maanantai 10. huhtikuuta 2017

Käenkaalit

Pihalla o märkää, sataa. Toivottavasti saret veis jo kaiken rouran mennessänsä. Muutamia orotettuja, uusia piippojaki o noussu, muttei mikkää viälä kuki.


Palatahan viälä nuahi Plantsun tuamisihin. Pihas meillä on anopin jääliiltä kasvanu sitä punalehtistä pihakäenkaalta. Joka on sitte leviämisen mailmanmestari ja sisseistä sissin. Oon yrittäny sitä keltakukkaasta hävittää markilta jo yli kymmenen vuatta, mutta jos maa o jostaki kohtaa pitemmän aikaa ruapsuttamatta, ainavaa sitä nousoo. Siksi en oo ennemmi  kauhiasti syttyny sen sukulaasihinkaa. Mutta........ ainahan sitä voi muuttaa miältänsä 😉


Purppurakäenkaali eli kolmiokäenkaali -Oxalis triangularis 'Atropurpurea' ?Tummalehtisellä purppurakäenkaalilla on sitte viahkon färiset kukat. Pihalle kesäkukaksi meinaan sen laittaa ja sitte kellarihin talaveksi. Jos säilyys sillälailla varmemmin talaven yli.


Valkokäenkaali -Oxalis regnelliSamoon ku tämän valakokukkaasen valakokäenkaalin.


Valkokäenkaali ja purppurakäenkaali 

Molemmat oli hianosti kukas ja monet pitääki niitä huanekasvina ympäri vuaren tai talavettaavat sisällä. Nämä molemmat kasvaa piänistä, pitkulaasista  kävyystä. Joita voi ostaa ja kasvattaa kasvin aluustapitäen itte.


Purppurakäenkaalin koejuurrutus, vetehen 9.4.2017

Luin puutarhat.net:n keskustelupalstaa ja siälä joku oli lisänny purppurakäenkaalta pelekistä leheristä, juurruttamalla ne vesiklasis. No sitähän pitää tiätysti kokeella, eihän sitä muute usko. Tuan leheret on nii hianon färiset, että niitä vois olla usiampiki. Olisinhan voinu sen heti jakaakki, ku istutin sen suurempahan ruukkuhun, mutta kokeelen ny ensin tuata juurrutustekniikkaa.


Multahan 31.3.2017, osas näkyy jo kukannuput.

Tämä onnenkäenkaali sensijaan kasvatetahan mukuloosta. Nämoon ostanu Sundilta jo helemikuus. Huamasin, että noli jo ruvennu kasvamahan ja ajattelin niiren olevan istutusta vailla. Liotin niitä muutaman tunnin vähääses veres ennen istutusta. 


Onnenkäenkaalit kuvattuna 6.4.2017Jaoon ne kahtehen pöttihin, kymmenen kumpahanki. Nämoli sitte nopeeta. Istutin nämä 31.3 ja jo 3.4 nousi ensimmääset pintahan. 


Kuvattu 6.4.2017

Osa nousi kukannuput erellä.


Onnenkäenkaali -Oxalis deppei 'Iron Cross'  9.4.2017

Tämä pötti oli aluus pesuhuanehen laattialla ja siinä o leheret ensin pääosas. Leheret onki tuallaaset kivat kaksfäriset.


Ensimmääne kukka 9.4.2017, aika nopia.

Tämä oli yläkerras klasilla ja ensimmääset nousi 2 päivää jäliis, mutta kukkii ensi. Nämä näyttää olevan nii nopeeta, että kerkiääsisivät varmasti myähemminki. Kattoo ny minkälaasia honiskoja näistä tuloo. Luin, että vois siinä tapaukses leikata matalaksi, tuuhettuusivat sitte paremmi.


Rusokäenkaali -Oxalis articulata subsp rubra ?

Tästä mun käenkaali innostus lähti. Näin tämän avoomis, Lotan ja Jyrkin puutarhan kasvihuanehes. Tämäki pitääs saara........tiätty 😁 on kai rusokäenkaali. Ja onhan niitä muitaki, kirijavalehtisiä, kellertävälehtisiä............


Jokos soot sairastunu käenkaalikuumeesehe?

35 kommenttia:

 1. Voi ei. Onko olemassa myös käenkaalikuume.

  Olen sairastunut viherkasvikuumeeseen ja yritän kovasti olla sairastumatta Pelargoni-keräysvirukseen.
  Esikasvatuspakkomielle saa kaikki valoisat kohdat täyttymään jo ruukuista ja purkeista.

