tiistai 25. toukokuuta 2021

Namuja

Kyllä menöö tarkkahan päivät pihalla, nykku on ollu ihan siärettäviä keliä. Mikää kauhia lämpösuma ei helli, mutta eres kymmenen korvis. Onneksi o luvas eres pikkuusen lämpöösempiä päivälämpötiloja. Kiärrin kameran kans ikuustamas muutamia namipaloja.

Tarhakoiranhammas -Erythronium 'White Beauty'
Tämä kolomiopenkin namu, valakoonen koiranhammas, on pulskistunu vuasi vuarelta, kukkinukki jo monena vuatena.

Koiranhammas -Erythronium hybrid 'Pagoda'
Keltaaset pagodat, sitävastoon kukkiivat ny ensimmäästä kertaa enemmällä, ku yhyrellä varrella. Syksyllä istutin niitä taas lisää peräti kahtehen kertahan. Ensin ostin itte muutaman hampahan ja lisäksi sain Anulta arvontavoiton mukana lisää. Niiton ny hiano rypäs. Hampahien takana näkyy aavistuksen punaasta färiä. Seki Anulta saaruusta kiurunkannuksista, mikkä osoottautuuvat ilokseni tutuksi 'Beth Evansiksi' tai sitä sen kukinta erehryttävästi muistutti.

Isokolmilehti -Trillium grandiflorum
Pohojoospenkin kolomilehtiä saa aina orottaa herääväksi. Sitte son yks kaks siinä ja kukkii samantiä. Samallaasena pysyny jo monta vuatta. Eikä nimestänsä hualimata mikää isoo oo. Vois pikkuusen lihojakki, mutta hyvä eres näi
.
Valkoinen sinikämmen -Glaucidium var. Leucanthum
Kantopuutarhas kukkii valakoonen sinikämmen. Tuntuus olevan piänempi ku vuasi sitte. Onkahan jo liian pimiäs paikas, ku risulintu on pualittain eres. Sinine o hävinny jo aikaa sitte. Vois taas kokeella uusia.

Rikkoviuhka -Mukdenia rossi 'Karasuba'
Rikkoviuhka/Vaahtera-angervolla on aika vaatimaton kukinta, mutta punaasiksi muuttuvat leherethän on sen valttikortti. Siirrin kesällä, eikä tainnu oikee tykätä.

Varjonäkki -Jeffersonia diphylla
Tämon kuvattava varuuksi nuppuvaihees. On nii nopia kukkija, ettei välttämätä tuu huamatuksi. Siirrin tämän varjonäkin/presidenttivuakon syksyllä tähän alappiruusupenkkihin taponlehtien kuristavasta otteesta. Tuntuu tykkäävän, ku teki het nuanki monta nuppua.

Kääpiömanteli -Prunus 'Comet'
Lopuksi vähä färiä. Ihku kääpiömanteli kukkii aitaukses. Ihimeesti son siinä kestäny. Ei ny nii kauhiasti rehota, mutta kukkii kumminki.

Mummiälestä nuput o viälä hianomman färiset ku itte kukat. Ihania pinkkiä helemiä! Namuja! Mikä on tällä hetkellä sun puutarhan namuun kukkija?

Aurinkoosta viikkua!

20 kommenttia:

 1. Nyt tuli uusia tuttavuuksia; rikkoviuhka ja varjonäkki. Sieviä pikkuisia. Kääpiomanteli onkin sitten vähän isompi herkku. Ihan täynnä nuppuja ja kukkia, ihana.
  Onko sinulla White Beautya useampi sipuli vai mukula vai miksikö sitä koiranhampaan alkua oikeastaan sanotaan? Missä ajassa noin hieno "lihominen" on tapahtunut? Istutin viime syksynä yhden mukulan, joka kukki yhden kukan voimin. Elän toivossa, että näkisin yhtä runsasta kukintaa, kuin sinulla - sitten joskus.
  Aurinkoa on tosiaan viime päivinä ollut, mutta kylmä tuuli. Viime yönä oli alapihalla hallaa eli mittari putosi alle +5. Onneksi huputin tomaatit, taidan tehdä niin tänäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varijonäkki on ollu mulla jo useeta vuasia, muttei soo oikee meinannu paikkaansa löytää. Onkahan tämä jo nelijäs kohta puutarhas.
   Mukuloota ne vissihin taitaavat olla. En muista pätkääkää, mutta pussin kylijes on luku 5. Tarkoottaako sitte lukumäärää vai hintaluakkaa. Ja oon istuttanu niitä kahtehen kertahan, samahan kohtahan, ku aluuksi pukkas pelekkiä lehtiä, v.2015 ja v.2016. Kukkii ens kerran v.2018 keväällä, kaharella kukalla. Sulla oli hyvä sipuli/hyvä paikka ku het kukkii.
   Tääläki o kylymiä öitä. Mittari käyny muutamas astees.

   Poista
 2. Pyörittelin eilen kädessäni kääpiömantelia ja nyt hitusen kaduttaa etten ostanut. On siinä vaan hienot kukat. Rikkoviuhko ja varjonäkki ovatkin sellaisia erikoisuuksia joihin ei ihan heti törmää. Kivoja molemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisella kertaa sitte :) Kukat o hianot, mutta kukinta ei nii kauvaa kestä. Kuumalla ohi muutamas päiväs. Näillä säillä kestää kauemmin. Varijonäkkiä enoo montaa kertaa myynnis nähäny.

