tiistai 17. heinäkuuta 2018

Varijolilijat

Yksiä, joita ei tunnu kuumuus haittaavan, on lilijat. Päivastoo, tuntuuvat oikeenki tykkäävän. Mullon kauvan ollu vaa vaalianpunaane varijolilija, mutta kyllä nämä lilijakki tuntuuvat pikku hilijaa lisääntyvän.


Vaaleanpunainen varjolilja -Lilium martagon, kivijalakapenkis 1.7.2018

Nämä vaalianpunaaset varijolilijat kukkiivat aina yhtä uskollisesti............kinttupoluun kivijalakapenkis. Ny niiren kukinta o jo ohitte. Ei se kauvaa näillä keliillä kestäny, ku paikka o kuiva ku mikä.


Marhanlilja -Lilium martagon hybr. 'Manitoba Morning' tilikkutäkis, 1.7.2018.

Syksyllä 2016 ostin ensimmääset marhanlilijat ja ensimmääset aasialaaset lilijat. Viimme vuanna marhat kasvoovat peräti kymmensenttisiksi ja katosivat sitte kokonansa. Tuumasin jo, ettei niistä mitää tuu, kunnes luin, että niiren vauhtihinpääsy yleensä kestää, kestää.....Nii siinä sitte käytihinki, ku tulin avoomiista kotia, nii hoksasin molempien sipulien kukkivan.


Siälä ne ujosti piilootteloo hanhikkien syleelys.

Keväällä kävin Lapualla, Jokilaakson Matkaalupuutarhan keväthulinoolla ja ostin yksityyseltä myyntipöyrältä tukun taimia mm. yhyren uuren marhanlilijan. Son ny sellaane kymmensenttine. Ei oo venyny eikä vanunu. Josko seki ens kesänä näyttääs kukkansa.


Valkoinen varjolilja -Lilium martagon 'Album', pohojoospäärys.

Toine lilija jonka ostin samaaselta Heliltä, oli valakoone varijolilija. Sitä olin mettästäny jo jonku aikaa ja olin hyvilläni löyröstä. Viälä tyytyvääsemmäksi tulin, ku huamasin sen tehenehen nuppuja ja ny se kukkii. 


Valkoinen varjolilja 17.7.2018.

Toivottavasti talavehtiis ja lisääntyys suureksi lämpäreheksi. Plokiis on näkyny nii hianon färisiä marhanlilijoja, (jokka on varijolilijojen lähisukulaasia) että ainaki keltaane ja tummanpunaane on viälä hankintalistalla ........ja pinkki.....ja..... Joko soot hurahtanu näihi?


Ihanaa heinäkuun jatkua!

26 kommenttia:

 1. Olen hurahtanut ja vieläpä aika tuoreeltaan. Omat kaksi marhanliljaani olivat tänä kesänä parhaimmillaan ja innostuin ajatuksesta hankkia niitä lisää. Tuo sinun manitobasi olisi oikein mieluinen. Marhan-ja varjoliljoille pitää näköjään antaa aikaa samalla tavoin, kuin kärhöille. Haluavat ilmeisesti ensin kotiutua kunnolla ja sitten vasta näyttävät loistonsa. Meillä varjo- ja marhanliljat kukkivat pidempään, kun ei ollut ihan näin kuuma. Värililjat ovat nyt vauhdissa ja helteiden vuoksi kukinta taitaa edetä turhankin rivakasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti nuata hurahroksia ilimestyy, vaikka luulis jo kaikki nähänehensä. Aika hitahia ovat ja tiätysti sitä orottaa het kunnon kukkaloistua ja pettyy ku ei sitä tuukkaa. Orottavan aikahan on tunnetusti pitkä. Mullaki o ensimmääset färililijat auennu. Toivottavasti ei tuu mitää raekuurua pilaamahan lilijoja.

   Poista
 2. Olen hurahtanut siitä lähtien kun vuosia sitten ensimmäisen sain pihaani. Nyt on kolmea eriväristä, vaaleanpunainen pilkullinen ja toinen ilman pilkkuja ja valkoinen. Ja lisää haluaisin. Myös marhanliljoja pitäisi päästä kokeilemaan.
  Tänä kesänä oli kukinta nopeasti ohi meilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki jo hyvä alaku. Näillä keliillä jaksaa harva kauvan kukkia.

