torstai 23. heinäkuuta 2020

Terassipenkin uuristus ja ongelma

Terassipenkin uuristus on orottanu tekijäänsä jo monta vuatta. Son jääny liki ainuaksi suarareunaaseksi penkiksi ja leviä kivireunus o viäny hyvää multatilaa. 

Menetin miälenkiinnon terassipenkkihin SEN talaven jäläkihin, mikä kuritti tuas olevat kärhöt ihan kituusiksi. Lisäksi reunaston lainattu kiviä muuhun tarkootuksehen. Eikä polovekkaa olisi  täs välis kyykkimistä kestäny.

Lisäksi uuristus tuntuu kovin tyälähältä ja se piti aloottaa "porraskiven" siirrolla. Avoomis näin nii monipualista kivien käyttöä, että sain kipinän uuristuksen aloottamisehen.

Ensin piti kaivaa porraskiven virkaa toimittanehen runninkannen ääriviivat näkyvihin.

Leikkasin sanomaleherestä kannen kaavan, minkä avulla oli helappo kaivaa sopiva nurmikaistale pois. En mitää sen kummempia perustuksia teheny.

Kaivoon roskan seasta pikkukivet ja panin putsauksen jäläkihin takaasi. Olis tarkootus jokupäivä jatkaa tästä  kivipoluulla, nii silloon perustaasisin paremmi......ehkä.

Sitte oliki jo tilaa kaartaa uus reuna. Tähän asti tätä pääsin jo vuasi sitte, mutta siihen se sitte jäiki.

Sammalleimun raivauksen jäläkihin näkiki kuinka naurettavan massiivisen kivireunuksen tein vuasia sitte, oikee iänaseen.

Voi jestas kuinka palio kiviä siitä nousi.....ja isojaki. Ja hyviä kanttisia kiviä olin piiloottanu näkymättömihin.

No, se hyäty siitoli, että pärijäs liki näillä kiviillä, ku tein yksinkertaasen kivireunan. Hyvin nukutun yän jäläkihin oli kivaa, joskin niiiin hirasta pyäritellä uutta reunaa. Penkki leves parahammalta kohoralta yli puali metriä.

Sama yksinkertaane kiveys jatkuu nurkan ympäri saumattomasti marijakuusipenkin reunahan asti.

Lisäsin kalakkia ja uutta multaa, sekootin ne alustahan ja siirrin sammalleimut ja isorikot penkin reunahan.

 Terassipenkki ennen uuristusta (6.7.2020).

Uuristuksen jäläkihin (17.7.2020) näyttää tältä, huamattavasti siistimmältä. Vasemmas reunas on ansikkaa, färinokkoosen paikalle tuloo jotaki punalehtistä keijunkukkaa, sitton isorikkoa, takana kylymänkukkia, sitte kuparisara, valakoosta sammalleimua, sinistä reunusasteria,  valakoosta japaninakileijaa, takana punalehtistä kurjenpolovia ja korkeeta syysmaksaruahoja ja siinä ollu tuivio. Petooniverkkua vasten yrittää kasvaa kärhöt 'Jackmannii' 'Diana' ja uus 'Alba Luxurians'. Laitan viälä yhyren ja yritän niitä hyysätä niin, että peittääsisivät jokupäivä koko verkon, niinku kärhöt o joskus tehenykki.

 Mutta mullon ongelma! Mitä kummaa laitan tuaho keskelle? Tähän paistaa aamuaurinko klo 14,oo asti, osittain kuusikolomion kuusen varijostamana. Pitääs olla jotaki keskikesällä/tällähetkellä kukkivaa, n.pualimetristä. Oon harkinnu jalokallioosta tai jotaki matalaa ruusua. Meniskö? Muita eherotuksia!?

Mukavaa loppuviikkua!

25 kommenttia:

 1. Kyllä työ tuottaa tulosta, eli todella hyvältä näyttää. Onnittelut vaan sinulle hyvästä työstä. Jokin matala ruusu voisi olla kiva tai vaikka särkynytsydän. Ehkä jokin matalampi liljakin menettelisi. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvännäköinen tuli reunasta! Minulle tuli ekana mieleen jaloangervo, joku matala lajike. Itselläni ei niitä ole, mutta nehän on komeita ja helppoja, kunhan eivät kärsi kuivuudesta (riittävästi multaa). P.S. Kännykällä en pääse oikeaan Blogger profiiliini Eeva/ Viherrin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mullon montaki ja ainaki yks plaatu pitääs pelastaakki varijoosempahan paikkahan.

   Poista
 3. Hups, eka kommentti katosi, no tässä uudestaan. Hieno reunus tuli, taitavasti valittu juuri saman oloiset kivet reunukseen joka on kieltämättä siistimpi kun siinä on vain yksi rivi kiviä. Minulla tuli mieleen neilikkaruusu, se on helppo pitää matalana leikkamisella ja sen kasvusto pysyy siistinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tykkään kans yksrivisestä enemmä. Niino, mullonki jokaasta färiä. Pitääki kattua, jos sattuus kärhöt kukkia, mikä färi sopiis parahite.

