lauantai 13. maaliskuuta 2021

Uusia pioonia

Olin kauvan tyytyvääne erellisen postauksen kualanpioonihin, enkä tosiaan jalostetuumpien perähän haikaallu millään lailla. Niitä kyllä sujuvasti ihaalin muiren puutarhoos, mutta jotenki ne tuntuuvat nii vaikeelta. Se sarekki. Vaikkei koko kesänä olisi tullu pisaran pisaraa, nii annas olla, ku koitti pioonien kukinta-aika, nii kyllä rupes saretta tulemahan ja kukinta oli pilalla. Tällääne muisto jäi ex anopin piooniista.

Mutta.....miätteet o muuttunu. Sain kiinanpiooni 'Aleksander Fleming'  lahajaksi v.2016 ja siitä se sitte lähti.

Seuraavana syksynä v.2017, sain sipulikukkaostosten kylykiääsenä seuraavan pioonini. Kiinanpioni 'Zi Feng' on kuvas oikianpualoone. Sillon hesuusempi keskusta ku Aleksanterilla, mutta färit on harmittavan saman näkööset. 

Kolomannen pioonin ostin juurakkona saksalaasesta, syksyllä v.2017.  Se kukkii kesällä ensimmääsen kerran.

                              
Kiinanpiooni 'Moon of Nippon' kukkii näköjään nua viikkua myähemmin ku nua kaks ensimmäästä. Täs sillon ruma tukikehikko, rautalanka häirittöö. Ei solisi sitä eres tarvinnukkaa. Tuntuu hyvin kantavan ittensä. Jäi matalammaksiki ku nua muut.

Täs koko kaaripenkin kova kolomikko, viälä kualanpioonilla (vasen)vahavistettuna.

Syyskuus tuli muutosten aika. Kaivoon vasemmalta kualanpioonin pois ja siirrin 'Zi Feng' pioonin sen paikalle. Son tua punervalehtine.

Eli vasemmalta; narulla sirottu puska on pinkki 'Zi Feng', sitte uusi valakokukkaane 'Duchess de Nemours', sitte vanha pinkki 'Aleksander Fleming', seuraavaksi uusi, pikkuune taimi, tumma 'Karl Rosenfield'. Reunimmaasena näkyy valakokukkaane 'Moon of Nippon'. Viimmeesenä on kuvan ulukopualelle rivin jatkoksi jo ennemmin kesällä istutettu hybridipiooni 'Coral Charm'. Kesä toi kolome uutta pioonia. 
Toivottavasti kaikki lähtöö keväällä kasvuhun. Muutamia vuasia saa varmasti orottaa, ennenku kaikki kukkiivat. Hm......siinolis tilaa viälä parille pioonille, mutta ensin katton miltä nämä näyttää. Näin se pioonikuumes tarttuu. Mikä on sun suasikkipiooni? Itte tykkään tällä hetkellä enite tuasta Aleksanterista.

Rentouttavaa viikonlopun jatkua!

22 kommenttia:

 1. Upea tuo Aleksanterisi! Mä tykkään aina vaan eniten Sarah Bernhardista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonki oikia kermakaakku. Ja soli yhtenä munki listalla, mutta sen färi oli liian likellä nuata mun entisiä pioonia. Ehkä joskus johonki....

   Poista
 2. Minulla ei taida olla suosikkipionia, tai ehkä se on 'Mai Fleuri' jos on ihan pakko valita :) Tykkään kaikista pioneista. Minulla tuo 'Coral Charm'kukki todella nopeasti, jo ensimmäisenä kesänään, muiden kanssa on mennyt vaihtelevasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukkeloon tuan sun pioonis ja sehän oli oikia herkkis :) Sehän oliski mahtavaa, jos munki Coralli kukkiis jo ens kesänä. Ei tarttisi kaikkien uusien kukintaa orottaa montaa vuatta.

