perjantai 8. heinäkuuta 2016

Orotan vesi kiälellä . . . . .

........että nämä palio lupaavat nuput aukees. Puutarha tuntuu jotenki pysähtyneheltä. On kylymää, pimiää, ankiaa........ja märkää ja kukintaki on aika vaisua.  Orottavan aikahan on tunnetusti pitkä, mutta tulis jo aurinkoone päivä, nii nua nupulla olevat kukat rävähtääs auki.


Tiukukärhö 'Aljonushka'  8.7.2016


Kärhööstä ei tänä vuanna palio ilua oo. Kaikki jalokärhöt loistaa poissaolollansa. Orotan monen muun lailla, että jos ne pitääs vaa välivuaren ja yltyys taas ens vuanna kasvamahan. Viini - ja kellokärhöjä on muutamia noussu, suurin osa on alta kymmensenttisiä. Ei ny pääse kärhöjen kukinnalla hehkuttamahan. Iloonen poikkeus on tämä 'Aljonushka'-tiukukärhö. Ei piitannu talavesta tuan taivahallista. Nuppujaki on lupaavan monta.


Pallohortensia 'Annabelle'


Kolomesta pallohortessasta vanhin selevis, jotenkuten. Yks varsi ja yks nuppu. On eres se.


Dahlia 'Elga'n nuppu.
Laitoon muutama päivä sitte tukia navetan nurkkapenkkin daalioolle ja kattoon yhtä, että mikäs sykkyrä tuas on. Sehän oli nuppu. Ja ny on vasta heinäkuun alaku. Tänä päivänä oli jo mones muuski nuppuja. Tämä oli kaikkista hianoon. Pitääs tullakki pinkki kukka. Nähärähän sitte ku aukee, tulooko sitä mitä pitääs.


Neilikkaruusu 'Fj. Grootendorst'n nuppuja.
Ruusujen toine kiarroski käynnistyy hetkellä millä hyvänsä. Tumma neilikkaruusu taitaa tartata ensimmääsenä. Ensimmääset nuput on jo raollansa. Valakoone ja tänä keväänä istutettu vaalianpunaane tuloo heti peräs.


Siämenet sain Marian koti ja puutarha-plokin Marialta.
Tänä vuanna taitaa piooniunikot rävähyttää oikee kunnon kukkatulituksen. Viimme vuanna viskoon siämenet maaha tosi myähää, enkä muistanu kastellakkaa ja tulos oli sitämukaa, muutama heiverööne kukka. Mutta ny tilanne on aiva toine. Maaha puronnehet siämenet on itäny kiitettävästi, viskaasin keväällä kanankakkarakehia niskaha, muuten en oo sitte mitää tehenykkää. Kastelustaki on hualehtinu joku muu.


Kuusikolomios on kohta pinkki meri.

Mutta luanto on pitäny kiitettävästi hualta omistansa ja piooniunikkomeri on kohta tosiasia.
Näitä oon hyysännykki sitte muirenki erestä. Kellaris talavetettuja jalohortessoota. Sain kersoolta pinkin hortessan äitienpäivänä v.2012.............ja puutarhakaverilta sinisen seuraavana vuanna. Oon onnistunu pitämähä molemmat hengis. Talaven ne viättää kellaris, kastelen muutaman kerran. 


17.4.2014
Oon ottanu ne enne ylähä maalis- huhtikuus. Mutta koska kellari on pikkuusen liian lämmi, on kasvu jo alakanu. Valakoosta haippua ja kukannupukki jo kehittynehenä. Joinaki vuasina oon onnistunu ne kukittamahanki ihan kivasti.


2.6.2014
Kuten v.2014, mutta esimerkiksi viimme vuanna, unohrin kastelun yläkerras ja kaikki nuput kuivi, jokaikinen. Eiväkkä keriinny teherä kunnolla uusia nuppuja.

