keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Kukintahuippuja

Kannatti orottaa. Nii muhkeeta piooniunikkopalleroota on auennu kuusikolomiohon.Non kukkinu jo viikon.Nii pirtiän raikas färi-iloottelu.

Yks kukka ei kovin kauvan kestä. Äkkiää  tupsahteloo nuata siämenkotia näkyvihi. Pitää niitä ottaa taltehe. Muutama on heti kyselly siämenten perähä, ku näki nua.

Toivoon nii hartahasti, että kukaasiantörmäkukat kerkiääs aloottaa kukkimisen yhtä aikaa. Ja ny  vasta kuvasta huamasin, että hei! .......mitä mä nään.......ensimmääsen törmäkukan.


Neilikkaruusu 'Pink Grootendorst'

Uus piäni pinkki neilikkaruusun alakuki jo kukkii kolomiopenkis, entisten syysvuakkojen paikalla. Toivottavasti siitä tuloo tuuhia puska. Luulen, että  on palio varmempi kukkija ja ainaki palio varhaasempi. Takana kukkii päivänlilija 'Stella de Oro'.


Siperiankurjenmiekka 'Snow Queen'

Ja tämä, kaaripenkin valakoone kurijenmiakkaki kerkes, viimmee ja vihiroo. Oonki valittanu, ettei mun valakooset kuki ollenkaa tai sitte tosi huanosti. Tämä 'Snow Queen' päätti  sitte ruveta kukkimahanki het kunnolla. Oon siirtäny sen, enkä oo pahemmin kastellu, siksi ruskiat lehtien kärijet.Ei kaaripenkis palio muita kukkijoota ny ookkaa.Kurijenmiakkojen viäres on mun viimmeesin viritelmä. Multa jäi lapajamahan tuaho pihalle piikkilankavyyhti ja soli johonki käytettävä, ennenku isäntä pääsöö siitä jotaki kuittaamahan. Pyärittelin siitä sitte tuallaasen suuren pallon......


Piikkilankapallo

........ja laitoon sen tyhyjän kärhökehikon päälle..... täyttyy kummasti.
Karpaattienkellokki kukkii. Sinine kolomiopenkis ja valakoone hanhikkipenkis. Niistä on muarostunu ny kiva pöheikkö, ku maltoon olla haraamatta niiren juuristua. Siämentaimet sai ruveta kasvamaha  kaikes rauhas.


Auringonpaistekki on onneksi löytyny. Lisää aurinkoosia päiviä!

38 kommenttia:

 1. Upeat unikot ja hauska piikkipallo. Noita karpaattienkelloja pitääkin hankkia reunuskasviksi omiinkin kukkapenkkeihini. Ne ovat niin upeita, varsinkin nuo taivaan siniset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reunuskasvina ne pääsööväkki paremmi esille. Siniset on ollu jo kauvan, valakooset vasta muutaman vuaren. Hyvin on molemmat kestäny talavet, kohopenkkien reunas.

   Poista
 2. Hempeät unikot! Minulla nuo makoilivat pitkin ja poikin kahtena kesänä, joten enää en noita yrittänytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuas ne saa aurinkua melekee koko päivän. Reunimmaaset saa enemmä saretta niskahansa ja siinä onki komiimmat unikot.

   Poista
 3. Voi miten kauniit unikot ja pysyneet niin hyvin pystyssä. Kauniisti ja runsaasti kukkivat myös karpaattienkellot.
  Aivan upea tuo piikkilankapallo. Miten ihmeessä olet saanut tehtyä siitä noin tasaisen pyöreän pallon? Kerrassaan hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallo o valitettavasti vaa yhyreltä suunnalta kattottuna nuan täyrellisen näkööne. Ja kuva tiätysti siltä sivulta ;D

   Poista
 4. Upeaa loistoa unikoilta, ihana väri , tämä taitaa mennä ensi vuoden hankintaan. Myös valkoinen kurjenmiekka on ihastuttava, kukkii melko myöhään siniseen verrattuna. Piikkipallosi on mahtava, nyt on aivan pakko kompata kaikki varastot löytääkseni piikkilankaa pätkän, tuota on ihan pakko kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valakoone on ollu koko ikänsä palio myähääsempi. Olishan mukava, jos se kukkiis samahan aikahan ku muukki, mutta hyvä näinki.
   Piikkipallo olis voinu olla viäläki suurempi, mutta hyvä nuanki.

