lauantai 25. elokuuta 2018

Nurkkapenkin joriinit/daaliat


Tänä vuanna on joriinit ja daaliat kukkinu huamattavasti paremmi ku vuasi sitte, jolloon kevät oli nii kylymä, että pihalle istutus meni tosi myähälle, enkä tajunnu laittaa silloon eres harsoja päälle. En tiärä johtuuko kylymistä tuulista, ku pari reunimmaasta kasvoo just ja just yli pualimetrisiksi, vai räiskyttikö isäntä kylymää vettä niiren niskahan konehiansa pestes. Olihan kesä muutenki nii ankia,  kaikki kuitenki kerkes kukkia, eres muutamalla kukalla. Kukinta oli nii surkiaa, ettei eres postausta viittiny teherä.


Istutus penkkihin 24.5.2018.Ny on asiat palio paremmi. Otin kyllä juurakot kellarista oikee sisälle alakukasvatuksehe. Maahan istutin ne 24 toukokuuta. Osa olis eherottomasti pitäny latvoa, mutten tiätenkää malttanu. Ny laitoon harsokki niskahan. Ny sai harsot olla polttavan auringon tähäre, eikä kylymyyren tähäre. Kuka olis viimme kesänä moista uskonu. En ainakaa mä.


'Härmälääne'Penkis kasvaa vanhat tutut,'Härmälääne'......


'Turun Tori'......Pasilta saamani 'Turun Tori' jonka kukkien färi muuttuu normaaliksi vasta ilimojen viilennyttyä. Ensimmääset kukat oli iha färittömiä, kuivuuresta kait johtuen, vaikka näitä yritinki kastella.


'Iso Vaalee'
.....ja sitte nämä kaks, sain vuasi sitte plokini lukijalta, Toinilta. Maharottoman suurikasvuune ja  ihan julumetun suurikukkaane, vaalinpunaane joriini, jonka ristiin 'Isooksi Vaaleeksi'.


'Toinin Tumma'

Toinen on tumma kaunotar, jonka violetin sävyä en saa sitte millää kunnolla kuvihin. Tästä tuli 'Toinin Tumma'. Kiitos Toini! Ihania! Kiitos plokistania 😊


Dahlia x pinnata

Koska nämä vanahat, suuret joriinit rupiaa kukkimahan kovin myähän, istutin ny näiren etehen rivin valakoosia matalakasvuusia daalioota. Ne aloottaa kukkimisen jo kesäkuun pualella. Mulloli tällääne yks valakoone parivuatta sitte purkis ja ihastuun sen pitkähän ja runsaasehen kukintahan. Viimme vuanna ostin lisää juurakoota ja onneksi kaikki talavehtiivat. Valakoosia on nelijä, mutta yks onki erilaatua ja palio korkiempi. Se taitaa ens kesänä olla johonaki eri paikas. Takarivis näkyy joriinien petooniverkkorinkulatuet, jokka on auttamattomasti liian matalia. Joriinia on pitäny kepittää ja situa ylempää narulla.


'Kelvin Floodlight'

Purkis kasvaa suurikukkaane, vaaliankeltaane, tämän kevään juurakko tai oikiastansa 3x........


'Park Princess'

........ja viimmeesenä kukkii purkis viis vuatta vanaha, vaalianpunaane matala daalia. Ei tänä vuanna kovin hyväs hapes. Toin sen kellarista vahingos jo huhtikuun aluus, ku luulin sitä jättiverbeenaksi. Hah!

Täs kuvas färi on liki oikia, varsinki nuas takimmaasis.


Navetan nurkkapenkin joriinit/daaliat.Tältä näyttää koko sakki. Penkis on lisäksi viälä kukkimattomat 'Turkulaane pompon' ja eturivis alushousujenfärine tuntematon daalia. Nuppuja on tiätysti viälä kaikis  ja jos ilimoja piisaa nii kukinta senku runsastuu. Toivottavasti ei tulisi karmeeta sateeta tai rajuja tuulia, mikkä nua tärvelis, ku kerranki aloottivat kukkimisen aijoos. Kuinkas teirän joriinit/daaliat voi?


