sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Varjohiipat ja uuret piipat

Ny ku oon kiärrelly tuala pihalla, nii ykskaks tuli miälehen, että kuinkas mun variohiipojen käy. Hmm....


Tarhavarjohiippa (Epimedium rubrum)  26.5 2015.

Variohiipathan on varion/pualivarion kasvia, mutta mähän oon menny leikkaamahan variohiippojen varion pois.

Kinttupoluulla, terassin viäres, on nelijä tarhavariohiippaa. 


Tähänasti siihen on paistanu vaa aamuaurinko, mutta nykku leikkasin aronian ja viäresolevan lumipalloheiren poikki, nii siihe paistaa aurinko koko päivän. Auts! Niille on kai kehitettävä jonkullaane väliaikaane päivänvario.


Valkovarjohiippa (Epimedium x yongianum) 'Niveum'  14.6.2015.

Tämä toine, valakovarjohiippa on turvallises paikas kuusiympyräs. Siihen paistaa vaa myähääne ilta-aurinko.


Sen kukat nousoo paremmi esille, ku tarhavariohiipan.Variohiipat jurnuttaa aluuksi, muttaku non kotoontunu, nii tuuhettuuvat ihan kivasti. Näitä valakoosia oon jo jakanukki. Hiippojen uusis leheris on kivasti punertavaa sävyä. Kasvualustan pitääs olla tuares, mutta mulla mitää tuaresta paikkaa niille oo tariota. Aika kuivis olosuhtehis ne mulla on. Ihimeen sitkeetä ovat. Ny sitte orotan kuinka niiren on käyny. Luntahan ei päällä oo paliua ollu.


Idänvarjohiippa (Epimedium grandiflorum) 'Lilafee'  6.6.2015.Mulla meni jokuaika huamates, että näitä hiippojaki on tiätysti olemas montaa laatua. Ku oli maharollisuus käyrä Taimimoisiolla, nii tiätenki menin etukätehen taimiluettelon läpi. Siältä löyrin tämän violetinpunertavan iränvariohiipan.

Tämänki istutin ensi kuusiympyrähän, aamuauringon pualelle.


Mutta siirrin sen viimmekesänä katajakulumahan, ku kuusiympyräs kukkii samahan aikahan toisella pualella pikkusyrän ja toisellapualella vuarenkilipi. Hiipan kukinta ei eroottunu ollenkaa. Ostin tämän paikalle uuren hiipan, keltaasen..... aivan, keltaasen kalvevarjohiipan (Epimedium versicolor) 'Sulphreum'. (ei kuvaa) Sen färi pitääs eroottua. Oon nähäny oranssinki, seki olis hauska, mutta mistähän sen sais?

Oon löytäny uusia piippojaki. Muutamia narskuja ja tulppuja on jo näkyvis. Näiren täytyy olla virvalilijoja. Toine vaihtoehto olis hyasintit, mutta ne tuloo pintaha vasta myähemmi ja ovat palio pönäkämpiä. Syksy oli nii sateene ja sitte ne kovat pakkaaset, että arvelin ettei mikkää mun uusista sipuliista olisi keväällä hengis.


Aivan niinku olis pikkuuse punertavaa färiäki jo näkyvis. Toivottavasti kukkiis eres yks, nii näkis minkälaane kukka täs oikee on.


Tänää oli pilivine päivä, mutta eilee aurinko paistoo oikee komiasti.
Viikolla sataa kai tääläki. No, kesäähän se vaa teköö!
Mukavaa alakuviikkua!


Tervetulua lukijaksi Kaisa Laakkonen!

30 kommenttia:

 1. Varjohiippa on mulla hankintalistalla.....

  VastaaPoista
 2. Kauniita nuo violetin sävyiset.
  Niin, tosiaan josko vappu toisi sitten kesän ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä mäki enite tykkään. Ei sitä tiärä vaikka toiski. Joku ennustus lupas kuun lopulle jopa kakskymmentä astetta PLUSSAA :)

   Poista
 3. Olen ihan hullaantunut noihin varjohiippoihin, kaiken värisiin. Niillä on niin kauniit lehdet ja herkkä kukinto.
  Sulla on jo ihanan isoja mättäitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä onki yllättävän monen färisiä. Vanhimmat on ihan hyviä mättähiä jo. Nua uusimmat ny pikkuusen jännittää, kuinka niiren kans on käyny.

