torstai 11. maaliskuuta 2021

Kualanpiooni

Kualanpiooni on nimensä mukaasesti lähtöösin Venäjältä, Kuolanniemimaalta. Ei ihime, että son nii kestävä ja helappo. Soliki mun ensimmäänen piooni, enkä muiren perähän eres haikaallukkaa.

Kuolanpioni -Paeonia anomala kaaripenkis 11.6.2020.
Sillä näin kerran  ihanasti kukkivan kualanpiooniairantehen ja se jätti lähtemättömän muistijälijen. Siitä paikasta päätin, että joskus mullaki o tuallaane piooni. Ei auttanu, vaikka luinki, että sillon aika lyhyt kukinta. 

Kaaripenkin valamistuttua päätin, että täs olis ny sille paikka. Ja siinä son ollu. Kukkinu uskollisesti pualivarijos joka vuasi, tuuhettuen vuasi vuarelta. Son nii rotevakasvuune, ettei se välttämätä mitää tukiakaa tartte. Se kukkii samahan aikahan ku taustalla kukkiva kevätatsaleea.

Tykkään viäläki sen kukinnasta. Son just "oikian" färine ja siihen on nii helappo yhyristellä samahan aikahan kukkivia tulppuja. Mutta ny son saanu kilipaalijoota muista, jalostetuummista piooniista.

Kualanpiooni kukkii täälä nelosvyähykkehellä useemmiten kesäkuun kymmenennen päivän tianoolla. Muutamia kertoja, son kukkinu jo toukokuun lopulla. Kukinta kestää viiliänä kesänä viikon, mutta voi mennä ohitte kolomeski päiväs, jo sattuu olla just silloon hellekausi. Lopun kesää son kyllä komia, tuuhia puska, mutta ny soli kasvanu turhan suureksi ja halusin tilan muille piooniille.

Syksyllä päätinki siirtää sen puutarhan reunahan, mariapuskien jatkoksi. Tuashan oli istutettuna preeriamesiangervoja, mutta noli jääny aikaa sitte pujojen, nokkoosten, koiranputkien ja muiren vähemmän jalostettujen kasvien jalakoohin. Muutaman mesiangervon pelastin keväällä hanhikkipenkkihin.

Sain raivattua siihen runsahan pualen metrin levyysen kaistalehen. Parannin maata uurella mullalla ja panin reunoolle mustaa kummisuikalesta, minkä leikkasin vanhasta apevaunun purkumatosta. Nua nurtsilla olevat tuppahat o narsissien sipulia, mikkä nousivat kaivausten yhteyres. Hajotin ne ja ripottelin takaasin pitkin penkkiä. 

Kualanpioonin juuripaakku oli ihan valtava ja siitä sai monta jakopalaa. Nyt on tiaros mullaki kualanpiooniairanne, jos paikka ei oo liian kuiva. Kasvuvoimaa kyllä pitääs löytyä ku piänestä kylästä, että eiköhän tua pirä pualensa maharollisia tunkeelijoota vastahan.

Vaikka varret kaatuu ja osaksi leikkasin niitä poikkiki, nii myähemmin oli punaasia, uusia lupaavia silimuja jo näköpiiris. Toivottavasti saan joskus nauttia ihanasti kukkivasta kualanpiooniairantehesta.......

........sillä son kukinnan aikahan kans eherottomasti yks pörriäästen suasikkipuskista. Silloon sen ympärillä kuuluu ihan loppumaton surina. Löytyykö sulta kualanpiooni puutarhasta?

Mukavaa loppuviikkua!

24 kommenttia:

 1. Ihana kuolanpioni! Ja löytyy täältäkin. Aikoinaan hain alun erään autiotalon pihasta ja olen jakanutkin sitä niin työpaikalla kuin kotonakin. Upea puska kukkiessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii, seki osoottaa tuan sitkeyren, jos se omia aikojansa on sinnitelly autiotuvanki pihas. Ei sitä tartte pahemmin hyysätä. Teit hyvän löyrön, jota oot voinu jakaa monehen paikkahan.

   Poista
 2. Kaunis on kuolanpioni. Toivotaan menestystä siun kuolanpioniaidanteelle! Miultakin löytyy peräti kolome kukkivoo usiimmassa penkissä. Muatilalta alun kuletin. Siementaimia aurinkoisemman paikan puskan alta suap joka kevät ja en oo tajunnu niitä ruukuttoo. Nyt keväällä tilanne korjaantuu, jos siementaimia juurelta löytyy. Oon pitäny tätä vähän maalaisena pionina, uhkeiden kerrottujen rinnalla! Upeana kylläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toivottavasti paikka ei oo liian kuiva. Toinen harmituksen aihe vois olla sijaanti eteläreunalla. Komiin kukinta ku on varmastikki pellon pualella, mutta toivottavasti kukkiis puutarhanpualellekki. Sullonki kualanpiooni hyvin erustettuna. Sonki kova siämentämähän, jossei kukkinehia kukintoja poista. Varmasti son ollu maalaastaloos suasittu piooni, just helappohoitoosuutensa takia. Kerrottuja pioonia ei oo kaikilla ollu varaa ostaakkaa, eikä niitä oo ollu palio eres tarijolla.

