tiistai 16. maaliskuuta 2021

Köynnösten kasvukuulumisia

 21. tammikuuta kylyvetyt kelloköynnökset o kasvanu reippahasti.......

......13. helemikuuta kouliin ne 2tainta/purkki. Eikä aikaakaan, ku taimet rupes takertumahan toisihinsa ku iilimarot.

Harvennin purkkia ja ripottelin niitä ympäri huushollia.

Osan vein keittiöhön ja.....

......osan laitoon vintin klasille.

Ei siinä kauvaa menny, ku tilanne oli taas sama.

16.3.2021.
Puaris on ollu pajuja jemmas ja katkoonki niitä yli pualenmetrin pituusiksi pätkiksi ja tein niistä pyramiiria. Kolome pajua per purkki. En kuuna päivänä olisi uskonu, että mullon joskus näin monta kelloköynnöstä, 19 purkkia. Oon näiren kans viälä aikamooses liris. Nämä pitää viälä koulia ainaki kerran ennen kesää.

Keijunmekokki on eristyny, enkä aio niitä tuan kummemmin erootella.

Pistokkahakki voivat hyvin.  Oon latvonukki ne. Siinon 3tainta/purkki.

Täs näkyy siämenistä kasvanehien ja pistokkahien välinen ero. Emokasvi ei selevinny.

Uutena kokeeluna kylyvin, keltakukkaasta, monivuatista  köynnöspikkusyräntä 'Golden Tears',  nelijä siämentä sammalnappiihin.Yks ainut siämen iti. Kovin on pikkuunen ja hento. Kaks siämentä siirrin viälä jääkaappihin kylymäkäsittelyhyn. Jännät paikat kuinka käy.

Tämä oli täys yllätys. Oon yrittäny kasvattaa punaasta ruusunätkelmää usiempahan kertahan. Kylyvin v.2019 syyskylyvönä pihalle. Ei onnistunu. Kesällä v.2020 kylyvin purkkihin, joista yks ainut hentoonen taimi iti, pitkän orottelun jäläkihin.  Se kualeentuu kymmensenttisenä. Ny päätin yrittää taas. En uskonu siämenten enää eres itävän, mutta päätin kokeella silti. Kylyvin siämenet samalla tyylillä ku hajuhernehet ja eileen hoksasin, että pinnalle oli noussu kolome terhakkaa tainta. Toivottavasti saisin eres yhyren pihalle asti, valakoosen ruusunätkelmän kaveriksi. Hajuhernehien kylyvö onki viälä tekemätä. Joko sullon hajuhernehet esikasvatukses vai kylyväkkö suaraa pihalle?

Lunta hiukkoo ja ilimat kylymee. Ny o viälä just ja just plussan pualella.

Mukavaa viikkua!

22 kommenttia:

