sunnuntai 8. heinäkuuta 2018

Avoomien ostokset ja kärhötuki

Vaikkoon jo monta kertaa tänäki kesänä päättäny, että nämoli ny täs - uuret kasvit nimittäi - nii, ku näköö jotaki uutta, harkittemiskyky häviää sevveeke. Onneksi pysyn yleensä perennapualella, nii nykki....... ja maltilla.


Kesäesikko -Primula florindae ja puistoesikko -Primula veris 'Sunset Shades'.Mukahan lähti pari esikkua, keltaane kesäesikko, vaikkonki keltaane, nii sille oli het miäles sopiva paikka. Toine oli puistoesikko ja siinä kiahtoo oranssi färi.

Kesäesikon kukinto. Oon nähäny tämännäköösiä muunkifärisiä, en tiärä, ovakko sitte jotaki muuta.


Purppuraratamo -Plantago major 'Rubrifölia', tunturirikko -Saxifraga cotyledon x Soutside Seedling ja metsäsinipallo -Globularia nudicaulis.


Purppuraratamoa oon nähäny joskus puutarhas, mutten taimistolla. Sen punaasille leherille oli het tilausta. Tunturirikolla oli erityysen näyttävä kukinto. Tykkään yleensäkki rikoosta, helappoja. Ja sitte viimmeesenä ihan outo kasvi, metsäsinipallo. Tätä ku yritin kotona kooklettaa, nii sitei tunnettu ollenkaa, muttaku vaihtoo haut latinaksi, löytyy alappisinipallua, pensassinipallua, vuarisinipallua....... Kuivas soras ja vuaristoosis paikoos näkyy kasvava.*******Ja sitte siihe tukehe. Muutama vuasi sitte isäntä hitsas kolome S-piikkiäkehen piikkiä kärhötueksi katajakulumahan, mutta se jäi kaharelle kärhölle auttamattomasti liian piäneksi.  Jemmas oli pari rautaasta pyärää tai toine roikkuu itteasias  puus tukena kuusikolomion kärhöllä. Kova tuuli tiputti sen maahan ja tuumasin, etten sitä enää takaasi laita. Joten uutta ajatusta kehihin. Ettiin mukahan muutaki ruasteesta ja kasasin teelmyksen pielle, rehularon ovenviärehen. Siinä isäntä sai  sitä    ohimennes vilikuulla  ja ihimetellä ja orientootua hitsaushommihi.Tällääne siitä sitte tuli.Takana näkyy istutetut kesäesikokki.Tuen pyäriät muarot sopii miälestäni viäreesien tuijien muatoohi. Runkotuija tosin huutaa parturia.Löytyy ne sykkyräs olevat kärhökki maasta. Ja tiätysti latvat sai säkeeseensä.


Kärhötuki ruostuneista rautapyöristä.

Siitä tuli aika kiva, eikä ruasteesena hypi silimille. Kärhökki selevis vähin vaurioon tallomisesta ja innostuuvat kiipimähän pualia pitki. Isäntä oli näkevinänsä siinä meikälääsen seisomas käret luntioomiilla. Sillonki vilikas miälikuvitus  😀


Hyvää pyhää! Ens viikolla ne helteet taas alakaa.

39 kommenttia:

 1. Upea kärhötuki ja ihan selvästi siinä on emäntä topakkana seisomassa :-D
  Vau mitä erikoisuuksia. En minäkään ole nähnyt noita erikoisia ratamoita kuin puutarhassa, en missään myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nutturaa myäre, vaikka mullonki ponnari :)
   Ei nuata iha jokapäivä tuu vastaha.

   Poista
 2. Mielenkiintoiset ostokset ja hieno, paikkaansa täydellisesti sopiva kärhötuki. :)

  VastaaPoista
 3. Onpas veikeä kärhötuki, ei tule toista samanlaista varmasti vastaan. Metsäsinipallo on ihana! Olen vannonut, että ratamoa en kyllä mene ostamaan sen enempää kuin maahumalaa tai voikukkaakaan vaikka miten erikoisen värisiä olisivat, mutta tuo punalehtinen ratamo on kyllä aika hienon näköinen. Kerrohan sen kuulumisia myöhemmin, onko yhtä viheliäinen kuin vihreälehtinen rikkaruohoserkkunsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmasti, ainakaa ihan samallaasta. Tuallaasia värkkiä o nykyysi jo aika vaikia löytää.
   Mettäsinipallo on söpö, vaikka pallot ei sinisenä nii kauvas näykkää. Maahumalaa ei tartte meikälääsenkää ostaa, siksi palio on pihas, ei senpualehen voikukkaakaa. Onneksi sitei jalosteta.......eihän. Kerron.

   Poista
 4. Todella hieno kärhötuki! Tuollaisen ottaisin oitis omaankin pihaan. Kyllä siinä selvästi ihmishahmo näkyy, mutta voipi hyvinkin olla myös isäntä.
  Hienoja on kasvilöydötkin. Ehkä minäkin hetken miettisin ratamon ostamista, mutta jos tuo punalehtinen ei ole yhtä innokas siementämään, kuin tavallinen sukulaisensa, saattaisin pyörtää vastentahtoisuuteni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se taitaa meikäläästä ennemmi muistuttaa, siksi raskas tua alakertaki :)
   Pian tuan ratamon leviämine näkyy. Voin kuitenki leikata kukinnot ennen siämentämistä.

