maanantai 6. maaliskuuta 2017

Koulintaa

Moon ollu viikonlopulla oikee aimoo. Oon saanu jotaki aikahanki. Oon vaihtanu muutaman kukan altakasteluruukkuhun, enne ku ne kerkiää kupsahtamahan. Oon saanu pirettyä tualla systeemillä kaikki tänä talavena ostamani viherkasvit hengis. Jeeees!

Kylyvörintamallaki on tapahtunu. Päätin jo ennemmi, että laitan kelloköynnökset aikaasemmi multihin ku viimme vuanna. Ensimmääsen satsin kylyvin 7. helemikuuta, altakastelumultahan ku ei muuta ollu. Hyvin toimii.


Kylyvöpäivä 14.2.2017


Toisen satsin kylyvin varmuuren vuaksi 14. helemikuuta, taimimultahan. Samoon ku Sundilta löytämäni malabarinpinaattin ja tämän vuaren plokihitin, jättiverbeenan.
Malabarinpinaatista luin, että olis hiras itämähän. Höh! Ensimmääset iti nelijäs päiväs ja kaikki lopukki viikos, kaikki kymmenen siämentä. En tiärä syänkö yhtää lehtiä, mutta on se nii hianon näkööstä, PINKKIÄ.  No, ei sitä ny tartte miättiä. Viälä on pitkä matka kesähän ja vaikka mitä voi sattua. Yks o jo menetetty, samoon ku kelloköynnöksistäki.


Jättiverbeenan, malabarinpinaatin ja kelloköynnöksen taimia 4.3.2017

Lauvantaina näytti tältä. Onhan nua kelloköynnökset ja pinaatit vähä pitkiä honiskoota. Olivat aika kauvan pesuhuanehen laattialla. Mutta apua, nua jättiverbeenat, siis mikkä JÄTTIverbeenat! Muistin taas miksen nii kauhiasti esikasvata. Ehän mä saa pirettyä tuallaasia "hengettömiä" hengis. Nuata ei oo kylymäkäsitelty. En keriinny ku rupes itämähän viires päiväs. 


Jättiverbeenan koulitut taimet 5.3.2017

Vaikka jättiverbeenat onki vasta nuan surkeeta, noukiin ne pois rasiasta ja laitoon ne tuallaasihin parin sentin kennoohi. Jännä nähärä, mitä tuumaavat. Kylyvörasian vein pihalle kylymäkäsittelyhyn. Kaivoon sen lumihankehen. Voi olla liia rajua, mutta nolis lentäny huitsin nevadahan, jos isäntä olis löytäny jääkaapista raparasian :D Voi olla turhaa tyätä, se jää nähtäväksi.Ensimmääsen satsin kelloköynnökset (4kpl) kouliin kans vanhoohi, pestyyhi taimipöttiihi, samoon malabarinpinaatit (9kpl).  Kuvas muute näkyy mun kovettu lisävalaastus, parinkymmenensentin tyävalaasin, putkivalo. En tiärä onko siitä mitää hyätyä. Voi olla vaa haittaa.


Tuoksuhernehien kylyvö 5.3.2017


Laitoon  multihi kans muutama hajuhernehen siämenen, kolome per purkki. En oo muutamahan vuatehe niitä esikasvattanu, enkä näi varahi, ku nei oo oikee onnistunu. Ny kokeelen taas, ku on nuata polovenkorkuusien hajuhernehien siämeniä. Ei kai niistä ny nii valtavaa viirakkua tuu, jos sattuusisivat itämähän. Purkin pohojalle kukkamultaa ja pintahan taimimultaa ja sinne yän yli lionnehet siämenet. Eikös hernehet tykkää lämpöösestä? Vein purkit pesuhuanehen laattialämmityksen päälle. Loput siämenkylyvökset tairan jättää huhtikuulle.


Mukavaa viikon alakua!

40 kommenttia:

 1. Hienon näköiset pinkit varret mala... mala... mikä sen nyt olikaan? No, tuossa pinaatissa. :D Tuollaista minulta ei löydykään, kiva jäädä seuraamaan minkälaiseen kasvuun sen oikein saatkaan kesän mittaan! :D Ja iso kiitos siitä, että saan lukea ihanaa murretekstiäsi, se houkuttaa minut tämän blogin äärelle kerta toisensa jälkeen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ku viihryt :) Näin tuata malabarinpinaattia, Avoomis Puutarhoos ja soli tosi hianon näkööstä. Päätin silloo jo että kokeelen. Siämeniä vaa ei meinannu löytyä. Ei kuulu markettien normisettihi. Kasvua orottelen uteliahana ittekki.

   Poista
 2. Komeat taimet! Jättiverbenaa en ole kasvattanut. Nuo tuoksuherneet olen heitellyt suoraan maahan. Pitääkö niitäkin esikasvattaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tartte jos ei halua, ainakaa siälä eteläs. Mulla myähästyy viimme vuanna kylyvöt pihalle ja nehän aloottivat kukkimisen turha myähä. Kuhan ny kokeelen näitä matalia mallia. Suaraa pihalle meinaan kylyvän kans.

