tiistai 5. heinäkuuta 2016

Voihan kivikkokurjennokka......

........ja muutama muu. Täs jokuaika sitte menin rautakauppaha, jonka  toisespääs myytihi kukkia. Sen toisenpään kauttahan sitä tiätysti piti sisälle mennä ja kattahtaa myyntipöyrät.....On, on, on, en halua, en halua, on.......hei, mikä tämä on......


......ihanan pinkit kukat, matala, vaa 10cm korkia, aurinkoosen paikan kasvi. 


Kivikkokurjennokka (Erodium variabile) 'Bishop's Form'

Ja mikä parasta, kukkimisaika toukokuusta syyskuuhu.


......Nii, ja navetan eruspenkis oli tilaaki. Nimihän ei sanonu mulle mitää. Lapus luki, Erodium variabile 'Bishop's Form', sitte piänellä präntillä jotaki ja sitte löyrin tutun sanan Geranium = kurijenpolovi. No sehän oli viimmeene niitti ja otin niitä oikee viis.
Tulin sitte kotia saalihini kans ja rupesin kattelemahan tiatua. Huoks. Löytyy aivan outo nimi ja kommentti, "ettei mitää talavenkestoa". Huoks! Huoks! Noku ne ny tuli kotia raijattua, olihan ne maahan kaivettava. Maata pois ja hiakkaa tilalle, kalakkia perähä ja sitte sekootus. 
Ny non ruvennu kukkimaha. Ihanat piänet kukat, niinku kuvas oli, mutta korkeutta kasvilla o vaivaaset kolome senttiä, jos sitäkää. Kukat nousoo viitehe senttihi. Kasvi on nii piäni, ettei se mihinkää näy, jos ei viäres seiso ja viärehe istutin naapurilta saarun nimettömän kurijenpoloven, joka on kova leviämähän.


Navetan eruspenkkiJa katolta tuloo rajummat sareryäpyt rännien yli kohinalla niskaha. Siirtäähän ne pitää, voi olla kyllä aivan turhaa tyätä.
Eruspenkki oli keväällä aivan toivoton. Vaa vasemmalla olevat norianangervot oli hyvät pallot, hanhikit lähti tosi myähä ja koivuangervot näytti ihan kuallehilta. Ne vesoovat kuitenki juuresta uurestansa ja leikoonki kuivat oksat vasta hilijan pois. Takarivin köynnökset on kokenu kovia. Köynnöskuusama kasvattaa muutamaa vartta ihan maan rajasta, 'Justa'- kärhyä ei näy eikä lumikärhyäkää. 


Köynnöshortessan säilynehet maanmyätääset osat.

Viimmeeses ritiläs olevasta köynnöshortessasta paleltuu kaikki ylemmät osat.Pyhänä kävin kääntymäs flikan tyänä ja samalla reissulla Vihertaimistollaki. 


Varjohiippa(Epimedium  x yongianum) 'Niveum'


Ostin uuret valakokukkaaset variohiipat ja istutin ne mariakuusipenkkihi, kuallehien jouluruusujen tilalle. Piäni  kakslehtine siämentaimi näkyy keskellä alalairas.


Perhoangervo (Gillenia trifoliata), 'Sparkling Rose'- kurjenmiekan kans.

Uuren perhoangervon, jonka istutin ny kaaripenkkihi, kuallehen syyshortessan tilalle.


Hertta-aralia (Aralia cordata) 'Sun King'.

Ku pohojoospäärys ei kukkaloistua oo, nii silloon pitää yrittää pelata leherillä. Ettiinki jotaki erifäristä ja tällääne keltalehtine hertta-araalia löytyy. (limeltä näyttää ennemmi ku keltaaselta)


Pohojoospääryn uus luukki.


Pohojoospäätyki koki kovia. Monta neliyä on pitäny täyttää, jakaa ja järiestää uurestansa, ku siitä hävis rotkolemmikki, japaninsarat, talaviot, haltiankukat, jouluruusut, tiarellat ja purppuraorvokit, jokka on teheny kyllä ainaki milioona siämentainta. Purppurakeijunkukka uuristuu tosi myähä, osa kuunlilijoostaki kronuu ja särkynehetsyrämmekki kutistuu murto-osahan entisestä. Ny rupiaa näyttämähän jo siärettävältä. Valakoosen kolomiokukanki ostin, ku erellisestä ei mitää tullu.


Kääpiöängelmä (Thalictrum kiusianum)
Sitte viimmeesenä tällääne piäni "nettihitti". Plokitapaamises oli näitä moni Vakka Taimesta ostanu ja melekee kompastuun näihi Vihertaimiston käytävällä. Pari tälläästä piäntä ihanaa kääpiöängelmää lähti joukkohon ja päätyy katajakulumahan syyskimikin aluskasviksi.


