sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Kesäkukkia

Meillähän alakas paalausloma, hah, mikä vitsi. Ny on tullu vettä jokavälis. Siton kerääntyny n. 66mm, nii että vois jo ruveta riittämähän. Alavimmat maat rupiaa näyttähän järviltä. Oon ny sitte kiärtäny kyläpaikkoja ja siinä sivumennen pistäytyny taimikaupoos. Oommä vähä saanu siivottuaki ja pakastimehenki on jo jonkinverra kerääntyny leipomuksia, ettei tartte mennä aiva paniikkihi, ku joku ajaa pihaha. Tiänviäres ei oo ollu viälä yhtää kesäkukkapöttiä, mutta on ollu nii kylymiä öitäki ja ny on sitte satanu. Jos tämä ny tästä iloksi taas muuttuus.  Ny sitte sain senki asian hoirettua. Nyhä oli siihe hommahan aiva omialtaane päivä, synkkä, tihkusateene pyhä.Terassin puusaavihin olin päättäny teherä säästöistutuksen. Hain keskelle kuusen alta saniaasen, samoon yhyren jurottavan kruunukuunlilijan. Ensi laitoon reunahan vaa niitä valakoosia itte siämentänehiä orvokkia, mutta näytti nii färittömältä. Kiärtelin pihalla ja ettiin punalehtistä apilaa, en löytäny, vaikka yleensä niitä putkahteloo jokapaikasta, vähemmä kylläki viimmeaikoona. Toin sitte taimistolta jalostetumman version.  Taa laitan viälä muutaman valakokukkaasen, hesulehtisen miinanköynnöksen, jokka on siämenkylyvööstä viälä hengis.Ja tiätenki tänä aamuna näin yhyres penkis punaasen mättähän, tiätenki.Sen ainukaasen kelloköynnöksen, joka iti ja pysyy hengis jotenkuten, istutin kinttupoluun köynnöskaaren viärehe, pohojattomahan puusaavihi. Juurelle samoja viimmekesän peruja olevia orvokkia.Portahille oon sentäs saanu kukat jo ennemmi. Mun suasikki orvokkia ja seurana tänä vuanna  punaasia, onko nya ny sitte ruusubegoonioota.

Täs on tämän aamuuset istutukset. Onneksi muistin tuan tyhyjäpurkki- istutuskikan. On nii rapeeta kukkia, että meinaa mennä meikälääsen käsittelys katki ja poikki.Vaalian punaane lumihiutales ja valakoone, unohrin jo nimen, (olisko joku uurenguineanliisa?) tiän viärehe tuluppaania koristamaha. Nii sävy sävys tuluppaanien kans, jokka viälä sinnittelöö.

Toine sitte tiänhaarahan, tynnörin päälle. Pari murattia ja ruusupegoonaa. Välihi valakoone raikastaja.

Voi juma nuata terijoensalavoota. Jouruun leikkaamahan muutaman oksan, että sain kukkapötin mahtumahan tynnörin päälle. On ne nii ryähähtäny ja aiva liia leveetä. Noli kolomettoista vuatta sitte just leikattuja pualitoistametrisiä palloja.


Tiälle meno rupiaa olemahan jo turhan vaarallista........joku päivä......poikki.Juhannusruusuki on aukaassu jo muutaman nupun. Rupesin jo pelekäämähän, että mätänöökö satees kaikki kukat ja nuput. Ei viälä, mutta jos saret jatkuu, nii kuinkahan käy.Suviruusu on pikkuusen erellä ja onneksi voi hyvin. 

Tairampa mennä hetkeksi siirtojuaksuttamahan muutamia kuunlilijoja. On siihe hommahan sopivan kostia keli.


Mukavaa sunnuntaita!

36 kommenttia:

 1. Teillä on tullut vettä kolminkertainen määrä kuin täällä. Toivottavasti pääsette jo paalaamaan.
  Ihanat kukka-astiat! Toivottavasti juhannusruusu ei ruskistunut, se on niin sääli, just kun kukkisi komeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhtää pisaraa ei tarttisi enää tulla. Pellot on nii pehemoosia, ettei hetikää jokapaikkahan voi mennä.
   Mulla rupiaa olemahan kukkapötit tuallaasia epävirallisia suurin osa, sopiva rösöösiä.... Sitähän mäki toivon. Yllättävän hyvi kesti talaven. Erellisen märiän syksyn jäläkehe jouruun leikkaamahan sen melekee maan tasalle.

