perjantai 19. lokakuuta 2018

Uuret syksyn kukkijat ja yllätyslöytö

Oon ihan tiatoosesti yrittäny  joka vuasi hankkia lisää syksyllä kukkivia kasvia.  Sitä yrittää nii epätoivoosesti pitää kiinni loppuhun asti, kesän viimmeesistä rippehistä ja että talavi tuntuus eres pikkuusen lyhkääsemmältä.


Syysasteri -Aster novi-belgii 'Patricia Ballard' alakas kukkia näi jo kuukausi sitte.

Olin jo kauvan havitellu violetin asterin rinnalle jotaki punervaa.  Mutta monien punaasten heikkoutena pakkaa olla liia myähääne kukinta-aika. Nii oon ymmärtäny.  Onneksi ny oli näi lämpööne kesä, nii  nämä ainaki kerkes  kukkia. Kasvoovat vaa nii korkeiksi, että noli pakko köyttää.


Syyskatkero -Gentiana sino-ornata.
Sitte tämä sinisempääki sinisempi syyskatkero. Aivan ihana.Koska  lopulline istutuspaikka ei ollu valamis, istutin ne väliaikaasesti potangerihi. Voi kuitenki olla, että jos seleviää talavesta, saavat jääräkki tuaho. Sopii nii kivasti ruskaasten mustikkapuskien kans ja tilaa on ainaki viälä.


Tarhakeltakärhö -Clematis tangutica 'Kugotia'

Toive toteutuu. Lämpöösiä päiviä oli nii palio, että kiinankeltakärhö kerkes ku kerkeski kukkia toisen kiarroksen.Sei ollu moksiskaa muutamista pakkaasöistä.Ja sitte se yllätyslöytö. Olin istuttamas kolomiopenkkihi tulppuja, tuan kastikkapehkon taa.  Ja kuinka ollakkaa................sen lehtien alta paliastuu SYYSMYRKKYLILIJA!Kuusikolomios ei näy yhtikäs mitää, mutta tämä unohrettu tapaus pääsi yllättämähän totaalisesti.  Keväällä muistinki istuttaneheni tuaho kohtahan syysmyrkkylilijan, mutta sitte siihe putkahtiki yhtäkkiää siirretyt  virvalilijat ja luulin muistaneheni iha vääri. Muttei, oikias olin sittekki, oli siinä syysmyrkkylilijaki. Son ollu kalapiana hilijaa.......


Syysmyrkkylilja/Alastonimpi -Colchicum autumnale 'Lilac Wonder'  18.10.2018.

........mutta muutaman päivän päästä son saanu jo färiäki, ku pääsi ihimisten ilimoolle. Onko  sun puutarhasta löytyny unohrettuja yllätyksiä?


Yllätyksellistä viikonloppua!

48 kommenttia:

 1. Suloinen löytö! Tuollaiset ovat aina mukavia yllätyksiä. Nyt ei tule kyllä mieleen mitään, mitä en olisi muistanut istuttaneeni, mutta kesällä löysin itsestään kylväytyneen valkoisen isotähtiputken rantakukan juurelta. Värikästä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuallaaset luannonki järiestämät yllätykset on kivoja. Kiitos, samoon!

   Poista
 2. Vau, ihana löytö! Hih, tottahan tuo, että myrkkyliljat eivät meteliä itsestään pidä :-D Ne joko huomaa tai sitten ei. Onneksi huomasit!
  Löysin kerran keväällä hienon tuppaan talventähtiä kuusen alta. Ei mitään hajua, että olisin ne sinne istuttanut, mutta en usko, että näin toimi kukaan aiempikaan omistaja. Sitten kekkasin, että olin kai saanut pari mukulaa joskus Aarno Kasvilta aikojen alussa, olin silloin tuupannut niitä mihin sattuu, kun istutusalueita ei vielä ollut. Onneksi mätäs tuli hoksattua, olisi voinut jäädä maakasan allekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi. Olis pistäny kyllä armottomasti vihaksi, jos olisin sen huamannu jäläkikätehen.
   Joskus unohtaa ihan täysin sellaaset nopiat ongelmanratkaasut. Onneksi hoksasit talaventähäret, ennenku mitää vahinkua kerkes tapahtua.