   Poista
 3. Onpa kaunis tuo 'Zi Feng' hasuisine keskuksineen. Värikin on tosi kaunis. Sinulla on jo monta "kesän kuningatarta" valikoimissasi.
  Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioonia rupes kertymähän ku keksiin niille paikan :) On kaaripenkki aikojen saatos levenny nii palio, että keskelle saa maharutettua rivin pioonia.
   Kiitos, samoon :)

   Poista
 4. Kyllähän pioneista tulee komeaa väriä kukkimisaikaan, ja esimerkiksi kurjenmiekkojen kukkien kanssa, niin kuin sinun kuvassasi, ihanaa väri- ja muotovaihtelua. En ihan hirveästi fanita pioneja, mutta juuri ne isot näyttävät kukat ovat kumminkin tosi tärkeä lisä kesän kukkapenkkeihin. Ja onhan niissä mahtavan värisiä versoja aikaisin maasta noustessaan (bongasin jo silkkipionin punaiset versot maanpinnalla, silloin kun oli välissä lauhaa!) ja toisaalta myös kivaa syysväriä. Kuolanpionin lehdet ovat mahtavan kauniit, kun puska on tuollainen komea pehko, niin kuin sinulla.
  Minulla taas Moon of Nippon on aika korkea, mutta se voi johtua siitä, että ehkä se sinulla on enemmän paahteessa, minun Moonini saa jonkin verran varjoa.
  Lempparia hirveän vaikea valita... ehkä voisin sanoa, että kaikki muut paitsi nuo pinkit kuten Aleksanteri :-D Duchesse on aivan ihana, ehkä se. Tai sitten Bowl of Beauty ja samanlainen Wladyslawa. Silkkipioni on toisaalta ehkä kaikkien aikojen kaunein, ja niin mahtavan aikainenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioonien punertavat versot onki hianoja keväällä ja sulla jo näkyvis. Ja täälä lunta viälä vaikka muille jakaa. Yllätyynki Nipponin mataluuresta, eli vois viiliempänä kesänä kasvaa korkiemmaksi.
   Arvelinki, ettei taira Aleksanteri suhun kolahtaa :D Silikkipiooni on kyllä hiano, niinku kaikki muukki.

   Poista
 5. Minäkin olen hankkinut uusia pioneja, mutta niiden kukinta on ollut vielä hyvin vaisua - toivottavasti kotiutuvat ja tuovat iloa myöhemmin. Omista vanhoista pioneista pidän molemmista, mutta lajikkeet eivät ole varmuudella tiedossa.
  Ihastelin taas kuviasi, on niin kiva, että olit kuvannut pionit myös laajemmista kuvakulmista, jotta näki naapurikasvit ja taustankin. Kaaripenkki on niin kaunis ja tausta myös!
  Pionit ovat viihtyessään upeita ja tuovat kauniilla lehdistöllään myös taustaa muille kukille loppukesällä. Niin ne kuumeet tarttuvat ja tulee houkutus kokeilla erilaisia lajeja itsekin.
  Minä hankin myös noita hybridejä kokeeksi, saas nähdä viihtyvätkö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti molempien pioonit kukkiisivat tulevaasuures komiasti.
   Kiitos! Tykkään ittekki kattella laajempia kuvakulumia toisten istutuksista/puutarhoosta. Niistä voi pongata jonku ittelle sopivan kasvin tai yhyristelmän. Tähän kuumeesehen en olisi uskonu koskaan sairastuvani. Aika maltillisena son onneksi pysyny :)

   Poista
 6. Oikeastaan pionit eivät ole niin vaikeita, mitä yleensä ajatellaan. Paitsi houkutellessaan parhaimpaan kukinta-aikaansa kesän rajuimman sadesään. Lempipionia on vaikea valita, kun vaihtoehtoja on pilvin pimein. Omista suosikiksi taitaa nousta Coral Charm. Tykkään kyllä pionien kasvutavasta ja lehdistäkin, eikä niiden söpön palluraisia nuppujakaan kannata unohtaa.
  Parhaillaan kellarissa on kasvamassa kaksi Tokmannilta juurakkona hankittua Shirley Templeä.
  Toivottavasti sinun pionisi kukkivat runsaasti tulevana kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eniten pelekäsin istuttavani ne väärähän syvyytehen. Mutta hyvinhän nua ensimmääset pioonit on kukkinu, joten enoo istutusta kait täysin sössiny. Sateet o satavarmaa pioonien aikahan, sen mäki oon jo huamannu. Enoo Corallia koskaa livenä nähäny, mutta orotukset on korkialla. Vai on Tokmannillaki pioonien juurakoota. Non ny menny multa täysin ohitte. Toivottavasti tuloo hyvä pioonikesä molemmille.

