torstai 28. heinäkuuta 2016

Turhake ja komistus

Tuumasin jo viimmevuanna, että kyllon köppääne kukka, oikia turhake. Ostin sen uteliaasuuksissani agrin alesta (3kpl). Ei ollu minkäällaasta hajua kukasta.Ny on, eikä hääviltä näytä tämä tähkävuakko. Talavenkestävähän kyllä tuntuu olevan.


Tähkävuokko (Anemone cylinrica) tilikkutäkis.
Mutta nii piänet, muutaman sentin, färittömät kukat. Ja vaikka se ny onki jo aika hyvin tuuhettunu, ei tee minkäälaasta vaikutusta.Leherekkää ei oo mitenkää erikooset.Son aika hujoppi, eikä meinaa pysyä pystyskää. Turhake mikä turhake.

Löytyykö kenenkää muun puutarhasta turhakkeeta?


Toista son tua jaloangervo. Se kukkii nii viätävän, syätävän färisenä. Kruunuvuakko arveli sen olevan 'Montgomery'. Muuta nimiä mulla ei sille ookkaa.Ja ku käännän pään, näen sitä katajakulumaski.On se oikia komistus. Tällä hetkellä eheroton katsehenvangittia. Viäres muute näkyy mun kovettu pallohortessa. Kokonaane yks varsi, mutta oikee kukkaki tulos.Tämä mua ny kyllä vähä naurattaa. Innostuun keväällä ostamahan lilijojen sipulia. Ostin kolomia sorttia.  Kaks oli puulilijaa ja yks jotaki  metristä lilijaa. Kauvan aikaa luulin ettei niistä mitää tuu. Mutta jokuaika sitte huamasin, että parista kohtaa oli jotaki noussukki. Yhyrestä ei näy mitää, tuas takana on kolome kituusta ja sitte tämä jättilääne. Koko komeus on kokonaasta kakskymmentäsenttiä korkia. Sehän on iloonen asia, että siinä on nuppu! Mutta ny meillä alakas loma ja lähäretähän kohti Kunkkareita. Aivan takuu varmasti tua ainokaane kukkii sillä aikaa......tiätenki. Toivottavasti löyrän kuitenki turhakkehen tilalle jotaki muuta. Pitäähän sitä ny jollaki taimistollaki käyrä ;D


Aurinkoosta ja mariaasta loppuviikkua!

40 kommenttia:

 1. Aika kiva vaikka köppäänen tuo vuokko, vähän kuin mun köppäänen gerbera, joka on sitkeä, ostin sen Vakka-Taimesta viime vuonna, kesti viime talven hyvin ja kukki, en vain keksi millaisin kukin, aika siis köppäänen...hah...tiedän sanan, tuon 'köppääsen' tytär sen mulle opetti (hämäläiselle) ja hyvä käytössä :D

  Mutta nuo jaloangervot, niin uhkeat! Upea pihanäkymä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Köppääsiä asioota tuloo vastaha aina joskus :) Ai, voiko gerbeeraki talavehtia. Jaloangervoja hankin lisää, iha varmasti!

   Poista
 2. Mulla on monta pientä ja mitätöntä, kun on tuo keräilijäluonne. Semmottinen kasvikeräily ei yleensä tuota näyttävää puutarhaa. Vaikkapa Wilhelmsia physodes. Aivan kuin vesiheinä, mutta vähän isompi kukka. Eikä kasva yhtä rotevasti, vaan paikkakin on varmaan kitulias. Monta muutakin kivikkokasvia, joita tuskin huomaa.

  Jaloangervoja lisäsin minäkin, kun ne selvis edellisestä tappotalvesta. Aiemmin pidin niitä tylsinä. Sekaan kun istuttaa sävyyn sointuvia värililjoja, niin asetelma on oikein hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitihän tua heti gooklettaa. On kukat eres puhtahan valakooset.
   Siilonpohojan 'Fanaali' on ainut, joka mulla vähä kronuu. Muuten jaloangervot seleviski loistavasti. Tylysiä? Ja nii loistokas kukintaki.

   Poista
 3. Juu, nyt on jaloangervojen aika ja sinullapa löytyykin aikaa mahtavan värisiä. Heh, ostin myös puuliljoja,joiden korkeus on huimat 30 cm. Jäävät vähän piiloon, sillä luulin niiden kasvavan parimetrisiksi. Siihen taitaa mennä vielä jokunen vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki orotin heti jotaki parimetristä kukkasalakua. Hah!

