sunnuntai 23. helmikuuta 2020

Riskipenkki 2019


Daalia 'Gallery Pablo'.

Mulla mitää selevää suunnitelmaa ollu riskipenkin kasviista, (paitsi laventeli), eikoo muute viäläkää, mutta kyllä niitä miälenkiintoosia eherokkahia tuloo varmasti vastahan ja jotaki siihe jo laitoonki.17.5.2019.

Jos ei oo parempaa suunnitelmaa, tilan voi aina täyttää väliaikaasratkaasulla. Yhtehen välihin kaivoonki kaikki glarioluksien mukulat. Osa oli uusia, osa vanhoja. Tapaan liottaa mukuloota päivän-pari tilikas vettä. Niihin tuloo äkkiää juurenaluut ja kasvu lähtöö vauhrikkahammin matkahan.


4.6.2019.
Laventelintaimet talavehtiivat hyvi. Niillä oli kyllä lecasoraa ja havuja päällä. Toises välis on täs kuvas esikasvatukses olevia daaliapurkkia. Siinä niillä oli hyvä, lämmin paikka ja siihen sai hyvin harson tarvittaes päälle. Kolomannes välis näkyy niitä glarioluksia.


30.6.2019.
Loppujenlopuksi istutin viimmeesehen välihin kolome matalaa daaliaa. Daaliapurkkien kohtahan istutin kokeeksi äitienpäivähortessan, jolle paikka voi olla pikkuusen liian kuuma, vai oliko kastelun puutetta ku vähä näytti nuuruvan. Hortessan viärehen siirrin kolomiopenkistä.......


Valkokletra/Kielopensas -Clethra alnifolia 'Hummingbird'.

......valakokletran. Son kyllä pysyny hengis jo muutamia vuasia, muttei oo kukkinu, eikä palio kasvanukkaa. Siitä paleltuu aina osa oksista ja se lähtöö tooosi myähän keväällä matkahan. Jos täs starttaas pikkuusen ennemmi ja kerkiääs kukkiakki enne pakkaasia. Siihen tuloo syksyllä valakooset tähkämääset kukat, jois on aiva mahtava haju.... eiku tuaksu.


5.8.2019.

Daalioosta ensiksi alootti kukkimisen jo kolomatta kesää kasvava matala valakoone 'Sneezy'. Pinkki on 'Topmix Roze'. Takana olevat purkit o terassin pualella.


26.8.2019.Laventelit tykkäs olostansa. Ne kasvoovat ja kukkiivat hyvi. Laventelien taa istutin.....
......punavioletin syyssyrikän. Tämän kans meni pupu pöksyyhin ja vein sen syksyllä kellarihin.


1.9.2019.
Kolomantena daaliana kukkii 'Gallery Pablo'. Muukki kukkiis viälä varmasti paremmi, jos jaksaas nyppiä kukkinehet pois, mutta aina se into johonaki vaihees loppuu.


Riskipenkki 1.9.2019.Sinisarija kukkii pötis terassilla ennätysmääsesti, yhyreksällä kukalla. Tuikkasin keväällä 'Härmälääsestä' (joriini) istutuksen yhteyres irronnehen palan, nuaren matalien daaliooren taa ja seku innostuu kukkimahan nuanki hianosti. Glarioluksekki kukkiivat komiasti. Tänä vuanna vois laittaa yhtehen välihin vaikka matalia tomaatintaimia. Josko ne päriääsisivät tuas paremmi, ku johonaki pötis, mikkä pakkaa jäärä nii huanolle kastelulle. 

Hyvää pyhää ja hiihtolomaa, joilla sellaane o! Täälei kyllä lumenpuuttes hiihrellä.

24 kommenttia:

 1. Heh, muuttu hiihtoloma puutarhalomaksi tänä talvena. Täällä maalailen täyttä päätä vesitynnyreitä kesää varten, ts. niinä päivinä kun ei sada. Muutakin keväthommaa on pystynyt tekemään jo, muurasin yhden kivirapun. Tuulen kallistamien porttien ja aitojen suoristelua onkin sitten riittänyt myrskyjen välisille päiville.
  Ihana tuo riskipenkki, niin kaunis tuossa istuinryhmän vieressä, kyllä tuota kukkaloistoa kelpaa katsella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälä lykkää pikku pakkaasta, joten ei ihan nii kevääsis merkiis mennä ku teillä. Oho! Soot jo ihan täyres vauhris. Yllättävän rehevästi riskipenkin kasvit kasvoo. Hyvä, että kukkiivakki, koska silimis son koko aijan.

