sunnuntai 6. lokakuuta 2019

Syksyn sipulit

No nii, ny rupiaa olemahan sellaaset syksyn viimmeeset välttämättömät tyät tehtynä. Lopukki sipulit o kaivettu orottamahan kevättä. Pakkohan noli kaivaa, ku oli kerran tullu hankituksiki.  Tekemistä o tiätysti viäläki, mutta keväällä jatketahan siitä, mihinkä tänä syksynä sitte tyssää.


Iiriksiä kaaripenkis, vallihauran viäres 28.4.2019.

Kevät o kummasti näi syksylläki jo miäles. Sitähän sitä pitkän talaven jäläkihin kiihkiästi orotetahan. Ja varsinki niitä ensimmääsiä kukkijoota, mikkä on useen justihin sipulikukkia.Suurimman osan sipuliista oon ostanu ohimennen jonku kauppareissun tai muun menon yhteyres, mutta yks reissu rannikolle piti teherä oikee sipulienkiilto silimis. Lähärin yhtenä sateesena päivänä tiänpäälle ja suuntasin auton nokan kohti Pännäisis olevaa Garden Flora-taimistua. Son uurehko taimisto ja sitä oli laajennettu entisestään. Suasittelen! Siäloli tehty tällääne sykähryttävä porttiki. Komia!Tätä näkyä vartenha mä tänne tulin. Kävin täälä vuasi sitte ja lupasin ittelleni käyrä toistekki. Täältä löytyy sellaasiaki sipulia, mitei iha joka kaupasta löyrä, ei ainakaa näiltä leveyksiltä.Ja mitä tuli hommattua. Oon löytäny kevätkurijenmiakakki ja ny löytyy uus färi........... keltaasenaki :)Vaalianpunaasia virvalilijojaki oli pakko saara. Kevään sipulikukis o punertavat sävyt vähemmistös. Josei tulppuja lasketa. Nämä kolomen kuvan sipulit kaivoon ensimmääsen kuvan iiristen taa kaaripenkkihin.Kirsikkapuun alle lisää keltaasia koiranhampahia.......ja muutama punertava.Viimme syksyyset syyskrookukset istutin pöttihi ja toin ne sisälle, ku oli nii myähä. No eihän ne tykänny. Tais tulla yks kukka ja johonaki vaihees muutama viheriä lehti, mistä kirvat imivät kaikki mehut. Ny kaivoon ne maaha, palio huanommi ei voi käyrä. Ainakaa viälei näy piikin piikkiä.Keltaanen varijolilijaki pääsi kokeeluhun.Erilaaset lilijat miäles jatkoon Sundille, mutta sain pettyä. Joko lilijat oli jo myyty tai sitte niitei ollu ollukkaa. Lohorutuspalakinnoksi ostin kyynelhelemililijaa, kesälumipisaraa/suvikellua ja valakoosta, kerrattua  kamassiaa. Ja sitte löyrin ihan täyrellisen pellisen pötin terassille. Nämä loput on ostettu sekalaasista paikoosta ja osa o jo ollu näytillä, mutta jotenki niitä ryhymittelin.Pikarililijoja.Muutama uus alastonimpiki. Yrittää pitää, jos eres joku kotoontuus.......ja lilijat yhteeskuvas. Purkiis o tavalliset tiikerililijat.
Pitihän tulppujaki muutamia. Ja ny oon ylypiä ittestäni. Oon ollu jo mones kaupas, enkä oo ostanu näiren lisäksi yhtäkää sipulipussia. Jotenki näirenki maahan saamine tökkii, mutta onneksi urakka o jo takanapäi. 


No nii, pihalla ei sara eikä pahemmi tuulekkaa, jospa lähtis sinne jotaki tekemähän.
Reipasta pyhää!

28 kommenttia:

 1. Meillä on jotain vikaa maassa kun ei sipulikukat oikein menesty. Meillä on maamyyriä sen verran, että taitavat ne syödä suurimman osan. Tosin muutaman vuoden välein noihin komeisiin sipulipusseihin kuvineen haksahdan, vaan en tänä syksynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan maamyyrät! Eihä sitä sitte tartte ihimetelläkkää, jossei sipulikukat onnistu.

   Poista
 2. Et sitten ihan pieneen sipulimäärään tyytynytkään! Kyl riittää keväällä kukoistusta. Jep, portti olis kyllä ihan passeli meidänkin pihapiiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämon oikiasti aika piäni määrä, joihinki muihi syksyyhi verrattuna, mutta iha riittävä. Portti sopiiski teille torella hyvi.

   Poista
 3. Olisipa Garden Floran kaltaisia paikkoja lähempänäkin. Mitä herkkuja sieltä löysitkään. Tuo Iris Pauline on upea. Hyvän määrän sipuleita olet multaan piilottanut. Tökkiihän se näin syksyllä, mutta keväällä tökkiminen on unohtunut. Toivottavasti kaikki kotiutuvat ja kukkivat. Tässähän alkaa jo kevät kaihertaa mielessä.
  Vau, millainen portti. Hetken jo ehdin ajatella, että olet sellaisen omaan puutarhaasi rakentanut. Kelpaisi minullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi eres joku paikka tohtii pikkuuse revitellä ja tarijota jotaki erilaasta. Kummasti sipulia kerääntyy, vaikka niin vannoon pysyväni tooosi maltillisella linijalla. Istutin sipulit mones eräs, usiana päivänä, mutta kummasti tökkii siltiki. Toivon erityysesti iiriksien ja lilijojen talavehtivan.
   Voi ku olisinki :D Paikka olis het tuallaaselle portille valamihina.

