perjantai 7. helmikuuta 2020

Mä puutarhurina -haaste

Sain aikoja sitte Nilalta, Lappalainen etelässä -plokista tämän  haasteen, mikä o lähteny liikkeelle Kivisen Vilmalla -plokista. Kiitos! Haasteen toteutustapa o vapaa.

Muutama sana menneestä. Mun kohoralla täytyy myäntää, etten minkäälaasta puutarhainnostustoo äireemairos saanu, vaikka äitee kasvattiki itte joitaki kesäkukkia muutamahan kukkapenkkihin. Naapurin ja kummitärin puutarhainnostus sitävastoon kylyvi muhun puutarhainnostuksen siämenen. Siitä son sitte pikkuhilijaa kasvanu nykyysihin mittoohin. 


Varsinaasen puutarhaharrastuksen alootin erellises elämäs. Kiviä siäläki........


Mitähän ötököötä siälä näkyy.  Ehkä 1/4 kalliosta kuvas.
.......ja kalliota. Siton ikävä viäläki. Samoon tuata tontin reunas olevaa mettäpuskaa. Ku kersat oli piäniä ja olin kuus päivää viikosta töis, puutarhatyät eteni hitahasti, lähinnä öisin. Singahrin pihalle, ku sain kersat nukkumahan ja useen havahruun linnun lauluhun, kello kolomelta-nelijältä aamulla.


Katajakuluma 6.6.2019.

Tänne tasamaapihahan tullesani päätin, että satsaan suurihin istutusalueesihin ja erilaasihin kasviihin, saarakseni eres jonkullaasta vaihtelua ja rytmiä. Täälä kerkesin puutarhahan päivälläki ja perusasiat olin jo oppinu. No, oppiahan son ikä kaikki, varsinki nykyysin, tiatokonehen aikakaurella oppii joka päivä jotaki uutta.


Leimupenkki 22.8.2015. Varmoja ei oo. Tappotalavi vei leimut.

Aluus käytin palio "varmoja" kasvia ............ja palio maanpeittokasvia. Non helappoja ja tehokkahia rikkaruahojen torijunnas. 


6.6.2019

Kasvien kasvutyylit ja lehtimuarot o mulle tärkeetä...............samoon ku lehtien färikki. Monesti tärkiempiä ku kukat. Pyrin siihen, että viärekkääset kasvit eroottaa hyvin toisistansa.


14.6.2015

Ohan kukakki tiätenki tärkeetä ja niiren färit. Ja färiistä tiätenki pinkit sävyt.....


28.6.2015

......ja sinisen eri versiot. Valakooston tiätysti seas.


Tilikkutäkkiä 12.8.2019.
Nykyysi o jo liki kaikkia muitaki färiä.


Katkero ''Drake's Strain Alba' 11.9.2019
Netin ja varsinki plokien kasviesittelyjen myätä on kiinnostus kokeella erilaasia erikoosempiaki kasvia lisääntyny. Tuskimpa iliman plokimailmaa, mulla olis näitä syksyllä kukkivia katkerootakaa.


Kärhöt o likellä syräntä. Täs 'Solina' keijuangervoolla.Tähän maalaasympäristöhön sopii rappioromantiikka ja sitoon kiitettävästi hamstrannukki ruasteen ja erilaasten vanhojen tavarojen muaros. Pallogrillin pohoja oli ensin lintujen juattoaltaana, kunnes se rupes vuatamahan ku seula. Se päätyyki mehikasvien istutusastiaksi.


Kasvatuksia 21.7.2018.
Tykkään värkätä käsilläni, joten puutarhahan on ilimestyny jos minkäkilaasta rekvisiittaa petoonista........kivistä.....ja puutavarasta. Jopa piänimuatoone kasvimaa, looratarha.


Oon innostunu muutamien viimme vuasien aikana taimikasvatuksestaki. Sitäki o ruakkinu plokkarien innostavat esimerkit. En olisi ikimaailmas kuvitellu kasvattavani tomaattien taimia itte.


Laventeli kukas  14.9.2019.

Pääasias yritän kasvataa kesäkukkia, mutta muutamia perennootaki on tullu kokeeltua. Joku kokeelu o peräti onnistunukki, kuten tämä etualan laventeli.

Puutarhan suhteen oon ollu aika tiukkis. Kaiken pitääs olla aina tiptop, mutta eihän soo  käytännös maharollista. Siinon ollukki oppimisen paikka. Nykyysin suhtaurun puutarhahan jo rennommi, eres vähä. Osaan nauttia jo teherystä tyästä ja kääntää selekäni tekemättömille töille.....ainaki joskus 😉 


Oon lukenu nii ahkerasti kirijoja, että oon tippunu kärryyltä, kellä tämon ollu. Joten, ottakaa haaste tästä, ken tahtoo.

