku menöö, nii huh huh!

   Poista
 4. Kauniita ruusuja. :) Ja huh hellettä, miulle piisais vähempikin, oon niin nauttinu lämpimistä mutta pilvisistä päivistä nyt. Nyt täytyy taas vahtia parvekkeen kukat, etteivät vallan läkähdy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoosella parvekkehella voiki käyrä kasviille ohoraasesti. Parikymmentä astetta piisaas mullekki iha hyvi.

   Poista
 5. Therese Bugnet on ihana ja kestävä näillä leveyksillä. Kukkii remontoivasti, siinäkin mielessä hyvä. Tuo runkomallinen voiskin olla tosi kiva.
  Ihanat neilikkaruusutkin. Öttiäiset on tosiaan aina välillä kimpussa, meillä on etupihalla oleva Valamon ruusu tosi surkee näky, lehdet kuivia, laikkusia käppyröitä, parkkipaikan vieressä olevat on palijo paremmassa kunnossa.
  Tää kuumuus meinaa ihan näännyttää :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullei oo oikee pensasmalliselle tällähetkellä tilaa. Rungolline sopii melekee mihinkä rakohon vaa. Suviruusu oli pari vuatta sitte öttiäästen hyäkkäyksen kohtehena. Sumutin surutta Rairilla ja tuhot väheniki huamattavasti. Nii meinaa, vähempiki piisaas.

   Poista
 6. Upeita ruusuja! Ihanaa, että runkoruusu talvehti. Olen monesti noita rungollisia ruusuja ihastellut kaupoissa, mutta en ole uskaltanut vielä kokeilla, talvehtisiko sellainen täällä. Minulla on lähinnä vain pensasruusuja. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuata Thereseähän kasvatetahan pensahanaki. Varmasti talavehtiis teilläki, ainaki tämä laatu. Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Kauniita ruusuja. Runkoruusulle pittää varmaan olla hyvä talavetuspaikka, kellariin jos hiir piäsöö, tulloo entinen. Neilikkaruusut on kauneita ja muatilalla kokkeilin kerran. En onnistuna ja sen koommin en oo uskaltana kokkeilla. Pannoo miettimään uuvvestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälle ei tartte talavetuspaikkaa, ku voi jättää maahan.
   Oon istuttanu kaikki neilikkaruusut 10-15cm entistä syvempähän. Se auttaa talavehtimises. Kokeele samalla konstilla uurestansa.

   Poista
 8. Sulla on niin kauniisti kukkiva neilikkaruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo koskaa enne nua hyvi kukkinukkaa. Ikä ja lämpöastehet on teheny tehtävänsä.

   Poista
 9. Lämpöä piisaa tosiaan ylen ängeten. Mun työtehot tahtoo tipahtaa radikaalisti +23 asteessa. Piti työautoksi ottaa talon ilmastoinnilla varustettu menopeli. Rosessa ei ole ilmastointia, ja sinne nahistuu puutarhurikin tosi nopeasti. Nyt paahteisen työrupeaman (vajaa tunti vain!) jälkeen istutaan autoon viilentymään taas työkuntoon. Onneksi on tekniikkaa!

  Ruusut rakastavat lämpöä ja aurinkoa, joten täälläkin räjähtää silmille ihan huikea kukinta. Vettä niille pitää olla vain tarpeeksi - siis paljon. Aika monta vuotta on tämmöisestä aurinkohellekesästä! Nautitaan hikoillen ja kasveja kastellen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Surkiaa, ku pitää teherä töitä tällääsellä ilimalla. Piankos sitä istuus terassilla (vesi)klasi käres.
   Ohan vaihteeksi tälläänenki kesä hyvä. Tätähän siton muutama erelline toivottu.

   Poista
 10. Hienoa ruusukukintaa sinulla! Itse en olekaan mikään muovisten jaloruusujen ystävä vaan tykkään kestävistä pensasruusuista. Neilikkaruusun voisin istuttaa omaankin puutarhaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neilikkaruusu onki melekee niinku jaloruusu. Kukkii samoon lumehen asti ku kerran rupiaa.

   Poista
 11. Hajulaukat kukkivat meillä jo aiemmin. Ovat aika näkymättömiä, jos keskellä kukkapenkkiä ovat.
  Ruusuille taitaa sopia kuumuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei hajulaukat kyllä färiillä pröystääle.
   Siltä vähä alakaa tuntumahan :)

   Poista
 12. Ihania ruusuja! Tuo runkoruususi onnistunut talvehtiminen saa minut jälleen haaveilemaan runkoruususta. Ajattelin, että sen joutuisi siirtämään jonnekin lämpimämpään talveksi tai vähintään hautaamaan makuulleen maahan. Ruusupenkkini on tosin nyt täynnä, joten eipä toinna ainakaan heti lähteä metsästämään runkoruusua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Therese on pensasruususta muatooltu, omajuurineruusu. Jaloruusuusta teheryt runkoruusut onki arkoja ja vaatiivat kaikellaasia kommervenkkiä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...