   Poista
 2. Kauniita kesäkukkaistutuksia ihanissa väreissä. Itsekin olen kaivanut viime vuotisia orvokkeja purkkeihin ja ihan ilmatteeksi 😊 suviruusua olen ihaillut muidenkin blogeista, sellainen taitaa tulla omaakin pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivoon jo viimme kesänä tupaa kiärtävän kiveyksen raoosta muutaman orvokin. Halavaksi tuloo :), eres täskohtaa. Mäki ihastuun suviruusuhun isännän velien tyänä. Ruinasin siältä ittelleni muutaman piiskataimen. Hyvin on kasvanu pohojattomas saavis. Ny on muutama karkulaane havaattavis.

   Poista
 3. Komeaa ruusujen kukintaa ja kivat kesäkukkaistutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttääs siltä, että nämä ruusut kukkiis ihan normaalihi mallihi.

   Poista
 4. Kivoja istutuksia. Harmittaa, kun ei voi laittaa paljon kesäkukkaistutuksia kotiin tai mökille, kun kukaan ei ole sitten kastelemassa kun onkin toisessa paikassa. Tykkään niin paljon kesäkukista. Toivottavsti tulee aurinkoinen juhannus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos on pitkiä aikoja pois, nii ei tosiaankaa voi laittaa palio kesäkukkia. Aamulla oli nii kylymä tuuli, että siirtojuaksutin kuunlilijat talavihaalaris. Tuumasinki isännälle, että viimme juhannus oli just tällääne. Ny ainaki on ennustettu lämpöösempää.

   Poista
 5. Onpas sinulla kaunista kukintaa ja niin kauniita istutuksia. Hieno on tuo puusaavi. Mahtavat terijoensalavat. - Mukavaa sunnuntain jatkoa! Meillä sataa vielä, mutta huomenna pitäisi olla jo parempi sää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terijoensalavat on tosi massiivisia ja loppujen lopuksi aika komeeta, mutta pakko non kuitenki kaataa. Meillä tihuutti sellaasta hianoosta sumusaretta. Ny seki o jo loppunu.

   Poista
 6. Minen yleensä kesäkukkia laita ollenkaan, kun perennoja on niin paljon. Kasvatin kuitenkin samettiruusuja kasvihuoneeseen ja kaali/lanttumaahan ötököiden karkottajaksi. No niitä tuli sitten aikasta paljon, joten kuoppasin niitä paraatipenkin laitaan. Siitä penkistä kuoli yli puolet kasveista, joten jotakin väriä edes samettiruusuista. Minen muuten niistä niin järin paljon tykkääkään.

  Vettä tuli muutaman viikon tarpeiksi. Sais välillä paistaakin. Kanatkin murjottavat kanamökissä, kun kastuisi höyhenet. Pitää lisätä kattopinta-alaa. Se on suurimmaksi osaksi verkkoa vain.

  Joutusin jopa siivoamaan, kun pihalle ei vihti mennä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki aina päätän, etten ainakaa montaa pöttiä laita, ku oon nii huano kastelemahan. Ny niiton taas nii monta pöttiä, ettei koskaa enne. Hah! Kurienmiakkoja ja daaliootaki o monta pötillistä. Äitee tapas kasvattaa kans samettikukkaa, mutten oo niihi itte nii ihastunu....Aiva järkyttäviä sarekuuroja välillä. Voi kana reppanat. Ei auta muu ku teherä lisää suajaa, ku tuntuuvat nämä kesät nykyysi nii vetisiltä.
   Kummasti on tullu tehtyä sisätöitä ;)

   Poista
 7. Meilläkin sataa, taas!
  Viihdytän itseäni blogien ihanassa maailmassa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää ei pitäny sataa ollenkaa. No mitää oikiaa saretta ei oo ollukkaa, vaa sellaasta tihuutesta. Seki onneksi loppuu jo iltapäivän pualella. Plokimaailmas kuluuki aika rattoosesti, nii ettei huamaakkaa.

   Poista
 8. Teillähän osuu juhannusruusu juhannukseksi kukkaan! Meillä meni jo ja pionitkin aukeilee varmaan heti, kun sade loppuu. Minne tämä kesä taas laukkaa?
  Kauniit kesäkukkaistutukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii muute taitaa osua. Aika harvinaasta. Viimme vuanna tais mennä heinäkuun pualelle kukinta, jos oikeen muistan. Ny tuntuu monet kukat kukkivan etuaijas.

   Poista
 9. Komeat terijoensalavat! Kyllä ne vaativat tuohon eteen oikein ison kukkaistutuksen. Oikein tynnyrin päälle olet suuren ruukun sijoittanut. Harmaa sanko harmaalla kivellä on just oikean värinen ja kokoinen.
  Sinä harrastat tuota köynnösten istutusta pohjattomiin astioihin. Se on tosi hyvä kikka ja kivan näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meirän puali on nii matalalla, ettei maasta mikää näkyysikkää. Meni monta vuatta miätties kukkatoloppaa. Sehän oli sitte kerrasta selevä, ku hoksasin tuan tynnörin.
   Son helappo tapa saara enemmän hyvää kasvualustaa.