Ny tuuloo pohojoosesta ja sataa joka välis. Maa rupiaa olemahan nii märkää, ettei meinaa vesi enää istutuskuapasta laskia. (Sori, Saila) Pihalle ei tarkene, eikä tartte, tänäpäivänä mennä. Nurmikonki kerkesin leikata eilee. Oliki nii kuiva päivä, että koneet surisi joka taloos. 

Kuivempia päiviä orotelles!

42 kommenttia:

 1. Voi kuinka söpö pikku uutuus. Toivottavasti se selviää talvesta varoituksista huolimatta. Perennapenkkisi näyttävät niin siisteiltä, toivotaan ettei sade pilaa niitäkin. Täällä länsirannikolla olemme säästyneet rankkasateilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just sitä son, söpö.... Haraan aika tihiää, ja nypin rikkiksiä tullen mennen. Silimishän tua puutarha on aamusta iltaha. Mutta totuuren nimis, pöheikkyäki löytyy.

   Poista
 2. Kauniitahan kivikkokurjennokat ovat - läheltä katsottuna. Vettä on tosiaan satanut ja tulee satamaan. Alkaisi jo riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääs melekee suurennusklasi laittaa viärehe :D Tilaukses olis poutaa.

   Poista
 3. Harmi talvituhoja. Upeita kukkia olet löytänyt. Vihertaimisto onkin kiva paikka ja siellä on runsas perennavalikoima. Se on vielä kävelymatkan päässä kotoa, joten kyllä siellä tulee itsekin vierailtua;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan on likietuune paikka :) Flikkaki asuu enne muuttua siinä mäellä.

   Poista
 4. Aina kannattaa kurkkia niitä taimipöytiä! Minä en ole ehtinyt vielä paikkauskasveja ostella, hyvä kun olen kesäkukat ja muut perennat saanut työpaikalle hommattua. Kotona näytää aika vaisulta, kun nekin jotka on hengissä, ovat kukkimatta. Mun pionipenkkikin teki vain yhden kukan! Onneksi ne ovat kuitenkin elossa, toivotaan ensi kesälle runsaampaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viälä on kesää jälijellä :) Kerkiät viälä monehen kertahan istutuspuuhihi.
   Toivottavasti olis eres syksy kuivempi, ku kesä näyttää valitettavan sateeselta.

   Poista
 5. Tuollaisia kivikkokurjennokkia en ole ennen nähnytkään. Kauniin näköisiä ne ovat. Jos ne nyt sitten kuitenkin selviäisivät talvesta. Ei sitä tiedä. Ainakin tänä kesänä niitä saa ihailla.
  Paljon on talvella menetyksiä tullut.
  Kääpiöängelmä on pieni ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on nii piäniä, että hukkuusivat sun isoohi puutarhahan ku pisara merehe. Toivottavasti seleviääs. Yritin ainaki parantaa kasvualustaa, siis huanontaa.

   Poista
 6. Ihan outo kurjennokka on mullekin. No kokeilematta ei tiedä, joten uteliaisuus maksaa ja toisinaan palkitseekin.

  Taitaa olla yhtä massiiviset tuhot siellä kuin täälläkin. Paikattavaa riittää ensi vuodeksikin, luulisin. Uudistuksia on kyllä urakalla tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ettei oo sulle tuttu, kertoo varmasti kasvin arkuuresta. Joskus tuloo kyllä kivoja yllätysseleviytymisiä.
   Paikkapaikoon on aika ankiat näkymät. Onneksi osa on selevinny ihan kiitettävästi ja uusinnakki on ruvennu kasvamaha.

   Poista
 7. Kivikkokurjennokka on minullekin täysin tuntematon kasvi. Toivottavasti saat sen menestymään penkissäsi. Jos sinulla sattuu olemaan pussin pohjalla kevyt- eli lecasoraa voisit kokeilla sekoittaa sitä kasvupaikalle maata ilmavoittamaan.
  Kauniin värinen perhoangervo ja rehevä pohjoispään penkki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykku sanoot, nii laitoonhan mä sitä lecasoraaki. Näkyy kuviski, ku tarkasti kattoo. Sanoosinko, että kaikkeni oon yrittäny :)

   Poista
 8. Uutuus minullekin tuo kivikkokurjennokka. Aika nätti sellainen ja jospa se vaikka sinulla alkaisi viihtymään ja runsastumaan. Pienestä koostaan huolimatta se kyllä näkyy, jos rehevyyttä ja kukintaa on riittävästi.