   Poista
 5. No jopa löysit perennan, jota minäkään en tunne - eli just tuo metsäsinipallo! Aina oppii uutta blogeja lukies!

  Ja niin palijo hieno kärhötuki, että sääli kun se peittyy vehmauteen. No on se sitten talven aikana toteemipaaluna maisemassa. Heitä vaikka ledivalot siihen :) Upea on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, hoh :O Että sellaasiaki viälon, mitet tiärä.
   Mun kärhöt ei nii hirviän suuria oo. Tuki on pikkuusen enemmän peitos vaan murto-osan vuaresta. Tykkään siitä ittekki tosi palio ja uutena sitä pitää viälä töllistellä tullen mennen.

   Poista
 6. Kyllä on komea kärhötuki! Siis I-H-A-N-A ♥

  VastaaPoista
 7. Onpa hieno kärhötuki! :) Kaunis. Mukavaa sunnuntaiehtoota sinnekin!

  VastaaPoista
 8. Kasveja kummasti vain tupsahtelee lisää jostain :) Olen miehen kanssa hitusen samaa mieltä uudesta hienosta kärhötuesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta :) Kumma juttu.
   Seuraavasta pitää teherä isännän muatokuva......ei se taira kyllä nii notkia olla :)

   Poista
 9. Kyllä tuli hieno kärhötuki ja sopii hienosti tuohon valitsemaasi paikkaan. ❤️👍

  VastaaPoista
 10. Nyt on hieno! Aivan loistava tuki kärhöille. Tummalehtinen ratamo kelpaisi minullekin. Leviääköhän se sopivassa paikassa samoin kuin tavallinen pihaserkkunsa? Saattaisi tulla aika kivannäköinen matto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin, että kestävä, lyhytikääne, mutta kylyväytyy. Ja tätä lisätähänki siämenistä joten......Ei nämä jalostetut useenkaa iha nii hanakoota leviämähän oo ku perusmuarot, mutta tiärä sitte. Mäki tein heti mattua ja jaoon tuan kolomehen osahan, vastoon kaikkia sääntöjä :) ......mullon jo kynnysmatto :D

   Poista
 11. Kyllä kärhösi kasvavat kilpaa tuo tuen lanteilla, on tosi upea!

  VastaaPoista
 12. Aivan huippumahtava kärhötuki ja niin kauniskin!
  Meille ilmesty tuota punalehtistä ratamoa pihaan, en tiedä onko tullu jonku kasvin mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän voi olla joku sattuman sanelema mutaatio. Eikö suurimmaksi osaksi kaikkien kasvien erikoosmuarot oo luanto itte junaallu ja ihimine o jatkanu siitä.

   Poista
 13. Upea kärhötuki. Pitääköhän alkaa penkoa miehen ruostevarastoja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kaivella. Eihän sitä tiärä mitä aarteeta siältä löytyy :)

   Poista
 14. Onpas komia kärhötuki!
  Tuallaasen tunturirikon voisin kans hankkia. Komia kukka siinä ainakin on. Mä oon kyllä ostokiallos niin kauan kun saan entiset reilhan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinto ensiksi pisti munki silimähän. Mullon ollu kialto päällä jo kauvan aikaa, mutta vuataa ku seula :D

   Poista
 15. Aina voi muutaman uuden perennan ostaa :D Upea ja uniikki tuo kärhötuki!

  VastaaPoista
 16. Mukava on uusia taimia hankkii, tuota punalehtistä ratamoa en kyllä ostas! Hyvä kärhötuki. Tanakka, kestää isonkin kärhön. Meilläkin ois vaikka mitä hitsaushommia, Pekka ei sua rytmihäiriö tahistimen takkii hitsailla ja Ville ei jouva. Oon ajatellu ammattikoululle tarjota tehtäväks!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika näyttää, tulooko siitä mulle minkälaane riasa. Toivottavasti kestää. Eiköhän siälä koululla joku joutaasisi.

   Poista
 17. Hieno kärhötuki mutta mitä jos kärhö innostuu uudesta tuesta ja kasvaa sen umpeen? Uusia kasveja on hiton vaikea vastustaa. Kivan valikoiman hankit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ku kasvaaski. Näillä korkeuksilla kärhöt harvoo innostuuvat iha yltiöpääsehen kasvuhun.
   Nii onki. Ainaki meikälääsen heikolla luantehella.

   Poista
 18. Onpas todella mukava idea tuollainen rengaiden yhteen hitsaus, näyttää tosi hienolta. Me haluaisimme ehostaa myös meidän pikkupuutarhaamme jollain uusilla esineillä, mutta hitsaus taidot meillä on vaan vähän hukassa. Nimenomaan minusta tuo ruosteisuus sopii renkaisiin todella hyvin, että olisi tylsempi mielestäni ilman ruostetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itte tekemällä saa kivoja koristeeta. Isäntä meillä hallittoo hitsauksen jalon tairon. Munki o pitäny sitä kokeella, mutten oo viäläkää saanu aikaaseksi. Mitä ruasteesempi, sen parempi :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...