   Poista
 3. Kyllä löytyy minullakin. Uskon että hyvän aidan vielä saat. Minä katselin muutamana vuonna kun olimme Týrissä käymässä että siellä oli monessa pihassa pioneja ja ne oli aivan nurmikon keskellä ei mitään penkkiä tai mitään. Ja erittäin hyvänvoimaisia ja rotevia olivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Toivottavasti son ainaki tuuhia, kukintaaku ei kauvaa juhulita. Yritän kyllä pitää rikkaruahot pois juurelta ja toivottavasti roteva kasvu auttaas asiaa.

   Poista
 4. Minulla ei ole kuolanpionia, mutta olen kyllä ihaillut sen kaunista kukintaa monessa blogissa. Sinulla tulee olemaan tulevaisuudessa varmasti upea kuolanpioniaidanne. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on monta muuta yksinkertaasilla kukilla kukkivaa pioonia. Niiren kukita taitaa kestää palio kauemmin. Toivottavasti :)

   Poista
 5. Nätti olis. Sain kerran kaverilta alun tuosta, mutta ei se lähteny. Olisko ollu liian vähän juurta mukana?
  Tulee hieno rivistö sulle noista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son kukkivana eheroton keskipiste. Torennäköösesti alaku oli liian piäni. Kohta näköö, kuinka mulle käy. Myyränkolonki niillä liäpeellä näin. Toivottavasti piooni ei kuulu sen ruakalistalle.

   Poista
 6. Kaunis on. Ei löydy meiltä kuolanpionia ja aika vähän muitakaan pioneja. Toivottavasti saat komean kuolanpioniaidanteen. Aikaa myötenhän penkkiä voi vielä laajentaakin... Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauvan meni, ennenku ittekkää jalostetuummille piooniille sytyyn. Kauvan saa orottaa nähäräkseen piooniairantehen heräämisen. Tuahon kohtahan isäntä lykkää osan pihan lumista ja nyhän sitäki löytyy. Veikkaan, että kukkii tavanomaasta myähemmin, jo jakamisenki takia, vaikka sitte kokopäivän paistava aurinko kasvua kiihryttääski.....nii voi ja veikkaan, että nii tuloo joskus käymähänki :)

   Poista
 7. Kuolanpioni herätti nyt kiinnostuksen minussakin, mistäköhän johtuu, etten siihen ole törmännyt. Samaistun tuohon muistijälki -asiaan, monet kasvit olen päättänyt hankkia juuri tuon ilmiön vuoksi :).
  Toivottavasti sinun uusi kuolanpioniaidanne toipuu nopeasti siirrosta ja ilahduttaa huikealla kukinnalla.
  Täytyykin muistaa tämä ja mietiskellä sopiva paikka täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olis voinu kyllä luulla, että kualanpiooni olis kuulunu teirän puutarhan alakuperääsehen kasvistohon. Eiköhän sun suuresta puutarhasta sillekki joku paikka löyry. Joskus vaan tuloo nii voimakas ihastuksen tunne :)
   Kyllä siinä varmasti muutama vuasi menöö, ennenku se näyttää yhtää miltää.

   Poista
 8. Miekii tykkään kuolanpionista ja laitoinkin sitä viime kesänä penkkiin, toivottavasti talvehtii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva :) Varmasti talavehtii. On se niin sitkiä ja ny ku on tätä luntaki näin palio suajana.

   Poista
 9. Oi! Kuolanpioniaidanne kuulostaa ihanalta! Mulla on yksi iso puska ja pari vähän pienempää, itse siemenestä kasvatettuja. Pitäisikin jakaa tuo iso niin saisi useampaan kohtaan penkkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ja toivottavasti joskus näyttääki ihanalta. Ai, soot ollu nuan perusteelline, että ihan siämenestä asti kasvattanu. Isoosta puskasta saa monta tainta, eikä toivottavasti tartte orottaa kukkimista montaa vuatta.

   Poista
 10. Kuolanpioniaidanne olisi kyllä mahtava juttu. Yksi puska minulta löytyy, odotan sen tuuhentumista mutta kyllä se jo kukkii ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaane sopiis sunki isoohin puutarhahan. Se kyllä tuuhettuu äkkiää ja kukkii vuasi vuarelta komiemmin.

   Poista
 11. Voin jo silmissäni nähdä kuolanpioniaidanteesi! Huikean hieno siitä tulee niin kukkivana kuin vihreänä puskanakin. Minulla on kuolanpioni, jolla ei ole vielä paljon ikää. Kuviasi katsellessa tuumasin, että kuolanpionia voisi istuttaa toiseenkin paikkaan. Laitanpa vinkkivihkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän, että kualanpiooni pysyy hyvännäköösenä kukkimisen jäläkihinki, on sen yks hyväpuali. Kiva, että postaus herätti uuren irean :)

   Poista
 12. Onhan tuo nyt ihana <3 Toivotaan että aidanteesta tule komea, kuulostaa suunnitelmana ainakin tosi hyvältä! Minulla ei vielä ole kuolanpionia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman vuaren päästä näköö, oliko suunnitelma hyvä vai ei. Tämä olis hyvä pörriääskasvi, silloonku kukkii. Muulloon sulautuus hyvin mettämaisemahan.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...