maanantai 29. lokakuuta 2018

Remonttihommia

Pyhänä innostuun tekemähän remonttihommia. 



Mullahan on ollu keittiön klasin alla muutamana talavena lintujen ruakintapaikka, pikkuune lintulato.  Son ollu nii piäni, ettei siihe oo kunnolla mahtunu eres yhyren päivän satsia. Tuumasin, että hommaan siihe suuremman. No, mitäs sitte vanahalle  tekisin.



Päätin repata siitä yksiön, jollekki pikkuuselle linnulle. Sahasin vesivaaneerista seinävärkit ja tein yhrelle seinälle 28mm reijän. Aika piäni, muttaku latoki on nii piäni, ettei siihe oikee suuri vuakralaane mahtuusikkaa.



Sehä jopa näyttää linnunpöntööltä, mutta minkäslaane son sisältä......



.......siinon keltaaset seinät.......



.......ja kuivista heinistä pehemoone kokolaattiamatto. Luulis jollekki kelepaavan.



Yksiö pääsi oikee näköalapaikalle, seinäkkehen seipähänpäähä.







Het tuli ensimmääne eherokas.






Kiärti koko kämpän ympäri ja varmasti ihimetteli, ku oli laros luukut kiinni.






.......ei jyvän jyvää, ei siämenen siämentä ja oviki nii piäni, ettei sisälle pääse. Huijausta!


Minilinnunpönttöö

Meillon isoommille linnuulle kyllä pesä- ja suajapaikkoja tavallisis linnunpöntöös ja ulukorakennuksis, siksi toivonki jotaki pikkuasukasta tähän ens kesäksi. Jos ei mitää elämää näy, suurennan aukon nii, että isoommakki mahtuu, jos ei pesimähän nii muutenvaa suajahan. Toivottavasti tulis eres jotaki liikettä, ku olis nii mukava sitä terassilta seurata.


Alootin lintujen ruakinnan, talipalloolla. On se jännää, kuinka linnut het hoksaa. Ku laitoon  jasmikepuskas talipalloja telineshen, kattelin, ettei yhtä ainutta lintua näy, mutten päässy ku muutaman metrin, ku kaks sinitiaasta jo kävi talipallojen kimppuhu. Viliskettä on sittemisin piisannukki. Ookko jo aloottanu lintujen ruakinnan?


Linturikasta viikkua!

40 kommenttia:

  1. Tokihan olen aloittanut talviruokinnan, on niin hauska seurata ja kuvata toimeliaita tirppoja. Mut tosi hienon möksän teit! Kyllä sinne asukas tulla tupsahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sullahan oliki hyvät pähkinätarioolut ja oot ottanu jo monta mahtavaa lintukuvaaki. Toivottavasti tulis asukkahia, ettei iha tyhyjänpanttina olisi.

      Poista
  2. Tintti ei tiennyt, että kompaktit miniasunnot ovat nyt muotia. Eiköhän viimeistään keväällä joku pikkutirppa asetu mökkiin asumaan.

    Aloitin ruokinnan viime viikolla ripustamalla talipallotelineitä. Uutinen kiiri ympäri tienoon hetkessä ja monenoista siivekästä käy ruokailemassa. Kiva niitä on seurata nyt, kun puutarhassa ei juurikaan enää ole tonkimista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tainnu. Toivottavasti joku minilintu löytää tuasta ittellensä sopivan kokoosen koron.
      Son jännää, kuinka ne pölähtää paikalle ku tyhyjästä. Lintujen seuraamine on kyllä mukavaa puuhaa.

      Poista
  3. Ihania remonttihommia! Minä aloitin viime viikolla ruokinnan, kun linnut alkoivat kopistella keittiön ikkunaa. On kyllä vilinä käynyt. Töyhtötiaisetkin löysivät tali- ja sinitiaisten seuraksi paikalle parissa päivässä. Punatulkkujakin on jo näkynyt. Tikka hakkaa talipötköä ja mustarastaat ja punarinnat hengailee alla ja syövät putoavia muruja. Oravat kätkevät maahan ja sammalen alle pähkinöitä ja toiset oravat tulevat perässä, kaivavat ne ylös ja syövät. Ei paljoa muuta viihdettä tarvitse, kun on lintulauta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On sulla mahtava lajikirijo paikalla. Siinä riittääki seuraamista.
      Näi keskellä peltoaukiaa on palio köyhempi lintuvalikooma, eikä oraviakaa näy.

      Poista
  4. Sinussa on puusepänvikaa! Hienoa tuunausta.
    Tällä viikolla pitää aloittaa ruokinta. Pitkään linnut puuhaavat ruusunmarjojen kimpussa, mutta aikanaan ne loppuvat. Sopivaa uutta paikkaa laudalle olen tässä mietistellyt, hmmm...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkään väkertää käsin kaikellaasta. Nämon mun nykypäivän käsitöitä :) Mäki laitan uuren lintularon viimmeestänsä seuraavalle pakkaasjaksolle. Ekköhän löyrä sopivan paikan, josta voi lintujen touhuja helaposti seurata.