Hyvää viikonloppua!

38 kommenttia:

 1. Ihania ovat! Minun pitäisi keksiä omilleni ensi vuonna parempi paikka kuin nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taitaa ollakki haastava homma :) Sullon puutarhas aika täyttä :)

   Poista
 2. Daaliat ovat komeita. Minulle daaliat ovat tekemätön paikka. Ei ole talvettamispaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi daalioota voi kasvattaa ykvuatisina kesäkukkinaki.

   Poista
 3. Meillä lehtokotilot syövät dahlioita, joten vain pari on purkissa. Muuten ne olisvat hyviä loppukesän kukkijoita. Saa nähdä kokeilenko talvettaa vai en.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että kotilooren herkkua, harmi. Loppukesällä olis kaikki kukkijat plussaa. Ainahan talavetusta kokeella voi. Ei onnistuminen oo koskaa satavarmaa, mutta yrittää voi, jos on siihe maharollisuus.

   Poista
 4. Onpas sinulle valikoitunut kaunis kokoelma. Härmäläinen ja Toinin tumma ovat upeita, toki vaaleanpunaisetkin ovat kauniita. Voisin sanoa, että oma daaliakesäni onnistui 50-prosenttisesti: 'Wittem' kukkii oikein komeasti, sen vierellä ollut nimetön kaveri alkoi nahistua 15-senttisenä ja pelastin sen varjoisampaan paikkaan. Teki sen jälkeen juuresta parisenttisen verson, mutta enpä tiedä, onko siitä talvetettavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans. Pompon on turhan hiras näille leveyksille. Tarttis varmasti pitemmän esikasvatuksen. Lämpyä on ainaki tänä kesänä riittäny. Ei mullakaa muiren kans menny iha putkehen, mutta niistä toiste.

   Poista
 5. Joriinit ovat ihania! Meillä tuuli on kurittanut kuivuuden ja kuumuden lisäksi kasveja, joriinejakin, onneksi eivät ole kaatuneet ja katkenneet.

  Tosi upeita on kasvustot ja kukat väreiltään. Nuo vanhat ja saadut ovat aarteita!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillei tuahon ihan kaikki tuulet osu. Mutta pakko on tukia, ku ovat seinän viäres ja kaartuuvat aurinkohon päi. Siihen ku tuloo vesisaret, nii maas makaas.
   Nuaren joriinien kans onki joka talavi jännäämine, kuinka käy.
   Mukavaa alakavaa viikkua!

   Poista
 6. Niin kauniita! :) Miun ainoa daalia kärsi kovin vihannespunkkien hyökkäyksestä, mutta yritän juurakon pelastaa ja talvettaa. Katsotaan, kuinka käy, ei oo oikein ideaalia paikkaa talvetukselle, mutta saahan sitä koittaa. Tällä erää ei enää nuppuja aukea, kun mokomat tuholaiset saivat kasvin niin huonoon kuntoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi niitä ötököötä, kaikki niille kans kelepaa :(
   Talavetusta kannattaa yrittää, eihän sitä koskaa tiärä, kuinka käy.

   Poista
 7. Upea joriinivalikoima. Tuota penkkiä kelpaa esitellä ja mielikseen itsekin katsella. Minun joriinieni lehdet ovat muuttuneet härmämäisiksi ja osa ruskettunut ja kuivunut. Täytyy tutustua, mikä syynä. Meilläkin on paljon kotiloita, mutta silti ajattelin ensi kesänä kokeilla joriinien maaistutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Syylline härmääsyytehen, voi olla yksinkertaasesti vaa kuuma ja kuiva ilima. Mulla ainaki oli selevästi ny liian kuuma paikka. Leheret lerpatti päivisin, mutta illalla noli taas hyväs hapes. Ainahan voi kokeella ja palata pöttikasvatuksehen, jos ei maas menesty.

