keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Maata näkyvis!

Kyllä ny on ollu vahavasti kevättä ilimas. Auringonpaiste, plusasteet ja aleneva lumen pinta aiheuttaa kummasti levottoman olon. Ei millään malttaasisi orottaa lumien sulamista, mutta minkäs teet, pakkohan son. 

Kuusiympyrä 3.3.2021.

Vaikka lunta tuntuu olevan viälä joka paikka täynnä, on ensimmääsistä pläntiistä kuitenki jo lumet lähteny. Lumen kertyminen onki tosi epätasaasta. Suurten puiren alle ei lunta palio kerry. Kuusiympyrästä on etelänpualoone syrijä jo iliman lunta, mikei välttämätä ihan hyvä asia oo. Tein siihe syksyllä muutoksia, joten on arvaalujen varas, kuinka ne kestää tulevan pakkaaskauren iliman lunta.....tairan käyrä heittelemähän vähä lunta päälle, varmuuren vuaksi.

Ku pyäriin syksyllä tuas viäres, paviljonkityämaalla, rupes kuusiympyrän epämääräänen reuna vaivaamahan. Reunasta oli valakooset patjarikot hävinny ja niiren takana kasvanehet kääpiöjaloangervot jääny vuarenkilipien jalakoohin. Pelastin angervot kaaripenkkihin ja kuritin pikkuusen vuarenkilipiä ja saniaasia. Täs oon reunaa jo reilusti "kantannu".

Koska tykkään penkiis vihereestä reunoosta, päätin kokeella patjarikon tilalla sammalleimua. Sitä oliki levinny vallihauran kiveykselle iha liikaa.

                           
Siitä vaan saksilla poikki ja rullalle, levitys uutehen paikkahan, vettä päälle ja pikkuusen polijentaa.

                           
Uureksi syyskukkivaksi siirrin terassipenkistä komiamaksaruoho 'Red Cauli'n. 

Ja sivulle jatkoksi kaukasianmaksaruaho 'Variegatum'n.

27.9.2020.
Tältä se näytti siirtojen jäläkihin. Sammalleimun takana kukkii, toivottavasti, keväällä keltaaset mettätuluppaanit. Laitoon niitä kukkimisen toivos lisääki. Lopuksi viälä muutama kuva entisestä kevätluukista.

Keväällä 2020 kukkiivat narsissit ja mettätuluppaanit yhtä aikaa. Reuna vaan on ihan mustalla mullalla.

Keväällä 2019 patjarikot kukkiivat viälä näin söpösti.

Ny taitaa valitettavasti kevääset kelit loppua. Kylymärintama lähestyy uhkaavasti. Äsköönki tuli lunta ihan solokenaan, mutta ny paistaa taas aurinko. Asteet o viälä plussan pualella 2.2 astetta. Onneksi kerkes lumenpinta laskemahan reippahasti yli 20cm, eikä kaikki sulamine tapahru myähemmin kertarysäyksellä. 

Aurinkoosta maaliskuuta!

32 kommenttia:

 1. Hieno leikkaus ja rullaus. Sammal-leimu saattaa viihtyä paremmin tai sitten ei mutta hieno siirto kuitenkin ja se hyvä puoli on että eivät maksaneet mitään.
  Joskus tulee onnistuneita siirtoja ja kokeiluja mutta valitettavasti myös epäonnistuneita. Minulla kasvaa myös sammal-leimua ja hopeahärkkiä kuusen alla ja mukavasti menestyneet molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuata rullaustyyliä oon harrastanu ennenki ja hyvin on toiminu. Tämä muutos oli harvinaasen halapa :) Voi olla, että kuusen alusta oli patjarikolle liian hapan. Toivottavasti sammalleimu pärijää tuas.

   Poista
 2. Totta puhut, kummasti alkaa joku levottomuus vaivata, kun hinku olisi kova jo aloittaa puutarhatyöt. Meillä ei ole näkynyt vielä tuollaista kohtaa, missä olisi lumi noin sulanut kuin sinulla kuusiympyrässä.
  Tosi kätevästi sait 'siirtosammalleimurullan' aikaan. Noinhan se nopeasti näyttää kuin kauan paikallaan olleelta. Tuostakin alueesta tuli hauskan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki aurinkoosena päivänä on tosi levoton olo. Täälon tuuli riimuuttanu lumen tosi epätasaasesti. Lumettomia kohtia o muitaki, vaikka viäres voi olla puali metriä lunta. Teillä sulaa lumi sitte yhyres humaukses joka paikasta.
   Tua on kätevä tyyli. Oon pari kertaa siirtäny valamihin sammalleimumaton mualle, ku oon keksiny paikalle muuta istutettavaa. Toivottavasti kaikki siirretyt seleviäävät talavesta.

