perjantai 12. tammikuuta 2018

Kuus kuvaa kesästä

Sain Rikkaruohoelämää -plokin Betweeniltä, toisenki haastehen, tai taitaa tämä ollakki se ensimmääne, eli kuus kuvaa kesästä. Kiitos! Haaste on Tuplasti terapiaa-plokin Pirjon aluulle laittama. Haastees on tarkootus esitellä kuus kuvaa kesästä. Aihe on vapaa.

Kuvis on kasvia, jokka kukkiivat puutarhas ensimmäästä kertaa.


Kääpiömanteli -Prunus 'Comet' aitaukses, 13.6.2017.

Tämon keväälline ostos, korvike. Oon ettiny aitauksehen, ötökkähotellin ja tuivion välihi näsiää, vaan eipä oo tullu vastahan. Tämän kans mennähän pikkuuse riskillä. Ei varmasti oo iha ihanne paikka. Keväälläpä tuan sitte näköö kuinka käytihi, mutta oon ny ainaki kerra nähäny sen syätävän ihanan kukinnan.


Kalvevarjohiippa -Epimedium versicolor 'Sulphreum' kuusiympyräs, 14.6.2917.
Oi, oi, oikia namupala, KELTAANE variohiippa. Tämon toine yritys. Ensimmääne hävis 'sinä' talavena, niinku mun kaikki  muukki variohiipat. Saas nähärä, nykkää tämän päällä ei paliua lunta oo, ku asustaa kuusen alla.


Isokolmilehti -Trillium grandiflorum, pohojoospäärys, 15.6.2017.

Valakoone isokolmilehti teki het peräti kolome kukkaa. Kukka saa kivasti vanhetes vaalianpunaasta/violettia sävyä. Jos tämä kotiutuu kunnolla, nii on ihan pakko kokeella punaastaki, taas.


Sarvitähkämunkki -Phyteuma scheuchzeri, navetan nurkkapenkis, 22.7.2017.

Tämon jännän näkööne kukka, josta mötkyt näytti tykkäävän. En oikee uskonu sen seleviytyvän talavesta. Istutin sen nii myähää syksyllä. Oli heräteostos, jolle en meinannu löytää paikkaa. Navetan nurkkapenkkihin sen sitte tyrkkäsin ja soliki iha hyvä paikka. Siinä sen kummallisia kukkia sai ihaalla navettahan mennes. 


Pioni -Paeonia 'Dr. Aleksander Fleming' kaaripenkis, 28.7.2017.

Elämäni ensimmääne jalopiooni, jonka sain 1003 puutarhaa -plokin Sirpalta. Färi osuu ihan täyrellisesti nappihin. Ihana! Ja arvakkaas mitä, ny mullon jo kolome pioonia 😊


Kaunokainen -Bellis perennis 'Pomponette Rosa', kolomiopenkis, 12.8.2017.

Tämän piänen nappikukan koppasin keväällä, Tamperehen Supermessuulta. En  ikinä oo ollu mitenkää pelliksien ystävä, mutta tämän färi oli nii ihku, ettei sitä voinu vastustaa. Ja se kukkii koko kesän, enemmä tai vähemmä. Tästä innostunehena,  sain syksyllä tummanpunaasen pelliksen alakuja, joille toivon lempiää talavia. 


Jatkan haastetta haastamalla seuraavat kolome plokia.....En tiärä onko jo teillä kiärtäny, mutta tähänhän voi vastata vaikka kuinka monta kertaa,
........tai sitte ei.


Rentouttavaa viikonloppua!

23 kommenttia:

 1. Ihania kukkia! Kääpiömanteli on ihana kukkiessaan, mutta kukinta kestää niin lyhyen hetken, että jos puskaa ei huomaa käydä katsomassa niiden kahden päivän aikana, se on siltä keväältä ohi :-D
  Voi ei, varjohiipatko menivät. Toivottavasti niin ei käy enää ikinä. Tosi muuten on, että kuusten ja katajan alustalla ei oikein ole lunta, ikinä. Se on tosi haastavaa yrittää kasvien talvehtia. Kunpa ei tulis paukkupakkasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömantelin kukinta täytti kyllä kaikki orotukset. Kukinta kestiki vähä pitempähän, tais olla viileellä säillä osuutensa asiahan.
   Joo,toivottavasti hiipat pysyys hengis. Valakoosen oon kans uusinu, mutten punertavia viälä. Toivottavasti paukkupakkaasia ei tosiaankaa tulisi. Puiren alustoolla ei oo riittävästi lunta.

   Poista
 2. Voi mitä ihania aarteita sinulla on kesän myötä kukkinut. Mulla kävi ohrasesti kääpiömatelin kanssa. Se yksinkertaisesti kuivi pystyyn istuttamisen jälkeisenä keväänä, kukki ja kuoli. Niin kauniisti kukkii sinulla. Toivottavasti onnistut paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi! Kattothan ny kuinka mun käy. Yllätys oli ylipäätänsä, että se kukkii. Unohrin sen aiva täysi istutuksen jäläkihi. Onneksi kastelu hoituu automaattisesti. Muuten ei olisi tainnu eres syksyä nähärä.