 1. Hienosti kasvavat köynnöksesi! Kelloköynnökset saattavat kyllä pian vallata koko huushollin. Pian taitaa olla minullakin edessä sama, sillä olin näkevinäni ensimmäisten lonkeroiden jo kurkistelevan lehtien seasta. Taimia ei kyllä ole kuin kolme, joten tuskin ihan hirmuista viidakkoa on tulossa. Tukikeppejä on jo varattu iso kasa odottamaan.
  Keijunmekko on pikkutaimivaiheessa todella hidas kasvamaan. Jos saa pistokkaita talvehtineista yksilöistä, niin huomattavasti nopeammin saa kookkaat kasvit. Kuten näkee noista sinunkin taimistasi.
  Piti googlettaa köynnöspikkusydän. Hentoisesta taimesta sekin liikkeelle lähtee. Pidetään peukkuja sekä sille että noille ruusunätkelmän taimille. Jospa selviäisivät tänä vuonna pidemmälle.
  Kylvän tuoksuherneet vasta loppukuusta. Eivät ne liian isoiksi viime vuonnakaan esikasvatuksessa ehtineet, mutta kun onnistuivat niin hyvin, niin pitää yrittää toistaa tilanne mahdollisimman tarkasti. Vähän pitää myös yrittää suitsia taimimäärän kasvua vielä tässä vaiheessa :D Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä tuloo aikamoonen viirakko :D Täytyy taas yrittää keijunmekon talavetusta, jos nämä syksyn näköö. Sais ainaki pistokkahia. Siksi suuri ero kasvus on.
   Toivottavasti eres toine köynnöspikkusyrämmen siämen itääs. On kovin heiverööset maharollisuuret onnistua, yhyrellä nuan pikkuriikkisellä taimella. Punaasen ruusunätkelmänki soisin saavani. Mäki annan hajuhernehien viälä olla. Ohan täsny jo tekemistä. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Mahtavia kasvutarinoita! Kyllä kasvaneet hienosti. Minä olen himmaillut esikasvatusten kanssa edelleen. Täällähän on talvi niin täysillä, että lumitilanteen vuoksi jouduttiin tekemään uusia ratkaisuja lumenkolaamisen suhteen. Ei ole lumilinko (josta todellakin olemme haaveilleet), vaan kyläämme autopaikan lumet etuovelle vievälle polulle ja sisään tullaan jatkossa autopaikasta tulevaa polkua pitkin. Että talvisia terveisiä täältä Kainuusta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämon kyllä yllättäny mut täysin. Talavihan tääläki, mutta mullon tua vuasi sitte hankittu kasvivalo, jonka turvin suurimmaksi osaksi etenen.
   Teillon iha maharottomasti lunta, huh!

   Poista
 3. Kelloköynnös tarttuu ehdottomasti ja terhakkaasti, mistä vain saa otteen. On sinulla taimi poikineen, saat mahtavan kelloköynnösviidakon myös puutarhaan. Minulla on ehkä tänään edessä kelloköynnösten siirto suurempiin ruukkuihin.
  Sinun keijunmekkosi ovat selvästi suuremmat kuin minun, onneksi näyttävät täälläkin lähteneen kasvamaan.
  Minunkin piti googlata köynnöspikkusydän, on niin paljon kasveja, mitä ei vielä tunne.
  Hyvältä näyttää taimikasvattamossasi! Onnea ja menestystä tilojen löytämiseen kaikille taimipurkeille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son iha maharoton. Toivottavasti. Taimien kans riittää pulijaamista. Hirasta on keijunmekon ensitaival. Hermot meinaa mennä, ennenku tuloo ensimmääne kasvupyrährys. Olin joskus ohimennen tuan köynnöspikkusyrämmen nähäny ja ku ny näin sen myyntiluettelos, napatahan se piti. Voi olla, että tuloo hikiset paikat, ku muitaki o :D

   Poista
 4. Sinulla on kesän köynnökset viittä vaille valmiina. Keijunmekkosikin ovat tanakoita. Niiden kanssa saa näköjään olla maltillinen, sillä alkuun kasvu on todella hidasta.
  Kelloköynnösten kasvuvauhti on melkoinen. Jospa ensi keväänä siirtäisin niiden kylvöjä vähän myöhemmäksi, ettei tarvitse odottaa kärhien ilmestymistä lattian läpi. Tuet niille on ehdottomasti laitettava. Osaan vaihdoin jo korkeammat kepit ja kieputin varovasti köynnöksiä keppien ympärille. Kouliminen isompiin ruukkuihin on täälläkin suunnitelmissa jossasin välissä. Tulisipa kevät ja lämpimät pian.
  Yritin etsiä viime vuotista tuoksuherneiden kylvöaikaa, vaan en ainakaan vielä löytänyt. Cecilian ohjeen mukaan siemenet itävät 10 päivässä ja muistan sen toteutuneen lähes täydellisesti. Siinä mielessä ei ehkä vielä ole kiirettä hajuherneiden kylvämisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ny iha :D En mäkää näin palio kelloköynnöksiä meinaa kylyvää. Nämäki tuli vahingos ku aikaasempina vuasina on ollu nii surkia onnistumisprosentti. Tänään oli aivan mahtava päivä pihalla. Monta tuntia sain kulumahan, vaikken mitää teheny :D
   Tämän kuun lopulla oli kylyvöaika, mutten mäkää sen kummemmin muista/tiärä. Ainaki hetki aikaa saa siämenet olla viälä pussiis.

