lauantai 27. lokakuuta 2018

Muutama hiutales ja yltäkyllääset kukkijat

Muutama vuasi sitte ihastuun kruunuvuakkoohi. Oon kasvattanu niitä pötiis. Ei ne kauhian loistavasti oo kasvanu eiväkkä kukkinu, mutta hengis non kuitenki pysyny. Mukulat oon talavettanu kellaris. Kevättalavella oli kerääntyny yksinkertaasia ja kerrattuja sinisiä, yksinkertaasia ja kerrattuja valakoosia, joku sekootuspussi ja sitte pikkuruusia pinkkien kruunuvuakkojen mukuloota. 


Kruunuvuokko -Anemone coronaria 'Mr. Fokker' 17.7.2018.

Ku pöttiä oli ennätysmäärä, jäi multa yksinkertaasien kruunuvuakkojen mukulat laittamata. En löytäny sopivaa pöttiä ja sitte unohrin. Päätin keväällä kokeella kaivaa ne maaha. Tilaa oli potangeris, mansikkarivin takana. Kaivuun aijankohorasta  en löytäny mitää toristusaineestua, mutta oletan sen tapahtunehen toukokuun loppupualella.  Siältä ne piänet aluut sitte nousivat reippahasti ja aloottivat kukkimise heinäkuun loppupualella. 


Muut kruunuvuakot maaha 19.7.2018.

Ku kuivan ja kuuman kesän uuvuttamana, osa pötiistä kuivettuu kastelusta hualimata. Päätin kaivaa kaikki kruunuvuakkopötit maaha, erelliste viärehe. Tilaa oli, ku mun suarakylyvöt meni iha penkin alle. Ei itäny zinniat, eikä valakooset jalokellot. Yks ainut tuaksuhernes iti, joka muute näkyy kuvas  kymmensenttisenä tirrinä kruunuvuakkojen alapualella. Muutama espanjanneiron hentoone alaku oli kans  noussu.


Kruunuvuokot potageris 30.7.2018.

Äkkiää kaikki pörhistyyvät ja aloottivat kukkimisen.


Pinkki kruunuvuokko  9.8.2018.

Ihana pinkki sekootussatsista. Ne varsinaaset pinkit mukulat  suureksi harmikseni kuivettuuvat.


Yksinkertainen valkoinen kruunuvuokko 'Single the Bride' 22.8.2018.

Valakoosia yksinkertaasia ja kerrottuja.


29.8.2018.

Ihanat


Kerrottu sininen kruunuvuokko -Anemone coronaria 'Lord Lieutenant'
Espanjanneito 'African Bride'. 29.8.2018.

Seas kukkiivat muutamat espanjanneirokki. Niiren kukinta olis ollu hianon näkööstä, jos nolis itäny kunnolla. Ny näitä oli vaa muutama ja varsi jäi kovin matalaksi.


Yäpakkaaset näppäs 29.9.......


14.10.2018.

........muttei se tahtia haitannu.


16.10.2018.......jaksaa......


23.10.2018.

.......jaksaa......


Ohut lumihuntu 26.10.2018.

.......mutta jaksaako enää tämän jäläkehen. Eilee aamulla oli kuivis kohoris ohut kerros lunta ja on muute viäläki. Nollan pinnas pyärii lämpötila päivälläki ja ny taitaa olla pakkaasella peräti koko viikonlopun aijan. Näiren kans on ongelma, nostanko pois vai annanko olla maas? Haluan näitä tähän ens vuannaki. Mitä teen?  


Muistakaa siirtää kelloja :) 

28 kommenttia:

 1. Hyvin näyttävät jaksaneen vuokkosi! Kauniita ovat huurteisenakin. Toi kasvupaikka on tosi hienosti tehty ja minun makuuni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvi. Kiitos! Vuasi sitte tuata kohtaa pikkuusen ryhyristin.

   Poista
 2. Kauniisti kukkii vielä tähänkin aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluuksi leikkasin kaikki kukkinehet pois, mutta ny non saanu jo pitkän aikaa olla iha itteksensä.

