keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Taimipäivitys ja seuraava kylyvösatsi

Ihime! Ei viälä yhtää tappioota. Kaikki taimikasvatukset o hengis. Mutta matka kesäkuulle on  pitkä, nii ettei voi oikee ruveta viälä henkseliä paukuttelemaha.


14.2.2017 kylyvetyt malabarinpinaatit.
Nämä malabarinpinaatit on sitte tyrneetä ja tua varren färi.....nam. Näistä mullon orotukset korkialla, jos ei ny saron suhtehe, nii ainaki näyttävyyren suhtehe.


14.2.2017 kylyvetyt jättiverbeenat, iliman kylymäkäsittelyä.
(Mini)jättilääsverbeenakki o kasvanu :) Niihi o tulos jo kolomas lehtipari sirkkalehtien jäläkehen. Siis pitääskö mun ny malttaa latvoa nämä? Nykku ne o kasvanu eres tua verra. Se mun kylymäkäsittely lumihanges lopuulle siämenille, tuatti yhyren heikon taimen, jota en koulinu. Ei ollu hyvä kokeelu tai sitte mullan pinta kerkes johonaki vaihees kuivaa liikaa.


7.2.2017 kylyvetyt kelloköynnökset.

Täs o hyvä näyte saamattomuuresta. Kelloköynnökset on tukematta ja latvomata. En niitä oo kyllä koskaa latvonukkaa, ku viimmeestänsä pihalle viännin jäläkihi, vesoovat miälestäni itteksensä iha hyvi.Ny non retkottamisen takia ruvennu jo haaroomahan. Ensimmääsestä lehtihangasta lähtöö kaks uutta vartta. Kyllä mä meinaan nualle tukikepit laittaa, ennenku oon iha solomus nuaren kans.


5.3.2017 kylyvetyt matalat hajuhernehet.
........Ja hajuhernehillä sama peli. Uutta haaraa pukkaa pitkin pituuttansa makaavasta varresta.


Höyhenheinän kylyvö 11.3.2017


Tein välikylyvönki. Kokeelin taas heinän kasvattamista. Tällä kertaa höyhenheinän. Tein siämenistä tuallaasia  ryppähiä, ku non muutenki nii hianoosia. Peitin siämenet kuvan ottamisen jäläkihi.


Höyhenheinän itänehet tupsut 29.3.2017
Ensimmääset iti kolomes päiväs. Ny non jo piäniä tupsuja. Näistä voi jotaki viälä kehkeytyäkki.


Täs on sitte seuraava satsi. Osa o vähä myähäs, mutta kokeelen silti, ku ny oon hyvähän alakuhun päässy. Eli peittelen multihi ny hyäsinttipapua, ahkeraliisaa, jaloritarinkannusta, oranssia tsinniaa, tsinnia sekootusta, pinkkiä kiinanasteria, isosamettikukkaa ja kahta matalaa auringonkukkaa.


.......eikä siinä viälä kaikki. Mulla oli viimme keväänä pikkuusen huano tuuri kruunuvuakkojen suhtehen. Molemmista färiistä iti vaa yks, jokka kuitenki jopa kukkiivakki. Taisin liottaa ne pilalle. Ny kokeelen iliman liottamista. Vai pitääskö liottaa hetki.....tunti? Uutena on sitte tua pinkin färine oksaalis. Näin sitä avoomis puutarhoos ja ihastuun. Se tummalehtinenki olis hianua.Kirijopikarit kukkii!!!!!.......ja luntaki o viälä.Ihanaiset!


Tänää o ollu ihanan kevääne päivä. On tuntunu jopa lämpööseltäki, vaikkei lämpöasteeta oo ollu paria enempää, auringos tiätty enemmä, muttaku ei tuule, ainakaa lujaa. Viälä pitääs kestää ainaki yks pakkaasyä ja sitte taitaa lämmetä, ainaki jonkinverran.


Aurinkoosia kevätpäiviä kaikille😊

33 kommenttia:

 1. On sinulla hyvän näköiset taimet! Minun kelloköynnökseni ovat vielä vähän matalampia, mutta pian niille on tuet laitettava. Sinä et siis ole niitä latvonut ja silti haaroittuvat? Mitäköhän tekisin omieni kanssa? Taimeni ovat tänä vuonna jotenkin tavattoman hitaita. Koulimisen jälkeen olla möllöttävät, eivätkä kunnolla vankistu. Uusia lehtiä sentään tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo koskaa latvonu kelloköynnöksiä. Tuuheuttahan sillä saa lisää, mutta kukinnan alootus siirtyy. Useen kukinta alakaa muutenki nii myähään.