   Poista
 5. Onko tuos neljännes kuvas berberis 'Maria'?

  Ja kiitos vain ideasta - mulla on paljon ruosteista piikkilankaa kiepillä. Kärsiikö kysyä, että miten saat siitä pyöreän pallon - ihanko vain silmämäärällä? Mulla sihti on todistetusti tosi huono...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On.
   Tuahon suurehen tein ensi nelijä erillistä alootusrengasta, joista tein alootuskehikon. Muutamasta kohorasta rautalangalla kiinni. Lopullista muatua saa paremmaksi painelemalla pallua maatavaste. On tuaki muilta sivuulta pikkuusen venalikko, ettei se ihan täyrelline oo.

   Poista
 6. Ihanat unikot! Kauniita istutuksia, kivaa, että valkoinen kurjenmiekka päätti kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikot on ny palio, palio parempia ku viimme kesänä. Yllättävästi siämentiki ihan itte nua hyvi. Valakooses ei oo ollu ikinä nuan palio kukkia.

   Poista
 7. Kerrassaan UPEA tuo piikkilankapallo. Nerokas idea tehdä se! Noita vaalean punaisia unikoita on kyllä jostain saatava. Onko se pioniunikko, vai mikä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johonki piikkilanka oli käytettävä ja tuas oli nii tyhyjä kohta. Piooniunikkojahan ne.

   Poista
 8. Oooohhhh unikkojen ihanuutta!!!
  Piikkilankapallo on kuin kruunu tuolle säleikölle..UPEAA!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nua tuuhiat pallukat on ihania :)
   Hyvin se siihe sopii.

   Poista
 9. Namit pioniunikot! On kyllä ihania. Huomasin heti sun piikkilankapalleron, että mikäs se tuo on. Miten ihmeessä sait nuin pyöreän muodon siihen? Hyvin pyöritelty!
  Kaunis lumikuningatar. Karpaattienkello on ihanaa. Olen vihdoinkin löytänyt sille oikean paikan :) Valkoinen on minusta arempi, kuin tuo perinteinen sininen, valkonen on hävinny jo kaks kertaa pihalta, enää en hanki. Siniset olen ite kasvattanu siemenistä, olen monena vuonna käyttäny sitä ihan kesäkukkana itutuksissa, ehtii hyvin kukkia jo ekana vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihimeesti valakoonenki karpaattienkello on kotoontunu ja säilyny jo muutaman talaven. Kohopenkis, kalakilla ja reilulla hiakka-annoksella höystettynä. Karpaattien kukinta-aika onki aika pitkä, varsinki jos jaksaa nyppiä kukkinehet pois.

   Poista
 10. Ihanat pionipallot! Tuo rautalankapallo on myös hieno taideteos, tykkään! Karpaattienkellot on ihania mutta ne aina katoaa minulta talven aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpaattienkellot ei tykkää talavimärkyyrestä. Kokeele sekoottaa hiataa, pikkukiviä tai lecasoraa, vois auttaa.

   Poista
 11. Pioniunikot ovat sitten söpöistä söpöimmät. Ja nuo törmäkukat sopivat siihen vierelle niin hyvin.
  Piikkilankapallo tuo särmää puutarhaan. Se sopii oivasti tuon kehikon päälle. Oikea taideteos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimme kesänä heittelin piooniunikot penkkihi nii myähää, että kukkiivat täysin törmäkukkien kans samahan aikahan. Ny ne nousi penkistä nii varahi, että melekee kerkesivät kukkia enne törmäkukkia.
   Piikkilankapallosta tuli yllättävän onnistunu :)

   Poista
 12. Unikko on kyllä hurmaava! Yhteen pikkupenkkiin roiskin keväällä siemeniä ja ihan yksi unikko sieltä näyttäisi nousseen =( Ei oo kylläkään tuollainen kerrottu vaan ihan yksinkertainen, mutta isokukkainen. Kiva, että valkoinen kurjenmiekkakin ennätti vielä kukkia. Kaunis on! Mulla on vaan se tavallinen sininen siperialainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens vuanna voi unikoota ollakki palio enemmä. Tykkään siperialaasten heinämääsestä leheristöstä, joten oon niitä hankkinu eri färisinä.