   Poista
 2. Oi, miten komeaa!!!
  Olipas kiva lukea tämä, koska tovi sitten luin aiheesta sen edellisen postauksen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kerranki sain jatko-osan äkkiää valamihiksi.

   Poista
 3. Kivasti sinulla siinä oli kukintaa. Minun täytyy tunnustaa että revin itse kaikki laventelit pois rivarinpihan yhdestä penkistä. Se on meidän takapihan lasituksen vieressä ja minä en pidä sen tuoksusta. Mutta kyllä ne kauniita on. Kylläpäs sinulla sinisarja teki monta kukkaa. Minulla teki valkoinen yhden vaivaisen ja sininen ei yhtään. Hyvä kun veit syrikän kellariin, olen lukenut että ei välttämättä pärjää avaamalla talvea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myäntää, etten ittekkää tykänny aluus ensimmäästen laventelien hajusta. Siihenki tottuu, varsinki ku tykkään laventelin kukinnasta ja harmahtavasta leheristöstä, se vaan pitää siätää. Ei tartte kyllä mitää tuaksupussia kyhätä. Sinisarija o pykänny kukintaa vuasi vuarelta. Nii mä vähä rupesin pelekäämähänki, ettei syrikkä pärijää pihalla talavia, ainakaa tällä korkeurella.

   Poista
 4. Mahottoman rehevät kasvit ja kukkivat kovasti. Hyvä vinkki noitten mukuloitten suhteen eli liotus ensin vedessä jonku aikaa.
  Syrikkä on upea, sinisarjan kasvatuksesta nostan hattua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uus multa kait auttoo asiaa, ens vuasi voi olla palio pliisumpi. Vettä ei tartte olla ku sentti, nii että pohoja kastuu. Sinisarija o jo viis vuatta vanha.

   Poista
 5. Rehevä ja kukkaisa oli riskipenkkisi heti ensimmäisenä kesänä. Tuo kielopensas on minulle ihan outo, aina täältä blogeista oppii uusia asioita. Onnittelut sinisarjan upeasta kukittamisesta, se on upea kukka. Tuohon kohtaan on tosiaan kiva kokeilemalla etsiä mieleisiä kukkia, ovat siinä näköisellä paikalla. Suosittelen kokeilemaan tomaattia. Tytöllä oli viime kesänä terassilla ruukkutomaatti, joka teki koko kesän makeita pieniä kirsikkatomaatteja. Olisin halunnut tietää tomaatin lajikkeen, sillä puska oli tosi nätti ja tuuhea, ei retkottanut yhtään (tyttö sai sen tuliaislahjaksi, eikä lajia oltu mainittu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta tosiaan yllätti. Kialopensasta ei joka taimistolla oo. Tais olla joku vuasi agrin valikoomis. Mullon kaks yhtä vanhaa sinisarijaa. Hoiran niitä samalla tyylillä. Toinen o kukkinu kerran yhyrellä kukalla. Toinen pykää kukintaa vuasi vuarelta. Höh! Torennäköösesti kokeelen tomaattia tuaho, jos en ny jotaki ihimeellistä siihe löyrä.

   Poista
 6. Onpa kaunista kukintaa riskipenkissä. Hienosti kukkiva sinisarja ja upean väriset gladiolukset. Voi miten hyvin väreiltään toisiinsa sopiva parivaljakko tuo'Sneezy' ja pinkki 'Topmix Roze'. Tykkään.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riskipenkistä tuli iloone färien sekameleska, ku lykkäsin siihe vaa jotaki täytettä. Valakoone ja pinkki o raikas färipari, mikä toimii aina.

   Poista
 7. Oletpa melkoinen mestari, kun sinisarjan kukkimaan saat! Ihailuni! Riskipenkissä upeaa kukintaa! Meillä hiihtolomalla ei hiidellä, ei koko talvena ole suksia tarvinnut esiin ottaa - uudet sauvatkin olisi ollut, mutta... Kannattaa kokeilla tomaatteja riskipenkkiin, maatiaisia matalia olisi varmaan monta tarjola, mulla joskus oli Ildi avomaalla ja teki ihan mahdottoman paljon pieniä tomaatteja lasten iloksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisarija o jo viisvuatias. Ostin kaks v.2014. Toinen ei kuki, mutta toinen kukkii senki erestä. Suurimmas osas maata, pitää kait harrastaa rullahiihtua, jos hiihtää meinaa. Niin tairan kokeella. Ildin siämeniä mullonki ja muutaman muunki matalan.