   Poista
 4. Kyllähän niitä virhehankintoja on tullut tehtyä, ei siitä pääse mihinkään. Nykyään olen oppinut, etten heti ensimmäisenä tempaise niitä kuitenkaan tunkiolle. Jonkin sopivan kasvin kanssa yhdessä turhake voikin näyttää hämmästyttävän hyvältä.

  VastaaPoista
 5. Sinulla on värikkäät kukinnat kauniisti vihreää taustaa vasten ja tuo riukuaita - sitä ihailin jo valmistumisvaiheessa - se on riittävän rauhallinen rajaamaan alueen ja kuitenkin kivan kiinnostava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua jaloangervo aiva hehkuu :) Airasta tuli oikee onnistunu, omastaki miälestä.

   Poista
 6. Puuliljathan kasvaa vuasien myätä. Ne on useen tuallaasia piäniä ensimmääsenä kesänä. Ainakin siihen on tulos upia kukka. Mulla on ihan samanlaasia tänä keväänä istutetut puuliliat. Yks kukka tulos. No joku on voinut kasvaa vähä korkiammaksi. Enkä oo varma onko kaikki eres lähteny kasvuhun. Yks ainut vanha puulilia jäi henkhin viimme talaven jäliiltä. Kyllä sitä itte kullakin on nuata turhakkehia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiännykkää, että se kasvaa vähitelle. Pitää sitte orotella muutama vuasi. Monelta muultaki on lilijat hävinny tai harventunu. Multaki kualeentuu ne ainuakki mitä oli.

   Poista
 7. Tuli viälä mielhen, että jaloangervo 'Montgomery' on mun mielestä tummemman punaanen.

  VastaaPoista
 8. Kieltämättä antamasi nimi turhake sopii tuolle! Kiva, kun on rehellisiä postauksia. Monet vaan kehuvat, vaikka tuskin kaikki niin hienosti pihassa menee. Sinulla noita kehumisen paikkoja on vaikka kuinka! Hyvää lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon ainaki niitä resuusiaki paikkoja, vaikka niistä yrittääki päästä eroho.
   Kiitos!

   Poista
 9. No nyt täytyy sanoa, ettei ole hääppöinen. Kaikkea ne myy.
  Hyvää alkanutta lomaa. Otahan rennosti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo tosiaankaa kovi häävine. Ei oo mikää ihime, etten oo nähäny sitä myynnis, enne enkä jäläkehe. Kiitos! Rennosti meni :)

   Poista
 10. Kyllä teillä on niin kaunista. Niin upeaa kukintaa, vaikka onkin turhakkeita mukana. Pitää niitä turhakkeitakin olla mukana, jotta tasapaino säilyy... Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, muttaku on nii palio hianoja kukkia ja tilaa kuitenki rajootetusti. Sois, että joka hankinta olis onnistunu, mutta siihe tuski koskaa pääsöö. Kiitos! Loma oli oikee mukava :)

   Poista
 11. Mulle kävi samallalailla vuosi sitten kun keväällä ostin alesta liljoja. Korkeimmat oli varmaan tuon 20 cm ja tänä vuonna ne ei nousseet sitten enää ollenkaan. Aina ei voi onnistua. Mää kyllä nään jotain kaunistakin tuossa tähkävuokossa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulis parempi talavi, nii olis nuallaki jonkullaasta toivua. Luin jostaki, että olis parempi laittaa lilijat jo syksyllä. Pitää kokeella.

   Poista
 12. Minusta tuo kasvi oli viehättävä. Oikeassa paikassa ehkä? Jaloangervot kyllä sopivat täydellisesti puutarhaasi! Oikein mukavaa ravireissua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään jaloangervoosta ja hankin niitä taas lisää. Kiitos! Oli mukava reissu :)

   Poista
 13. Aina ei voi onnistua "sokko-ostosten" kanssa. Sinun pihaasi vaatimaton, jossain toisessa paikassa voisi ajaa asiansa.
  Itse kasvattelin onnellisena keijunkukkaa, johon piti tulla punaset kukat. Eka vuonna kasvoi komeita lehtiruusukkeita ja seuraavana vuonna ilmestyivät kukkavarret, jotka kohosivat korkealle. En tahtonut jaksaa odottaa, mikä komeus sieltä kuoriutui. No kukat pysy vihertävinä päivästä toiseen ja lopulta oli luovutettava, kun ne alkoivat ruskettua. Jälkeen päin löysin sattumalta nimen tälle kasville: tähkäkeijunkukka. On turhake ainakin mulle.
  Jaloangervosi on todella upea ja näkyy kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähkäkeijunkukas on palio näkyvempi kukka ku mones muus keijunkukas, mutta punaasta siitä ei kyllä saa tekemälläkää.

