lauantai 14. heinäkuuta 2018

Täyren kympin kärhö

Joka vuasi tairan hehkuttaa samaa, mutta ku se ny vaa on nii hyvä, tua 'Aljonushka'. Se nousoo keväällä ensimmääsenä, useemmiten maan alaasista silimuusta ja parista alimmaasesta. Oon istuttanu sen, parin purkkivuaren jäläkihi maahan v.2013, 10-15cm syvempähän. 


Tiukukärhö -Clematis diversifolia 'Aljonushka'

Se kasvaa vuasi vuarelta suuremmaksi, oli talavi sitte kova tai leuto, kevät kylymä tai kuuma, kesä sateene tai kuiva. Vaikka luatanki siihe ku vuarehen, nii viimme talavena pikkuune huali hiipii puserohon. Olin jättäny koko kasvuston talaveksi kehikkoho ja johonaki vaihees huamasin, ettei lunta ollu juuri nimeksikää juuriston päällä. Vanha kasvusto ku muarosti sateenvarijon sen päälle, eikä lumi päässy peittämähä juuristua. Heittelin hätäpäissäni lunta peitoksi, mutta pelekäsin toimivani liia myähää.Mutta huali oli aiheetoon. 'Aljonushka' kasvaa ja kukkii taas täyttä häkää.Sen latvusto kiipii just sopivalle korkeurelle ja pääkukinta on komiimmillaan, ennenku virgiiniantäryket nousoo lopullisehen korkeutehen. No, sehän ei varsinaasesti kiivi. Sei tartu millää mihinkää, vaa sillä pitää olla  joku kehikontapaane tuki. Tällä korkeurella (IV) ku nua jalokärhöt on nii arvaamattomia, eikä viinikärhökkää oo sata varmoja, tämä tällääne  kärhö on oikia aarre.


Helokärhö -Clematis x durandiiViäres olevas kehikos on kans kukkimisen aloottanu sinine helokärhö.Vaikka tämä vuasi tuntuu olevan kärhööllekki varsin suatuusa, ei kaikilla kuitenkaa mee yhtä hyvi. Samas kehikos erellisen kans olevan 'Uno Kivistiki'n (ja muutaman muun) korkiimmat latvat on katkaastu. Torennäköösesti jokin lukuusista pikkulinnuusta on ollu asialla. Kehikoos ku on nii mukava istuskella ja samalla teherä pahojansa.

Eikä alappiruusupenkin  'Blue Angel'illäkää nii häävisti mee. Jollaki on ollu näläkä, samoon on käyny viäreeselle 'Södertelje'lle.


Tiukukärhö -Clematis diversifolia 'Arabella'.

Mutta onneksi 'Arabella'n kehikko o jo lähes täynnä ja kukkiaki o jo auennu. Muistaaksenu joku valakoone.


Muutamia iloosia heräämisiäki on. Tätäkää kärhyä ei oo istuttamisen  (v.2013) jäläkihi näkyny. Aikamoone yllätys oli, ku keväällä rupes piikkiä nousemahan. Onneksi en tullu viälä istuttaneheksi siihe jotaki toista köynnöstä. Toine ylläri on kinttupoluun köynnösportis ja kolomas pohojoospenkis.

Yks kärhömenetys taitaa tulla terassipenkkihi. 'Ministeri' on aiva nuupallansa...... ja nuppuja täynnä. Syyttää voin vaa ittiä, miksen oo kastellu. Sitei taira mikää enää pelastaa, mutta ny oon kastellu kaikki muut.

Kuinkas teirän kärhöt voi? Onko tullu iloosia kärhöheräämisiä? 

Mukavaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Hieno Aljonushka! Täällä kärhöt voivat hyvin: presidentti nuppuilee kovasti, 'Arabella' availee jo ensimmäisiä kukkiaan, ja uudemmatkin ostokset sekä pettämättömiksi viihtyjiksi osoittautuneet tarha-alppikärhöt kasvaa rehottavat. No yksi tarhaviinikärhö vähän kituu, mutta on elossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son hyvä, että voivat hyvi. Kyllä tarhaviinikärhöki siitä piristyy, jos ei tänä vuanna, nii sitte ens kesänä.