Tänä keväänä tein toisin. Orotin toukokuuhun, ennenku hain ne ylähä. Leheret oli suurempia ja nupukki oli jo hyvi näkyvis. Pirin niitä sisällä vaa muutaman päivän, että saivat vähä viheriää färiä pintahan ja sitte vaa raakasti, pihalle terassille. Muutaman kerran jouruun ottamaha ne sisälle. Oon muistanu kastella niitä ja lannoottaakki. Ongelmana on, että molempien färit on "likaasia". Tiätenki haluaasisin, että toine olis kirkas pinkki ja toine sinine, niinku alunperinki oli. Pinkkiä oon lannoottanu tavallisella punaasella kastelulannoottehella ja sinistä havu-rodolannottehella. Lisäksi oon sekoottanu siniselle kaffinporoja ja kuariketta mullan pintahan.Ja tulos on täs. Molemmis on yli kakskymmentä nuppua ja rupiaa nua färikki pikkuusen eroottumahan. Tuas "sinises" on kummasti punaasempiaki kukkia, mutta pitää orottaa jos ne siitä viälä muuttuus. En kai mäkää voi enää mokata kukintaa näiren kans..... enhän.

Muistaakseni molemmilla on happamenmaan multaa. Onko jollaki viälä keinoja saara tua färiero viälä selevemmäksi? Vai muuttuuko se näillä keinoolla aijankans?


Kuivempaa ja aurinkoosempaa viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Oi, minusta hortensioissasi on ihanan väriset kukat molemmissa! ja Aljonushkan kukat lienevät kärhöistä kauneimmat, se on niin suloinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuan punaasemman kelepuuttaasin ny jo, mutta sinises sais olla enemmä sinisyyttä.

   Poista
 2. Kasvit tosiaan odottavat nuput supussa lämpöä ja aurinkoa, voi kun sitä saataisiin. Pioniunikoista olet saanut pysyvän vieraan, täälläkin niitä nousee jo lähes joka paikasta, onneksi kitkentä on helppoa. Mutta ovat niin kauniita etten yleensä raaski. Mustakin nuo hortesiasi ovat hempeydessään kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänää jo aurinko paistooki melekee koko päivän. Nurmikonki sai leikattua. Viälä nua on pysyny kuusikolomios, mutta kattothan kuinka ens vuanna käy.

   Poista
 3. Aljoushka tulee olemaan ihana avattuaan runsaat ja kauniit nuppunsa. Kärhöille on nyt sattunut olemaan perättäin kolme haasteellista talvea.... ainakin täällä meillä. Kannattaa odottaa rauhassa niiden ilmaantumista. Jopa kahden vuoden poissaolon jälkeen ne saattavat vielä yllättää iloisesti kasvattajansa, jos istutus vain on tehty tarpeeksi syvään.
  Hienosti talvehtineet hortensiat ja värit kirkastuvat kyllä säännöllisellä lannoituksella. Tosin hyviltä näyttävät nytkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo viälä kaivanu yhtäkää kärhyä ylähä. Täytän ensi muita mustia kohtia. Toivon totisesti, että tua maharolline paussi pitääs paikkansa.
   Sinisestä näköö paremmi lannootuksen vaikutuksen. Joka kerran jäläkihi kukat muuttuuvat sinisemmiksi.

   Poista
 4. Täälläkin on ollut viime päivät sateisia ja kalseita. Odotan aurinkoa kovasti;)
  Harmi, että kärhöjäsi ei näy. Ehkä ne vielä sieltä ponnistavat;) Minun The Preident -kärhöni versot kuolivat maata myötä, mutta uudet versot kasvoivat iloisesti ja nyt siinä on varmaan parikymmentä nuppua. Että olen iloinen siitä:)
  Upeita ovat myös talvettamasi hortensiat, vaikkeivat olekaan niin puhtaan värisiä. Itse muistelisin, että hortensia muuttuu vaaleanpunaiseksi kalkitsemalla sen kasvualustaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä että jollaki kärhöt kukoostaa, etteivät sukupuuttohon kuale. Mulla Pressa on 'Arabella'n kaverina, muttei oo tainnu viälä koskaa kukkia kaharellakymmenellä kukalla. Ny ei oo jaksanu eres herätä.
   Suaranaasta kalakin antua, en oo viälä kokeellu.