   Poista
 14. Eiköhän noita turhakkeita löydy joka puutarhasta. Jotenkin niille vaan tulee sinä annettua armoa ja lisäaikaa, kunnes löytyy niille sopiva paikka ja tilalle jotain mieluisampaa.
  Upea jaloangerno, oli sitten minkä niminen tahansa. Näyttävät tosi upeilta vihreitä havuja vasten. Jaloangervot ovat aika vaivattomia ja kiitollisia perennoja. Tästäpä syntyikin idea kehitettäväksi, kiitos!

  Eikös kunkkarit ole tänä vuonna Turussa. Siellä on ainakin Viherlassila ja Kauppila, eikä Vakka-Taimeenkaan pitkä matka ole. Hevoskoppiin sopii monta puskaa. Varsinkin, jos hevosen jättää kotiin tai myy raviradan reunalla.

  Ei taida olla oikein liljojen paras kesä. Osa jäi kokonaan nousematta ja nousseidenkin kukinta on vähän vaisunlaista.

  Mukavaa lomaa ja toto-onnea - jos sitä harrastat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turuuspa hyvinki. Paris pyyrykses kävin :) Iliman hevoosta ja koppia tällääset reissut teherähän. Ei yhtää hullumpi ajatus, myyrä hevoone raviraralla ja ostaa rahoolla koppi täytehe puskia ;D Mutta on nii huanot hevooset, että ei taitaasi montaa puskaa saara.
   En oo koskaa totonnu - säästyy neki rahat puskihi :)

   Poista
  2. Kerran vuosia sitten kokeilin totoamista. Pienellä panoksella, enkä saanut mitään. Ukkokulta on tilastomiehiä, joten todennäköisyydet ovat tässä perheessä tullee tutuiksi. Ei siis juurikaan lottoa eikä muitakaan rahapelejä. Viime kädessä pelaaja aina häviää.

   Poista
  3. Ku osaa lukia ravien käsiohojelmia, nii voi saara pelit kiinni. Mutta suuret rahat saaki yllätyshevoosilla, eikä niillä, joita kaikki pelaa. Siinä sitte tarvitahanki jo tuuria.

   Poista
 15. Pirteän värinen jaloangervosi on todellinen katseenvangitsija.
  Turhakkeita tulee välillä hankittua varsinkin alennusmyynneistä. Vaihdamme puutarhakavereiden kesken kasveja, joita on joko itsellä liikaa tai jotka eivät vastaa odotuksia, joten turhake löytää usein uuden kodin toisesta puutarhasta.
  Mukavaa lomamatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki yritän yleensä tyrkyttää muille, ennenku heitän ylimäärääset menemähän. Loma oli oikee onnistunu.

   Poista
 16. Minusta sen lehdet ja kukat ovat kauniinmuotoiset

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leheris ei sinänsä mitää vikaa oo, mutta yleensä ku kukka on nuanki huamaamaton, on leheris useen joku juju.

   Poista
 17. Aikas jännä se kuitenkin on.
  Minulla on turhakkeena Endless summer- hortensia. Paljon luvattiin, mutta uudet versot se on talven jälkeen kasvattanut, ihan peräti 20 cm korkeat, eikä tietoakaan kukista. No, onpahan kokeiltu sekin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Multa talavi vei ny koko hortessan. Se kukkii mulla peräti kerran. Muistaakseni oli kokonaasta seittemän sinistä kukkaa......ja aina alootti kasvun ihan aluusta.

   Poista
 18. Vai on tähkävuokko köppäänen. Ei se mikään katseiden kerääjä ole, mutta sopivan kaverin kanssa ajaa kyllä asiansa. Lehdet ovat ihan kauniit.
  Punaista jaloangervoa ei voi olla huomaamatta. Se piristää kyllä vihreitä näkymiä.
  Mukavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se! Mutta sain ny iriksen..... se saa lisäaikaa.
   Loma on ny lusittu ja aamulla on taas aikaane herätys.
   Tarttis vaa olla satamata, että sais uuret löyröt kaivettua maaha.

   Poista
 19. No eipä ole tosiaankaan kovin loistelias kukkanen, pitäisi tarkkaan miettiä, minkä kaverina olisi parhaiten edukseen. Tuo jaloangervo on komea, luulisin ostaneeni samaa sortimenttia pihalleni keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutin kiinanjaloangervon kans sekaasi. En harrasta nuata sekootuksia, nii en osaa oikee tuumata. Olis voinu olla joku hentoosempi parempi kaverina, mutta näillä ny mennähän.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...