   Poista
 3. Kauniisti kukkivat syysasterit. Minulla on niitä sekä sini- että punakukkaisena. Minulla niihin tahtoo tulla härmävioitusta aina välillä ja kukintakin ajoittuu melko myöhäiseksi.
  Ihanat ja niin kauniin siniset syyskatkerot. Minulla on joskus vuosia sitten Kirkkonummella asuessamme ollut törmäsinikkaa ja pidin siitä tosi paljon.
  Yllätyslöydöt aina sykähdyttävät iloisesti. Eipä muistu mieleen muita yllätyksiä kesältä, kuin jo kukintansa lähes lopettanut daalia, joka oli peittynyt kokonaan korkeamman kasvillisuuden peittoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun violetit on kait jotaki vanahaa kantaa ja tosi aikaasin kukintansa aloottavaa. Niis en oo härmää koskaa hoksannu. Näistä punaasista ei oo viälä palio kokemusta kertyny. Mulla on törmäkatkerua, mutta ny se kärsi kuivuuresta ja kukkii tosi nopiaa ja aikaasi. Osa nupuusta jopa kuivi aukiamatta.
   Onneksi hoksasit daalian ennen talavia.

   Poista
 4. Upea syyskatkero. Erikoisen sininen - tuota sävyä harvemmin puutarhassa näkee. Olisikin kiva hankinta omaankin puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torella :) Tuata kirkkahampaa sinistä ei oikee enää pysty olla. Ehkä sinivaleunikos on jotaki samaa tyyliä. Sulla taitaas olla tualle hyvät kasvuolosuhtehet. Tarttoo happaman maan, aurikoosen tai pualivarojoosen paikan, eikä siärä talavimärkyyttä.

   Poista
 5. Ihana löytö. Oletko istuttanut useamman sipulin, vai kukkiiko syysmyrkkyliljasi sipuli noin monen kukan voimin? Upea!
  Ihana on tuo syyskatkerokin. Joskus sitä on ollut itselläkin, mutta muutaman talven jälkeen se on kadonnut. Syysasteri Patricia Ballardia istutin vuosi sitten ja nyt se on kukkinut pitkään ja hartaasti. Olen kovasti ihastunut sen runsaaseen kukintaan. Yllättävän hyvin se pysyy pystyssä, vain yksi varsi makaa nurmikolla. Olen leikannut sitä myös maljakkoon, jossa säilyy pitkään kauniina.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitää hajua :D Olettaasin, että olis vaa yks, mutta kukkia kyllä näyttää nousevan kaharesta kohtaa.
   Tua syyskatkero taitaa olla tällä leveyrellä arka, joten saa nähärä kuinka mun katkerojen käy. Kukkia Patricias on kyllä tosi palio, mutta iliman tukemista ainaki nua makaas maata pitki. Kiitos, mukavaa viikonlopun jatkua!

   Poista
 6. Katkero pääsee minun Pakko saada -listalle :)

  VastaaPoista
 7. Syyskatkero ja pensasmustikka ovat kyllä loistava väripari!
  Ja ihanan yllätyksen löysit, munkin ensimmäinen avautuu pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kans :) Mullei muita näykkää. Vuasi sitte kukkiva on kait kualeentunu talaven aikana. Muistaakseni ei teheny keväällä eres lehtiä. Niiren kehitystä on kiva seurata.

   Poista
 8. Ihana löytö! Niin mielenkiintoiselta näyttävät kuvat puutarhasta, monenlaista kaunista kasvia siellä. Hyvää viikonloppua t. Inkeri

  VastaaPoista
 9. Unohdetut ja löydetyt ansaitsevat paikkansa puutarhassa, niistä tulee hyvä mieli! Ostin loppukesästä samanvärisen syyskatkeron ja sain palkaksi yhden huikean sinsen kukkasen - toivottavasti kasvi viihtyy meillä pitkään! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuallaaset yllätykset on tosi kivoja. Yhyrestä kukastaki näköö hyvin sähäkkähän sinisen färin. Toivottavasti olis pitkäikääsiä katkeroja.
   Kiitos, samoon!

   Poista
 10. Upeita kasveja sinulla! Tämän kesän hauskin yllätys minulla taisi olla japaninruusukvittenin taimi, joka oli täysin unohtuneena jokusen vuoden kasvanut kokoa minitaimesta jo pensasta muistuttavaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siinähän on helappo kasvi, ku kasvaa täysin iliman hoitua :)

   Poista
 11. Hyvin olet onnistunut hankkimaan syksyllä kukkivia kasveja puutarhaasi. Upea väri syyskatkerossa - säkenöivä sininen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiton aika palio. Mutta nämä taitaa olla kaikkista myähääsimmät. Yksittääsiä kukkia o viälä mones kasvis. Katkeron kukintaa ei voi olla huamaamatta. Ainut huano puali on, että kukat on auki vaa aurinkoosina päivinä.