Hyvää viikonloppua!

36 kommenttia:

 1. Ihana :)
  Tuo murre on nii mukavoo. Kaanis piha teillä o. On siinnä usseempikkii tunti männä tehessä.

  VastaaPoista
 2. Kuten Pirjo totesi: murteella kirjoittaminen on sinun blogisi suola. Kiitos osallistumisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helapompaahan olis lukia kirijakiältä, mutta otin tiatoosen riskin. Ole hyvä :)

   Poista
 3. Olipa paljon ihania kuvia! Kiitos niistä, samoin oli mukava lukea tämä esittely kokonaisuudessaan. Sinulla on todella taito värkätä käsilläsi vaikka mitä kivaa ja kaunista. Ymmärrän, että tuollaista kalliota jää kaipaamaan, mutta kyllä sait tuon tasamaatontin kukoistamaan aivan suunnitelmasi mukaan. Siellä puutarhassasi näyttää aivan ihanalta tuo runsaus ja olet onnistunut lajittelemaan kasveja kauniisti toistensa kanssa ryhmiin - se on minullakin toiveena näiden omieni kanssa. Muistan kun ensimmäisen kerran ”eksyin” blogiisi ja katselin haltioituneena noita näkymiä, mitä olet sinne luonut - kiitos myös niiden jakamisesta, siitä saa itsellekin lisää inspiraatiota. Ja tuo murre on niin tuttua, isäni on Kauhavalta kotoisin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasken puutarhatyäkki tavallaan käsitöiksi, rilaasia vaan. En voisi numeroota pyäritellä päivät pitkät. Istutusalueeren kasvirunsaus o monen vuaren istutusten tulos. Oon joutunu paikkapaikoon joustamahan tuasta lehtimuatoajatuksesta, saarakseni jonku himoottemani kasvin maharollisimman hyvälle kasvupaikalle. Mutta se pitää ny vaan kestää :D Hyvin soot puutarhas sommittelun kans onnistunu. Mun piti selata plokias huakien usiempahan kertahan. Kiva, jos oot saanu täältä jotaki ireoota. Sähän oot sitte melekee ku toiskan flikka :)

   Poista
 4. Puutarhasi on niin kaunis niin kuvissa kuin luonnossakin. Kiitos siitä, että sain kerran pyörähtää sitä ihastelemaan. Ihan kuin maalaisit kasveilla maisemaa, ne sopivatf tosi hyvin yhteen. Ja ihan maanpeitekasveista korkeuksiin asti. Mieleeni jäi eniten kärhöt, alppiruusu ja kaikki kierrätysjutut, joita olet pihallesi tehnyyt. Niin ja se siisteys, se tosiaan näkyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ittelles, soli mukavaa :) Kiitos! Tuumaan kyllä normaalisti kasvia aika tarkasti. Joskus suunnitelmat tosin vaihtuu lennos. Silloon oliki siistiä, muttei se iha jokapäiväästä oo.

   Poista
 5. Sun puutarha on kyllä kaunis ♥ Onko tuo Katajakuluman rungollinen tuija jo miten vanha? Upean näköinen ja oon sellaisesta haaveillu itekki, mutta ajatellu että se on vaikea saada menestymään. Taidan olla väärässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuija on istutettu v.2007. Mullon nuata kolome ja ainaki non täälä hyvin menestyny. Valamihit runkotuijat on yleensä 'Brabant' nimistä ja sehän taitaa olla kestävin.

   Poista
 6. Harjoitus on tehnyt mestarin. Sinä hallitset hienosti erilaisten muotojen ryhmittelyn ja yhdistämisen. Ja totisesti olet saanut tasamaapuutarhasi upean näköiseksi. Erityisen paljon olen aina tykännyt kyvystäsi hyödyntää ruosteisia tavaroita kasvien tukena ja jännittävinä koristeina. Sinulla on juuri sellaista esteettistä silmää, jota soisin itselleni. .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harijootellon pitänykki, ei oo hetikää kaikki menny aina kerralla putkehen. Kiitos, niiton tulos viälä muutama ;) Ohan sulla esteettistä silimää. Laita vaan rohkiasti enemmä kuvia kokonaasuuksista. Oot turhan vaatimaton!