   Poista
 3. Hienoa, aina se kannustaa itteeki kun näkee toisella terhakoita taimia :) Kaivoin just siemeniä esille. Ainaki tuoksuherneitä, kai on, jotain omia siemeniä. Kokeilen !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä muiren esimerkillä on merkitystä. Kokeele vaa, jos on kerran siämeniäki. Näiren kans ei korkialta putua.

   Poista
 4. Ai että, täällä nauran vedet silmissä sun jättiverbenoillesi! Itivät siis ilman kylmäkäsittelyä, ne krantut, jotka jättävät mieluummin kokonaan nousematta! Minua ihmetyttää aina myös tuo jättiverbenan kästittämättömyys siementaimen koossa: miten joku voi olla jätti, jos sitä saa etsiä itämisen jälkeen suurennuslasilla??? Mutta sieltä se kasvaa joka vuosi suureksi kirahviksi, edelleen yhtä laihaksi, mutta pitkäksi. Ja sitten taas seuraavana vuonna sama hukkaushävitysleikki uudelleen.

  Ilahdun aina niin kovasti sun päivityksistäsi, kiitos niistä!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molin aiva äimänkäkenä, ku niitä rupes nousemahan. E meinannu uskua silimiäni. Ja hauskinta oli, että ne iti nua suaris riviis, niinku olis oikee tarkootettuki. Heittelin pussin sisällöstä rasiahan, ehkä pualet, enkä peittäny niitä. Siämentaimet on kyllä nii käsittämättömän känääsiä, ku ajatteloo lopputulosta. Ole hyvä :)

   Poista
 5. Ikänä kuullukkaan tommosesta malabarinpinaatista, aina oppii uutta ja ihmeellistä. Toivotan virkkuja kasvuja sun taimillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkää kuullu, mutta näin ja jäin heti koukkuhu.
   Kiitos, nii toivon mäki :)

   Poista
 6. Hyvän ja terhakkaan näköisiä taimia sinulla. Toivotan hyviä kasvamisia niille ja tuoksuherneille hyviä itämisiä. :)
  Minä koulin viikonloppuna chilin ja kerrotun ahkeraliisan taimet omiin ruukkuihinsa. Viime viikolla kylvämäni tomaatit, nukenkaulukset ja mustasilmäsussut ovat aloittaneet itämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos! Sulla onki kylyvöt jo hyväs vauhris. En oo nuata koskaa kokeellu.

   Poista
 7. Käy nyt hakemassa ne jättiverbenat pois sieltä hangesta. Ne ei tykkää kylmästä. Eivät selviä muutenkaan talvesta, kun ovat yksvuotisia. Joskus olen talvettanut niiden juurakot pesuvadeissa sisällä. Se toimii, mutta vie tietty tilaa aikalailla. Kyllä nuo näyttävät nyt pikkuisilta, mutta annas, kun kohta lähtevät oikein kasvuun. Sitten sun kannattaa latvoa ne ja juurruttaa latvat omiin ruukkuihin. Saat monta tainta, vaikka onhan Sinulla jo tuossa kymmenen. Niistä siis tulee oikeasti isoja. Niistä tulee ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haen huamenna. Luin Sarin puutarhat-plokin, vanhan postauksen kommenttiosasta, että joku oli viäny siämenet kolomeksi vuarokaureksi lumehen ja sitte oli itäny hyvi. Oon enemmä ku tyytyvääne tuaho itänehien määrähä, mutta ajattelin kokeella. En oikee usko että mitää tapahtuu.
   Mä haluan nähärä sen ihimeen, että nua tuasta kasvaa. Sais eres muutaman kukkahan asti. Kiitos jatkokasvatusohojeesta. Ny onki sitte selevät sävelet :)

   Poista
 8. Mulla ei meinaa tuoksuherneet onnistua, ei esikasvatuksella eikä suorakylvöllä. Niinpä en ole muutamaan vuoteen edes kokeillut. Missä lie sitten vika onkin. Jättiverbenoitten alut on kyllä tosi hentoset, miten tuommoset muka koulitaan ilman vaurioita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi mäkää kehua saavutuksilla. Parantamisen varaa o rutkasti. Lämmintä pitää olla, muusta en tiärä.
   Arvaa kuinka käsi tärisi, ku yritti ottaa mitättömästä kaharenmillin leherestä kiinni, tällääne mämmikoura :D Tikulla vähä avitin. On ne ainaki viälä hengis, eikä näytä leheret olevan rutuskaa.

