lauantai 6. helmikuuta 2021

Vuaren 2020 kesäköynnöksiä

Kelloköynnösten itämisen innoottamana oon selaallu viimme vuaren köynnöskuvia. Jotenki vaisu esitys. Toivottavasti tästä kesästä tulis parempi.

Oon kasvattanu kelloköynnöksiä yli kymmen vuatta. Taimien määrät o vaihrellu ollen kuitenki alle kymmenen joka vuasi. Siämenet oon pukannu maahan useemmiten helemikuun pualenvälin tianoolla. Vuasi sitte alootin 4.2, hajakylyvönä liotetuun siämenin taimimultahan ja rasia pesuhuanehesehen, muttei niistä itäny ykskää. 

17.3.2020.
Tein toisen kylyvön vinttihin lampun alle 27.2 ensimmäästä kertaa sammalnappiihin. Tulos näytti paremmalta, mutten lopulta saanu taimia pihalle asti ku muutaman.  

12.7.2020.
Ainaki yhyrelle kelloköynnökselle on ollu aina tilaus terassin nurkan suures puusaavis. Muina vuasina köynnös on kipeelly terassin sivun petooniverkos, mutta ny siinoli klasi. Löyrinki terassin pureetusta verkkohyllyköstä sivupalan, minkä nostin nojaamahan seinää.

31.8.2020.

Siitä tuli hyvä. Soli tarpeheksi raskas, ettei sitä tuulet siirrelly. Sovitin siihe ensin puusta tehtyjä tikkahia, mutta noli ihan liian raskahan näkööset. Köynnös kasvoo mihinkä itte halus. Ei kukkinu, mutta antoo sopivasti vihereyttä.

25.9.2020.
Kelloköynnöstä tapaa olla tuvan nurkalla olevas puuportiski kärhöjen kaverina. Son istutettu pohojattomahan pöttihin ja tähän kerkes tulla muutama kukkaki. 

11.6.2020.
Valakoosta mustasilimäsusannaa oon kylyväny kahtena vuatena. Kylyvö 29.2.2020. Non ollu aika heiveröösiä taimia. Sain vaan kolome tainta pihalle asti ja istutettua suurehen pöttihin. Juurelle laitoon höyhenheinän taimia.

15.8.2020.
Nämä ei pääse jatkohon. Nei mun hoiros onnistu vaikka kukkiivakki ihan söpösti. Höyhenheinät on navettakeittiös talavetukses. Saa nähärä kuinka niiren käy.

Keijunmekko ja rönsyorvokki 31.5.2020.
Keijunmekko on toinen köynnös mitoon kasvattanu parina kesänä. 4.2 kylyvetystä satsista iti kymmenen siämentä, mutta sain tästäki vaan kolome tainta pihalle. Vaikka kaikki oli samas pötis, näky oli nii surkia, etten sitä pahemmin kuvannu.
 
27.9.2020.
Kerkeshän ne onneksi kukkimahan ja tekemähän muutamia siämenkotiaki. Niistä  sain jopa itäviä siämeniä. Joten, keijunmekko on ny tukevasti jatkos.

19.4.2020.
Hajuhernehiä oon aina silloon tällöön kasvattanu, sekä esikasvattamalla että suarakylyvämällä. Tulos ei ny nii hirviän hyvä oo ollu yhtenäkää kesänä. Useen kukinta on menny torella myähälle, justihin ennen pakkaasia. Ny laitoon liottamattomat siämenet maaliskuun lopus märkähän taimimultahan parin sentin syvyyrelle ja purkin muavipussihin ja annoon olla.  Itihän niistä muutamia. 

Sitte siirrin taimet viiliähän, terassille pianooskasvarihin. Siinä ne kasvoovat hilijalleen vankistuen.

12.7.2020.
Istutin ne taivasalle puusaavihin ja laitoon petooniverkon tueksi. Aloottivat kukkimisen jo heinäkuun alakupualella. Juurellon flikan kasvattamia kesäkukkia, mutta niiren nimiä en koskaa muista.

20.7.2020.
Hajuhernehiä meinaan laittaa eherottomasti tänäki vuanna. Otin kypsynehiä palakoja taltehen, mutten tiärä kumpaa färiä ovat. Siinähän riittää jännitystä, jos ne ny ylipäätänsä itäävät. Tapaakko kasvattaa kesäköynnöksiä?

Seuraavas postaukses lisää kesäköynnöksiä ja lisäksi köynnöskujan kukintaa.

Kivaa viikonlopun jatkua!

28 kommenttia:

  1. Kelloköynnöksiä olen minäkin kylvänyt monena vuonna. Viime kevään kylvöt onnistuivat hyvin ja köynnös rehotti kasvihuoneessa koko kesän, mutta kukinta oli olematon. Tuoksuherneet sen sijaan kukoistivat ja kukkivat ilahduttavasti ihan myöhäiseen syksyyn saakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kelloköynnöksen kans pitää varautuakki siihen, ettei välttämätä kerkiä kukkia, mutta ohan se iliman kukkiaki näyttävä köynnös. Soli hyvä, että toinen kasvi paikkas kelloköynnöksen kukattomuuren.

