perjantai 31. elokuuta 2018

RisusavottaaTiänviären syreeniä
Meillon tiänviäres syreeniä. Kolome tavallista sinistä pihasyreeniä oli jo ku tulin ja itte lisäsin isabellasyreeni 'Royalty'n. Oon niistä ottanu joitaki oksia pois, mutta ny non ollu monta vuatta aiva hunnigolla.
Kevääsin on ollu muka nii kiirus, ettei niiren päälle oo keriinny eres kattua. Eikä leherettömähän aikahan oo tiänny mikkä oksat on kuivanu.
Oon kuivia oksia kyllä nähäny jo erellisinä kesiinä, ja joitaki leikelly poikki oksasaksilla, mutta tyngät o jääny siihe törröttämähän. Ny sitte tuumasin, että ny teherähän kunnon perkaus. Meni sitte sytehen tai savehen.Tällääsiä iha rutikuivia ja sammaleesia oksia oli aika monta ja joitaki oksia sai vaa vääntää pois paikaltansa, olivat juuresta jo nii lahoja. Oli jo aikaki eres jotaki teherä. Syreenien jatkona, katajakulumas kukkii kärhöjä. Oon ristiny uuren, tänä kesänä teheryn köynnöstelinehen nutturaksi ja siinä kukkiivat viälä viinikärhöt 'Madame Julia Correvon' ja 'Prinssi Charles'.Ensimmäästä kertaa kukkii etualalla, tänä kesänä maanpeittokasvina, 'Solina' -kärhö. Sillon kyllä jo tukitarvikkehet, mutta non viälä iha paloona.


Viinikärhö -Clematis Viticella 'Solina' katajakulumas.

Tää on kyllä ihku. Tuas hopiahärkin yläreunas, vasemmalla pualella näkyy mun kärhöjen kasteluputki. Pätkä salaojaputkia, jonka pään oo suhuuttanu mustaksi. Korkkina toimii lypsyputkien superlonine tyhyjäystuppo, ettei soo täynnä hiiriä, myyriä tai muita ötyköötä.


Son sitte elokuuki lusittu. Aurinkoosta syyskuuta!

32 kommenttia:

 1. Nuttura on kiva! Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 2. Ob se hieno yhdistelmä, Solina ja hopeahärkki, hyvä oivallus tuo kasteluputki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasteluputkivärkkiä on vaikka millä mitalla. Sanoon muutama vuasi sitte salaojaporukalle, että jättääsisivät mulle pellonreunahan muutaman metrin palan salaojaputkia. Tiputtivat pihan reunahan kasan, mihinä oli putkia monia, monia kymmeniä metriä. Sitä sitte riittää, riittää......viälä monelle kärhölle :)

   Poista
 3. Kaunis ja värikäs nutturakampaus. Solina ja hopeahärkki ovat upea yhdistelmä. Kärhö toimii näköjään hyvin maata myöden kulkiessaankin.
  Hurjaa vauhtia meni taas tämäkin kesä, kun nyt ollaan syyskuussa. Viileämpien säiden ja sateiden myötä ulkonakin saa taas jotain aikaiseksi. Hyvä niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ristiin tuan nutturaksi, ku isäntä näki siinä meikälääsen hahamon ja ylimmääsenä on piäni rinkula, niinku nuttura :)
   'Solina' olis varmasti ruvennu kukkimahan ennemmi, jos olis ollu tuki. Tuija variostaa maas makaavaa, eikä siihe osu aurinko ku hetken.
   Ny kyllä jaksaa touhata ihan eri lailla, ku heltehellä.

   Poista
 4. Kyä sitä vaan välillä täytyy perata puskia ja puita. On muuten himohommaani. Nätti kärhö tuo Solina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii pitää, pitääs pikkuusen useemminki. Ohan se kivaa ku pääsöö alakuhu, näköö het kättensä jäliet. Alootus onki monen tyän vaikein kohta. Solinahan en oo muistaakseni törmänny mihinää mualla, en ennen enkä jäläkihin.

   Poista
 5. Upeita kärhöjä, 'Madame Julia Correvon' on todella kaunis. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Kuolleiden ja kuivien oksien poisto tekee varmaan hyvää syreenille tulevaisuudessa.
  Upea kukkiva nuttura. Kyllä kärhösi ovat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti. Ovat pikkuusen pimiäs paikas, mutta onneksi jaksaavat kukkia. Tänä vuanna kärhöt kukkiivat ihan kivasti, muttei voi puhua eres samana vuannakaa sun kärhöjen kans.

   Poista
 7. Voi, niin kauniit kärhöt ja tuo 'nuttura' on vaan niin nätti tukihäkkyrä. :) Syreenipuskia oon leikelly joskus itsekin, tuppaavat ajan mittaan honkkeloitumaan. Mutta nättejähän ne keväisin on kun mitkä, ja tuoksu on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääs viälä saara tuahon ainaki yks kärhö lisää ja muutama tukiki on tulos. Syreeni on yks mun lempipuskista ja olinki hyvilläni ku täälä kasvoo jo syreeniä ku tulin.

   Poista
 8. Jo tuli käden jälkiä syreeneissä! Jos meinaavat risuuntua, niin ota yksi tai kaksi vanhinta vartta juuresta poikki. Vesoo sitten juuresta tuoretta ja vehmasta kasvua. Parin vuoden päästä sama uusiksi, niin puska uudistuu ihan huomamatta tyylikkääksi ilman holtitonta versokasvua.

