perjantai 21. helmikuuta 2020

Riskipenkki 2018

Oon joskus jollekki tuumannu, että tuaho terassin etehen sais hyvän riskipenkin, siis penkin, johona vois kokeella kasvattaa arkoja kasvia, arkajalakoja. Terassin erusta ku on yks puutarhan lämpöösimmistä paikoosta. Het ku päätin siirtää tuan isoon kasvilavan pois tualta looratarhan nurkasta nii tiäsin mihinkä sen laitan......terassin etehen.


Tästä se lähti v.2018. Vapaa kasvilava 4m x 0.80m.Soliki suht helappo siirtää, multaaku en ollu siihe viälä saanu. Jotenki soli tökkiny.

Ennen siirtua, piti teherä valamistelutöitä. Terassin reuna oli notkahtanu keskeltä.Ei muutaku tilikityshommihi.


Sitte moukarityäskentelyä.


Alakuperääne suunnitelma oli istuttaa parihin kohtaa talavehtivia viinirypälehiä. Siksi laitoon styroksieristyksen. Ensimmääsehen välihin kalakittua multaa 'Somerset Seedless' -aitoviiniköynnökselle ja toisehen hapanta kasvualustaa 'Zilga'lle. Tein oikee multakoktaalin, hiakkaa, kaupan pussimultia ja jopa peltomultaa. Tais pohojalle mennä pualiksi palanutta hevoosenpaskaaki.Pualet lavasta jäi perusmullalle ja pelekälle patolevylle. Looran reunan päälle tilasin valamihiksi pätkityt ja viistotut kakkosneloset, naapurikylän puutavarantoimittajalta.Sitte suunnittelin viinirypälehille kiipeelytelinestä. Ensi petooniverkosta tällä tyylillä......ei hyvä. Se häiritti näkyvyyttä.Sitte tällä tyylillä......parempi, mutta vääräs pääs. Rypälehien paikka o toisespääs ja siinä tällääne kaari olis taas ollu maisemien tiällä. Vaikiaksi meni.


Riskipenkki 16.10.2018.

Suunnitelmihin tuli muutos. Niinku niille tuppaa käyrä. Diskasin viiniköynnösirean ja istutin syksyllä 2018 kalakittuhun välihin itte siämenistä kasvattamia laventelin taimia. Seuraavas välis näkyyki, kuinka peltomulta itää. Siksen  oo sitä istutuksihin yleensä laittanukkaa. Jos joku ihimettelöö, miksi terassin ja looran välis o rako, jätin siihe perkoolavarauksen. Tuaho rakohon mahtuus tolopat. Ei mitää hajua, toteutuuko koskaa, mutta maharollisuus o.   Riskipenkki mulla ainaki o 😊


Rentouttavaa viikonloppua!

29 kommenttia:

 1. No mutta tuosta tuli hyvä, ellei ihan täydellinen ;). Hienot työvaiheet moukarointeineen. Ja ehdottomasti olet kaukaa viisas, kun jätit varauksen pergolalle. Tuo rakohan ei häiritse yhtään, ehkä jopa tuuletuksen kannalta on hyvä? Ja mikäli pergola joskus toteutuu, on valmius tuosta jatkaa.
  Aika tuttua on, että ideat vaihtuu matkan varrella. Itsellä ainakin on monesti edettävä puuhissa ensin ja sitten katsottava ja mallailtava, miltä näyttää, ennen kun voi lopputuloksen päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään ittekki. Loora o nii sopvan kokoone, että antaa vaikutelman, että olis siihen alunperin suunniteltuki. Tolopakki olis perkoolaa varte valamihina. Löyrin ne jostaki romukasasta ja yritin ne laittaa nii huamaamttomahan paikkahan, ettei isäntä niitä hoksaasisi ja tuhoaasisi johonki jonninjoutavahan ;D
   Ireat muuttuu lähes tulukohon aina, alakuperääsestä suunnitelmasta.

   Poista
 2. Kannatti hyödyntää kasvilava riskipenkkinä. Tosi siististi ja käytännöllisesti toteutettu. Niinhän noissa suunnitelmissa tuppaa usein käymään, että tehdessä ajatus muuttuu. Mitä sinulla nyt kasvaa riskipenkissä, kun tuo kuva on vuodelta 2018?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tuli penkille het selevääki selevempi rajaus. Puutarhuroonti onki jatkuvaa muutosta. Seuraava juttu o vuarelta 2019.