      Poista
  2. Kyllä kesäköynnöksiä pitää olla! Saas nähdä miten käy, omat kelloköynnöksen siemenet menossa multaan. Mahtavatko itää, en ole ennen omista kokeillut (?)... Blogissani on sinulle haaste.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Niillä saa mukavaa vaihtelua puutarhahan. Ja ohan sitä kiva kokeella joskus jotaki uutta. Eiköhän ne irä ihan hyvin. Oon joskus ittekki saanu omista itäviä siämeniä. Kiitos haasteesta! Kävinki jo kurkkaamas :)

      Poista
  3. Kauniita köynnöksiä! Minäkin kasvatan kesäköynnöksiä vuosittain. Krassit, tuoksuherneet ja elämänlanka kuuluvat vakiokylvöihini, samoin keijunmekko, joka tosin viime vuonna epäonnistui. Tänä vuonna kokeilen ensimmäistä kertaa mustasilmäsusannaa. Toivottavasti höyhenheinät talvehtivat! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sullahan onki terassilla hiano köynnösseinä. Mäki tairan kokeella ainaki krassia uutena tänä kesänä. Höyhenheinät ovat ainaki viälä ihan hyvän näköösiä. Kiitos, samoon!

      Poista
  4. Aikamoinen homma on esikasvattamisessa, ja jos tuloksena saa heiveröisen heitukan, joka ei edes kuki kunnolla, ei se oikein innosta.
    Esikasvatin viime keväänä hajuherneitä ekaa kertaa, yleensä olen aina vain lykännyt siemenet suoraan multaan kasvimaalle toukokuussa. Aloittivathan ne kukkimisen aikaisemmin, mutta elokuussa sitten jo lopettivat! Kun en muista kerätä niistä kukkia, enkä tiedä, mihin keräisinkään, kun en ole maljakkoihmisiä. Niinpä meinaan kyllä niitä taas laittaa, mutta suorakylvönä vain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikasvatukses on yllättävän palio tyätä. Son paree ettei saa jotaki eres itämähän ku se, että taimet nääkähtää pitkän esikasvatuksen päätteeksi tai juroovat koko kesän. Onneksi tämon harrastusta. Mullakaa nua saavihajuhernehet enää myähemmin syksyllä mitää kaunottaria ollu. Pätkääsinki ne poikki. Paikkavalinta ei ollu siksi paras maharolline.

      Poista
  5. Sellaista se on, varma ei voi olla, miten itäminen ja kasvu sen jälkeen sujuvat. Toivotaan, että tämä vuosi on parempi. Minäkin laitoin tänään ekaa kertaa muutaman Keijunmekon siemenen itämään. Saa nähdä tuleeko niistä jotain.
    Tuoksuherneisiin suhtaudun toiveikkaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvatus siämenistä on jännittävää ja miälenkiintoosta puuhaa.
      Toivottavasti tuloo. Sullon ollu torella hyvät kasvatukset, rehevät ja runsaskukkaaset. Sellaasia hajuhernehistäki varmasti tuloo. Mun kompastuskivenä tuppaa olla lannootus ja loppupeliis pelekkä kasteluki meinaa unohtua, ku voi jo puuhaalla pihalla.

      Poista
  6. Innostuin postauksestasi niin, että tulevana kesänä minäkin liityn köynöskasvatrajien joukkoon 😊 Tässä postaustasi edes takaisin lukiessa ja tutkiessa päätin, että aloitan köynöskasvatuksen hajuherneillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetulua :) Hajuhernehis on miälettömän ihania färiä ja korkeuserojaki o. Löyrät varmasti miäleeset lajikkehet.

      Poista
  7. Kelloköynnöstä en oo kasvattanu ite millonkaan, ostan valamiina taimen. Keijunmekosta otin kuivat siemenkodat eilen ja meinasin laittoo kasvamaan. Kaunis on kun kukkaan suapi. Hajuherneistä viimekesältä jäi hyvät muistot ja maljakkoon leikkasin paljon niitä. Kasvatan tänäkin vuonna. Tuo höyhenheinä on aika rento tappaus. Penkissä koitin pittee ja sekasotkuna ol siellä muitten alla, astiaan laitan tänävuonna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostotaimet onki aina aluusta lähtien topakoota. Mullei oo koskaa ollu aikaasemmin keijunmekkua, ku ny muutamia omia kasvatuksia. Ny meinaan teherä niinku sä, että jätän usiemman aluun samahan, enkä eroottele niitä omihin pöttiihin. Josko tulis tuuhiemmat kasvatukset. Höyhenheinä on ollu mulla kerran penkis. Söpööne oli siinäki, ku oli omaa tilaa.

