sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Muutamat kärhöt

Talavi kohteli mun kärhöjä erittäin kovalla kärellä, niinku monen muunki. Alakukesästä luulin, ettei hengis ookku yhyrenkären sormin laskettava määrä. Onneksi niiton ny muutamia noussu lisää.Kukkia ei taira kuitenkaa keriitä muukku nämä  muutamat kärhöt. Tämä 'Aljonushka' on kiitollisen hyvä kukkija. Eikä näytä puskan kokokaa olevan piänempi ku enne.


Ihana pinkki rypäs kellomaasia kukkia.Se muarostaa kivan parin virgiiniantäryke 'Pink Gow'n kans.Toine kaaripenkin kukkiva kärhö on valakoone kellokärhö 'Alba'. Istutin sen kaks vuatta sitte. Onneksi son jo kasvanu nii suureksi että näkyy tummakeijuangervojen yli. Kaverina sillä on valakoone jalokärhö, mutta sitähän ei näy.Sitte tämä kokokesän kukkiva kärhö. Seki on vaa parantunu. Taas oli keväällä nii hiras, että pelekäsin jo pahinta, mutta ei onneksi.Kruunukärhö 'Georg' on tainnu kukkia jo ainaki kuukauren navetan nurkkapenkis ja on jo kasvanu korkeuttaki nii, että näkyy paremmi nuaren daaliootten takaa.

Täs tais olla tänä kesänä kukkivat kärhöt, jos ei tuluppaanitiän rautaportin pisarakärhö 'Betty Corning' kerkiä kukkimaha. Son jo metrine.
Kärhöjä on putkahrellu tasaasehen tahtihi pinnalle. Uusin heränny on tämä kaaripenkis oleva virolaane 'Kommerei'. Toissapäivänä hoksasin viirensentin aluun. Eilee huamasn toisenki piikin ja tänää niitä oliki jo monta. 

Kolomiopenkiski on heränny kuuresta kärhöstä nelijä, mutta kovin piäniä viälä ovat, viirestä sentistä pualehen metrihi. Terassipenkin kohtalona on täyret nolla kärhyä viirestä. Nyyh! Ja monta muutaki viälä puuttuu. Mutta ens kesänä rupian juhannuksen jäläkihi kaivamahan vasta uusia, jossei vanahoja näy. En taira kylläkää enää olla nii hatki jalokärhöjen perähä. Nii monta o jo hävinny.

Onneksi on joitaki muita kukkijoota, joita voi ihaalla, kuten tätä keväällä taimienvaihtopäiviltä ostettua kermesmariaa. Tämon ny kolomas yritys. Sanoosko se toren. Oon ny sekoottanu hiataa reilummasti, on pikkuusen kumparehella ja pualivarijos. Pitääs kokeella sitä talavisuajaturvettaki, olisko siitä apua. Jos ny ei näillä konstiilla mee talaven yli, nii sitte pitää nostaa käret pystyhy.Eres kasvaa 'June' kuunlilijaa.Ja ihan pakko........pinkki jalohortessa.........ja sinine, eiku violetti jalohortessa porraspääs. Oli pakko hajasijoottaa nämä, ku oon sutinu terassin toloppia, ettei vaa käysi huanosti, ku tikkahien kans suhaa.

Ny on taas sellaane hetki ettei tiärä mihinkä hyppääs. Pitääs mustikaski käyrä. Hainki muutaman litran, mutta jos ei parempaa paikkaa löyry, voi olla ettei tartte enää mennä. Onneksi puutarhamustikat rupiaa kysymähän. Mariat on suurempia ku koskaa enne, mutta ehkä niitä on erellis vuatta vähemmä. Mustat viinimariakki rupiaa hätyyttelemähä ja se terassin sutiminenki on keske. Olis saanu pourat kestää pikkuusen pitempähän. Tänäänki ku sain aamulla nurmikon leikattua, rupes satamaha ja ukkoostamaha. Sitä taitaa ny olla tiaros monena päivänä.


Mukavaa alakavaa viikkua kaikille!

22 kommenttia:

 1. Upeita kärhöjä sinulla on, vaikka talvi onkin joitakin vienyt. Minulla ei ole ollut lainkaan kärhöjä, mutta nyt ostin pari kun haluan niitä kokeilla. Ne näyttävät niin upeilta blogikuvissa. - Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ny sitte onki jo aika kokeella. Kärhöthän on luannos viälä upiampia ku kuvis.

