tiistai 9. helmikuuta 2021

Viälä pari kesäköynnöstä ja muut köynnöskujan köynnökset

Viälä pari kesäköynnöstä ja köynnöskujan ensimmäänen kesä. Näin näitä kukkivana yhyrellä taimitarhalla ja ihastuun. Vaikka elämänlangalla onki huano kaiku ja mulla raivostuttava kokemus naapurin pualelta vyäryvästä monivuatisesta maanvaivasta, elämänlangasta/karhunköynnöksestä, ostin siämeniä ku näin.

30.3.2020.
Kylyvin aitoelämänlanka 'Morning Glory' sekootuksen ja päivänsini 'Heavenly Blue' siämeniä maaliskuun lopus. Liotin siämeniä ja laitoon piäniihin purkkiihin varuulta kaks siämentä kuhunki. Hups, noli nopeeta. Jo parin päivän päästä niis oli elonmerkkiä.

19.4.2020.
Kasvuvauhti oli hurija. Ainaki, jos vertaa keijunmekkoohin.

31.5.2020
Niinku arvata saattaa, olin liris niiren kans. Noli aivan punees, ku en jatkuvasti niitä vahtinu.

31.5.2020.
Siksi istutinki ne riskillä pöttiihin pihalle. Multana tavallista pussimultaa, mihinkä sekootin larattua biohiiltä. Ja pötit parin köynnöskujan kaaren juurelle. Loput meni navetanseinälle.

Päivänsiniä tuvastapäi ensimmääsehen kaarehen ja keskikaarehen aitoelämänlankasekootuksia. Kiaroon ne aluuksi harsoolla, etteivät palaasi päivällä, eiväkkä paleltuusi yällä. 

23.6.2020.
Päivänsinen kaveriksi ensimmääsehen kaarehen, riskipenkin päähän, istutin viinikärhö 'Pernille'n. Viärelle laitoon pötin, mihinä kasvoo erelliskesän uus jalokärhö 'Forever Friends'. Samahan pöttihin istutin varijostajaksi kuparisara 'Bronco'n.

30.7.2020.
'Pernille' kukkii siävästi.

4.8.2020.
'Pernille' kukkii ja päivänsini kasvoo jo lähes kaaren laelle.  Keskikaaren potangerin pualella kasvoo monivuatinen valakoonen ruusunätkelmä, mikä nousi torella myähän. Laitoonki siihe varuuksi lisäksi muutaman hajuhernehen. Vastakkaasen pualen aitoelämänlangan ensimmääne kukka aukes 12.7. Viimmeeses kaares ei vasemmalla kasvanu köynnöstä. Oikialla kasvoo vaalian violettia hajuhernestä.

12.8.2020.
Toisesta suunnasta.

19.8.2020.
Aitoelämänlanka 'Morning Glory' sekootus oli kukkeimmillaan elokuun pualenvälin paikkeella. Soli aamupäivän aijan tosi koria, mutta siltähän meni kukat suppuhun illaksi. Sanoohan sen ny jo tosin  nimiki. Siitä ominaasuuresta en tiätystikkää tykänny, eikä siksi mee jatkohon. 

23.8.2020.
Jalokärhö 'Forever Friends'  parhaimmillaan. Päivänsini senku kiipee. Kukkimisestei oo tiatuakaa.


Ruusunätkelmä 'White Pearl' 28.9.2020.
Myähään meni, mutta kukkii kuitenki. Ihana tämä valakoonen ruusunätkelmä. Toivon, että seleviääs tästäki talavesta. Yritin punaasta kasvattaa siämenestä. Kasvoo 10cm, minkä jäläkehen heitti pyyhkeen kehään.

28.9.2020.
Päivänsini kasvoo ja kellastuu.

3.10.2020
Vihiroon nuppuja, mihinä näkyy aavistus sinistä färiäki.......

3.10.2020
......mutta siihen se sitte jäiki. Ei kukan kukkaa. Ei näkyny taivahallista sineä. Eikä liioon jatkohon. Olisko pitäny esikasvatus aloottaa ennemmi? Massaahan siitä tuli kivan näköösesti, mutta olishan se voinu kukkiakki, ku kerran kukkien takia sitä kasvatin.

3.10.2020.
Ei kauhian loistokas ensimmääne vuasi........Mitäs jatkos.........

I Kaari: 'Pernille' -kärhö jäi riskipenkkihin talaveksi, vaikka meinasin ottaa pois ja viärä kellarihin. Saa nähärä paleltuuko.  Siinä vois ens kesänä kokeella vaihtoehtoosesti vaikka kurkkua. Oikialle pualelle tuikkasin jo villiviinin juurtunehen pistokkahan. Tairan kuitenki siirtää sen keskikaaren oikialle pualelle. On liian likellä terassin villiviiniä, jos se sattuus kasvaa kunnolla. Tilalle vaikka kellertäväkukkaasta köynnöskrassia. 

II Kaari: Vasemmalla ruusunätkelmä, oikialla villiviini. Olis eres yhyres kaares monivuatisia.

III Kaari: Vasemmalle kelloköynnöstä, oikialle ruusupapua/hajuhernehiä. Hajuhernehiä vois laittaa usiempahanki kaarehen täytteeksi. Tällääset suunnitelmat tällä hetkellä, tiärä sitte, montako kertaa muuttuuvat. 

Hyvää viikon jatkua!

