keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Looratarhaa

Tähän välihin, ennenku kevään täpinät torella alakaavat, o hyvä teherä muutama postaus looratarhasta. Erelline postaus oliki hyvänä aasinsiltana looratarhan kuulumisihin -sitä lavakauluksen uusiokäyttyä meinaan. Looratarhastahan enoo pahemmi teheny juttuja, vaikka ohan siinäki kohtaa jotaki eristystä tapahtunu. 


Looratarha kesällä 2017.

Tällääsehen vaiheesehen sain looratarhan  2017 kesäkuus. Siihen pisteesehen se sitte jäiki. Alueen erelliset vaiheet voit lukia täältä ja täältä.


Loorien kiärrätystä 10.5.2018.

Kevät 2018 toi uuret tuulet.  Ostin kolome marijasinikuusama- eli hunajamarijapuskaa ja niille oli keksittävä paikka. Halusin ne tähän samalle alueelle muiren hyätykasvien kans, eikä auttanu muu ku ruveta kiärrätyshommihin. Ensiksi nostettihin tua oikias reunas oleva isoo kasvulava pois ja seuraavaksi itteteheryt 150cm pitkät kasvulavat vaihtuuvat lyhempiihi lavakauluksiihi. 


Itteteheryt siirtyyvät potangerin jatkoksi. 
Lavakaulusten taa tuliki sitte nii leviä vapaa alue, että siinä toivonmukahan mahtuuvat hunajamarijat kasvamahan. Ja jos ei, nii seuraava vaihe o lavakaulusten kääntämine toisinpäi.Hoksasin, että mullahan mahtuus lisääki lavakauluksia, mutta ennenku kerkesin  hommata niitä lisää,  isäntä toi niitä mulle autolastillisen. IHIME! Oon luullu, ettei se pätkääkää piittaa mun puutarhatouhuusta, mutta kyllä se näköjää ainaki jotaki näköö. Soli ollu hakemas tehtahalta osaa johonki härvelihin ja oli nähäny pinon tutunnäköösiä looria. Oli kysyny niiren käyttötarkootusta ja ku vastaus oli ollu; ettei ne mitää niillä tee, viä pois. Isäntähän teki tyätä käskettyä ja sai multa monta papukaijanmerkkiä 😍


Lavakaulukset sopiivat siististi tuanne reunarivihn.Ja niiren taa hunajamarijat. Alustan katoon kuarikkehella, jonka alla o kaksinkertaane katekangas.Tällääne täsvaihees.Ittetehtyjen kasviloorien väliihin laroon vanahoja tiiliä, joiren alle laitoon mursketta. Toiveena oli, että pysyysivät eres vähä paremmi ehejinä, ku tuan potangerin reunas menevä käytävä, mikon alustettu pelekällä hiakalla. Tiililaronnan reunat täytin tiilimurskalla. Sitähän sain vasaroomalla jo  valamihiksi hajonnehia tiiliä.


Tiilireunan tuin lauralla, mikon kiinnitetty loorien jalakoohin.Elokuus 2018 oli ihan rehevän näkööstä.Naapurin reuna rupes häirittemähän, joten suunnittelin siihe jonkunnäkööstä rajausta, heinäseipähistä.


Marraskuus 2018 sain tehtyä viälä senki valamihiksi.


Tällääne oli looratarhan kesä, vuanna 2018. Mutta mihinä on se siirretty isoo kasviloora? Siitä seuraavalla kerralla.

Mukavaa viikon jatkua!

22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista odotettavaa! Näitä projekteja ja niiden etenemistä on aina hauska lukea, minulle oli ihan uusia kuvia! Tuota heinäseiväs aitaasi olen ihaillut jo aikaisemminkin, sopii tosi hyvin tuohon paikkaan. Alue näyttää kivalta jo nyt, kiinnostaa, mitä muuta mahdoitkaan keksiä. Välillä nuo miehet todella yllättävät, niinkuin sinunkin, kun toi lisää lavakauluksia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Ihan tarkootuksella oon pantannu näitä kuvia tätä postausta varten. On siihe ilimestyny muutama juttu lisää. Täytyy myäntää, että isäntä pääsi yllättämähän, muttaku halavalla sai :D No, pointtihan on siinä, että tajus kysyä.

   Poista
 2. Itsellä ois kohta kevään puutarhan suunnittelu edessä. Mietin myös tuota haketta hankkia suojaksi. Vanhoja tiilejä löytyy myös meiltä niin vois hyödyntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon miälenkiintoone aika eres. Kuariketta sitte pitää muistaa lisätä joka kevät ja harata tai nyppiä käsin rikkaruahot. Ei torellakaa oo täysin hualtovapaata, vaikka onki helapottava tekijä. Meillä ainaki, varsinki voikukat tykkäävät kuarikkehesta. Samoon linnut tykkää sitä kaivella. Mullon tiänviäres kuarikkeen alla räsymattoja ja linnut kuaputtaavat kuteeta näkyville. Pitääs olla paksumpi kerros.
   Tiilien alle olis paras laittaa seulottua mursketta tai muuta pikkukiviä, olis viäläki ilimavempaa. Mulla o toistaaseksi pysyny uuret tiilet ehejinä. Tiilet sopiivat miälestäni hyvi puutarhahan. Toivottavasti löyrät niille kivoja käyttökohteeta.