   Poista
 2. Voi ihana millainen kärhä:) minä niin näistä tykkäisin mutta en meinaa saada menestymään. Ei ole taitoa vielä hyppysissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeeleppas tätä. Tämon huamattavasti helapompi ku jalokärhöt. Viinikärhökki on helepompia ja monis on tosi hiano kukinta.

   Poista
 3. Aljonushkan istutin tänä vuonna, toivottavasti viihtyy meillä yhtä hyvin kuin sun puutarhassa. Arabella aloitti kukinnan, muissa vasta nuppuja tai ei vielä niitäkään, mutta vielähän tässä ehtii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä, varmasti menestyy :)
   Viimme vuanna näihin aikoohi mulla vasta nousi osa kärhööstä. Tänä vuanna suurimmas osas on tosiaanki jo nuppuja näkyvis.

   Poista
 4. Aljonushka on minunkin suosikkini. Se on vuosi vuodelta pensasmaisempi ja lehtevä ihan tyvestä lähtien. Ja kukkii tänäkin vuonna valtoimenaan. Ehdottomasti hankinnan arvoinen. Olen laittanut sille talvensuojaturvetta, kun täällä lumen suojaan ei ole luottamista.
  Tämä näyttää olevan kärhöille suotuisa kesä; tai sitten ne tykkäsivät viime kesän sateista ja jaksavat nyt kasvaa ja kukoistaa. Sen olen huomannut, että kärhöt harvoin ovat parhaimmillaan alkuvuosina. Ne tarvinnevat rauhan juurtumiseen ja kotiutumiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son tuuhia pulskistuva puska. Varmastikki on hyvä jotaki suajaa olla.
   Torennäköösesti molempien yhteesvaikutusta. Luulen, että moni pettyy kärhööhi, just sen takia, että esittelykuvat on vanhoosta suurista yksilööstä ja sitte ittellä on aluuksi pikkuune tirri. Ei oikee vastaa miälikuvia, mutta jos kärhö voi hyvin, nii ittelläki o joku vuasi ihanasti kukkiva kaunistus.

   Poista
 5. Aljonushka on kympin ansainnut. Kaunis kärhö.
  Minullakin Warsovska Nike kasvatti yhden verson viimevuotisen piilottelun jälkeen. Jännityksellä odotan, tuleeko siihen nuppuja. Aika hentoiselta vielä vaikuttaa, mutta on hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nua kärhöt oikukkahia. Mutta onneksi on toivua, ettei kaikki oo viälä menetetty, jos kärhö jättää jonku vuaren välihi. Nyon aikaa viälä vahavistua, jos ei ny kuki, nii toivottavasti ens vuanna sitte.

   Poista
 6. Ehkä minunkin on laitettava 'Aljonushka' ostoslistalle, kun näyttää olevan noin innokas kukkija ja varma kärhö. 'Arabella' on jo aukaissut muutamia kukkia ja loistokärhöissä on kaikissa valtavasti nuppuja. Ensimmäiset kukat jo aukesivatkin, pitää tehdä niistä postausta lähiaikoina :) Viime kesä ja talvi olivat suotuisat varsinkin omille nuorille kärhöilleni, saivat tehdä rauhassa juuristoa kun ei kasvukauden pituus riittänyt kunnon kukintaan. Jos 'Ministerisi' näyttää menetetyltä tapaukselta, sitä voisi kokeilla elvyttää katkaisemalla versot lyhyiksi ja kastelemalla kunnolla. Jos ei tänä kesänä tee uutta versoa, saattaa ensi kesänä lähteä kasvuun normaalisti. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita vaa, vaikka yksittääne kukka ei vetelisikkää vertoja loistokärhöjen valtaville kukille, kukkarunsaus ja varmempi talavehtimine korvaa sen. Son hianua jos loistokärhöös on palio kukkia tulos. Mun loistokärhöt kärsii kovia tappotalavena, osa kuali ja osa nuuruu viäläki. Oon sen jo leikannukki. Ei sitä rupua viitti kauvaa kattella. Mukavaa viikkua!

