torstai 30. heinäkuuta 2020

Kärhökatsaus

Täson ny sekaasin pyhänä (26.7) ja tänään otettuja kuvia. Oli tarkootus teherä tämä postaus jo pyhänä, mutta päätin kesken kaiken käyrä mettäs kattomas mustikoota. Onneksi otin noukkijan mukahan ja autosta löytyy muavipussia, koska sille tiälle jäin. Osa kuvistaki oli mitä sattuu, nii siksi kävin ottamas muutaman uuren. Viikkohon o muutenki mahtunu kaikellaasta orottamatonta, mutta ny o rauhalline hetki ja pihallon märkää.
 
Suurin osa kärhööstä heräs tänä keväänä varemmin ku normaalisti. Osa jäi aluuksi juromahan paikallensa, mutta onneksi osa lähti kasvamahan normaalia tahtia. Talavi oli vähäluminen, mutta onneksi aika leuto. Kärhöt näyttää tykkäävän, vaikka muutama onki ottanu siitä nokkihinsa.

Ensimmäästen kukkijooren kans alootti tämä söpö, ilimava pisarakärhö 'Betty Corning', vaikka se kasvaaki aika varijooses tuluppaanitiän köynnöskaares.

Kolomiopenkin sinine kehikko on joka kesä ensimmäästen joukos. Sinine tiukukärhö 'Arabella' ja suurikukkaane jalokärhö 'The Presinent' o jo aloottanu. 

Kaaripenkis kukkii valakooses kehikos kellokärhö 'Alba'. Näkyy siälä luikertelevan yläilimoos nuppuune, punerva 'Margaret Hunt'ki.


Sinises kehikos on valta vaihtunu. 'Multi Blue'ta ei näy, mutta helokärhö o isoompi ku koskaa ja 'Uno Kivistik'in nuput o vallannu piikkilankapallon.

Helokärhö -Clematis x durandii'n suuri kukka.

Tiukukärhö 'Aljonushka' ei pettäny tänäkää vuanna.

Taas sapettaa tua sininen kehikko. Miksen laittanu siihe 'Arabellaa'?!? No siksi, ku mulloli ensimmääne 'Arabella', koko kaaripenkkiä ei ollukkaa. Onko kellää muute kokemusta valakoosesta 'Arabella'sta? Sellaanenki näkyy listoolla olevan. Jos olis yhtä varma ja hyvä kukkimahan ku sinine versio, voisin vaihtaa tuan valakoosen kellokärhön siihe. 

Purkiski kukitahan, tämä, kuinkahan mones, 'Dorothy Walton' kukkii terassilla. Istutan sen maahan, syksyllä tai sitte ens keväänä......

Tämän kevään uutuus viinikärhö 'Pernille '. Son jännää. ku nimilapus komeeloo isoolla, että jalokärhö. Muttaku kuukletin nii osoottautuu viinikärhöksi. Ohan se kasvullisestikki viinikärhön näkööne. Laitoon sen kasvamahan riskipenkin päähän ensimmääsehen köynnöskaarehen, ku en sille muuta paikkaa keksiny ja halusin nähärä sen kukkien färin. Aika jännän kaksfärine.

Yleensä kärhöt on aloottanu kukkimisen vasta reilusti elokuun pualella, mutta ny näyttää olevan kukintaki aikaasempi. Moni kärhö on viittävailla vaihees. Taitaa näiren muutamien luvas olevien poutapäivien jäläkihin olla monta muutaki kärhyä kukas. Kuinkas teirän kärhöt voi, vai eikö kärhökuumes oo viälä iskeny?

Aurinkoosia päiviä!

33 kommenttia:

  1. Onpa ihania, tuo Betty on huippunätin värinen! Tuollainen hento liila on niin kaunis, viileä ja etäinen, hienostunut. Ja helppo yhdistää muihin pastelliväreihin. Kärhöille löytyy aina paikkoja, kun alkaa miettiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bettyä ei tääläpäi useen myynnis näekkää. Oon nii hyvilläni, ku sen aikoonani etelästä ostin. Hyvin on kestäny ja kasvanu, vaikka mulle oli ihan tuntematon. Aina on tilaa viälä yhyrelle kärhölle :)

      Poista
  2. Upea kokoelma tosi kauniita kärhöjä! Kärhöt kuuluvat ehdottomasti suosikkikasveihini puutarhassa. Tuon Pernillen hankin minäkin tänä kesänä ja se avasi juuri ensimmäisen nuppunsa. Ihanaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt rupiaavat kohta olemahan kaikki kukas. On tämä ihanaa aikaa. 'Pernille' eroottuu hyvin muista värityksensä takia.

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ihania kärhöjä.'Durandii' on kauniin värinen samoin kuin'Aljonushka', mutta tuo 'Pernille' on todella ihana.

    VastaaPoista
  5. Kauniita kärhöjä ja niin monta erilaista! Meillä ei ole vielä kärhöjä. Tästä postauksesta sain idean, mihin alan suunnitella puutarhaamme kärhölle paikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan varmasti löyrät montaki paikkaa kärhöölle, varsinki sitte, ku oot sen ensimmääsen hankkinu.