   Poista
 7. Miten nämä kuvat on jotenkin sellaisia että kuin niitä et olisi koskaan ennen olisi esitellyt. Aivan ihania istutusryhmiä ja tuo pallokrillin pohja pitää yrittää muistaa jatkossa minunkin jos eteen sattuu. Pidän plogistasi tosi paljon ja innostat minua usein kuvillasi 😁 kiitos kun otit haasteen vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin huamasit. Suurimmas osas o jotaki uutta, ennen julukaasematonta. Pallokrilli o hyvin palavellu :D Kiitos! No, tottahan toki!

   Poista
 8. Todella kauniita kuvia puutarhastasi. Tykkään tyylistäsi.

  VastaaPoista
 9. Tasamaatontinkin saa naamioitua mielenkiintoiseksi, kuten näillä kuvillasi todistit. Puutarhasi värimaailma on ihana; pinkin ja sinisen sävyt valkoisella höystettynä uppoavat minullekin. Tuo 'Solina'-kärhö minun pitää vielä metsästää jostain. Kateus iski tuosta "entisen elämäsi" kalliosta, upea! Ei sinulla sattuisi olemaan useampia kuvia siitä ja noista istutuksista täällä blogissa esiteltäväksi? Mukavaa lauantai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Solina o Turuust. Enoo mualla hoksannu. Se kallio o tosi upia. Valitettavasti sitei voinu pakata joukkohon. Kuvia puutarhasta ei oo ku muutama. Silloon ei tullu palio paperikuvia puutarhahan "haaskattua". Mukavaa pyhäiltaa!

   Poista
 10. Nyt mä hokasin miksi tykkään puutarhastasi erityisen paljon. Se on tuo toisistaan erottuvat kasvit vierekkäin. Täytyy laittaa tuo muistiin ja koittaa noudattaa samaa metodia.

  VastaaPoista
 11. Mukava nähdä kuvia entiseltä pihaltasi.
  Taattua Navettapiika laatua, siistiä romuraudalla ryyditettynä.
  Parasta kuitenkin taimien kasvattaminen ja onnistuminen. Näin konkarikin innostuu kokeilemaan uutta. Moon ollu aina sun pihan vani :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon sellaane hamsteri :D Taimien kasvatus o miälenkiintoosta, vaikkei onnistumisesta ookkaa takuuta, ainakaa mun tapaukses. Kiitos!

   Poista
 12. Ihana pallogrilli! Minäkin tunnustaudun faniksesi ;)

  VastaaPoista
 13. Kauniita kuvia esittelit ja kerroit puutarhoistasi. Taidolla oot tehny ja tulos on sen mukanen. Kaunista kaheltavoo on paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itte rupiaa olemahan vaa nii tottunu omahan pihahansa.

   Poista
 14. Kun on tehnyt paljon työtä ja käyttänyt aikaansa tuntuu pahalta jättää se kaikki taakseen. Nykyinen puutarhasi näyttää niin kauniilta ja rakkaudella rakennetulta, siihen kuuluu myös tyylillä tuunattu kierrätys. Solina kärhö on upea ilmestys! Kiva oli lukea sinunkin puutarhuri-historiasi! Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Tämon nii erityyline piha. Tähän sopii ruasteeset jutut, erellisehen ei olisi sopinu. Solina o hianon färine, vaalian violetti höystettynä ripauksella punervaa. Mukavaa viikon jatkua!

   Poista
 15. Ihana postaus upeasta puutarhastasi <3 Ihastuin lajien runsauteen, väreihin, istutuksiin, rappioromantiikkaan ja puutarhuritaitoihisi! Sinulla on ns. silmää eli ideaa ja taitoa istutusten tekoon.
  Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 16. Sulla on kyllä upea piha ja kivoja ideoita.

  VastaaPoista
 17. Olipas mukava lukea sinun puutarhuritarinaasi. :) Taitava tarhuri olet. Puutarhassasi on aivan upeita istutuksia ja koristuksia. Sinulla on kovin samanlaiset värimieltymykset kuin minulla. Pinkkiä, sinistä ja valkoista sen olla pitää, ripauksella muita värejä. Blogissani on sinulle toinen haaste: https://keijunkukkaset.blogspot.com/2020/02/kevaan-kaipuu-haaste.html Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pirit. Kiitos :) Tua färiyhyristelmä taitaa olla aika suasittu puutarhurien keskuures. Kiitos haasteesta! Mukavaa viikon jatkua!

   Poista
 18. Kaunista on ja viimeisteltyä, mietittyä.
  Blogeista tosiaan oppii ja saa ideoita... Eri asia, osaako niitä toteuttaa😅tarkoitan nyt itseäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin oppii, jokaanen toteuttaa ireat omalla tyylillänsä.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...