      Poista
  8. Minulla hajuherneet eivät onnistu oikein, mutta keijunmekko menee hyvin. Nyt tilasin pitkästä aikaa kelloköynnöksen siemeniä, saa nähdä miten onnistuu. Mustasuskin olen saanut talvetettua, tuollainen valkoinen olisi kyllä kaunis, jos löytyisi torilta. Köynnöskrassit ovat helppoja, mutta en enää tykkää niistä. Joskus aikoinaan kasvatin päivänsineä ja se oli helppo myös. Esikasvatettavien kanssa tahtoo käydä niin, ettei enää jaksa hyysätä niitä tarpeeksi, kun kevät etenee ja kiireet lisääntyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullahan oliki hilijan kuvia keijunmekoosta. Voiku ittekki onnistuus niiren kans. Jos et tee samoja virheetä ku mä, niin onnistut kelloköynnöksen kans varmasti. Moon kasvattanu vaan pensasköynnöskrassia. Ny meinaan kokeella köynnöstävääki, ku on nuata paikkoja enemmä. Päivänsineä en saanu kukkahan asti. Joo, loppukevät on vaarallista aikaa taimikasvatuksille.

      Poista
  9. Kellokönnöstä oon kokeillut kerran, sain muutaman kukan. Nyt ostin siemeniä taas, pitäs varmaan kohta jo kylvää. Hajuherneitä kasvatan usein, aika huonolla kukintamenestyksellä kylläkin. Köynnöskrassit ovat parhaita, kukkivat hyvin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän oli jo hyvä saavutus, ku kukinta ei oo hetikää varmaa. Kyllä, multihin vaan tai sammaleesehen. Ny meinaan mäki kokeella köynnöskrassia.

      Poista
  10. Olen kyllä kelloköynnöstä kasvattanut viime vuonna ja kyllä se kasvoikin ja myös kukki aika mukavasti Nyt en kasvata tänä vuonna mutta tuoksuhernettä ajattelin kyllä kasvattaa. Minäkin otin palkoja talteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun kelloköynnös oli valtavan kokoone! Son kiva nähärä, kuinka tänä vuanna hajuhernehet onnistuuvat. Viimme vuanna oli hyvä onnistumisprosentti lähes kaikilla. Omat siämenet on ainaki tuareeta.

      Poista
  11. Kyllä kesäköynnöksiäkin pitää olla! Kelloköynnöstä lukuunottamatta olen kasvatellut noita kaikkia ja tänä vuonna on kokeilussa se kelloköynnöskin. Keijunmekkoja en aio itse kasvatella, mutta voi olla, että anopilta tulee taas "muutama" taimi. Minulla nuo valkoiset mustasilmäsusannat kukkivat ja kasvoivat hyvin ja pääsevät tänä vuonna uusintakierrokselle. Viime kesä oli tuoksuherneiden kesä ja niitä tulee myös ehdottomasti tänä kesänä uudelleen. Katsotaan, mikä köynnös vie tänä vuonna voiton. Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää, pitää! Sehän on hyvä, että anoppi hoitaa sulle valamihit keijunmekot. Tuloo varmasti aharasta iliman niitäki. Koskaan ei voi tiätää etukätehen, mikä kasvaa parahiten. Onneksi. Mukavaa viikon alakua!

      Poista
  12. Suloiset tuoksuherneet viimeisessä kuvassa. Kelloköynnöstä olen kasvattanut muutamana vuonna, vaihtelevalla menestyksellä. Yhtenä vuonna siitä tuli todella rehevä, toisena ei niinkään.
    Samanlaista vaihtelua on ollut tuoksuherneiden kanssa. Itävyyshaasteita, kasvuhaasteita. Kunnes sitten viime kesänä riittävän moni iti. Ne kasvoivat rehevänä ja kukkivat puoli kesää. Olin aivan myyty. Tänä vuonna laitan niitä ehdottomasti lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eioo samallaasia vuaret hetikää. Toivottavasti onnistut hajuhernehien kans tänäki vuanna.

      Poista
  13. Tuoksuherneitä kasvatan ja krassia mutta siinä ainoat kesäkukkaköynnökset. Nuo muut on mulle ihan liian haastavia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohan nuaski jo kasvattamista. No, tuskin ovat liian haastavia, mutta kyllä, pitkä esikasvatus on tyälästä ja lisää epäonnistumisen maharollisuuksia.

      Poista
  14. Niin se on näemmä Navettapiikakin kohti kevättä menossa postauksesta päätellen! Ihanaahan se on taimia kasvatella ja kuvitella, miltä ne kesällä sitten suurina näyttävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On, on! :D Vaan ei uskoosisi, ku puutarha on täysin paksun lumen peittämä.

      Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...