   Poista
 2. Onpas elinvoimaiset taimet! Saako udella mitä/minkä valmistajan multaa käytät? Toivottavasti höyhenheinät onnistuu, mulla on ollut heinien suhteen puutarhassa vain huonoa onnea. Tuo pinkki oxalis on nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin Biolanin taimi-ja kylyvömultaa, sitä mihinä on niitä mykoritsoja. Tuli nii sopivasti vastahan, että päätin kokeella. Oon ollu iha tyytyvääne. No, verrokkia ei oo, eikä muutenkaa suurta kokemusta kylyvöhommista, että osaasin sanua, onko tämä multa jotenki parempaa ku joku muu multa.
   Heinät on tosiaan höyhenen kevyytä. Tuntuu ettei tartte pitkäksi aikaa unohtaa ku ovat entisiä. Löytääs viälä sitä punalehtistäki jostaki.

   Poista
 3. Uijui, nyt olen ihan valtavan kade noin upeista taimista. Olet aivan guru ja lisää tulossa, seuraan innolla. Nuo heinät on ihan jättesöpöjä :D Jos kruunuvuokot tuntuvat kauhean rupsuilta niin liota, mutta menee varmaan ilmankin. Ne ei aina onnistu vaikka mikä olisi, on varmaan päässeet kuivahtamaan jotenkin matkan varrella. Vika ei siis ole sinussa jos ei onnistu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Muttei tartte olla. Sullahan on ittellä vaikka mitä ihanaa.
   Saa nähärä onnistunko ny yhtää paremmi. Toivottavasti, niiren kukat on nii hianoja. Torennäköösesti liotin niitä erelliskerralla liikaa.

   Poista
 4. Hyvännäköiset tainet sinulla jo on! Minä
  latvoin kelloköynnökset ihan vaan sen takia kun kasvoivat niin korkeiksi enkä viitsinyt lähteä tulikeppejä etsimään, vaan sekin on piakkoin tehtävä. Kyllähän ne tekevät sivuversoja muutenkin, kunhan multatila on riittävä. Mknunkin pitää kohta laittaa zinniat, ehkä leijonankidatkin jo ja lobeliat.
  Lupaavalta mäyttävät höyhenheinät, saat niistä varmasti tuuheat taimet.
  Kirjopikarililja on aivan ihana, etsin sen mukuloita kaikkialta viime syksynä, vaan ei tuntunut mistään löytyvän. Jossain olisi ollut siemeniä mutta taitaa olla kovin pitkällinen juttu ennen kuin ne saa kukkimaan.
  Ihanaa maaliskuun loppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelloköynnösten kasvuvauhti on ihan huikia, sitte ku ne päättää ruveta kasvamahan. Mä meinaan kokeella tsinniooren suarakylyvöäki, mutten tohori kaikkia sinne jättää. Ei tääläkää oo normikaupoos pikarililijoja, mutta Sundin Puutarhalta niitä löyrin puutarhahan. Toivottavasti kukkiisivakki.
   Kiitos samoon!

   Poista
 5. No monenlaista olet sinäkin ehtinyt kylvää jo! Topakan näköisiä taimia ovat. Täälläkin suunnalla oli tänään kaunis, aurinkoinen päivä, mutta todella pureva tuuli, hrrrr!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tua topakkuus taitaa olla tualle pinaatille ominaasta. Sopii mulle tualaaset reippahat aluut, niinku kelloköynnökseski o. Mulle meinaa epätoivo iskiä oikee hengettömiä sirkkalehtiä kattelles. Olihan se tuuli tänäänki aika vilipoosta, muttei mitää verrattuna erellipäivien puhalluksihin.

   Poista
 6. Vau! Runsaat ja komeat kylvökset! Mulla olisi vielä vaikka mitä kylvämistä. Ei vain mahdu minnekään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, sä ookki kylyväny jo aiva maharottomat määrät :) Ei oo ihime jos tila loppuu :)

   Poista
 7. Ohhoh, onpas sinun kelloköynnöksen taimet jo noin pitkiä. Minäkään en ole niitä latvonut ja ovat haaroneet sopivasti. Kruunuvuokkoja kokeilin viime vuonna, en liottanut ja kukkivat upeasti. Ihana kirjopikarililja, tuota pitää saada! Onnea kylvöihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimme vuanna oliki nii surkia tilanne. Yks ainut räffänä kelloköynnös kasvoo isooksi asti, kuitenki siitä tuli tosi isoo. Ajattelin ottaa varmanpäälle ja kylyvää ny aijoos. Kylyvin varmuurenvuaksi kaks satsia. Molemmista iti nelijä, yks on tosi kituune ja tairan heivatakki sen. Hyvä! Tairan sitte jättää liottamiset välihi. Ohan seki sitte kokeeltu. Kiitos!