   Poista
 3. Ihania nuo patjarikot, niin harmi, etteivät viihtyneet. Hyvät uudistukset teit, mutta vasta syksyllä siirretyt taimet tosiaan äkkiä nousevat juurineen maasta, kun tulee pakkasia ilman lunta. Meinaan täällä se on koettu kovin moneen karvaaseen kertaan :-D Toivottavasti kaikki selviää! On silti aika ihanaa, miten vähän havupuiden alle kertyy lunta ja miten nopsaan se vähä häviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin niistä kyllä tykänny. Kasvoovat aluuksi hyvin, ehkä liianki hyvin ja yhtäkkiää noli hävinny. Pitää muistaa käyrä tarkistamas kasvien tilanne het ku maa sulaa.
   Onhan se lupausta herättävää, mutta toisaalta pelekää aina kasvien pualesta, ku täälä voi olla viälä koviaki pakkaasia, oletan.

   Poista
 4. Kummasti niitä pälvipaikkoja jo on ilmaantunut pihamaalle.
  Sinullahan onnistui tuo siirtosammalleimurullan leikkaus ja asennus, kuin kuntan levitys ikään. Hyvä sinä. 👍👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ei tulisi enää hirviästi lisää lunta.
   Liki samalla tekniikalla :)

   Poista
 5. Meilläkin jo maata näkyy! Just viikonloppuna ihastelin, että lumi peittää ennen melkein paljaana olevaa penkkiä ja nyt se on lähes paljas! Äkkiä se lumi häviää, ainakin jostakin. Ärsyttävän liukasta pihalla ja tiellä, ei meinaa uskaltaa edes postia hakea😵

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joistaki kohorista lumi lähtöö aina vauhrilla. Kiäli keskellä suuta saa pihalla mennä. Tiät on onneksi jo sulia.

   Poista
 6. Meillä ei maata näy, mutta tiellä näkyi paikoitellen asfalttia! Tänään paistoi välillä aurinko, välillä on satanut isoja lumihiutaleita - sinua lainatakseni solokenaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyläntiä on täälä melekee täysin sula. Joiski varijopaikoos o viälä jäätä. Täälon kans ollu vaihtelevaa säätä ja asteet o painunu jo miinukselle.

   Poista
 7. Pientä takatalvea on tulossa mutta eiköhän se taas lämpene vaikka voi olla ettei tässä vielä kummemmin tehdä puutarhatöitä maaliskuussa. Hyvä vinkki tuo saksilla leikkaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvoonhan kevät etenöö yhtäsoittua loppuhun asti. Tämä kylymäjakso taitaa jatkua, ainaki meillä, monta viikkua. Yäk!
   Son hyväksi koettu tyyli.

   Poista
 8. Taitaa olla tuo patjarikko aika nilipukas, miulla on viihtyny tuossa ison kiven juurella ohuessa multakerroksessa. Tuonne mehtäalalle oon siirtäny vähän rehevämpään, suapi nähä miten käyp. Nätti tul tuosta kuusen ympäristöstä!
  Meillä ei vielä merkkejä keväästä maastossa, lunta on reilusti puol metrii ja nythän se hiihtokelejä on luppaillu tään kuun loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaaripenkin sisäreunas patjarikko on menestyny penkin perustamisesta lähtien n. kymmenen vuatta. Eiköhän patjarikko mettäpuutarhas menesty hyvin, varsinki jos saa aurinkua tarpeheksi. Talavimärkyys taitaa olla kuitenki sen pahin viholline.
   Teilläpäi lunta yleensä onki aika reippahasti, mutta sittekku se sulaa, nii sulaa vauhrilla ja samantiän teillä jo kukkii.

   Poista
 9. -Maaliskuu maata näyttää- piti sitten paikkansa!
  Jatkossa nähdään miten tuo kukoistaa, syksyllä näytti jo hyvälle. Ihana tuo kuva, missä on molemmat maksaruohot, korkea syysmaksaruoho ja tuo punainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainki tällä erää :)
   Toivottavasti hyvi. Nii, sehän on jo entine näkymä, tuli pikkuusen aharasta. Varsinki, jos se syksyllä istutettu pinkki hanhikki sattuus kotoontua tuaho viärehen.

   Poista
 10. Minäkin olen lapioinut lunta pälvipaikkoihin, jotta kasvit saavat suojaa. Lumikin sulaa nopeammin kahdesta paikasta, kun toisessa pinta ohenee ja toisessa on jo valmiiksi alla sulaa maata.
  Viime kesän kuusipenkin uudistus on onnistunut. Eiköhän ne kasvit sieltä nouse, kunhan lämpenee. Sammalleimu on halutessaan tehokas leviäjä.
  Täällä paistoi aamupäivän aurinko parissa plussa-asteessa. Nyt sataa lunta ja mittari on jo miinuksella. Takapakki taitaa kuulua suomalaiseen kevääseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin parihin kohtahan lapioomas lisäsuajaa. Havujaki vois käyrä hakemas, ettei aurinko kuivata sammalleimua. Vaikkei se siihen kualekkaa, o nii surkia kattella harmoota/ruskeeta kasvustoja.
   Toivottavasti. Oon joka kesä, jostaki penkistä repiny kasvustoja piänemmiksi.
   Meillon ollu eilisillasta lähtien miinuksella ja taitaa pysyäkki muutaman viikon. Tämähän on ihan normaalia. Harvoon kevät ihan suaraviivaasesti etenöö, ainakaa tällä korkeurella.

