torstai 27. helmikuuta 2020

Looratarhan viimmeestelyä


Punahattuja ja iisoppia yhyres looras.

Jatketahan looratarhan kimpus, kesällä 2019. Vaikka soliki päällisin pualin suht hyvällä mallilla, piäntä fiilauta löytyy aina......
..... tämä hunajamarijojen alustaki jäi syksyllä keske, ku kuarikkehet loppuu.Keväällä sai sitte koko alusta uutta pintaa. Kuarikekkaa ei oo ihan hualtovapaata, vaikka nii joskus luullahan. Tuahon ottaa voikukan siämenet hanakasti kiinni. Siksi sitä pitää aika-ajoon haravoora ja kitkiä.


Lavakaulusten pualeene kuarikereuna oli kans vaikia.......ja voikukkia piisaa.Laitoon siihe kakkosnelosen......


 ......ja rajasta tuli palio selekiempi ja kuarikkehet pysyy oikialla pualella....tai nii mä luulin.Ei tämäkää näkymä silimiä hivelly. Nuata harsoja on pakko käyttää tuulen takia ja välillä kylymän takia. Muutaman kerran tuuli paiskas harsot huitsinnevadahan ja niitä kerätes ajatus jalostuu.
Menin rautakauppahan ja katkaasutin valamihiksi eripaksuusia harijateräksiä.  Harijaterässaloot o 6m pitkiä, joten helapommin  ne saa kulijetettua kotia määrämittaaseksi pätkäästyynä.


6mm saloot katkaasutin 1.5m pätkiksi. Niistä pystyy helaposti taittamahan käsin kaaret  ja niihin harsot kiinni pyykkipoijilla. Ja harsot pysyyvät paikallansa.Porasin nurkkatoloppiihin reijät kaarille.Tarvittaes harson sai nostettua poiski.Tein hunajamarijojen suajaverkoolle yksinkertaasen kehikon kaharesta 2m kaaresta, mikkä yhyristin keskeltä rautalangalla. Kyllä ne pari vuatta nuahi mahtuu.Hernehet sai hyvän tuen katkaastusta köynnöskehikosta.Loorahan mahtuu sopivasti molemmat pualet.Tein parista pätkästä spiraalit, jois kasvoo kurkut, vaan sellaasta tilannekuvaa en löytäny. Täs kurkut o jo syksyllä korijattu pois. Nelimetrisestä saloosta sais tarpeheksi korkeeta  köynnöstukia. Kärhöölläki menis pari ensimmäästä vuatta. Tälläästä piäntä fiilausta tuli tehtyä.

No nii, helemikuuki o kohta taputeltu. Aurinko paistaa koriasti. Nii lämmintä ei kuitenkaa oo, ku tuas viimmeeses kuvas.

Hyvää loppuviikkua!

24 kommenttia:

 1. Vau, hyvät ja kauniit tuet. Kuorikate ei todellakaan ole huoltovapaa, siihen iskee hyvin hanakasti kaikki siemenestä leviävät kasvit, harata saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Looratarha ku on terassin eres ja ensimmääsenä silimis ku oven aukaasoo. On sitä ny mukavempi kattella. Joo, ny tiätää jo pitää sitä silimällä, ettei tuu yllätyksiä.

   Poista
 2. Harjateräksestä saakin hyvät tuet vähän kasville kuin kasville.
  Rikkaruohot löytävät valitettavasti ajan oloon tiensä kaikenlaisiin katteisiin, joten niiden käyttö ei valitettavasti takaa täyttä huoltovapautta, vaikka suuresti auttavatkin tarhuria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin saa ja aika erullisestikki. Yks 6m salako, ei montaa eurua maksa ja siitä saa jo vaikka mitä. Helepottaahan erilaaset katteet, vaikka omat tyät neki vaatii.

   Poista
 3. Todella hyvän näköiset tuet ja systeemit! Ihanan näköistä muutenkin, kaunis ympäristö, vehreetä ja kesäistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkittin jo harsojen ompelemista kaarien muatohon. Enoo viälä toteuttanu. Kiitos, oon pyärinykki tällä alueella jo muutaman kesän ja taita ens kesäki tällä pualen tupaa kulua.