  Varuillaan pitää siis olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, on !!!!
   Sama täälä. Syksyllä oli tasan yks viherkasvi, ja ny niiton jo toistakymmentä. Kattothan montako o syksyllä jälijellä, ku pihaelämä on ohi. Pelarkoonia-virusta en oo viälä saanu, en ainakaa kauhian vahavaa tartuntaa. Esikasvatuspakkomiälle on puhujennu tänä keväänä...... Kovin on tautista aikaa :D

   Poista
 2. Ovatpa kauniita kasveja!

  En vielä, mulle tuli pelakuume :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirä silimäs auki. Pelakuumes on voinu heikentää vastustuskykyä.

   Poista
 3. No ni, enpä ollut tajunnutkaan, että mulla on tämäkin sairaus. Tuli diagnosoitua sekin tässä, käenkaalikuume. Ihan melkein huomaamatta tuli ostettua Turun messuilta iso purppuralehtinen ja Plantsusta vaaleanvihreälehtinen ja Tukholmasta viime viikonloppuna vielä isompi purppuralehtinen ja kolme erilaista kirjavalehtistä. Pitääkin alkaa selvitellä niiden nimiä ja lajikkeita. Tässä kuumehoureissani 😉.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nii, sun kuumes on noussukki jo aika korkialle :)
   Suamesta niitä tuskin mistää saakaa. Kuvia laitat sitte niistä. Jos et oo jo laittanu,en oo keriinny syventyä nettihi.

   Poista
 4. En ole vielä sairastunut käenkaalikuumeeseen mutta ei kaukaa hae :D Onhan se suloisia paitsi se tummalehtinen keltakukkainen joka valtaa helposti koko puutarhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muhun tarttuu aika helaposti kaikki liikkeellä olevat virukset. Vastustuskyky on aika heikko :D Tua tummalehtine on mun suasikki, siis purppurakäenkaali, eikä se pihaversio.

   Poista
 5. Mulla on vielä kellarissa tuo purppuranpunalehtinen. Pitääpä käydä nostamassa se valoon. Mutta koitapa löytää syksyllä ulos istutettava Oxalis adenphylla. Googleta kuvahaku ja rakastu! Mulla oli noita monta vuotta, mutta kuolivat edelliseen talveen. Syksyllä istutin uudet ja toivon nyt iloista jälleennäkemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli aika namu :) Kivikkokasvi, ku kaikki kasvoo soras. Toivottavasti jälleennäkemisestä tuloo riamukas. Mummiälestä kasvit on selevinny ny paremmi.

   Poista
 6. On ne vaan nättejä! Mullakaan ei kasva mitään paitsi sitä pihakäenkaalia, jota kitken... mutta nyt näin sen yhdessä kirjassa, salaatissa! Meinaan tulevana kesänä sitten syödä sitä oikein urakalla.
  Ketunleipää olen yrittänyt siirtää metsästä, olisi kiva, jos se viihtyisi. Tuo purppurainen on todella aivan ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai salaatis! Pitääpäs maistaa, kuitenki niitä taas jostaki änkee. Kesällä mulla oli hetken pihakäenkaalta petoonipurkis. Sopii iha hyvi färit yhtehe, mutta hävitin sen, ettei olisi päässy siämentämähän. Ketunleipää oon kersana syäny. En muista enää miltä maistuu, ei tainnu kauhian hyvää olla.

   Poista
 7. No, en ole vielä sairastunut! Täälläkin satoi eilen ja toivon tosiaan, että maan routivat kohdat sulaisivat! On tämä kevään odotus kärsimättömälle ihmiselle niin kovaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerkiät viälä :) Täälä taitaa tulla lisää routaa, pakkaasjakso alakoo. On tämä surkiaa, varsinki ku johonaki ennustettihin muka varhaasta kevättä. Kai nua piipot nämä pakkaasjaksot kestää.

   Poista
 8. Ikinä omistanut yhtäkään käenkaalta...uskaltaako kokeilla vai iskeekö sitten pahakin tauti?

  VastaaPoista
 9. Mulla on vain yksi käenkaali, kun en ole saanut niiden käpyjä (tai mitä ne ovat) mistään. HArmikseni istutin sen yhden mukulat liian aikaisin ruukkuun ja nyt siinä on kamalan pitkät roikot lehdet. Kylmässä vissiin pysyisi matalampana. Kyllä nuo ovat ihania ja tuo tauti on helposti tarttuvaa sorttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähänaikahan olis kai vilipoone ja valoone paikka paras. Oon antanu itteni ymmärtää, että sen voi leikata matalaksi, nii tuuhettuus ja vankistuus. Väittäävät viälä, että olisivat heleppojaki.