      Poista
  6. Ei ole kärhökuume iskenyt. Ei ehkä iskekään, vaan kukapa sen tietää! Taivaalta tullut sadetta oikein isosti, tänään poutaantunee. Korkeavartiset kasvit kovilla, kun sade painaa niitä maata vasten. Yritän niitä vähän autella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vannomata paras :) Liian kova saret on aina pahasta. Toivottavasti ei tullu vaurioota.

      Poista
  7. On iskenyt kärhökuume, tällä viikolla ostin kaksi uutta kun oli niin hyvässä alessa ja kaksi edellistä odottaa istuttelua. Yksi uusista on Aljonushka, sille joudun vähän miettimään paikkaa koska ei kierry tukeensa. Minulla Margaret Hunt on selkeästi liila, se on tämän pihan varmin kärhö, kukkii runsaasti näköjään joka vuosi välittämättä talven laadusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nii siinä pakkaa käyrä, että kuumes senku nousoo. Margaretti onki sulla komia ja färi on kyllä aika violetti, mutta taittaa vähä punaasehenpäi.

      Poista
  8. Kärhökuume on jyllännyt jo vuosikaudet eikä loppua näy! 'Pernille' on ihana ja melkein meinasin hankkia sen itsellenikin, mutta äitini ehti ensin. Kokeilen napata siitä joskus pistokkaan, niin säästyy nekin eurot :D Meillä muutama kärhö heräsi keväällä reippaasti ja ne kukkivatkin jo nyt hyvin. Toiset vitkuttelivat pitkään ja lähtivät kituliaasti kasvuun. Ihan kaikista ei ole kukkia tälle vuodelle luvassa, mutta pääasia, että ovat hengissä. Sinulla on komeat kärhöt, joita kelpaa ihastella. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla kuumes on kans jo vakavalla tolalla, eikä parannuskeinua taira löytyä. Ei mullakaa kaikki kuki, joku jäi nousemata, mutta löytyy ainaki yks yllätysherääjä.

      Poista
  9. Oli hienoa nähdä kärhöjäsi ja samalla vähän tukiasi niille. Kuten tiedätkin, minulla on kärhökuume iskenyt aika vakavasti. Jännä, että vielä viime vuonna en keksinyt paikkaa uudelle kärhöille ja nyt olen hankkinut uusia kärhöjä 11 kpl ja keksin koko aivan uusia mahdollisia paikkoja - aika outoa ;).

    Nyt löytyy hyvin mustikoita ja metsävadelmia, joten on ollut marjastaminen täyttämässä aikataulua puutarhan kustannuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla kuumes nousi het korkialle :) Kärhöt sujahtaa nii helaposti muiren kasvien joukkohon, että hetkenpäästä niiton aikamoone valikooma.
      Puutarhapuuhat o mullaki jääny ny aika vähille.

      Poista
  10. Sinulla onkin monen monta hienoa kärhöä. Kiva nähdä kuvia muiden kärhöistä, kun aina eteen tulee uusia tuttavuuksia. Pernille esimerkiksi on kaunis kaksivärisyydessään. Minäkin kiinnitin huomiota kärhötukiisi. Piirsin tänään Ukkokullalle tukisuunnitelmia, jotka haluaisin ensi kevättä varten. Harjateräs/raudoitusverkko tulee olemaan materiaali, kuten sinullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava on 'löytää' uusia kärhöjä. Niiton nii palio, mutta osa on nii samallaasia, ettei toisistansa eroota. Harijateräs/petooniverkko on loisto tukimateriaali.

      Poista
  11. Oi ihana näitä kärhöjä! Mies kommentoi tänään kun arvoin kärhön ostoa, että ei meille enää mahdu köynnöksiä. Pöh, näitä kun katsoo, niin varmasti olisi mahtunut. Noh, saahan niitä taas toiste ja toki useita on jo kukassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai ei maharu! Mullaki yli 40, vaikkon torennäköösesti piänempi puutarha ku sulla. Ja lisää on suunnitteella :D

      Poista
  12. Ku ois niitä kärhöjä... Tai onhan mulla pari ruukuissa. Nuo on niin kauniita! Ehkä mä kärhöjen takia voisin joskus muuttaa vähän etelämmäs asumaan, tekis uuen puutarhan vaikka sit eläkeläisenä 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa, kuinka monta kertaa oon noitunu näinki korkialla asumista. Etelämmäs tekis munki miäli, ihan kasvivalikooman tähäre.

      Poista
  13. Ihania kärhöjä sinulla, minulla ei vielä ole yhtään.

    VastaaPoista
  14. Onpas siellä kauniita kärhöjä kukassa. On iskeny miullekkin kärhökuume, nupulla vielä monet on. Hyvät tuet oot tehny ja mallin oon miekin siulta monelle kopsannu! Kaunis on tuo Pernille kaksvärisine kukkineen. Kaunottaria kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei munkaa kärhöt kaikki viäläkää oo kukas, eikä kaikki eres kukikkaa. Hyvä, että malli o hyväksi havaattu. 'Pernille' o kivan erilaane.

      Poista
  15. Ihania nämä kärhötornisi!
    Meilläkin kukkii muutama viinikärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viinikärhöjä mullaki o enite. Kukkiivat varmemmi ku jalokärhöt.

      Poista
  16. Voi teitä onnellisia kärhöinenne, minulla ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi harmi, mutta onneksi on monta muuta hianua loppukesän kukkijaa.

      Poista
  17. Komiasti kukkii kärhösi ja hyvät tuetkin niillä on.

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...