   Poista
 3. Minulle uusia tuttavuuksia useimmat. Kauniisti kukkii kääpiömanteli.
  Olimme viikon poissa mökiltä ja kaikki on ryöpsähtänyt oikein kunnolla namuja on todella monia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömanteli on tooosi namu :) Voi, viikko teköö keväällä puutarhas vallan ihimeetä!

   Poista
 4. Onpas sinulla jänniä kasveja, ihan uusia tuttavuuksia. Minullakin kukkii kääpiömanteli ja sininen sinikämmen, ne ovat alkukesän herkkuja, koska kumpikin kukkii ensimmäistä kertaa täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaks ihanaa namia :) Sinistä sinikämmentä haluan ittekki viälä kokeella. Son ihanan färine.

   Poista
 5. Kauniita erikoisuuksia nuo varjonäkki ja rikkoviuhka.
  Tuota kolmilehteä tekisi itsekin mieli joskus kokeilla kasvattaa.
  Täällä meillä on tänään todella kova tuuli ja ilma on hyytävän kolea. Ihan täysin toppatakkikeli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tekis miäli punaasta kolomilehtiä. Näinki sen taimistokiarroksella, mutta jätin viälä sinne. Tua valakoonenki o junnannu saman kokoosena usiemman vuaren.
   Täälä tuuloo kans kovaa, mutta tarkenoo kyllä, ku vaatteeton tarpeheksi.

   Poista
 6. Namuja kerrakseen! Minun koiranhampaani teki ensimmäisenä keväänään vain lehdet, mutta ei kukkinut. Kiva nähdä sinulla noin kauniina.
  Varjonäkki ja rikkoviuhka ovat ihan uppo-outoja kasveja, mutta kauniilta näyttävät.
  Minunkin kääpiömantelini kukkii!

  VastaaPoista
 7. Nii munki koiranhampahat o teheny useemmiten. Ny tuntuu että syksyyset pagodat kukkiivat tai sitte nua o erellisvuatisia istutuksia. Kummankaa kukinta ei häikääse, mutta leheret o kivat. Ihanaa! Kääpiömanteli on nii hyvän färine.

  VastaaPoista
 8. Tulppaanit aloittelevat ja narsissitkin kukkivat vielä!
  Seuraavaksi odotellaan jo kovasti kukkapuita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa tulpuusta o tääläki jo aloottanu ja viimmeeset narskut aukoovat nuppujansa.
   Oi, sullonki se ihanuus keskellä pihaa!

   Poista
 9. Tuo rikkoviuhko on miulle uus tuttavuus, varjonäkki on tuolla kantopenkissä, ei vielä kuki. Kauniit kukkijat on siellä, toivon miunkin valakosen koiranhampaan olevan noin pulskan pensaan joskus. Monta kaunotarta esittelit! Kylymee on, vettäkin on vähintään riittävästi suatu. Nyt pitäs pouvistuu ja lämmetä iliman, tai jyvät jiäp säkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varijonäkin kukkien teräleheret o nii löyhäs, että eiline tuuli riapootti ne taivahan tuulihin saman tiä. Son oikee tosi herkkis. Koiranhampahien pulskistumine tarttoo monta hammasta ja monta vuatta.
   Kylymää on, enoo talavihaalariista viälä luapunu. Nurtsia en niis toki leikkaa. Onneksi lupaaloo viikonlopusta alakaen lämpöösempiä keliä. Pelloolla makaa paikoon vesi tääläkipäi.

   Poista
 10. Namuja kerrakseen! Kääpiömanteli on erityisen ihana, samoin tuo valkoinen sinikämmen. Rikkoviuhka on minullakin, mutta se vasta heräili. Ei ole vielä kukkinut kertaakaan, jokohan tänä vuonna...? Nyt jäin miettimään, mitähän namuja minulla nyt kukkii. Ehkä ei oikein mitään sen erikoisempaa. Valkovarjohiippakin on vasta nupulla. No, luumut ainakin aloittelevat, ehkä ne ovat sitten tämän hetken namupalat. Saisi vain sää lämmetä, jotta niistä saisi namupaloja syksylläkin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömanteli on ihana ja istutinki sen nii, että saan sitä keittiön klasista ihaalla. Varmasti kukkii, ku mullaki tais kukkia jo het istutusta seuraavana keväänä. Luumupuuthan o namuja aina, jos säilyyvät hengis. Kiitos, samoon!

   Poista
 11. Niinku muut on sanonu, nii sulla on kyllä jänniä kasveja, ihan outoja osa. Mulla ei oikein kuki mikään vielä, paitsi narsissit. Kylmät kelit pysäytti kasvun ihan täysin, kaikki jämähti. Mut on mun sinikämmen hengissä, viime syksynä sen siirrin ja vähän pelkäsin että kuoliko. 2 lehteä nousee 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haksahran herkästi erikoosihin. Niiton kiva kokeella, onnistuuvakko. Hyvä, että sinikämmemn o hengis. Toivottavasti pulskistuu ja kukkii yltäkyllääsesti tulevaasuures :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...