   Poista
 4. Kyllä tulikin siisti reunus. Kivet ovat myös tarpeeksi suuria ja kantikkaita. Jalokallioinen on hyvä vaihtoehto, kuten varmaan ruusukin. Noropunatähkä olisi oma ehdotukseni.

  VastaaPoista
 5. SE talvi on kyllä muistissa! Hieno muutos ja tilaa tuli kivasti lisää. Oot sinä ahkera. Jos kaipaat tuohon vihreää, niin miten olis kartiovalkokuusi tai pallotuijaa? Kukkivista äänet liljoille tai pensasruusulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SE ei helaposti unohru. Tilaa tuli mukavasti lisää. Ehkä jotaki kukkivaa kuitenki.

   Poista
 6. Kannatti tehdä eikä ihan kevyt homma ollutkaan! Katja kirjoitti, että hänen kirjoittamansa kommentti katosi, samoin minun. Johtunee siitä, että tämä blogisi sivu latautuu tosi hitaasti. Kommentin ehtii jo kirjoittaa sivun latautuessa, kun se on valmis niin kommenttikin katoaa. Samoin käy, kun on kirjoittanut kommentin valmiiksi. Pitää odottaa, että se tulee julkaistuksi, tällaisen havainnon olen tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollu kevyttä. Tuan jäläkihin uni maistuu. Ahaa. Mikäs tätä ny riapoo. Mulla ittelläki vastaamises ongelmaa. Vastaus tuloo kyllä het näkyvihin, mutta sitte pitää orottaa, että pystyy vastaamahan seuraavalle. Eiköhän blokkeri tykkää, ku hypin pualelta toiselle.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää reunuksen uuvistus. Hyviä suorakanttisia kiviä ootkin aikanaan löytäny. Käypäsiltä kuulosta nuo jalokallioiset tai ruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla oli lisäksi muutamia kiviä jemmas. Aina pitää ottaa hyvän muatoone kivi joukkohon. Saa nähärä ny mihinkä pääryn.

   Poista
 8. Hieno uudistus. Siisti kivireunus ja multatilan lisäys on aina onnellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tyhyjä mullos on tämän rojektin poonus :)

   Poista
 9. Ah, iso työ ja iso muutos samalla siistiin ja selkeään suuntaan. Tasaiset isot kivet reunassa näyttävät tosi hyvältä ja kivan kantikkailta. Minulla on tämän kevään mylläyksen myötä kasvanut neilikkaruusuja aitan päädyssä samankaltaisissa valo-olosuhteissa ja ne ovat kukkineet tosi reippaasti jo tänä ensimmäisenä keväänä. Minulle ehdotettiin tuota neilikkaruusua, koska se sopii perennojen kanssa ja olen ollut tyytyväinen. Loistosalviat ovat sopivan korkuisia, mutta onko paikka niille muuten mieleinen? Tykkään itse loistosalvioiden kukinnasta. Vaihtoehdoissa on valinnan varaa varmasti enemmänkin. Hieno tuli ja tuo kiviaskelma pikkukivineen näyttää myös hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, ku tuli tehtyä. Ohan se vaivannu monta vuatta. Ja kuinkahan monta kertaa meen tuasta ohitte päivittäin......monta! Neilikkaruusu leikattuna on yks hyvä vaihtoehto. Pulumahan onki siinä, ku vaihtoehtoja o nii palio.

   Poista
 10. Kyllä tuli hieno,vaikka mulle olis kelvannu entinenkin versio.Tykkään niin kivistä!Uudessa reunuksessa kivet tulee kyllä paremmin esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olishan vanhaki versio menny, jossei siitolisi otettu kiviä. Näin sai lisättyä istutustilaa :)

   Poista
 11. Oi, nyt tuli hieno muutos! Ja taisi vielä jäädä kiviä ylikin muihin projekteihin? Jaloangervot tulivat mieleen minulle. Yksi, mitä ei ole kukaan ehdottanut, on myskimalva. Se aloittaa ainakin täällä kukinnan juuri silloin kun muut pitävät taukoa. Valitettavasti leviää kyllä siemenistä aika ronskisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii jäi, mutta non jo käytetty :) Myskimalvaa mullei ookkaa. Kattoo ny mitä laitan. Hyviä eherotuksia on tullu. Yks vaihtoehto olis heittää siihe joka vuasi pussillisen jonku kesäkukan siämeniä.

   Poista
 12. Mahdottoman kaunis ja siisti reunus, miten olet löytänytkin noin samanmallisia kiviä! un kasvuolosuhteet ovat Suomessa eri paikoilla niin erilaiset, on vaikea ehdotella toisen penkkiin kasveja, mutta jos tähän aikaan pitäisi kukkia, niin liljat, neilikkaruusu ja jaloangervot olisivat minunkin ehdotuksiani. Samoin komeamaksaruoho nauttii auringosta.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...