  Vietävän talvi on koetellut puutarhaasi kyllä todella ankarasti. Ei auta muu, kuin ottaa tyhjät paikat uusina mahdollisuuksina.

  Piti katsoa tuota perhoangervoasi kaksikin kertaa, kun ensin luulin, että olet jostain löytänyt lilan ja isompikukkaisen version. Kannatti tehdä se toinenkin vilkaisu ja lukea kuvateksti kunnolla. Itse ostin ja istutin perhoangervon viikko sitten ja olen kovasti siihen ihatunut. Näköjään muutkin, sillä siitä on ollut kuvia ja juttuja monissa muissakin blogeissa.

  Eilen sain nurmikon leikattua juuri ennen sateen alkamista. Tänään vettä onkin sitten tullut tasaisen varmasti. Hiukan jo tympii tuo sade. Tai ehkä vähän enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vois ainaki muutaman siirtää toisehe paikkaha.
   Tuuli ja saret on lakoonnuttanu kurijenmiakan kukat melekee maata myäri. Sopivasti sekahan. Erelline perhoangervo kasvoo alunperin melekee samas paikas. Istutin sen vaa liian lähelle runkotuijaa, joka hakkas kukinnot hajalle. Ei sitte tykänny siirrosta, eikä selevenny talavesta.

   Täälä sataa tihuuttaa tasaasehe tahtihi :(

   Poista
 9. No just, samoilla kukilla siis mennään! Tuo kivikkokurjennokka on niin ihana, se pysäytti minut blogitapaamisessa Vuorelan tarhalla ja huuteli ottamaan mukaan ja mukaan lähti ja kukkii ihanin fuksioin kukin! Tuo granium sai minutkin vakuuttuneeksi, että kasvi pärjää, sanoi kuka mitä tahtoo!

  Taimia meni sinulta kuin minultakin, onneksi seikkailumatkoja tarhoille on ilo tehdä (meidän kulman tarhat on koluttu nuukiin ja mitään mielenkiintoista en enää ole niistä löytänyt) ja uusia ihanuuksia on mukava istutella, istutettavaa tosin onkin jonkin verran ja omat taimetetut perennat lisäksi.

  Ja perhoangervo, viime kevään Uudenkaupungin messujen Vakka-Taimen standilta ostettu, kummitytöllä on sellainen iso, siis tosi iso ja aivan ihana!

  Vai on teillä vedenpaisumus alkanut! On se ihme ettei kaiman saaressa vettä sada, no ei meilläkään haitaksi asti, tänään ei ole tullut vielä tippaakaan, illalla tuli kaatamalla. Heinät on seipäällä, poutaa toivottaisiin että kanat saisivat hyvän pehkun talveksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullon ainaki luja usko sen menestymisehe. Hyvä!.... Tääläpäi on onneksi muutama isoompiki taimitarha. Niire väliä ku tramppaa erestakaasi, nii valikoomat on aika hyvät, näille leveyksille.

   Täälon tullu vettä jo enemmän ku riittävästi. Vilijat rupiaa kellastumaha, eikä jokapaikkahan meinaa raktorilla enää päästä.

   Poista
 10. Kurjennokkaan meinasin haksahtaa minäkin kerran 'Plantsussa', mutta tarkistin samointein netistä kännykästä, että talvenkesto on huono. Toivottavasti sinulla talvehtii hyvin. Söpö tuo kääpiöängelmä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin varmasti jokatapaukses ottanu kokeeksi yhyren, en viittä. Nii söpön näkööne oli.

   Poista
 11. Voi kyllä tuata kasvien kualiaaksijulistamista on tänäkesänä saanut teherä. Komialta pihas kuitenkin näyttää. Suloonen tua pieni kurjennokka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siton ny piisannu.Toivottavasti ei toistu. Kiitos! On hyviäki kohtia, mutta sitte on tosi surkeetaki.

   Poista
 12. Nättihän tuo uutuus on, mutta ei tosiaan näy minnekään. Se pitäis olla jossakin silimäin korkeudella, että sais siinä ihailla. Kovia koki sun pohjospenkki. Mullakin jäi kolome aluetta multalle mullalle. Eivät toki ollu kovin isoja, mutta siltikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää teherä koukkaus navettajuntuhu, että sen näkis. Joka menetys pistää vihaksi, nii piänet ku suurekki.

   Poista
 13. Söpöt nua ängelmät. Tua saret riittääs jo. Jopa meirän kuiva tontti on märkä. Mutta ei, lisää on luvas joka päivä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son aika harvinaasta että hiatikkoki lilluu. Tippaakaa ei enää tarttisi.