   Poista
 13. Siis wau tuo pallo, olet sinä taiteilija! Se on tosi upea! Kukatkin kauniita, onko Marian unikkoja nämä? Ne on niin kauniita ja minulla ei onnistu nekään, plääh. Neilikkaruusu on aivan ihana, siitähän tulee iso ja näyttävä, minunkin tekisi mieli hankkia sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marialtahan nämä unikot on lähtöösi. Ai, mitä nekää???? Mummiälestä sulla on puutarha täynnä, mitä ihimeellisimpiä onnistumisia. Toivottavasti pinkki talavehtii. Suuri tuloo joo, mutta leikkaan neilikkaruusut joka vuasi, pysyyvät piänempinä ja tuloo tuuhiemmat puskat.

   Poista
 14. Hei, vihdoin viimein julkaisin villiviinipötkyläsi Tee se itse puutarhaa - blogissa. Lämpimät kiitokset julkaisuluvasta ja vinkistä, ja tosi isot pahoittelut viiveestä. Piikkilankapallosi on ihana, todella onnistunut !

  VastaaPoista
 15. Hyvähän soli ku kelepas :D Sattuuhan sitä.
  Oliski joka pualelta yhtä hyvä.

  VastaaPoista
 16. Saman väristä pioniunikkoa kasvaa myös pihalamme, se on aivan ihana ja pörriäiset tykkää. Mistähän tuota valkoista kurjenmiekkaa löytäisi :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unikoos on kyllä koko aijan kuhina päällä. 'Snow Queen' on käsittääkseni aika yleene valakoone taimistoolla. Omat oon ostanu Lakeuren Vihertaimistolta, Seinäjoelta.

   Poista
 17. Onpa hieno pallo! Hyvä, että ehdit ennen isäntää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! Joo, seku ei piikkilangoosta tykkää. Ei varmasti olisi kauvaa enää tarvinnu orottaa, ku solis huamauttanu, että tuahonko tua piikkilanka ny jäi......

   Poista
 18. Täällä on yks aivan vihreenä kateudesta, niin ihania pioniunikoita! Ja siperiankurjenmiekkakin, mulla kukki alkukesästä vain muutama sinilila kurjenmiekka. Hyvä kun ovat kuitenkin hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piooniunikot yllättivät mut täysin, kukkimalla ny nii ylenpalttisesti. Ensimmäästä kertaa valakoone kukkii näi hyvi. Hyvin kestäävät näköjään talavet, ku talavituhoja ei näihi tullu.

   Poista
 19. On sulla kyllä niin mahtava puutarha!

  Tuallaasen koko kesän kukkivan kärhön mäkin haluaasin. Samoja aatoksia jalokärhööstä mullakin. Meillä ei edelleenkään oo noussu 12 jalokärhöstä kun se yksi. Muunlaaset voi hyvin...jaa no viinikärhökään ei noussu.

  Tua valakoonen kurienmiakka ei mulla kuki. Leheret on kyllä kasvanu hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mullon noussu ny kolome jalokärhyä. Viimmeesin toissapäivänä :)
   Mullon toistaki valakoosta ja sehän on tosi huano kukkimahan. Son ollu mulla pitkälti kakskymmentä vuatta, eikä oo kukkinu ku muutamana kesänä. Nykkää ei oo näkyny ainuttakaa kukkaa.

   Poista
 20. Piti viäla sanua, että tua piikkipallo on komia!

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...