   Poista
 10. Käenkaalikuumetta ei minulla ole onneksi vielä ollut! Messuilla katselin yhtä komeaa punaista, mutta en sitten siihen koskenut. Meilläkin kasvaa pihalla sitä punaista ja leviävää ja kukkapenkeissä ketunleipää - Saaripalstan Sailalle tiedoksi, sitä on helppo siirtää metsästä (haravoin tuolta metsästämme polunpohjaa ruusuille talvisuojaksi, samalla sain ketunleipiä, valkovuokkoja ja sinivuokkojakin kukkamaahan). Kuumeita kaikenlaisia tässä poden, tuo esikkoinfektio on varmaan pahin, ja pionikuume tietenkin (se on jo kroonistunut)...täytyy olla varovainen, tomaattikuume lienee kroonistunut myös...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, että pystyyt vastustamahan. Sitä punaasta on ollu helappo antaa naapurille ja takuu varmasti on ruvennu kasvamahan. Siton melekee jokaases vanhemmas pihas. Sullonki monellaasta tautia :) Mulla taitaa olla alakava esikkoinfektioki.

   Poista
 11. Mulla on vaan tuota tavallista purppuran väristä pihakäenkaalta. Leviää ku mikä, mutta tykkään silti. Helppo riipiä ylimääräset pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siinä hiano färi, muttaku tunkoo iha joka paikasta. Oon jo monta kertaa luullu päässeheni siitä eroho, mutta ei, aina sitä jostaki nousoo.

   Poista
 12. Joo, käenkaalit ovat kivoja! Paitsi se keltakukkainen pihaversio, joka leviää pirulaisen lailla. Nämä ovat suht helppoja ja vaivattomia kasvatellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii on. Olis tarkootus saara niistä kestokesäkukkia. Toivottavasti ei kaaru kastelun puutteesehen.

   Poista
 13. Pihalle kissoja minullakin kasvaa. Kovasti olen koittanut oxalis- tartuntaa välttää, kun ei muutenkaan tahdo kaikkien uutuuksien kelkkaan ehtiä. Huonolta näyttää ja tämä sinun postauksesi aiheutti jo tuttua levottomuutta selkäpiihin.
  Ketunleipää voisikin kokeilla siirtää metsikössä pihaan, kun Kivipellon Sailakin on siinä onnistunut. Jäävät kuitenkin pian alkavien tietöiden jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, tabletti taas ehti väännellä sanojani. Kasvaisipa pihallani kissoja, vaan nyt oli kyllä kyse pihakäenkaalista.

   Poista
  2. Mäki tuumaan monta kertaa ohittaa jonku uutuuren, mutta kas, ku se tuloo sopivasti vastahan, nii eihän sitä voikkaa vastustaa.
   Ketunleipää en muista täälä nähäneheni. En kai oo ollu oikias paikas. Kotona, kotona sitä kyllä on.

   Poista
 14. Punainen leviää pitkin kukkapenkkejä, välillä ihailen, välillä hermostun se rehvakkuuteen ja revin menemään. Eli ei kuumetta lisähankintoihin ainakaan vielä, mutta tartuntahan voi tapahtua äkkiarvaamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se voi iskiä, ku salama kirkkahalta taivahalta ;)

   Poista
 15. Sievä kasvi tuo keänkaali, eipä ihme, että olet innostunut niitä kasvattamaan.

  VastaaPoista
 16. Hih, mieki ostin noita Oxalis Iron Cross-sipuleita, kun oli Tokmannilla "tarjous" vitosella 5 pussia, eikä oikein ollut valinnanvaraa, ostin 2 daaliaa 2 gladiolux pussia ja tuon Oxaliksen. 4.4. laitoin multiin, eikä kyllä vielä oo nuppuja, hyvä kun ovat nousseet pintaan. Mutta ovat olleet aika viileessä tilassa. Ihan kiva kattoo mitä niistä tulee, kun en oo nähnyt niitä missään. Joten sun postaus kyllä sattui mulle ihan nappiin, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä :) Tokmannin tarijonta näemmä vaihteloo kaupoottain. Oon mäki penkonu niiren sipulit, mutten nuata nähäny. Jos non sulla jo pinnas, ei mee kauvaa kukkimisehen. Mullaki kukkii ny molemmis purkiis.

   Poista
 17. Käenkaalit ovat kauniita, mutta yritän pysytellä niistä erossa. Riittää tuo pelargonikuume. Onneksi täällä blogimaailmassa saa ihailla muiden kasveja :)

  VastaaPoista
 18. Täällä meillä on myös keljut kelit, on niin kovin kylmää.
  Tuota purppurakäenkaalia olen joskus kasvatellut ja tykkäsin siitä kyllä.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...