   Poista
 8. Hienot joriinit. Tuon ekan kuvan värit on huikeat, juuri oikea sininen taustana vaaleanpunaiselle. Yhtenä vuonna laitoin daalioita mutta en toista kertaa kun ei ole paikkaa niiden talvettamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki tykkään ekasta kuvasta ja soliki laitettava het ensimmääseksi :) Moni kasvattaaki niitä vaan kesäkukkana.

   Poista
 9. Komeat daaliat! 'Turun tori' on tosi hehkeä.

  VastaaPoista
 10. Kauniisti ja näyttävästi kukkivat daaliat. Nyt minullakin on taas "Turun tori". Kävimme vieraisilla Pasin luona Paraisilla keväällä ja sain uuden juurakon menehtyneen turkulaisen tilalle. Kauniisti jo kukkii samoin, kuin Pasilta saamani toinen vanhakantainen daalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ku sait uuren, sonki nii hianon färine. Pasilla onki joriini poikineen :)

   Poista
 11. Kommiisti kukkiivat joriinit. Miullakin ovat kukassa ja osa on vielä nupulla. Ihanat syyskesän kukkijat. Talavetin ensimmäisen kerran miekin tuota jättiverbenoo ja säily hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kumman hitahasti osa kehittyy, vaikka luulis, että ainaki lämpyä on ollu riittävästi. Meinaan kans taas talavettaa jättiverbeenoja, ainaki osan.

   Poista
 12. Onpa hieno daaliapenkki!
  Mää oon niin laiska, että laitan ne aina ruukkuihin, jotka syksyllä kannan autotalliin talvehtimaan. Joskus onnistuu, joskus ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla pakkaa olla nii palio pöttiä, että on hyvä saara eres jokku maahan. Talavevtimine o aina arvootus.

   Poista
 13. Mulla ei ole nyt kuin yksi daalia ruukussa, tuollainen yksinkertainen valkoinen, josta pölyttäjät tykkää. Olin muutama vuosi sitten kovin innostunut daalioista ja niitä oli yksi penkki täynnä. Myös niiden talvehtiminen onnistui suurelta osin. Sitten jotenkin kyllästyin ja penkin on sen jälkeen valloittanut muut perennat. Nyt kun katselen noita sun ihania vaalean ja tummanpunaisia niin mieleni taas tekisi niitä ensi keväänä hankkia. Sen verran ihkuja värejä ovat, ja vielä tuo keltainenkin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innostuksen kohteet vaihteloo vuasittain, ainaki mulla. Näitä oon ny hoitanu muutaman vuaren. Kattothan ny kuinka kauvan tämä jatkuu. Voi tiätysti loppua vaikka ens talavehen, josseivät siitä seleviäkkää. Muuten miälestäni sopiivat tuaho hyvi, jotenki perinteestä tyyliä :) Erilaasia daalioota o nii palio, että varmasti löyrät ittelle mialuusat.

   Poista
 14. Hieno valikoima daalioita. Ja mitkä nimet olet niille antanut upeeta. Minullakin on tapana antaa kukille nimiä antajien mukaan kun niille ei muutakaan nimeä raukoilla ole . Itselläni ei ole yhtään daaliaa "vielä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäähän sitä ny nimi olla, että tiäretähän mistä puhutahan :) Hankit ensimmääsen ja hetkenpäästä o jo monta :)

   Poista
 15. No kyllä on komeat! Daalia oli muuten meidän lasten high school -luokan (valmistuvien) nimikkokukka.

  VastaaPoista
 16. En edes kehtaa sanoa, minun daaliani voivat... Ei kehtaa puhua samana päivänä sinun komean joriinipenkin kanssa :)

  VastaaPoista
 17. Jopas on komea tuo toiseksi alimman kuvan tumma daalia! Täytyy varmaan alkaa etsiskellä jotain tuon väristä itselle. Kaupoissa myytävät tummat ovat kyllä lähinnä jotain violettia.

  VastaaPoista
 18. Niino. Son hyvä kasvuunenki. Hyvänä kesänä turhanki korkia.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...