   Poista
 2. Mahtavat hortensiat! Nyt tosiaan alkaa marjat kypsymään niin puutarhassa kuin metsässä ja niitä pitäisi ehtiä keräämäänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilee noukiin ensimmääsen litran puutarhamustikoota. Palio helapompaa ku mettäs trompimine :)

   Poista
 3. Talvi vei komeimman jalokärhöni ja pari muuta on aika vaivaisen oloisia. Kellokärhö sen sijaan jaksaa kukkia vaikka on vähän pienempi puska tänä kesänä kuin aiemmin on ollut. Ihanat hortensiat sulla! Mulla jäi hankkimatta kun ei oikein sattunu kohdalle. Meidän suunnalla on ollu kuivaa ja paahteista mutta en valita. Toki sataa voisi vaikka yöllä niin ei nurmikko palaisi ja muutenkin tekis se hyvää kasveille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt on ny tosi surkeeta. Toivottavasti suunta on ylähäppäi ja ens vuanna olis tuuhiempia.
   Tänää oli kyllä nii hiostava keli, ettei yhtää lämpöösempää enää tarttisi tulla. Vaikka meillä pyhänä satooki n.20mm, on osa kasviista päivisin iha lääpällänsä.

   Poista
 4. Hyvä että noussu tuonkin verran. Kyllä se niin kirpas, kun näki ettei kaikki kärhöt selevinny. Vieläkin toiveikkaana kävin Villeä etsimässä...turhaan.
  Hortensiat on komeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on menny koko kesä toipues ja viäläki risoo nii viätävästi. Ei munkaa Villes näy yhtää mitää, niinku seki jo kerkes kasvaa hyvän kokooseksi.

   Poista
 5. Paljonhan sinulle onneksi on talvesta selvinneitä kärhöjä ja kauniisti jo kukkivatkin. Upeat hortensiat ja kermesmarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuashan ne eres jonkullaaset sitte olivakki :( Muut onki sitte sellaasta rupusakkia, ettei palio naurata. Vaikka ny pitääs ollakki onnelline jokaasesta näkyvästä piikistä. On eres nuata muita ;)

   Poista
 6. Mulla on edelleen jalokärhöjen osalta nollapeli. Kun kerkeen, niin alan kaiveleen kärhöpenkin sisustaa. Jos ei löydy keltaisia, eloisia juuria niin sitten pahuksenmoinen paikkausistutus on tarpeen. Paljon meni. Mutta aloitetaan sitten alusta jälleen. Ei täs muu ny auta! On ne vain niiiin upeita, ettei ilman voi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä voi viälä tälle kesää nousta.
   Tiärän, vaikka sanon mitä, ku näen jonku hianon, son taas menua.

   Poista
 7. Sinun kärhöt ovat upeita ja mukavasti nousseet vaikka uhittelivat! Tuo 'Aljonushka' on minunkin suosikki, upea väri ja kaunis kukka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan ne, mutta miäles kummitteloo viimmekesän kärhöt. Huoks!

   Poista
 8. Pitääpä laittaa tuon kruunukärhön nimi muistiin, kun kerran sillä on niin mukavan pitkä kukinta-aika. Voisi hankkia sitä omaankin puutarhaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son ollu positiivine yllättäjä. Kokeelemisen arvoone, eherottomasti.

   Poista
 9. Kauniin muotoisia kukkia tuossa kärhössä, ihanat värit myös!

  VastaaPoista
 10. Harmillisia menetyksiä, jalokärhöt voivat olla kenkkuja. Onhan sinulla kuitenkin kärhöjä kivasti noussutkin, tuo Aljonushka varsinkin on komee, täytyy pistää nimi muistiin! Mukavaa viikkoa sinullekin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainut komia. Onneksi eres se. Sen kukat on kohonnu kivasti kaikista korkiimmalle, nykku punalatvakki on pualimetrisiä.

   Poista
 11. Ihania! Vaikka mitä hengissä vaikka menetyksiä tulikin. ONNEKSI. Upeat hortensiasi, kunnon pöheiköt. Tsemppiä niihin tohinoihin, tiedän tuon tunteen! Tuntuu, että pitäisi sata asiaa tehdä kerralla vähintään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei menetykset tunnu olevan aivan nii suuria, ku keväällä näytti. Kummasti tuntuu tekemiset aina ruuhkaantuvan.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...