   Poista
 3. Kivan näkönen lavakaulusnurkkaus. Meilläkin on noita vanhoja tiiliä ja käytävällä ne on menneet rikki. Reunuksena ne pysyvät paremmin kai ehjänä? Mun pitäis myös päivittää tuota lavakaulusaluettani, viime kesänä sain myös lisää kauluksia. Teimme serkkuni kanssa vuosia sitten kierrätysaitaa joka on nyt tullut tiensä päähän. Huh, onpa taas hommia kesälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tästä tyylistä enemmä ku peruskasvimaasta. Vanhojen tiilien laatuerokki o suuria. Toiset kestää paremmi talavia ku toiset. Torennäköösesti pysyyvät ehejinä paremmi reunukses. Puutarhas o aina hommia. Jos ei tee uutta, nii jotaki vanhaa pitää muuten korijata. Tsemppiä!

   Poista
 4. Nätti ja siisti alue. Mulla sais olla tuosta vielä tuplasti korkeammat ettei tarttis koukistella yhtään. Tosin oon laiska kasvattaan syötäviä, mutta kuka sanoo ettei noissa vois kasvattaa kukkiakin.
  Tiilet sopii hyvin kaveriksi noille ja tekee huolitellun vaikutelman.
  Siipalle iso plussa kun toi sulle noita lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii varmasti pitääski. Kyykkiä tuas ei tartte, mutta jonkuvverran kumartua. Öhöm, kukkiahan mullaki melekee puales :D Näläkähän kualisin, jos pitääs itte kasvatetuulla elää.
   Tiiliä olin jo kauvan halunnu käyttää puutarhas ja onneksi niitoli riihellä jemmas. Toooosi isooo :)

   Poista
 5. Hienolta näyttää ja tiilet ovat kyllä aina puutarhassa niin mahtavannäköisiä. On sinulla hyvä isäntä kun tiesi noin oma-aloitteisesti tuoda kotiin aarteita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tiilet o hianoja, hualitellun rosoosia. Isäntä pääsi yllättämähän ihan täysin :)

   Poista
 6. Että onkin hyvän näköistä. Hienosti oivallettua.

  VastaaPoista
 7. Onpas mukavan näköinen looratarha sinulla! Punaiset tiilet ovat piste iin päälle siellä. Toivottavasti säilyvät kauan ehjinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä keksintö, nämä loorat ja lavakaulukset kasvimaalla. Kymmenen pistettä keksijälle! Tiilet o mun suasikkia katemateriaalina. Hyvin ainaki yhyren talaven kestivät. Tästäki talavesta näyttäävät seleviytyvän, ainaki toistaaseksi, vaikka ovat ollehet jääs jo monta kertaa.

   Poista
 8. Nyt on ihailun määrä korkealla! Hieno ja mahdottoman siisti ja kaunis lavatarha! Työ tekijäänsä kiittää! Minulla lavatarha on muutaman laatikon kokoinen, se piti viime syksynä uudistaa, mutta homma jäi pahsti kesken. Eli tälle keväälle on tiedossa hommia. Mutta voi kun olisikin tuollainen tila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helepompi nua loorat o pitää siistin näköösenä ku tasamaakylyvöt. Sehän o hyvä, ku o het keväällä selevä kohoret, minkä kimppuhun käyrä. Tua tila o mulle just sopivan kokoone, vaikka joskus suuremmastaki alueesta unelmoon.

   Poista
 9. Siisti on siun lavakaulus kasvimua. On ollu isännällä hoksottimet kohillaan, hommatessa lissee noita kauluksia. Meillä ois laajennus kanssa mielessä, on vuan niin monta projektii männeillään, jotta mihin kerkivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soli isännältä aikamoone yllätys. Teillonki säpinää siälä :)

   Poista
 10. Hieno lavatarha! On noilla miehillä joskus hoksottimet kohdallaan, lavakauluksistakin saa joskus maksaa itsensä kipeäksi. Törmäisipä omakin isäntä joskus tuollaiseen löytöön, vaikka on hänkin muutaman kerran tuonut kotiin puutarhajuttuja pilkkahintaan tai ilmaiseksi. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon ollu tuuria nuaren lavakaulusten kans. Melekee kaikki on saatuja. Sopivasti ku saa suunsa auki :) Ohan teilläki ollu isäntä asialla ja teillä isäntä osallistuu muutenki puutarhatouhuuhin. Meillä yleensä isäntä kiärtää kaikki, vähänki puutarhalle haiskahtavat jutut kaukaa. Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Tyylikäs ja käytännöllinen alue! Vau, isäntä teki oikein miehen työn👏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon yrittäny saara siihe silimänruakaaki. Torellaki :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...