   Poista
 7. Pionit ovat puutarhan kuningattaria! Itse olen hurahtanut niihin täysin. Se on kyllä saletti, että kesän pahin ukkosmyrsky tulee aina pionien kukinnan aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myäntää, vaikka puutarhas monta muutaki komiaa kukkijaa kasvaa, että pioonis on näyttävimmät kukat. Sullonki niitä tosi palio. Pioonit on oikeeta saremagneettia. Valitettavasti en osaa kommentoora plokias niin, että saisin kommentit läpitte. Kait se vaatiis jotaki uusia säätöjä :(

   Poista
 8. Mukava nähä nuo kaikki kukassa 😊
  Mitenkähän mun parin uuden pionin käy. Istutin ne poistetun lammikon tilalle, onkohan liian puolivarjoon en paikka?
  Sun pioneilla on tuttuja nimiä, oon tainnu goooglettaa ja jääny mieleen.
  Sun Valkonen muistuttaa paljon mun White Wingiä. Tykkään siitä ja Sarah B:sta, vaikka onkin sateen jälkeen vettä täynnä, että saa käydä varovasti puistelemassa isoimmat kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä hetkiä mäki orotan. Eikös pioonien pitääsisi menestyä varijoosemmaski paikas. Piooniis on palio samantyylisiä lajikkeeta. Sateen jäläkihin kukat painaavat ainaki tonnin :)

   Poista
 9. Voihan se olla että kaikki pionisi kukkivat piankin, edes parilla kukalla. Minusta on mukavaa, että pioneja näkee niin monenlaisia. Vaaleanpunaisen ja valkoisen jatkoksi ottaisin itse mielelläni jonkin tummanpunaisen samalle alueelle, mutta siihen alueelle olisi kyllä muitakin suunnitelmia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, toivottavasti, vaikken siihe maharollisuutehen oikee uskokkaa. Niiton aiva maharoton määrä. Siihen tuliski kiva kolomikko.

   Poista
 10. Kyllä pionit ovat kauniita, ei niitä turhaan kutsuta puutarhan kaunottariksi. Sinulla onkin monta kaunista lajiketta. Mukavaa viikkoa myös sinulle!

  VastaaPoista
 11. Ihania pioneja. Minulla on niitä nyt varmaan yli kolmekymmentä yhteensä ja en tiedä niiden nimiä puoliakaan. Olen ne melkein kaikki saanut ja ostanut muutamia Týristä ja niiden nimet on tosiaan vielä hakusessa. Minullakaan ei kaikki kukkinut viime vuonna kun siirsin niitä silloin edellisenä vuonna. Mutta kyllä varmasti yli puolet kukki. Yritän jossain vaiheessa saada niille kaikille nimet. Suosikkia ei näiden kukkineiden joukossa ole, olen erittäin ihastunut niihin kaikkiin kun vihdoin sain ne melkein kaikki omille paikoilleen. Saat nähdä että kuolanpionista jäi joku juuri vielä paikoilleen ja sieltä se puskee uuden tulokkaan kanssa ripi rinnan. Nimimerkillä kokemusta on. Ihanaa tosiaan katsoa laajemmin penkkejäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, mikä määrä pioonia! Sullonki nii valtavasti tilaa ja mahtavan kokooset penkit. Voi sitä pioonitykitystä, ku ne kaikki juurtuu kunnolla ja rupiaavat kukkimahan.
   Yritin kaikki juuret tonkia pois, mutta saa nähärä onnistuunko. Siämeniä varmasti jäi maahan, joten luulen kans, että ainaki joitaki taimia voi nousta. Kiitos :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...