20 kommenttia:

 1. Kyllä sinulla on nuo kaaret ihania, ehkä minulle tulee joskus ja siihen kärhöjä. Sanovat että ruusunätkelmä kasvaa vaikka missä kun asettuu ja jos sen siirtää se kuolee. Onko totta vai tarua en tiedä 🤔mutta kaunis se kyllä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin tykkään. Ovat kivan näköösiä näin talavellaki. Teillolis montaki paikkaa köynnöskaarille. Tua olis hyvä uutinen, josko olis jo asettunu.

   Poista
 2. Tosi kauniin näköinen tuo kaarikäytävä ja kaunis tuo ’Pernille’.
  Kivoja suunnitelmia. 😊👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olis tänä kesänä eres vähä enemmä kukkia :) Toivottavasti talavehtii.

   Poista
 3. Olipas tämä todella kiva kooste ja kuvat kerrassaan kauniita katsella! Köynnöskaarien kuja on todella kiva (niinkuin olen aikaisemminkin sanonut). Köynnöksissä on kyllä jotain taikaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Köynnökset on tosi monipualisia käyttää.

   Poista
 4. Köynnöskuja on silti kivan näköinen, vaikka se ei vielä ensimmäisenä kesänään ollut ihan sitä, mitä mielessäsi ehkä kuvittelit. Onhan se harmittavaa kasvattaa viherköynnöksenä sellaista kasvia, minkä on valinnut kukkien perusteella. Enkä kyllä olisi itse osannut päätellä pelkän lajikenimen perusteella, että aitoelämänlangan kukat menevät suppuun iltaa kohden. Ei sitä siemenhyllyllä sellaisia mietitä, vaan katsellaan koreita kuvia :D 'Pernille' on suloinen, samoin valkoinen ruusunätkelmä. Peukut pystyssä kummankin talvehtimisen puolesta.
  Heitin sinulle keväisen haasteen. Aurinkoisia talvipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sais köynnöskujalla olla eres enemmä massaa, jossei kukat onnistu. Kyllä koreella kuvilla myyrähän palio tuatteeta, siämenpussiaki. Toivottavasti molemmat seleviäävät talavesta. Viälä jotenki hommaan punertavanki ruusunätkelmän. Kiitos haasteesta :) Valoosia talavipäiviä!

   Poista
 5. Kaarikäytävä on jo nyt hieno ja taatusti aina vain paranee. Pernillesta minäkin tykkään. Värikäs kukka erottuu hyvin vihreästä ympäristöstä. Naapuri kertoi kesällä, ettei hänen päivänsinensä tehnyt ainuttakaan kukkaa. Mikä lie ongelmana, en osannut vastata.
  Tiukasta talvesta ja runsaasta lumesta huolimatta alkaa jo olla kevätfiilistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti. Harvemmin on valakoviolettia kukkia kärhöös. Ahaa, ei ollu kukkimattomuus vaan meikälääsen ongelma. Kevätfiilis senku nousoo.....aurinko kiipee joka päivä korkiemmalle.

   Poista
 6. Ihana tuo köynnöskuja!
  Sinulle on muuten haaste blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kiitos haasteesta! Rupian kattelemahan kevääsiä kuvia.

   Poista
 7. Olipa mukava postaus ja kiva kooste köynnöksistä. Kiva oli nähdä köynnösten kasvu siemenestä alkaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne on kätevä tallentaa ja ens vuanna uus kooste. Toivottavasti olis rehevämpi.

   Poista
 8. No olipa pettymys tuo karhunköynnös, tuntuu että se rikkana kasvava kyllä kasvaa ja kukkii. Meillä sitä ei ole mutta naapurissa on. Kaarikäytävä on todella hieno, eiköhän ruusunätkelmä vahvistu. Minulla valkoinen kasvoi viime vuonna aivan villinä mutta punaiselle kävi kalpaten kuten sinullakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Toivottavasti runsastuus ja samalla kukintaki vois aikaastua. Harvinaasta, että valakoone versio tuntuu olevan kestävämpi. Yleensä on toisin päi.

   Poista
 9. Kaunis on kaarikäytäväsi kukkiessaan. Miullakin ol tuota päivänsineä viimekesänä. Alotin taimikasvatuksen helemikuun lopulla ja hyvin kasvo tuo köynnös. Kukkia muutaman kerkes auasta ja nuppuja jäi pakkaseen paljon. Kaunis ol kukka! Varmaan taimikasvatus pitäs alottoo jo tammikuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mullaki oli nuppuja tooosi palio, siksi nii viätävästi harmittiki, ku ei keriinny kukkia. Ei tullu kyllä miälehenkää aloottaa kasvatusta tammikuulla. Pitääsköhän kuriispäältä heittää muutama siämen multihin. Laittaas navetanseinälle. Siälä sen kukkimattomuus ei nii kauhiasti pistä silimähän.

   Poista
 10. Kaarikäytävä jo kuullostaa niin hyvältä, että saat sen varmasti ajanoloon kukkimaan. Kokeiluja on pakko tehdä, kun vyöhykkeet ja kasvupaikat eivät aina kulje käsi kädessä kukinnan ja kasvun kanssa. Minäkin kokeilin toissa kesänä elämälankasekoitusta, mutta ei siihen montaa kukkaa tullut. Sinulla nuo kuitenkin kukkivat upeasti, vaikka menevätkin illaksi supuun. Mutta kunhan löydät köynnökset, jotka viihtyvät, on kujanteesi upea näky!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Kokeeluja on pakko teherä. Tuas on nii tuuline paikka, että jo pelekästänsä seki asettaa joitaki lisävaatimuksia. Elämänlankasekootus näytti tosi hianolta aamupäivisin, mutta iltaasin ei ollukkaa mitää kattottavaa. Eiköhän siihe aikaa myären löyry hyvät yhyristelmät.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...