   Poista
 3. Hyvä tuli! Kasvilava viimeistelee hienosti terassin reunankin. Pergolavarauskin on hyvä, raonhan voi väliaikaisesti peittää vaikka laudalla, jos kukkaruukkuja ei ole riittämiin naamioimaan sitä tai tarvitsee jotain estämään nilkan nyrjähdykset. Minä jäin myös ihmettelemään samaa kuin Between, että mitä lavassa kasvaa nyt. Niitä viinirypäleitäkö? ;) Miten laventelit muuten talvehtivat tuossa? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii viimmeestelöö. Reuna on aika korkialla, iliman kaiteeta, vähä riskialtis. Siksi siinon ollu aina kesääsin ruukkuja. Kuvat o jo katteltu vuaresta 2019. Laventelit talavehtiivat hyvi talaven 2018-2019. Tästä talavestei tiätenkää viälä varmaa tiärä. Toistaaseksi näyttää viälä lupaavalta. Kiitos, samoon!

   Poista
 4. Riskipenkki sopii enemmän kuin hyvin tuohon terassin reunaan. Kokoakin on, joten tuohon saa kasveja kivasti mahtumaan. Parhaat ideat syntyvät usein ajan kanssa. 👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii munki miälestä ja kasvia mahtuu. Tua kohta onki ollu pualivalamihin näkööne vuasikausia.

   Poista
 5. Jännä idea ja mukava seurata jatkoa.

  VastaaPoista
 6. Ideat elää, kuten taasen nähtiin. Hieno tuli ja saa nähdä milloin siinä on pergola pystyssä 😊 Paikka olis ihan passeli sille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin, hyvin harvoon ireat toteutuuvat alakuperääsen suunnitelman mukahan, aina tuloo muutoksia, joskus suuria, joskus piäniä, ainaki mulla. Isäntähän ei tiärä viälä mun perkoolasuunnitelmista hölökäsen pölährystä....tiätenkää. Sehän torppaas sen het lennosta. Sen eherottaminen pitää ajoottaa johonki sopivahan saumahan.

   Poista
 7. Hyvä idea kerrassaan! Ja vallan hieno lopputulos! Mitäs siellä riskipenkissä viime kesänä kasvoi ja miten kasvoi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvin kasvoo, mutta mitä, siiton tulos juttua.

   Poista
 8. Siitä vaan kokeilemaan! Olet sinä näppärä tyttö tekemään!

  VastaaPoista
 9. Kylläpä olikin oiva idea ja hieno toteutus. Jatkoa odotellessa. Kuulostaa kovin tutulta, että suunnitelmat muuttuvat matkan varrella ja vielä sen jälkeenkin. :D Mukavaa viikonloppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatko-osa on tekeellä. Ireoolla o taipumus "jalostua". Kiitos, samoon!

   Poista
 10. Riskipenkkiä ei tainnut olla vielä avoimien ovien aikaan? Tosi hyvin sopii tuohon, ihanhan sää tarkotuksella tuon teit!
  Suunnitelmia pitää olla aina ja meilläkin ne on moneen kertaan vaihtuneet. Saas nähdä, mitä meillä toteutuu. Täälläkin olen hiljaa monesta asiasta, kun isäntä on aina vastaan mun suunnitelmia. Mua naurattaa kun olen kärttänyt vanhoja puhelinpylväitä kukkapenkin reunaksi jo vuosia sitten. Nyt isäntä sanoi omana ideanaan että voisko tuohon pihalle laittaa reunan puhelinpylväästä... en vielä kertonut, että siihen tulee niistä isompi laari kukille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu. Tua isoo loora oli silloo viälä looratarhan reunas.
   Suunnitelmia o monia, eikä kaikki varmastikkaa koskaa toteuru, mutta aina joku onneksi näköö päivänvalon. Isännän alitajunta oli selevästi teheny töitä :) Ny molemmat saatta toteuttaa oman irean.

   Poista
 11. Oot sie aika etevä noissa rakentamisissa! Suunnitelmat aina muuttuu tiälläkin. Mielenkiinnolla seuroon mitä siellä tapahtuu seuraavaks, kun isäntäkin jo innostuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina pitää jotaki värkätä, joskus onnistuu, joskus ei. Isännän innostus o viälä aiva lähtökuapis :)

   Poista
 12. Tuo kasvulaatikko sopii älyttömän hyvin tuohon terassin eteen! Hieno idea!

  VastaaPoista
 13. Loistava idea, kyllä kannatti siirtää loota terassin viereen. Ehkä se pergola siihen joku päivä, ainakin olis hyvät kasvualustat jo valmiina.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...