   Poista
 14. Hienoja ostoksia, ei sitä koskaan tiedä vaikka saisi menestymään jonkun kasvin, aina kannattaa kokeilla. Kääpiöängelmä olikin niin suloinen ettei tosikaan. Viime talvi oli kyllä kurja, minä elän pelossa että seuraavakin on sellainen. Ikävä, että sinulta kuoli monta rakasta kasvia. Onneksi voi ostaa nyt uusia kivoja juttuja tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullahan onki hyviä kokemuksia riskikasvien onnistumisista. Toivottavasti syksy olis kuivempi, mutta se jää nähtäväksi. Musta multa onki maharollisuuksia täynnä :)

   Poista
 15. Silimät veres nauroon sun jutulles! Somaat o.
  Selviäisköhän uudet kurjenpolvet navetanikkunalla talven yli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän oli kiva juttu, että sait hyvät naurut :D
   Katos vaa, en ookkaa tuata vaihtoehtua eres miättiny. Hm....mitähä isäntä siihe sanoos, jos rupiaasin änkeemähä kasvia navettahanki. Kariakeittiös vois onnistuakki, mutta navetan pualella vois hävitä parempihi suihi.

   Poista
 16. Onpas pieni ja suloinen, aivan uusi tuttavuus mullekin! Mäkin kävin viikonloppuna Lakeuden vihertaimistolla, ostin vesihyasintin lampeen ja lisää neidonkurjenpolvia. Olisi ollut vaikka mitä muutakin ihanaa, täytyy tehdä uusi reissu. Ja Multasormesta ostin perhoangervoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon joutunu paikkaamahan neironkurijenpoloven kasvustua.
   Aina joku kasvi jää kaivelemahan. Ompahan syy mennä uurestansa.
   Jaa-a, samoja valintoja ;)

   Poista
 17. Kivikkokurjennokka taitaa tosiaan olla aika arka kasvi. Olen niitä käsissäni pyöritellyt ja monesti meinannut ostaa, mutta en ole uskaltanut. Komppaan kuitenkin samettihortensiaa, kokeilemalla se selviää. Ei sitä ikinä tiiä, kuin käy. Ihanaa, että löysit uudet varjohiipat ja tuo kääpiöängelmä on herkku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää teherä monipualisempaa seleviytymistutkimusta ja siirtää osa mualle. Pari muutaki variohiippaa varmasti uusin. Kääpiöängelmä on, tosi, tosi söpö.

   Poista
 18. Toivotaan, että kasvi menestyy; ei sitä koskaan tiedä. Kääpiöängelmä on kyllä ihana. - Poutaisia päiviä!

  VastaaPoista
 19. Juu, minäkin ostin:)
  Ja niin sataa, joka välissä ja koko aika. Tälläkin viikolla jo yli 50mm!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tippunu ny saremääris kärryyltä, ku isäntä sen tyhyjää. Ei varmahankaa kuitenkaa nua palio. Mutta nykki tuloo tihkua, vaikkei saretutkas mitää saretta näykkää.

   Poista
 20. Suloinen on tuo kivikkokurjennokka, talvenkestävyys on tosiaan hyvin epävarma,
  vaikka kuuluukin kurjenpolvien heimoon. Ainakin hyvin läpäisevän, hiekkapitoisen ja kalkitun kasvualustan tarvitsee. Sellainenhan sinulla juuri onkin!
  Meillä töissä (Vuorelassa) niitä on myynnissä, itse kokeilin yhden kerran, mutta ei selvinnyt talvesta. Mutta koska ne ovat niin ihania ja kukkivat pitkään, on meillä useampikin asiakas, joka ostaa joka kevät uudet. Periaatteessa kesäkukaksi. Voihan asian niinkin ajatella.
  Tuo kääpiöängelmä selvisi hyvin talvesta, ostin sellaisen vuosi sitten Vakka-Taimesta ja nyt se kukkii jo iloisesti ja on vähän levinnytkin jo!
  Purppuraorvokki minultakin hävisi talven aikana, mutta niitä siementaimia onneksi on todellakin noin miljoona :)
  Voi että, ja meillä täällä on niin kärsitty kuivuudesta, mutta tänään vihdoin on iltapäivän satanut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, elikkä son sitte kuitenki kurijenpolovi tai ainaki sukulaane :) Kaikki konstit oon käyttäny, ehkä viälä kuivempi paikka vois olla. Senhän voiski laittaa pöttihi pöyrälle, nii ainaki näkyys.
   Purppuraorvokki on näköjään tosi, tosi kova leviämähän. Alakuja löytyy jo muistaki penkiistä.
   Hyvä, että ootta saanu saretta siäläki, täälä jo riittää.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...