  Mun silmä lepää niin sun puutarhan värien harmoniassa ja muotokielessä. Kaunista on joka vuodenaikaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihän sitä pitääs, muttaku vuaret viärii nii nopiaa, ettei muka kerkiä. Joo sitä hentoosta piiskatainta pukkaa iha tuhottomasti.
   Kiitos :)

   Poista
 9. Viime talvi kuivutti tosi paljon syreenejä, sama karsinta pitäisi tehdä meilläkin kun vielä näkee mitkä oksat on kuivia ja missä on lehdet. Kärhöt on kivoja maanpeitekasveinakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollu eres kaikkia kuivia oksia nähänykkää, ennenku meni puskan juurelle seisomahan. On, mutta tua on väliaikaane ratkaasu. Tuki on tekeellä.

   Poista
 10. Kyllä on kaunista ja harkittua puutarhassasi! Mulla kärhöt hiukka venkoilee, mutta aina muutaman kukan kuitenkin pyöräyttävät.

  Pensaita on aika-ajoin siistittävä, jotta lookkinsa siitiytyy. Syreeneistä voi ksvaa ihan valtaviakin ja sullahan on siellä tilaa reilusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mullaki niitä jokkei oo suastunu kukkimahan eres tällääsenä huippukesänä.
   Nii voi. Tuas nei varmastikkaa kauhian suuriksi kasva, koska sempramännyt varijostaa niitä.

   Poista
 11. Kyllä ovat mukavia nuo siun kärhötuet. Kauniisti kukkivat vielä kärhöt. Kaunis yhistelmä tuo kärhö ja hopeahärkki, antaa viileän vaikutelman nuo värit. Syreenissä on aina leikattavvoo, on hyvä konsti uudistoo kokoajan kasvustoo. Minkä niminen riippalehtikuusi ja minkä ikänen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäku löytyy kaikkia romua :) Olis voinu ottaa enemmänki, mutta pitihän sitä ny jotaki tuleville vuasillekki jättää :)
   Son Euroopan lehtikuusi -Larix decidua 'Hortsmann Recurved'. Olisinkohan istuttanu 2016 syksyllä. Kattoppas postaus, Taimistoreissu, julukaastu 9.7.2015, nii näet suuremman version.

   Poista
 12. Sireeneitä kyllä tarvii rassata aina aika-ajoin, muuten ne niin risuutuntuvat ja kasvuaikaan ne pitää tehdä, jottei leikkaa ihan mitä sattuu. Uutta versoa pukkaa sitten taas vanhojenkin edestä. Kaunis liitto kärhöllä ja härkillä, upea tuo nuttura! Kärhöt on tosi ihania maanpeittonakin :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitää. Mullon jotenki se vaa jääny ja jääny, vaikka oonki karsimistarpehen nähäny. Kärhöt on parin vuaren tauon jäläki kukkinu ny ihan kivasti.

   Poista
 13. Upeasti kukkivat kärhöt, ja kiva, kun olet laittanut omanlaisesi kasvupaikat niille. Maanpeittona Solina onkin kovin kaunis, kun vielä on hopeinen kontrasti!

  VastaaPoista
 14. 'Solina' onkin aivan uusi tuttavuus minulle. Viehkeän näköinen ja hieno pari hopeahärkin kanssa. Mikähän mahtaa olla katajakulmassa nutturatuen takana kasvava tummalehtinen kasvi? Hienon näköinen ja tuo kivasti kontrastia 'Prince Charlesin' ja vihreiden havujen kanssa. Minunkin pitäisi laittaa kärhöilleni kasteluputket, niin helpottaisi kummasti hellekesänä kastelua. Nyt olen vain kaivanut kastelua varten pienen syvennyksen kärhön juurelle ja kärsivällisesti pikku hiljaa kaatanut siihen vettä ja odottanut että koko ämpärillinen on imeytynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinsoli mullekki, ennenku törmäsin siihe turkulaasella taimistolla. Tummalehtinen on syyskimikki 'Brunette'. Mulla on vanhimmat kärhöt iliman kasteluputkia ja niiren kastelus meinaa mennä hermot.

   Poista
 15. Hienoja kasviyhdistelmiä! Minullakin on tuota syyskimikkiä, mutta se ei taida ehtiä kukkia tänäkään kesänä. Kauniit ovat toisaalta kyllä sen pelkät lehdetkin. Mukavaa syyskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähärä kuinka mun käy. Nuput on ollu jo kauvan samas pistees. Luulis että ny kerkiääs kukkia kunnolla, ku kaikki muukki on kukkinu aikaasemmi ku muulloon. Lehtien takia se tuas onki, kukinta on plussaa. Kiitos, samoon!

   Poista
 16. Vanhat syreenit kuivettuu ajanoloon. Meillä pihalla on kans kolme vuosikymmentä kasvanu syreeni ja siitä olen poistanut vanhimpia oksia. Sitten se onneton alko lykätä kasvua joka suuntaan. Liekö nuo vesiversoja vai mitä, mutta hentosia jotka taipuu sinne tänne. Voi kökkö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikken oo kovin montaa oksaa ennemmi katkaassukkaa, oli nuaki puskat täynnä piiskaa. Osa oli kuivanu puskan sisälle. Juurivesoja oon verelly pois, muutaman kerran kesäs.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...