   Poista
 8. Joo! Heti kun tuulee vähemmän on ihan keväistä! Toivottavasti tuulettomia päiviä nyt tulis ja monta.
  Sulla on oikein sarjatykitystä tuo kylvöhomma! Montaa sorttia ja monessa erässä. Ehkä sitä voisi itsekin kylvää nyt vähän seuraavia, jotta tulee pussit käytettyä tänä vuonna... viikot menee kumminkin äkkiä, kohta on pari viikkoa kulunut taas humpsauksessa.
  Hienon pitkiä taimia, jättiverbenatkin näyttää ihan verbenoilta jo. Kaip ne voisi latvoa tuossa, tokan lehtiparin yläpuolelta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On palio mukavempaa ku siämenkylyvöt o mones eräs. Ei oo kaikki samas vaihees yhtäaikaa. Taitaa tila loppua kuitenki keske, vaikka ny tuntuu että tilaa on riittävästi. Oon iha tyytyvääne tähänastisihin kylyvöksihin. Toivottavasti jatko sujuus yhtä hyvi.
   Jaa, että muillaki aika kuluu siivillä, iha hirviällä vauhrilla.
   Tairan ottaa sakset kätehen ja leikata nua verbeenat.

   Poista
 9. Minä tänään lykkäsin ekat siemenet itämään. Olen niin kehno kasvatuksissa sisällä, mutta jos jotenki henkilaitana saa istutettua ulos niin sitten lihovat ja viihtyvät. Tästä syystä kylvän vasta maalis-huhtikuun vaihtessa niin jää vähemmän mahdollisuuksia kiduttaa taimiparkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäki oon yleensä, ne vähät mikkoon kylyväny, kylyväny näihin aikoohin. Kelloköynnöksen kasvatus on alootettava aikaasemmi, jos meinaa kukkia nähärä. Ny tuli lisää nuata pitkän kasvatuksen tarvittijoota. Ja mähän oon vaikutuksille altis....ku muukki, nii mäki :D
   Eihä nua munkaa taimet ensluakkaasia oo, mutta näihin olosuhteesihi iha hyviä. Pihaelämä sitte koriaa toivottavasti vauriot.

   Poista
 10. On sinulla hyvällä mallilla taimikasvatus. Niin kauheasti sormet ja mieli syyhyä kauppojen siemenvalikoimissa ja joka kerta mukaan lähtee jotakin.
  Mulla on honteloita kaikki paitsi tuo kelloköynnös, jolla tanakat alut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki siämenhyllyköthän pitää ilimanmuuta tarkistaa :) Mullon ny ennätysmäärä kylyvöjä. Saa havaata seleviyrynkö kunnialla loppuhun asti.
   Varmasti sun taimet vankistuu, ku valua rupiaa olemahan enemmä.

   Poista
 11. Ihania taimia, etenkin nuo höyhenheinät ovat suloisia. Mä vasta alan kylvämään, kokemuksesta todennut että muuten olen hätää kärsimässä venähtäneiden taimien kanssa ennen kuin ulos pääsee laittelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä sitte keväämmällä on heleposti helisemäs suuren taimimäärän kans, jos ne o jo suuria roitamoota, on se erestakaasi hyppööttämine nii tyälästä ja tympiää.

   Poista
 12. Se kasvun ilo saa meidän kaikki sekaisin näin keväisin. Söpön väriset varret pinaatissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii saaki :) Tuan varren färin takia, niitä oon laittanukki ja kukkien.

   Poista
 13. Huokaus :) Ihanat kevätfiilikset tästä näin :)

  VastaaPoista
 14. Hyvännäköiset taimet sinulla jo, tuollaisia on ilo katsella! Minulla kylvettynä jo aikaa sitten monenlaista, mutta tosi hitaasti kasvu etenee - taisin hätiköidä ja kylvää turhan aikaisin. Ja tilan puute on ihan kamala!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyhän on tästä eteheppäi valoosempaa, kyllä ne siitä vankistuu. Tilanpuute taitaa olla kaikkien himokylyväjien yhteene ongelma :)

   Poista
 15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Onpa ihana toi Leinikki. Ennen sanottiin, että kun tukee aikanen ukkonen, niin kesällä ei niin paljon pauku. Tiijä sitten, se jää nähtäväksi varmaan. Ihanat kirjoitukset ja kuvat siula. Miulla ei mahdu ollenkaa noita kylvö. Jonkun mukaan pistän ehkä aiemmin, jotta ehtisit kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palio on vanhoja sanontoja, tiärä sitte pitääkö enää paikkaansa. kiva jos tykkäät kirijootuksista. Tänä keväänä oon ittekki vasta innostunu siämenkylyvööstä enemmänki.

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...