   Poista
 4. Sinä teet harjateräksestä vaikka mitä. Tosi hienot tuet. Ostin viime kesänä Biltemasta valmiit metallikaaret lavakauluksiin. Ovat ohuemmat, eikä noin hienot, kuin sinulla, mutta ajavat asiansa. Pitänee hommata niitä muutama lisää, kun laatikoitakin on nyt enemmän.
  Taidan kyllä väsätä muutaman kärhötuen harjateräksestä - kun nyt näistä kuvista lähti taas idea lentämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enny iha :) Mulloli muutamia tukia väännetty paksusta rautalangasta, mutta noli liian pehemooset. Harkittin kans joitaki valamiskaaria, mutta sitte pääryyn taas ruastetyylihin. Kuinka kummas? Sullonki uus ja hiano hyätytarha. Yhtenääset tuet kruunaa näyn. No nii, hyvä ku syntyy ireoota :)

   Poista
 5. Ihailen sinun taitavuutta ja määrätietoisuutta! Saat tehtyä vaikka mitä. Tosi hauskan näköistä ja varmasti myös toimivaa. Kaunista on sinun hyötytarhassasi niinkuin muuallakin puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa voin sanua susta :) Täälon ruastetta joka nurkalla. Kiitos! Satoa, ku ei nii palio tuu, nii näyttää eres hyvältä.

   Poista
 6. Looratarhahan on ihan viimeisen päälle siisti! Pitää pistää harjateräskaaret (tai ylipäätään metallikaaret) muistiin, sillä viisi kesää harsojen kanssa tappelemista alkaa jo ottaa päähän. Minä kun olen käyttänyt tukikehikoina lähinnä pensaiden leikkauksesta jääneitä risuja. Tyynellä säällä nekin passaavat mainiosti, mutta täälläkin kun tuppaa olemaan välillä tuulista, niin riekaleiksihan ne aina menevät. Tänä vuonna pitää vielä ostaa muutama uusi harso, niin ei viitsisi heti ensimmäisenä niitä uhrata huonojen tukien takia. Aurinkoista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon ollu kans monena vuatena kaikki vähänki painavat kamat pitämäs harsoja paikallansa, eikä sittekkää pysyny. Ny jo oli muutama kunnon tuuli ja hyvin harsot pysyy. Ruastees on se huano puali, että väriäävät jonku verran harsoja, mutta loppujen lopuksi yllättävän vähä.

   Poista
 7. Kiva toi sun loorapaikka! Harjateräksestä on vaikka mihin ja kiva, kun se ruostuu kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)Harijateräkses o monta hyvää ominaasuutta.

   Poista
 8. Oi miten kaunista, tehokasta ja hyödyllistä. Olet niin osaavainen ja myös hoksaavainen. Kaikki on niin tiptop. Hienot tuet. - Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Onpas todella kaunis hyötytarha!!!

  VastaaPoista
 10. Sinulla on upea hyötytarha. Kerrassaan mainiot tuet keksit harsoille. Näyttää todella viimeistellyltä. Täytyypä painaa vinkkisi mieleen tulevan varalle. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mee kauvaakaa, ku tuet on taas käytös. Harsoja tarvitahan iha varmasti. Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Hieno on sinun looratarhasi. Minulla on vasta ei nyt ihan alkumetreillä mutta kuitenkin. Harjaterästä on meille myös hankittu ja käytettykin on edullista kuten sanoit ja kestävää. Minä olen saanut yhdeltä lopettaneelta puutarhalta käytettyjä harsoja, kestävät vuosia. On meilläkin ollut jos jonkinlaista viritelmää ja tulee varmasti olemaan jatkossakin. Joskus itseäänkin hymyilyttää. Kiva postaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon palio piremmällä ja palio monipualisempi. Sähän kasvatat hyätykasvia iha tositarkootuksella. Mullon pelekkää silimänlumetta. Tilaa o nii vähä. Kestävät harsot on oikeeta aarteeta. Nykyysin tuntuu, ettei mikää kestä kovin kauvaa. Kyllä niitä erilaasia viritelmiä löytyy viälä varmasti meiltäki, vaikka yritänki hoitaa kaikki harijateräksellä. Kiitos :)

   Poista
 12. Kyllä on hyvä looratarha ja siististi kaikki! Kuorikate onkin hyvä ratkasu käytäviin. Kyllä se harjateräs taipuu naisenkin käsissä, vallankin siun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son mulle just passelin kokoonenki. Kauvan kuarikatetta viaroksuun, mutta tuahon son ihan toimiva ratkaasu. Taipuu, taipuu, ku pikkuusen käyttää voimasanoja :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...