   Poista
 7. Hyvänvärinenkin muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. Kuulostaa olevan aika kestävä.
  Höh, kukas se on käyny syömässä sun kasvit :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onki :)
   Torennäköösesti hiiri tai myyrä. Jonku tumman oon nähäny vilahtavan puskis.

   Poista
 8. Todella kaunis 'Aljonushka'ja tuohan on ihan välttämättä hankittava itsellekin.
  Meilläkin osa kärhöistä jo kukkii. Osa on vielä nupuillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, sullei tuata taira ollakkaa. Sulla onki aina niiiiin ihanat kärhöt.

   Poista
 9. Ihana Aljonushka menee minullakin hankintaan. Täällä toukka syö kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu......toukka ei tiätenkää. Yäk! Onneksi ei oo meillä viälä näkyny.

   Poista
 10. On tullut! Istutin viime syksynä 5 jalokärhöä ja niistä neljä on noussut, kolmesta olen bongannut jo nuppuja. Yhden kellokärhön istutin keväällä ja se teki jo ensimmäiset kukkansa. Tuollainen tiukukärhökin voisi ola kiva vaikka vaatii kehikon ympärilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulloli hyvä onnistumisprosentti :)
   Kehikko on pakolline, jos meinaa sen kasvavan ylähäppäi tai sitte sitä pitää situa kiinni johonku.

   Poista
 11. Kyllä on kommii Aljonushka. Tuota ei miulla ookkaan, hankintaan männöö. Tämä vuos vaikuttaa olevan hyvä kärhöillekkin. Meillä kärhöpistiäisen toukat rouskuttivat siperiankärhöstä puolet ennen kuin älysin, Saivat torjunta-aineen niskaansa. Voitin Sarin kotona arpajaisista viimesyksynä luonnonmukasen torjnta-aineen ja kokkeilin sitä. Tiälläpäin oon monen kuullu sanovan sammoo toukista. Valppaana suap olla. Arabella kukkii meiläkin ja muutama muukin . Jänisköhän on käyny alppiruusupenkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt on kyllä kivasti touhus. Valaa uskua taas näirenki kasvien onnistumiselle. Oon yrittäny pitää silimällä syämäjäläkiä, mutten oo onneksi huamannu.....viälä. En oikee usko jäniksen tekoosiksi. Hiirille on kellariski kärhöt maistunu.

   Poista
 12. 'Aljonushka' kuoli mulla siihen tappotalveen 15/16. Uutta en ole ostanut, mutta kannattaisi kyllä. Vuosi sitten tilasin Saksasta nipun isokukkaisia kärhöjä, jotka ovat talvehtineet. Versojaan venyttelevät, ja kukinta on edessa yleensä elokuun alussa. Nyt voi tulla joutuisampaankin, kun on niin helteistä ja aurinkoista. Pitkästä aikaa tulee kesään kunnollinen lämpösumma! Se tekee arimmille kasveille tosi hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tua ei siitäkää ottanu nokkihinsa. Hyvä että uuret selevis talavesta ja saat taas hianon kärhöseinän. Ny on kärhökki etuaijas, niinku kaikki muukki. Onneksi, nii sais nähärä pitkästä aikaa kaikki kukas. Lämpösumma o jo korkiampi ku pari kesää yhtehensä :)

   Poista
 13. Ihana luottokärhö tuo 'Aljonushka'! Minulla 'Mrs George Jackman' kukkii oikein runsaasti (tai siis enimmäkseen se on vielä nupullaan). 'Princess Kate't ovat tehneet jonkin verran nuppuja, mutta 'Jan Pavel II' on kasvanut aika heikosti. Se tosin onkin muita nuorempi. Tänä vuonna hankin 'Arabella'n ja ihmeekseni siinäkin on pari nuppua. Aurinkoista uutta viikkoa, ja jospa saataisiin sopivasti sadettakin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että sullaki kärhöt kukoostaa. Aina on joukos kuitenki joku pikkuusen heikompi. Arabella on innokas ja aikaane kukkija. Hyvä ostos!
   Loppuviikosta vois taas tulla kuuroja, toivottavasti.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...