   Poista
 11. Komea kuusen alunen💚 Ja helpolta näytti leimun siirtäminen👍 Ai kiin ja tosi hieno tuo kuva missä komeamaksaruohoa. Onko limen värinen joku heinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa kasvit ottaas tuasta uuret paikat. Heleppua soliki, ku heinän teko :) Heinämäänen kasvusto kuuluu jollekki päivänlilijalle. Lajikesten tiärä. Oon ostanu sen puutarhamessujen sipuli/juurakkobingosta monta, monta vuatta sitte. On se jotenki kranttu, ei oo suastunu kukkimahan. Liäkö syynä monet siirrot, ku enoo kuitenkaa malttanu sitä hävittääkkää. Eihän sitä tiärä mikä erikoosuus siitä saattaa kuariutua :D

   Poista
 12. Hei! Haastan sinut hymy huulille - haasteeseen mukaan! ☀️ Hymy huulille - haasteen idea on kommentoida muiden bloggaajien postauksia tai kehua blogia.

  Toivottavasti otat haasteen vastaan!

  http://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 13. Hyvä rullaus! Toivotaan että lähtevät hyvin kasvuun. Meillä oli tänä aamuna uusi lumikerros maassa - ja sen alla vanha jää, jännitystä elämään. Toivotaan että pian taas lämpenisi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin käyttökelepoonen taktiikka. Joo, eres enemmät pualet. Täälä taitaa sataa vasta huamenna uuren kerroksen. Ohan täälä muutamahan otteesehen tullu lunta, muttei niistoo mitää kertyny. Lämpenemistä pitää orottaa kait loppukuuhun asti. Yäk!

   Poista
 14. Olipas näppärä tekniikka siirtää sammalleimua! Pitää laittaa mieleen, jos omani joskus innostuvat kasvamaan ihan siirrettäväksi saakka. Toivottavasti myös kuusen alus kukoistaa komeasti kesällä eikä talvituhoista olisi tietoakaan. Miten paljon tuohon kohtaan paistaa kesällä aurinko ja millainen maa siinä on alla? Onko rutikuiva vai kerääntyykö siihen kosteutta jostain ylempää? Mietin tuota meidän pihdan alusta, kun ei nuo rönsyansikat oikein ole lähteneet valtaamaan alaa. Varmaan liian kuiva ja hapan, veikkaan. Vuorenkilpiä ehkä voisi kokeilla, kun taimia olisi jo omasta takaa siihen laittaa.
  Meillä ei maaliskuu ole vielä maata näyttänyt, mutta eiköhän se viimeistään loppukuusta. Sää on ollut muuten kauniin aurinkoinen nyt pari päivää, mutta tuulee jäätävästi. Ei yhtään hyvä...
  Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tualla tyylillä oon siirtäny onnistunehesti sammalleimua omasta puutarhasta toisehen. Sulloon rullan vain jätesäkkihin ja menoksi :) Toivottavasti. Aamupäivän. Aurinko nousoo navetan takaa ja häviää tuvan taa. Kesällä voi illalla viälä paistaa n.tunnin, ehkä. Maa on ajettua peltomultaa, nykyyne rakenne on hyvin muruusta ja hapanta. Joka kevät siivuan kuusen alustan muutaman sentin neulaskerroksesta. Rutikuva sanoosin, tasamaalla ja kuusen alla ku on. Mullahan on tuas pisimpähän ollu vuarenkilipiä, saniaasia ja liki pualet penkistä pikkusyräntä. Ollu jo yli kymmen vuatta uusimata. Vai ei ansikka pelitä. Oon pitäny sitä jokapaikankasvina.
   Kiitos, mutta täälei oo auringosta tiatuakaa. Lunta tuloo ihan sakiana. Se siitä kevään eristymisestä. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 15. Kiva, kun jo pihalt pilkistää tuttua maata, nyt vaan nuo pakkaset uhkaavat! Meillä lumipeite on vielä runsasta. Kiva idea tuo saksilla leikkaaminen, pitääkin ottaa itsekin idea käyttöön. Toivotaan, että metsätulppaanit kukoistavat piakkoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkää monesta kohtaa maata näy. Lunta tuloo tälläki hetkellä lisää ja muutaman päivän päästä taitaa olla pakkaasta ihan roimasti. Sakset on mones käyttökelepooset. Toivotahan. Tua kohta on ollu aika palio säiren armoolla, vaan muutaman sentin lumipeiton alla.

   Poista
 16. Sammalleimusi on kuin siirtonurmikko konsanaan ;)

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...