sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Alappiruusupenkin uusimista

Musta tuntuu, että sörkiin kesällä lähes jokaasta istutusaluetta. Alappiruusupenkistäki osa koki muaronmuutoksen. No, ehkä oli jo aikaki, ohan tämä niitä ensimmääsiä penkkiä, mikkä tein tänne tultuani. Tiätysti piäniä muutoksia on ollu ennemminki.

Tähän ovenpualipäähän penkkiä olin ny suht tyytyvääne. Siinon toisihinsa sopivat färit ja lehtimuarot ja son sopivan selekiä.

                           
Alakukesästä otetusta kuvasta näkyy hyvin sijaanti.  Erellisen postauksen kuusiympyrä näkyy taustalla.

7.6.2020.
Tämä osa penkkiä oli jo kunnon sekametelisoppaa. Alappiruusun alla kasvava, keltakukkaanen  rönsyansikkakasvusto oli levenny jo ihan liikaa. Se hukutti allensa kirijokuunlilijoja ja valakokukkaasen vaahtera-angervon/rikkoviuhkan (Mukdenia rossii). Kohta ansikka olis nialaassu kärhöt ja lilijan. Tuahon oli muurahaaset levittäny sinivuakkoja ja taponlehtiä sekalaaseksi seurakunnaksi. Takana o viälä erellisvuatiset viinikärhöjen varret. Jätin ne koemiäles talaveksi, jos sattuusisivat talavehtimahan, mutta on se tällä korkeurella toiveajattelua, ainaki mun puutarhas. 

Kaivoon pois ansikkaa, osan kirijokuunlilijoosta, sinivuakot ja taponleheret. Muutaman jaloangervopuskan vein flikalle. Angervon nimiä en tiärä, mutta sitkiää ja kiitollista sorttia. Ovat kasvanehet siinä vuaresta 2004, lähes hoirotta.

13.8.2020.
Keskiosan tyhyjentynehelle alueelle istutin pallohortessa 'Pink Annabelle'n ja reunahan ihanan luumunfärisen keijunkukan 'Forever Purple'. Kirijokuunlilijojen väliihin tukiin hätäpäissäni esikkoja. Niille ku en mitää järkevää paikkaa muka löytäny. Näin käy, ku tuloo langettua heräteostoksihin. Esikot torennäköösesti siirtyyvät, jos näköövät kevään. 

Vaalianpunaasten jaloangervojen etehen levitin lisää keväällä kukkivaa violettia pikkukurijenmiakkaa ja jatkoksi, katajakulumasta siirrin kuivuuresta kärsivää tummempaa matalampaa jaloangervua. 

Täs näkyy koko alappiruusupenkki elokuus. Pallohortessan kohtalo viälä miätityttää, että onko liian varijooses paikas. Voisin siirtää sen uutehen paviljonkipenkkihin, kattoony onko eres hengis. 

                         
Tämä ihana iränlilija 'Antonia'  kukkii siinä viälä myähemmin. 

Lunta tuloo poikittain. Pakkaasta -4.1. Ei ny oikee kevääseltä vaikuta, mutta eiköhän se tästä viälä iloksi muutu.

Mukavaa viikonlopun jatkua!

12 kommenttia:

 1. On oikein karkkeja tuossa, Pink Annabelle ja Antonia etunenässä. Täällä kans tullut lunta tänään pyörteinä ja vaakasuoraan, jaiks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinon hempeyttä kerrakseen :)
   Lunta tuli viiren sentin kerros. Ny paistaa aurinko.

   Poista
 2. Niin hemaisevia väriyhdistelmiä, oikein minun makuuni.
  Rönsyansikka on kätevä maanpeittäjä ja pidän sen lehdistöstä kovasti, mutta minullakin sen kasvu yltyi sellaiseen voimaan, että piti ottaa kokonaan pois yhdeltä perenna-alueelta. Vein sitä viime kesänä arboretumiin, siellä olisi tilaa levitä ja täyttää maata ihan kunnolla.
  'Forever Purple' näyttää kauniilta ja sopii vaaleapunaisten kukkijoiden kanssa hienosti.
  Lumista on ollut ja kylmää on luvattu edelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä taitaa olla puutarhoos yleesin färiyhyristelmä :)
   Mullon ansikkaa moneski paikas ja tykkään siitä, mutta totuus on, että leviämistä pitää rajoottaa. Ihastuun tuaho keijunkukkahan het. Useemmat taittuu oranssihin, tämä violettihin.
   Täälon tänään oikee hiano päivä. Välillä näkyy aurinkoki, eikä juuri tuule.

   Poista
 3. Silmäni kiinnittyivät heti noihin todella kauniisti kukkiviin ja ihanan värisiin jaloangervoihin. Samoin aivan mahtavaan ja upeasti yhteen sopivaan parivaljakkoon viimeisessä kuvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tykänny kans tuasta jaloangervosta. Sain sen aikoonani erellisehen puutarhahan yhyreltä kylälääseltä. Nimestä ei ollu tiatua.

   Poista
 4. Kauniit väriyhdistelmät! Ihanasti sopii tuo lilja taustalla olevan kärhön kanssa yhteen. Onko se 'Blue Angel' ('Blekitny Aniol') vai mikä? 'Forever Purple' on hieno, pitää laittaa nimi muistiin.
  Jaa, se taitaa olla se meillä eilen illalla ja viime yönä riehunut myrsky nyt sitten teillä ;) Lunta tuli selvästi enemmän mitä se kuunvaihteen plussakeli sulatti alta pois. Eipähän haittaa ensi viikon sääennusteissa näkyvät -22 asteen pakkasetkaan talvehtivia kasveja...
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. Olin jo jonku aikaa himiööny tuallaasta luumun färistä keijunkukkaa. Eihän sitä voinu taimistolle jättää :)
   Meillä tuli nua viis senttiä lunta. Riimupaikoos melekee polovehen asti. Kovia yäpakkaasia on luvas. Hrrrr....
   Mukavaa viikkua!

   Poista
 5. Kivan näköistä. Penkit eivät taida koskaan olla valmiita, aina löytyy jotain näpertelemistä, jos ei muuta, niin kitkemistä. Ihanan värinen tuo lilja. Mukavaa naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Eipä taira. Aina joku kohta vaatii kohennusta, ainaki omasta miälestä. On ja tosi näyttävä muutenki. Kiitos, samoon!

   Poista
 6. Nättejä istutuksia ja voi tuota ihanaa keväistä kuvaa mussä vihreys on vielä heleää💚

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...