   Poista
 8. Upean rehevää kukintaa. Kiitos tuosta gladioluksen sipuleiden liotuksesta. Sitä täytyykin kokeilla. Riskipenkki tarjoaa aika monipuolisen määrän mahdollisuuksia. Raaskiiko siihen mitään monivuotista laittaakaan, kun se on hyvä paikka myös monille yksivuotisille, sipuleille ym. Kastelu hoituu varmemmin, kun paikka on noin lähellä taloa. Saattaisi minustakin olla oiva paikka tomaatille.
  Matala valkoinen Sneezy on hieno daalia. Tykkään enemmän matalista daalioista, kun niitä ei tarvitse tukea. Laitankin tuon nimen korvan taakse. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon liottanu glarioluksien mukulat jo vuasia. Niihin tuloo nii kivan äkkiää juuret. Voi olla etten sitä tosiaankaa täytä monivuatisilla. Jää vaihtelumaharollisuus. Valakoone 'Sneezy' kukkii jo kolomatta vuatta, joten kannattaa talavettaa juurakot, joson sopiva paikka. Ole hyvä!

   Poista
 9. Ihan kateellisena ihastelen sun penkkiäs! Gladiolukset, daaliat, sinisarja ja laventelit! Kaikki niin ihania kasveja. Tuota sinisarjaa en ole koskaan kokeillut, vain ulkomailla ihastellut. Veitkö sen kellariin talveksi? Mites nuo muut? Laventelitkin mulla kuoli talven aikana, niittenkö pitäis kestää pihalla?
  Nyt on ihan oikeaa puutarhaloman aikaa. Ollut jo viikkoja. Olisin voinut siivoilla penkkejä ja käytäviä jo moneen kertaan, mutta olen varonut flunssan tuloa. Huomenna onkin aika sappikivileikkaukseen, vihdoinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä tuliki kivan rehevä, vaikka keväällä tuskaalin, etten saa sitä millää täytöhö. Sinisarijat talavehtii kellaris. Ny se toine, kukkimaton on vintillä. Onko vaikutusta kukintahan, sen näköö kesällä. Ostetut laventelit ei oo mulla oikee tahtonu talavehtia, mutta nämä itte siämenistä kasvatetut talavehtiivat ainaki yhyren talaven. Viisas oot ollu, ku et oo pihalla touhannu. Helaposti siälä rupiaa touhates hikuamahan ja sitte hairaaki kylymä. Sullon jännittävä päivä. Onnia leikkauksehen!

   Poista
 10. Eipä hiihdellä täälläkään. Leventeleista haaveilen mutta niille pitäisi saada hyvä paikka ja toistaiseksi sellaista ei ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuta toimintaa pitää keksiä. Oon kalakinnu maata aika reippahasti ja keventäny soralla, pikkukivillä ja hiakalla. Lumi auttaas talavehtimises. Saa nähärä miltä laventelit keväällä näyttää. Ny näyttäävät viälä hyviltä.

   Poista
 11. Komeaa kukintaa riskipenkissä ja mikä sinisarja! Sehän on ihan täynnä kukkia! Kiitos daalian mukuloiden liotusvinkistä! Pitää kokeilla heti tänä keväänä. Ihanan värinen syyssyrikkä! Minä yritin viime kesänä etsiä juuri tuollaista, mutta ei tullut vastaan kuin tummansininen. Nätti on kyllä sekin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivasti kukkiivat :) Halusin sinisien laventelien kaveriksi punaasta, mutta ettiin kyllä vaaliempaa. Sitei ollu, nii tämä lähti joukkoho. Tais tämä sähäkämpi versio ollakki parempi. Kiitos, samoon!

   Poista
 12. Hienosti oot riskipenkin kasveilla kukittanu. Miulle voi noitten sinisarjojen kanssa käyvä ohrasesti! Kolome issuu ruukkuu on ja kun talavetettavia on paljon, vietiin ne isän huusholliin verstashuoneeseen. siellä ol kuitenkin liian lämmin kun niihen kirvoja tul. Ei ikinä ennen! Nyt ne on tuolla muatilalla tankkihuoneessa ja ei niin hyvältä näytä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oi,oi, kirvat on surkeeta. Sinisarijoollon isoo juuristo, toivottavasti toipuuvat. Sääli olis menettää monta vuatta kasvatettuja kasvia.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...