      Poista
  5. Komialla paikalla on linnunpönttö! Toivottavasti löytää asukin.
    Meillä kävi jo tintit koputtamas keittiön ikkunaan, jonka takana ruokinta paikka on, että ekköhän jo toisi ruokaa meille! Ne on oppinu, että kun ruoka loppuu, niin taas tullahan ikkunan taakse tilausta tuomahan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummiälestä kans sopii paikkahansa iha hyvi. Teillon varsin viisahia lintuja :)

      Poista
  6. Toivotaan kovasti uutta asukasta uuteen kotiin! :) Lintuja on kiva seurailla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olis jollekki mialuune. Aika kuluu tosi hupaasesti lintuja seurates.

      Poista
  7. Kivasti tuunattu. Lentoaukko sopii ainakin pienemmille tiaisille. Nauroin ihmettelevälle talitiaiselle. Taisi pettyä, kun ei ollutkaan lounasravintola :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tarkistaa Birdlifen sivuulta suuaukkojen koot, että olis eres sinneppäi. Soli kyllä hauska, ku kiärti ympäri koko laron. Ressukka mikä pettymys.

      Poista
  8. Hieno uusi kämppä, toivottavasti asukkaat löytävät sinne keväällä.
    En ole vielä aloittanut lintujen ruokintaa, ajattelin odottaa siihen asti kunnes maa on jäässä tai lumessa. Nyt on luvattu taas plussakelejä, eli aloittaminen siirtyy eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti. Mäki alootan auringonkukkasiämentarijoolun vasta seuraaville pakkaasiille. Saavat tyytyä talipalloohi siihe asti.

      Poista
  9. Toivottavasti uusia asukkaita tulee keväällä tähän pieneen yksiöön. Me ei syötetä lintuja ollenkaan kun asutaan vakituisesti rivarissa ja siellä ei saa syöttää. Mökille pitää tehdä joskus niin iso ruokinta-automaatti että riittää viikoksi .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ainaki aijoos valamis :) Mökkiautomaatin pitää ollakki tosi suuri, sillä tällääne piäni ei taharo riittää kunnolla eres yhyreksi päiväksi.

      Poista
  10. Ihana pönttö, luulisin sen kelpaavan talvipesäksikin jo ihan pian, keltaiset seinät ja vällyt ja kaikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ollakki. Ainaki muis pöntöös on ollu ny kummasti kuhinaa. Joo-o, het muuttovalamis :D

      Poista
  11. Hieno pönttö. Toivottavasti löytyy mukava asukas! Meillä alkoi lintujen ruokinta myös.

    VastaaPoista
  12. Tosi nätti pönttö ja sisältäkin suloinen!:) Toivotaan, että keväällä joku pikkuinen löytää siitä kodin. Meilläkin aloitettiin lintujen talviruokinta ja kova on ollut vilske lintulaudalla. Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Son sopivan pikkuune tuaho kohtahan. Kummasti linnut löytää ruakintapaikat.
      Kiitos, samoon!

      Poista
  13. Tulipa tosi kiva pönttö ja uskon kiinnostuneita asukkaitakin löytyvän. Pehmukkeetkin jo yksiössä valmiina.
    Meilläkin aloitettiin lintujen ruokinta runsas viikko sitten ja todella vilkasta on ollut sen jälkeen siemenautomaateilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti olis tarpeheksi pehemusteeta. Syvyys ku o pikkuuse nafti. Ruakintapaikoolla käy jo kauhia kuhina.

      Poista
  14. No tuo on kyllä trendikästä tuunailua! Toki tuosta on reijästä mahtuville hyvä talviyön suoja, ja miksipä ei pienen perheen yksiö ensi kesälle.

    Meillä talviruokinta alkaa muuttomatkalaisten eväsbaarina ja seisovan pöydän antejä tarjoamalla. Muuttolinnutkin tuntuvat tietävän, mistä saa matkaevästä pitkälle taipaleelle etelään. Ihan hurja on siementen ja pähkinöiden menekki. Kahdesti päivässä lisätään evästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Senhän olis voinu teherä vasta keväällä, mutta ajattelinki, että siinä vois olla jonku talavikotoki ja ompa ny ainaki aijoos.
      Teillä onki pitkä ruakintakausi ja varmasti teköö kauppansa.

      Poista
  15. On aloitettu ruokinta ja voi mahdoton mikä kuhina laudalla käy. Ruokaa saa viedä alvariinsa lisää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä saa ihimetellä, että mihinkä mahane ne oikee syää, pikkuuset tirpat :)

      Poista
  16. Kyllä tuohon asukit tulloo, kevväällä viimestään. Ruokinta meilläkin on alotettu.

    VastaaPoista
  17. Hieno idea. Vesivaneri tosin on niin liukaspintaista, että on vaarana, että poikeaset eivät pääse kiipeämään pöntöstä ulos vaan jäävät sinne ansaan. Tämä kyseinen pönttö tosin on sen verran matala, jotta voi olla ettei vaaraa ole. Hienoa uusiokäyttöä jokatapauksessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huamio. Joo, matala on. Teinki reijän maharollisimman ylähä, ettei maharolliset asukit tipu het munavaihees. Pitääpä jatkaa remonttia. Otan etulevyn pois ja karhennan reijän alapualen. Ja naulaan katon eres yhyrellä naulalla kiinni. Kova tuuli lennätti katon huitsin Nevarahan. HÖH!

      Poista
  18. Minäkin laitoin jo talipalloja telineeseen, ja talitinttejä ainakin on käynyt ruokailemassa.
    Kiva idea tuo tekemäsi linnunpönttö:)

    VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...