   Poista
 4. Voi miten herkkä kukka.. Täytyykin laittaa omalle listalle myös..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii onki. Ainaki tarhavariohiippaa löytyy useemmilta taimistoolta.

   Poista
 5. Kyllä on kauniita kasveja. Niin herkän oloisia. Mukavaa viikkoa sinulle Navettapiika!

  VastaaPoista
 6. Ihan uusi tuttavuus minulle, tämä varjohiippa. Todella kaunis kukka. Täytyykin laittaa korvan taakse... Taimimoisiolla kävin viime kesänä ensimmäistä kertaa ja meinasin seota! Sieltä löytyy siis kaikenlaista ihanaa ostettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siälä oli tosiaa kaikellaasta miälenkiintoosta. Olis vaa pitäny päästä käymähän alakukesästä. No, satuun sinne "kärhöpäivän" aikaha ja siitäkös meikälääne sekos :)

   Poista
 7. Hiipat ovat hyvin kauniita ja sinulla näyttävät niin hyvinvoivilta. Minä näin niitä oransseja monella taimistoilla viime kesänä. Ainakin Lakeuden vihertaimistolta varmaan saisi, onko se kaukana teiltä? Minua aina naurattaa vähän nämä varjohiipat kun luin, että nostattavat mieskuntoa samalla tavoin kuin viagra! Eli siitä vaan iltajuomaa ukoille väsäämään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo, vaikka onki tosi monipualine taimisto, nii ei siälä kuitenkaa ihan kaikkia oo. Käyn vihertaimistolla monta kertaa kesäs ja yleensä kollaan jokapaikan.....Voi vitsi joo, oon lukenu saman ja meinasin laittaa siitä maininnan loppuhu, mutta en sitte muistanukkaa ;D

   Poista
 8. Hankintalistalla on minullakin tuo varjohiippa. Pidän eritoten tarhavarjohiipan lehdistöstä. Sinulla onkin jo oikein kokoelma erilaisia varjohiippoja. Meidänkin pihalta alkavat lumet pikkuhiljaa väistymään, mutta vielä tarvitaan lämpimiä päiviä lopujenkin sulattamiseen.
  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii siinä yleensä käy, ettäku saa pihallensa jonku kivan kasvin, nii hetkempäästä on muitaki saman suvun erustajia. Hiipat on aika vaivattomia.... Tulevat sateet varmasti hoiteloo lopukki lumet.

   Poista
 9. Voi, mitä ihanuuksia! Hommasin viime kesänä ekat hiippani, nyt näyttävät kuivilta rankuilta. Ovatko kuolleet, vai heräävätkö kasvuun, saas nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian sen näköö, onko ne hengis. Toivottavasti! Ne on keväällä ihan ruskeeta, mutta elämää pukkaa aika varahin ja leheret pysyy hyvinä lumehen asti.

   Poista
 10. Onpa noilla hiipoilla ihanat pikkuruiset kukat.

  VastaaPoista
 11. Varjohiipat ovat minulle uusia tuttavuuksia. Onpa niillä herkän kauniit kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Variohiipat on iliman kukkia aika huamaamattomia kasvia. Siksi ne ei nii kauhian yleesiä varmasti ookkaa. Kukinta on kyllä hiano ja uusien lehtien punerrus.

   Poista
 12. Mulla on vasta 2 varjohiippaa, tarvin lisää;)

  VastaaPoista
 13. Ihan uusi tuttavuus minulle. Tuotahan pitäisi hankkia ruusualueen viereen, kun se on melkein koko päivän varjossa.
  Ihanaa kun lumet sulaa ja pääsee pihapuuhiin. Minä olin tässä yks päivä 11 tuntia pihalla, meinas jo tulla raitisolomyrkytys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sopiiski ruusuje viärehen... Lumet on jo oikiastaan sulanu, mutta ny pitää orotella näiren sateeren loppumista. Jos sitte taas starttaas pihalle. Katos vaa, sulla on ollu oikee kunno puutarhapäivä. Tuas aijas jo tuulettuu :)

   Poista
 14. Voi mullei oo ollenkaan viälä variohiippaa! No, eipä sillä, ei meillä oo kyllä variukaan :D

  Kaunihia ne kyllä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Variottomuus on varmasti syy siihe, ettet oo variohiippaa huamannu. On sulla kuitenki joku puskanjuuri, mihinkä niitä viälä sopiis ;)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...