   Poista
 3. Minulla ei ole varjoliljoa. Jo sana varjo kuulostaa näillä helteillä hyvältä! En ole tukalan helteen ystävä, mutta onpahan ainakin kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orota vaa, nii kohta sullaki o ensimmääne varijolilija. Pikkuusen vähempiki piisaas, mutta talaven pakkaasilla näitäki helteetä on ikävä.......ainaki mulla.

   Poista
 4. Olihan mullakin punanen ja valkonen, mutta molemmat hävisivät pikkuhiljaa. En tiedä miksi, olikohan paikka ehkä liian märkä talvella?? Ihania ne oli, uusia en oo ostanut tilalle, vaikka kauniita olisivat, kuten sullakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Mulla senku lisääntyy, ainaki tua perusvaalianpunaane. Kivijalakapenkistä päätellen, kuiva on parempi ku märkä. Mullon niitä kahares muuski paikas. Toisesta oon jopa yrittäny hävittää, enoo onnistunu.

   Poista
 5. Niin kauniita nuo varjoliljat! Ne ovat olleet omalla hankintalistalla jo pitkään. Mukavaa viikon jatkoa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisivat vaa kukkia pitempähä, niin ku moni muuki kukkija. Kiitos samoon!

   Poista
 6. Hienot liljat sinulla! Joo, tästä helteestä tuntuvat liljat tykkäävän. Kohta alkaa puutarhassa tarhasarjaliljat loistamaan.
  Liljat ovat minun kokemukseni mukaan mutkattomia ja yleensä hyvin talvehtivia kavereita, ainoastaan sadekesinä voi ilmaantua hometta häiritsemään kukintaa.
  Hyvää kasvua liljoillesi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki mun lilijat kukkiivat ny palio ennemmi ku viimme vuanna, tosin tämonki vasta useempien toinen kesä. Aika hyvi mullaki talavehtiivat.
   Kiitos,samoon!

   Poista
 7. Tuota valkoista varjolilja oon jo niin pitkään havitellu, että tänä syksynä se on pakko saada. Harmittaa, kun missasin jokilaakson keväthulinat, olis ollu hyvä kohde ja sopivan välimatkan päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jostaki löyrät valakoosen.
   Harmi. Hulinat oli tänävuanna tosi hulinaaset. Väkiä oli ku pipua, nii myyjiä ku viaraalijootaki. Jos sitte ens vuanna :)

   Poista
 8. These are such beautiful flowers! I love the last photo of the white flower, thanks for the share. Hope you have a wonderful rest of your week. Keep up the posts.
  World of Animals

  VastaaPoista
 9. Olen hurahtanut. Täällä oli jo valmiiksi valtavasti pinkkiä ja valkoista varjoliljaa. Pieniä alkuja on siellä täällä myös. Marhanliljaa mulla ei kyllä vielä ole, harmi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Woi sua onnellista emäntää :) Marhanlilijatilanne on heleposti korijattavis :D

   Poista
 10. Kauniit liljat on siellä ja kyllä noita marhanliljojakin on runsaasti er nimisii. Noppiisti kukinta män ohi nyt kuumassa ja kuivassa. Otin muistiin tuon 'Manitoba Morning' ja kahtelen löytyskö mistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu, että hyvin samallaasta lilijaa myyrähän monella eri nimellä. Erot voi ollakki aika piäniä, niinku monella muullaki lajilla. Sun keltaasia mä himiöön :)

   Poista
 11. Juu, pikkuhiljaa;)
  Sitä tämä bloggailu tietää, hurahduksia milloin mihinkin kasviin.
  Multa puuttuu vielä valkoinen, ja varmasti paljon muutakin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Joo, oon kans huamannu, että plokimailma vilisöö kaikellaasia houkutuksia :D

   Poista
 12. Liljat ovat kyllä upeita kasveja ja tänä vuonna en ole montaakaan liljakukkoa tavannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hitsi, enoo muistanu niitä erikoosesti syynätäkkää.

   Poista
 13. Meidän viininpunainen varjolilja tekee aina ihan minimaaliset kukinnot. Ei taida siitä muuttuakaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä kumma. Luulis joskus tekevän iha normaalin kokooset.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...