   Poista
 5. Meilläkin kärhöt katosivat pakkasiin, mutta ostin jo pari uutta. Pihalla kukkii niin vähän tänä kesänä, että täytyy olla iloinen jokaisesta kukasta. Pioneistakin vain yksi teki yhden kukan!
  Sateet saisi olla nyt ohi, muuten menee koko kesäkin ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta tuntuuki ny jotenki vaisulta. Jos ens vuasi olis parempi.
   Vaikka aurinko paistoo melekee koko päivän, ei iliman saretta menny tämäkää päivä.

   Poista
 6. Voi että miten hienot hortensiat. Hyvin olet saanut ne talvetettua. Minusta ne ovat kauniin väriset noinkin. Hyvää viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimme talavi meniki niiren osalta hyvi. Niis on ny nii palio kukkia, että loppujen lopuksi on aivan sama, minkä färisiä ne o.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 7. Ihanat hortensiat!
  Meilläkin on kohta pioniunikkomeri valtoimenaan omppupuun alla;)

  VastaaPoista
 8. Ihanat ovat hortensiasi! Mulla niissä on vasta lehtiä. Talvehtivat maassa. Pioniunikot unohdin kylvää ja ne ovat mulla olleet vähän pettymys. Maanneet pitkin ja poikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätin kokeeksi maahan syksyllä yhyren jalohortessan. Huanosti se kokeelu meni. Ei piänintäkää elon merkkiä.

   Poista
 9. Voi, odotan jo seuraavaa postaustasi, kun unikot kukkivat 😊 mahtavat hortensiat, pakko kysäistä, että oletko ruukuttanut niitä suurempaan ruukkuun?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni vaihroon suurempaha ruukkuhu v.2014 syksyllä, enne kellarihi viäntiä. Leheret oli siinä vaihees jo entiset.

   Poista
 10. Kärhöt tosiaan hävis, melkein kaikki. Tuo mahtaa olla ihana näky, odotan siis kukkivaa postausta. Pioniunikot läväyttää sellasen kukinnon kohta, että pökerryt ja me täällä ruudun toisella puolen.
  Hortensioita tyydyn vain ihaileen muilla, en minusta oo niiden kasvattajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son sitte kukkivana ny viäläki hianompi näky, ku ei kilipaalijoota juurikaa oo. Orotan piooniunikkojen kukintaa innolla. Nuppuja on kyllä nii palio, ettei kukintaa voi olla huamaamatta.
   Mullaki pakkaa olla kastelun kans ongelmia. Sama pää, kesät talavet :D

   Poista
 11. Kärhöostoksille pitää mennä, ei auta mikään. Samalla kaivan ja uudistan kärhöpenkin maata. Selviää siinä samalla onko kärhöt tosiaan kuolleita.

  Aurinkoa odotellessa hauskaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla orottaa yks kärhö istutusta. Laitan sen uutehe paikkaha. Mutta meinaan ostaa kaks, jokka kaivan vanhahan paikkahan. Jännityksellä orotan, mitä siältä löytyy.
   Kiitos! Mukava sunnuntai on luvas, jos kaikki menöö niinku meinaa.

   Poista
 12. Minäkin heittelin toukokuussa pioniunikon siemeniä ajatellen , että nyt tulee komiaa - perskatti, ei niin mitään.. ehkä ensi vuonna. Nyt odotankin, että sinun pioniunikkosi aukeavat niin pääsen nauttimaan niistä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ens vuanna voiki olla tilanne aiva toine. En oikee tiänny mitä olisin syksyllä siämenkotien kans teheny. En teheny mitää ja ny niiton huria määrä :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...