   Poista
 3. Ihania kukkia tosiaan! Kääpiömanteli on upea, kuten kyllä kaikki muutkin. Sarvitähkämunkki on hauska ja pionit komeita. Otan haasteen innolla vastaan :) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki kukkivat tuntuuvat olevan kuvis ny keskellä talavia, viälä hianompia ku kesällä. Kiva, että haaste oli mialuune :)

   Poista
 4. Mukava kun esitellään vähän oudompia kasveja. Ihania on kaikki. Jos varjohiipat tykkää olla lumen alla suojassa, sun kannattaa lapioida sen niskaan vähä extralunta.
  Belliksen kukat natsaa ihan nappiin Heucheran kanssa :-) Kiitos haasteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä nuata taira iha kaikilla olla...paitsi pioonia. Kävinki päivällä lapioomas niiren päälle lunta. Toivottavasti ei ollu liian myähäästä. Mäki tykkään tuasta yhyristelmästä. Pelliksellä on viälä kivan raikkahan viheriät leherekki. Ole hyvä :)

   Poista
 5. Mukava kun esitellään vähän oudompia kasveja. Ihania on kaikki. Jos varjohiipat tykkää olla lumen alla suojassa, sun kannattaa lapioida sen niskaan vähä extralunta.
  Belliksen kukat natsaa ihan nappiin Heucheran kanssa :-) Kiitos haasteesta.

  VastaaPoista
 6. Uuuh mikä ihastuttava varjohiippa!!! Samaten ihana tuo kääpiömanteli ja isokolmilehti, erikoisemmat houkuttaa itseänikin vähitellen enemmän ja enemmän. Punakolmilehden hankin viime vuonna... jännä aina nähdä nouseeko kokeilut ensimmäisen talven jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Soli kukkies viälä söpömpi ku kuvis. Mulla tarttuu kätehen aika helaposti joku erikoosempi. Tappioohin pitää varautua, mutta eipä nua "varmakkaa" aina nii varmoja oo, nähty on seki. Jännitystä kehiin :) Ensimmääne talavi onki se riittisin. Toivottavasti sun punakolmilehti nousoo pirtiänä.

   Poista
 7. Onpa ihania kukkia. Varjohiippa on aivan mahtava. Tämä on kiva haaste. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki variohiipat on hianoja, mutta tuasta keltaasesta tykkään ny enite. Ohan se uusin. Oranssia mettästän seuraavaksi.

   Poista
 8. Yhdyn tuohon Maatuskan kommentiin eli on mukava katsella välillä vähemmän esiteltyjen kasvien kuvia. Kiitos myös näsiän esille ottamisesta, sillä sen hankkimista olen pitkään miettinyt, mutta unohtanut joka kerran kaikista ostos- ym. listoista.
  Aleksander Fleming on kaunis pioni. Ostin sellaisen Turun kevätmessuilta ja toivon hartaasti sen kotiutuvan puutarhaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli näsiä erellises puutarhas. Se kukkii kivasti vaikka oli aika variooses paikas. Oon yrittäny muistaa kysyä sitä joka taimistolta, mihinä oon käyny, muttei oo ollu. Ihime. Etelääsiltä taimistoolta se varmasti löytyyki. Eiköhän Aleksanteri kotiuru hyvin sun puutarhaas. Onhan sulla piooniista jo kokemusta.

   Poista
 9. Voi toivottavasti kääpiömantelisi selviytyy talvesta ja saat nauttia sen kukinnasta jatkossakin. Kolmilehti vaikuttaa myös todella mielenkiintoiselta. Menestystä sillekin. Minä hankin myös Tommolan tilalta tuota sarvitähkämunkkia. Istutin sen vain hieman vääränlaiseen paikkaan, jossa se lähes uppoaa näkymättömiin muiden kasvien joukkoon.
  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömantelin päällä on ainaki lunta. Son aiva näkymättömis, eikä kylymät tuulet pääse sitä riapootamahan. Kolmileherestä tulis komia puska, jos suastuu tuuhettumahan. Sarvitähkämunkki onki aika matala ja harvahko pehko. Häviää helaposti muiren sekahan.

   Poista
 10. Bellikset on ihania, meillä kasvaa valkoista nurmikolla ihan vapaasti, punainen oli ja meni ja tuosta vaaleanpunaisesta haaveilen. Kääpiömanteli on jonkun elikon suurta herkkua, minulla se revittiin juurineen maasta, pientä kummastusta koin kun näin tyhjän kohdan omenapuun vieressä. Tästä sain kannustusta yrittää uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähärä kuinka mun punaasten käy. Taimia oli ainaki monta. Jos molemmat punaaset färit säilyy, nii pakkohan son valakoonenki hommata :) Auts! Onneksi meillä ei taira olla mitää tuholaaselukoota. Kokeele vaa uurestansa, mutta taitaa olla yks verkotettava lisää.

   Poista
 11. Kiitos! Sulla on hienoja erikoisuuksia! Ei oo mulla ollu tällasia haasteita (vaan ihan muunlaisia) tänä talvena. Pittää katella viime kesän kuvia, oli huono kesä kuvaajan ja kukkien kannalta. Multa oli muuten belliskin muuten hävinnyt edellisenä talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä. Eiköhän sulta jotaki kuvia löyry :)
   Harmi. Sonki kait aika lyhytikääne, mutta siämenistä voi nousta uuret taimet. Saa nähärä kuinka mun käy.

   Poista
 12. Kääpiömanteli minullakin on ollut mielessä :) Kivoja uusia ideoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömanteli on ihana piäni puska, jota varmasti kannattaa kokeella. Kiva, jos sait ireoota :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...