   Poista
 5. Hyvässä kasvussa olevat kelloköynnökset ja keijunmekot. Minullakin on kohta edessä kelloköynnösten kouliminen. Keijunmekot ovat vielä pikkuruisia.
  Tuoksuherneet kylvän varmaan vasta huhtikuun puolella. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerranki :) Mukavia taimipuuhia sullon tiaros. Huhtikuuski kerkiää iha hyvi, koska niitä kerran kylyvetähän suarahanki.

   Poista
 6. Komeita taimia!
  Minä laitan hajuherneen myöhemmin kasvariin itämään. Joskus olen kylvänyt suoraan. Saatan tänä keväänäkin laittaa johonkin isompaan ruukkuun suorakylvön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaki niiton monta :) Kasvari onki hyvä paikka. Lämpee ennemmi.

   Poista
 7. Oi miten mahtavat taimet sinulla jo on. Minun pikkiriikkiset kelloköynnöksen alut on vasta noin 5 cm mutta päivä päivältä kasvu senkun kiihtyy. Keijunmekkoni siemenet ovat oman kasvin alkuperää ja toivottavasti kasvavat tänäkin vuonna superhyvin.Iloisia kasvatuspuuhia sinulle. Olet kyllä taitava näissä kasvatushommissa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnös on siitä mukava kasvatettava, että eristystä näköö melekee joka päivä. Munki keijunmekot on omista siämenistä. Ensimmääsen kerran, enkä orottanu yhtää mitää. Siksi oliki kiva yllätys, että näinki hyvin itivät. Kiitos, samoon sulle :)

   Poista
 8. Oi kun on ihanan reheviä taimia! Kyllä ensi kesän kukkaloisto on taattu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Toivottavasti, tulis vaan kasteltua ja lannootettua tarpeheksi.

   Poista
 9. Hajuherneet odottavat vielä, sisälle ne kuitenkin kylvän.
  Kelloköynnökset itivät mullakin hyvin, tosin mulla ei ole niitä kasvamassa kuin 6 kappaletta:) Jotain tukea niille täytys kehitellä viikonlopun aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkää olisi ny näin montaa tainta (38kpl) torellakaa tarvinnu. Muttaku kerranki melekee kaikki siämenet iti. Höh! Joskus oon antanu kelloköynnösten roikkua aluus pöyrän reunan ylitte. Haaroovat silloon hyvin, mutta tilaa vaatii.

   Poista
 10. No on sinulla paljon kelloköynnöksen taimia mutta sinulla on niitä kaaria mihin laittaa. Ja muutenkin hyvässä kasvussa kaikki. Minä en taida esikasvattaa tuoksuherneitä tänä vuonna taidan laittaa suoraan maahan.... tai tiedä häntä vielä mitä tulee tapahtumaan. Minä olen ennenkin sanonut ei ja sitten kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällääne määrä on kyllä yllätys ittellekki. Otin vaan varmanpäälle :) Tairan osan hajuhernehistä laittaa iteelle piakkoon ja osan vasta myähemmin. Eihän sitä varmasti tiärä ku vasta jäläkikätehen.

   Poista
 11. Ai jestas sulle tulee vielä kelloköynnösviidakko! Mulla oli parissa ikkunassa kelloköynnösverhot viime keväänä, kun luikersivat siellä pitkin. Ihan hyvin ne sitten sain irti ja ulos. Laitan hajuherneet joskus myöhemmin, kun inspiraatio iskee, todennäköisesti huhtikuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuloo :D Osa menöö kyllä flikalle, eikä ollu tarkootus näin montaa kasvattaa, muttaku itämiset kerranki onnistuuvat, eihän sitä roskiihin malta. Mullaki o menny joskus pitkin verhokiskoja. Muistaakseni oli jo nuppuja ku vein pihalle. Soli silloon joskus kauvan, kauvan sitte.
   Hyvin kerkiää, ku kerran pihallekki voi.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...