   Poista
 12. Mulla on ollut jo pitkään lempisuhde syyskatkeroihin. Ne hehkuttavat kesän viimeisiin jäännöksin kipinää monen lajikkeenkin voimin. Syksyn viimeiset kukkijat piirtävät erinomaisen muistijäljen puutarhurin otsalohkoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sullonki ollu niistä hianoja kuvia. Ainaki valakoonen pitää viälä saara :)

   Poista
 13. Mitään tällaista yllätystä ei ole löytynyt. Ihanan värisiä noi siniset!

  VastaaPoista
 14. Sähän teitkin mialusan yllätyslöydön! Munkin pitää hankkia syysmyrkkyliljoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tein ja niiren färi on viäläki voimistunu. Eherottomasti :)

   Poista
 15. Onpa kaunis tuo syyskatkero!

  VastaaPoista
 16. Onpas syysketkerossa mahtava sininen sävy. Onkohan mitään muuta syyskukkijaa olemassa noin sinisenä.

  VastaaPoista
 17. Ihanat myrkkyliljat! Nyt oli kyllä niille oikein suotuisa vuosi kerrankin. Toivomme lisää lämpimiä vuosia.... Syksyyn tarvitaan kyllä kukkivaa, muutoin ei talvea kestä. Ihanasti sanottu sinulta :) Onnellista syksynaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpösummaa oli näköjään ny hyvi. Lämpööset kesät o parempia ku kylymät, mutta sataa vois enemmä ku tänä kesänä.
   Onhan se piristävää, että syksyn harmaurestaki joku färipilakku pilikistää. Kiitos, samoon!

   Poista
 18. Kiva, kun kasvit aiheuttavat yllätyksiä puutarhurille :) syyskatkero loistaa kivasti tuolta ruskan keskeltä.

  VastaaPoista
 19. Hauska yllätyslöytö :D Ihana syysasteri - haluaisin pihalleni myös punasävyisempiä astereita. Täytyy ilmeisesti vaan kokeilla, miten ne menestyvät.
  Mahtava syyskatkero, se on todellakin raikkaan sininen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Son aina vaa komistunu. Punerviaki on kait monen sorttisia, mutta tämä taitaa olla yleesin. Ny on ollu monena vuatena aika lämpööset syksyt, nii myähääsemmäkki kerkiää paremmi kukkia.

   Poista
 20. Mikäs sen hauskempaa kuin tehdä löytöjä omasta puutarhasta! Mä olen niin impulsiivinen ja suurpiirteinen puutarhuri, että teen löytöjä omalta pihalta tuon tuostakin. "Ai, mikäs ihanuus tämä on?" "Olenko joskus hankkinut tällaisenkin?!?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun puutarhuroontihan on sitte yhtä suurta seikkaalua :)

   Poista
 21. Ihania, ihania! Mulla myös tuo Patricia Ballard, on ehkä kauneimpia astereita!

  VastaaPoista
 22. Olipa kiva yllätys. Minulla ei ole sattunut muistaakseni tällaisia yllätyksiä. Syyskatkerosi on aivan ihana . Sen väri on käsittämättömän sininen . Tämä minunkin pitäisi saada, mutta missä se sitten viihtyy? Onko se happaman maan kasvi kun istutit ne pensasmustikoiden alle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Mialuummin tuares, hapan, runsasravinteinen, turveperääne hiakkamultamaa. Aurinkoone tai pualivarijo ja tiätty talavikuiva paikka. Siinä vaatimuksia mitä löyrin. Nii ja jotaki suajaaki (ainaki täälä) olis hyvä talavella olla. Ei ehkä helapoon, mutta kaikkihan on helappoja, jos löytää oikian paikan :)

   Poista
 23. Syyskatkero on kyllä aivan ihnana. Kerran sellaisen jo hankinkin, mutta se ei selvinnyt talvesta tai viime vuoden kylmästä keväästä. Pakko kokeilla uudelleen. Kiva yllätys tuo syysmyrkkylilja. Kyllä sitä välillä on vastaavia tapahtunut täälläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähärä, kuinka mun katkeron käy. Meinaan kipata lecasoraa päälle ja havuja. Toisestaki paikasta on syysmyrkkylilijan piippo näkyvis, mutta sitä jo oonki keriinny kaivata. Onneksi tuloo viälä lämpöösiä keliä, josko se viälä siitä. Tällääset yllätykset o mukavia.

   Poista
 24. Hieno yllätysten piha. Tuo syyskatkero vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...