   Poista
 4. Onpa kerrassaan komea kokoelma ihanuuksia mullassa odottamassa kevättä. 🍂🍃🍁

  VastaaPoista
 5. Uskomattomia löytöjä olet tehnyt! Nyt innolla jään oottelemaan kevään kukkakuvia! Hyvää alkavaa viikoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti olis sitte mitä kuvata. Kiitos, samoon :)

   Poista
 6. Voi että, mitä herkkuja! Kevätkurjenmiekka 'Pauline' ja koiranhammas 'Rose Queen' olisivat kelvanneet minullekin. Tulppaaneitakin olet löytänyt vaikka miten kauniita. Minusta tuntuu, että viime syksynä täällä oli useassa myymälässä laajempi valikoima kukkasipuleita kuin tänä vuonna. Jäiköhän niitä liikaa alelaareihin ja ovat tilanneet vähemmän täksi vuodeksi? Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutama herkku oli ihan pakko hakia :) Perussipulia o tarijolla joka paikas. Mustaki tuntuu, että valikoomat o piänentyny. Osas o tarijolla erilaasia sekootuksia, eikä ne kaikille sovi. Kiitos, samoon :)

   Poista
 7. No nyt on semmoset sipulit että keväällä saat istua ja ihastella mieletöntä kukintaa!
  Itse en ole noita kolmea pussia vielä istuttanu, ehtii kyllä kun tulevat ruukkuihin.
  Leppoisaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Ei oo kiirusta. Jos haksahran viälä ruukkusipuliihin, en istuta niitä ennen vuarenvaihretta. Alakaavat kasvamahan meirän liian lämpööses kellaris muute turhan varahin. Kiitos, samoon :)

   Poista
 8. No nyt on tiedossa kukkaloistoa keväälle. Olipas edullisia iriksiä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti :) Nua hinnat o aina yhyren sipulin hinta, ei pussin. Kaikki sipulit on tuala irtomyynnis ja saat valita määrät itte. Sipulit on kyllä isoja ja muutenki hyväkuntoosia, muttei niitä raaski määräänsä enempää ostaa, ku haluaa kokeella montaa sorttia.

   Poista
 9. Ai juutas sentään, sulla oli hyvä turnee sipulinhankintaan! Syksyllä aina sylettää kohmeisin sormin tuuppia sipuleita maahan, mutta keväällä sitä on niin kiitollinen syksyisestä panostuksesta asiaan. Sielu laulaa hoosiannaa jokaisesta nousevasta ja kukkivasta piipasta! Se kai meitä kannustaa syksystä toiseen miettimään kevään iloja yli mukavuuskynnyksen. Koska se on sen väärti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä suht tyytyvääne, mutta lilijatarijonnan vähyys pikkuusen harmitti. Niitäku olisin halunnu enemmä. Keväällä on tosiaanki aina enemmä ku tyytyvääne syksyn panostuksehen.

   Poista
 10. Voi miten ihania ostoksia olet tehnyt! Keväällä on tosi kaunista kukintaa taas luvassa. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 11. Kaunista kukintoo on siulle luvassa keväällä! Miulla tälläviikolla sipulit muahan piäsöö ja ei sattunu nyt miulle noin hyviä valikoimia puutarhaliikkeissä. Tilasin sieltä Hollannista ja viimeviikolla sain sipulipaketin. Tulppaaneihin en nyt kovasi panosta, myyriä pelekeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuala Garden Floras o panostettuki pikkuusen erilaasehen sipulitarijontahan. Siältä löytyy erikoosempia perennojaki keskimääräästä enemmä. Sullonki viälä sipuliurakka eres. Miälenkiintoosta olis nähärä mitoot tilannu.

   Poista
 12. Tosiaan sellaisia herkkuja olet ostanut että ei niitä täälläkään päin ole näkynyt ja aikamoisen määrän. Minulla tökkii vähän nyt nämä sipulien laittaminen maahan. Vielä niitä olisi jokunen laittamatta. Mutta onhan tässä vielä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja uusia löyrin. Mitään kiirusta ei viälä oo. Plussalla mennähän pääsääntöösesti viälä jonkuaikaa.

   Poista
 13. Ohhoh! Katoin aluksi, että nyt olet tehenyt tuommosen upean portin teille :o

  Siinä on sipuli poikineen. Nuita saa sitten odottaa kevään kuviin :) Ite olen niin surkia etten ole saanut sipulin sipulia multiin, saatikka edes ostettua mitään.
  Erityisen mielenkiintoinen tuo tumma kasvi pikarililjojen kanssa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisinki :) Kyllä mullekki varmasti tuloo se syksy, etten sipulia osta. Tulpputhan taitaa karota ensimmääsenä, mutta osa muista jatkaavat onneksi kukkimista vuaresta toisehen.

   Poista
 14. Kyllä vaan tökki taas sipulien istuttaminen mutta ohi on täälläkin ja yhtään pussia ei ole tullut hankittua jälkikäteen. Ihanat liljansipulit, noihin vähän erilaisiin tiikerililjoihin pitäisi paneutua, tykkään niistä mutta yhtään en ole kaupoista löytänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti tua mun tökkimine lisääntyy syksy syksyltä. Saa nähärä saanko pirettyä itteni kuris, jos joku toooosi halapa sipulisatsi osuu silimihi. Mullon ollu yhtä sorttia tiikerililijaa ennestänsä. Hulinoolta ostettu kerrottu oranssi. Valakoosta oon plokiis ihaallu ja pitihän perustiikeriki ostaa ku etehen tuli. Ehän oo muista enne tiännykkää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...