   Poista
 10. En ole mitannut, mutta paljon on vettä tullut täälläkin. Jo saisi riittää.
  Onpa valtavat salavat! Lähistöllä sijaitsevan talon pihassa salavat leikataan viiden vuoden välein. Silti ehtivät kasvaa melkoisiksi jättiläisiksi. Se on hieno puu, mutta vaatii tosiaan runsaasti tilaa.

  Hyvin hyödynsit sateen aiheuttaman tauon; kesäkukkaistutuksia ja pakastin leivonnaisia täyteen. Ei hullumpaa, ei laisinkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salavoja pitääski leikata säännöllisesti, ettei kasvaasi nii suuriksi, varsinki jos tilaa ei oo.
   Oon itteheni tosi tyytyvääne. Juhannussiivokki on ny tehty. Ku ilimat taas muuttuu, muahan ei sisällä näy.

   Poista
 11. Nyt tarttis kyllä jo aurinkoa tai mun kukat kuolee vedenpaljouteen.. ihania kuvia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi täälä paistaa ny aurinko :) Eiköhän siäläki.

   Poista
 12. Tilan töitä nämä kauhiat satehet kyllä haittaa, puutarha on juanu janohonsa kyllä! Onneks oot päässy hurvittelemahan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillon isännän kans useen vastakkaaset miälipiteet sateeren tarpeellisuuresta ja määrästä. Ei oo aina samat tarpehet peloolla ja puutarhalla. Joo, onneksi eres joskus.

   Poista
 13. Pihaan sijoitetut kukkaruukut ovatkin kivoja. Sama homma minulla mökkipihassa. Onpas terijoensalava sinulla! Hyvää juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaasilla pötiillä saa kivasti uutta ilimettä ja vaihtelua. Kiitos samoon!

   Poista
 14. Siula on niin ihana tämä blogi. Uamut alakaa tielä savossa lukemalla kirjotuksiasi. Suviruusu on kukkinu miulakin nätisti, lumikärhö ei kestänyt pakkasia ja kuoli. Siula on ihana se kaaripenkki, miulakin on vähän samanlainen, mutta vähä pienempi. Vuan mikähän mahtaa olla tuo "tyhjäpurkki-istutuskikka?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuusta! Mukavaa ku joku viihtyy :)
   Son sellaane, että otetahan esim. ruusupegoonalta sen purkki ja laitetahan se suurempaha pöttihi iliman kukkaa ja mullat ympärille. Niinku tuas kuurennes kuvas on. Sitte otetahan purkki pois, nii jää tyhyjä valamis reikä, johonka tiputetahan ruusupegoona ja vettä päälle. Pysyy varret ehejinä, ku ei tartte juurelle pukkia multaa jäläkikätehe.....Tuliko ymmärrettävästi seliitettyä?

   Poista
 15. Joo, semmoseksi arvelinkin tuota niksiä. Helpottaa toisen kukan istuttamista, kun on jo valamis reikä. Tosi kaunis ja ihana piha siulla. Miun piha on vasta kolome vuotta vanha, joten töitä vielä riittää. Eikä ne taija loppua koskaan... ja hyvänii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot päässy jo hyvähän alakuhun. Piha ei tosiaankaa oo koskaa valamis. Aina tuloo uusia ireoota, joku kasvi kualoo tai leviää liikaa. Tekemistä riittää :)

   Poista
 16. Niin kauniit ja tyylikkäät kesäistutukset, sinulla on taito hyppysissä! Teilläkin näemmä tullut tuota vettä hieman. TOivottavasti nyt jo paistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäkukkaistutukset pakkaavat kärsimähän mulla kuivuuresta. Nähtäväksi jää, kuinka ny käy. Vettä tuli pikkuusen jo liikaaki, mutta onneksi ny jo aurinko paistaa.

   Poista
 17. Olet tehnyt kauniita kukkaistutuksia ihanaan vanhaan saaviin ja astioihin! Aioin kysyä "Tyhjäpurkki-istutuskikasta", mutta se selvisi aikaisemmasta kommentista. Toivottavasti sateet loppuvat ja pääsette jatkamaan heinien paalaamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tualla niksillä pysyy krapiemmakki kasvit ehejinä. Tämän päivän jäläkihi ollahan paalaamiseski loppusuaralla. Toivottavasti :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...