   Poista
 9. Hyvän näköisiä taimia. Varsinkin nuo malabrianpinaatin varret ovat herkullisia.
  Taas tuli uusi murresana: aimoo. Yksittäisenä sanana tuskin olisin ymmärtänyt, lauseyhteys selitti. Todella mukavaa ja antoisaa seurata blogiasi myös murteen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinki varret o nii namit :)
   Kiitos, mukavasta palautteesta :)

   Poista
 10. Sinä oletkin ollut ahkera. Hyvältä näyttävät taimet. Minäkin ajattelin kokeilla tuota tuoksuhernettä. - Metka sana tuo aimoo! - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonpaiste saa ihimeetä aikahan. Kokeele ihimees, son nii mukavaa jos onnistuu ja jos ei, voi yrittää uurestansa. Tämon halapaa huvia.

   Poista
 11. Sullahan onkin jo hyvä vauhti päällä! Jättiverbenoita olen kasvatellut lähes joka vuosi, paitsi nyt. Ne ovat alkuun käsittämättömän minejä, mutta kasvavat lopulta kohisten. Kelloköynnöksesikin näyttävät tosi hyviltä! Tuoksuherneet olen kylvänyt usein vasta toukokuussa, ne on jotenkin jääneet aina vaisuiksi, tiedä sitten mistä johtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon yllättäny itteniki! Harvinaasen kärppänä oon ollu :)
   Non tosiaanki mitättömiä, ku oon tottunu nuahi kelloköynnösten kokoluakkahan. Ensimmäästä kertaa oon hajuhernehien kans näi varahin matkas. Aika näyttää, kannattiko vai ei.

   Poista
 12. Tsemppiä vaan kylvöihin, maasta se pieninkin ponnistaa!

  VastaaPoista
 13. Vautsi mikä taimirivistö!
  Mäkin yritin taas kylvää jättiverbenaa, mutta mitään ei ole noussut. Tai ehkä nousi yksi tuollainen hento varsi, mutta se kuoli :-D Mun kylvökset on vähän mitä sattuu, ja nousseistakin useimmat kuolee. Ehkä ne jäljelle jääneet on ekstravahvoja yksilöitä ;-)
  Paljon onnea ja menestystä kasvatuksillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oon kyllä itte vähä hölömistyny nuaren jättiverbeenooren itämisten suhteen. Aloottelijan tuuria sanoosin :) kokemuksestahan ei voi puhua.

   Poista
 14. Eikö olekin mukavaa, kun voi kevättä edistää jotain puuhailemalla? Minulla ei noita kylvöjä ole, mutta jotain pientä teen minäkin. Aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se! Yllättävän miälenkiintoosia nua siämenkylyvöt :)
   Kiitos samoon!

   Poista
 15. Hienosti on kylvöksesi onnistuneet! Jättiverbena olisi hieno, kerran kokeilin eikä onnannut, pitäisi vain joskus yrittää uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin :) Jättiverbeena on kyllä ihku. Sais eres muutaman taimen kukkivaksi asti.
   Kokeele vaa uurestansa. Seuraavalla kerralla voi onnistua yliorotusten :)

   Poista
 16. Hieno taimirivistö! Mullakin on Kelloköynnöstä ja Tuoksuhernettä olis tarkootus laittaa kans.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva etton kelloköynnöstä. Toivotahan, että kukkiisivakki komiasti. Mäki laitan hajuhernehiä lisää myähemmi suarakylyvönä.

   Poista
 17. Samat ajatukset tuosta JÄTTIverbenasta ;)

  VastaaPoista
 18. Upean väriset varret malabarinpinaatissasi! Tosi terhakan näköisiä taimia sinulla. Minä tein ekat kylvöt vasta viikonloppuna, nyt odotellaan, alkavatko itää. Onnea kylvöillesi ja iloista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans. Eihä ny viälä mikää hoppu oo, tai tiätysti riippuu mitä kylyvää :) Eiköhän ne irä. Luannon valuaki on jo aika kivasti. Kiitos samoon!

   Poista
 19. Taidan huomenna mennä siemenkaupoilla ittekin. Olen kyllä se maailman surkein siemenkasvattaja. Ei tarvi kun kerran unohtaa kastelu, ja homma on taas siinä. Mutta hauskaa se on vuosi toisensa jälkee yrittää. Ei tule epäonnistuminen muuten koskaan yllätyksenä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullon viälä muutama siämenpussi orottamas. Unohrusvaara mullaki tuppaa olemahan, mutta oon yrittäny pitää rutiinina käyrä navetan jäläkihi kaffikupin kans niitä hoivaamas. Ohan mulla nii lyhkääset piuhakki, että useen käyn montaki kertaa päiväs tarkistamas maharolliset itämiset. Sen jäläkihi alakaaki sitte vaarallisin vaihe.

   Poista
 20. Oi, siellähän on taimikasvatus hyvällä mallilla!
  Mulla epäonnistuivat noi malabarinpinaatit viime keväänä ihan tyystin. Mutta tänä vuonna ne itivät loistavasti. Ihan innolla odotan miltä ne näyttävät täydessä kasvussa. Niiden koristeellista ulkoanäköä on nimittäin kehuttu kovasti, maun lisäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvällä. Hyvä ku ny onnistuut. Siinä taas nähärähän, että aina kannattaa yrittää uurestansa. Ja se ON hianon näkööstä :)

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...