   Poista
 3. Voi mahdoton, miten upeita ovat! Mietin pitkään kaupoilla mukulapussi kädessä että otanko mukaan vai en, ja sinne jäivät kauppaan, mutta taidan niitä vielä hakea kunhan tuo talvetusasia selviää...jään kuulolle! Kasvupaikka on minunkin mielestä tosi kaunis!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ..voisikohan kruunuvuokot istuttaa pohjattomaan ruukkuun/verkkopohjaiseen ruukkuun kukkamaalle, varmaan silloin mukuloiden löytäminen voisi olla helpompaa syksyllä. Millaisen ilmankosteuden ja lämmön mukulat vaativat talviaikaan?

   Poista
  2. Hae vaa, ei ne kuitenkaa enää paliua maksa. Kannattaa kokeella, mutta istuttaasin ne vasta keväällä. Tairan nua nostaa ens viikolla pois. Oon enne ottanu mukulat pois purkista silloon ku niis on ollu viälä viheriät varret kiinni. Siinä tapaukses mukulat o helappo havaata. Voishan istutuksen yhteyres käyttää jotaki viritelmääki, mutta täs vaihees oon sitä miältä, että son turhaa. Sen näköö sitte ku kaivan nua ylähä. Jos eivät oo jo ihan liiskana. Meillon kellaris lämpyä 8-10 astetta riippuen ulukolämpötilasta. Miälestäni liia lämmin, mutta kylymempää ei oo tarijolla. Kosteuksista en tiärä.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kauniisti kukkivat ja kukkien värit natsaavat hyvin yhteen. Nyt näyttäisi siltä, että kruunuvuokot viihtyvät, ainakin kuumana ja kuivana kesänä, paremmin kukkapenkissä, kuin ruukuissa. Maahan istutettuna hankaluutena on vain löytää syksyllä niiden mukulat maasta. Ovat näet hyviä piiloutumaan jo värinsäkin vuoksi. Sinuna nyt kyllä kaivaisin ne viimeistään ylös. Jäisestä maasta jo mukuloiden löytäminenkin on hankalampaa.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päätin jo, etten niitä enää laita purkkihi tai en ainakaa esikasvatusta pitempähä. Ainaki tänä kesänä penkis kasvanehet oli nii palio parempia. Saa nähärä kuinka mun nuaren mukulooren kans käy. Nykku ilimat lämpee, nostan ne ylähä, joson viälä mitä nostaa.

   Poista
 6. Vau, miten kauniita kruunuvuokkoja ja noin paljon! Yleensä istutan kruunuvuokot ruukkuun, koska siitä ne on helppo siirtää talveksi kellariin. Maassa en ole niitä koskaan saanut selviytymään talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kävi viaras, joka tiäsi jonku, jolla on hiano rivi kruunuvuakkoja maas kesät talavet. En taira itte uskaltaa kokeella, kuitenkaa.

   Poista
 7. Onpas ne kauniita ja kestäviä!

  VastaaPoista
 8. Nepäs ovat kauniita! Ja taas aivan uusi kasvilaji minulle. Tai no, nimen tiesin, mutta enpä juuri muuta. Nuo kerratut ovat todella suloisia. Hyvin näyttivät pakkastakin kestävän. Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, ku oppii jotaki uutta. Pakkaasen kestävyys yllätti mut ihan täysin. Pinkkiä haluaasisin enemmä. Kiitos, mukavaa viikon alakua!

   Poista
 9. Kauniita kruunuvuokkoja, vaikuttavat todella sitkeiltä kukkijoilta! En ole kokeillut kruunuvuokkoja aiemmin, mutta nyt heräsi kiinnostus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä kesänä ne kukkiivat tosi hyvin. Paikka on auringos koko päivän, enkä eres paliua kastellu. Siinäki miäles helappoja. Kannattaa kokeella.

   Poista
 10. Mä en ole noiden kanssa onnistunut, mutta en olekaan vuosiin enää kokeillut. Josko paremmalla tuurilla yrittäisi, kun sullakin noin komiana kukkivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan kannattaa kokeella. Kaippa tämä kuuma kesä oli niiren miälehen.

   Poista
 11. Ompas kauniit kruunuvuokot. Sitkeitä ovat kun ei pakkanen heti nujertanu. Kokkeilla pitäs miunkin, näkiskö kukan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niillon yllättävän hyvä pakkaasenkesto. Kannattaa kokeella. Kyllä sä varmsti kukkiaki näkisit, ku meikälääsenki hoirolla ovat kukkinehet ainaki yhyrellä kukalla. Ny kyllä piänet pinkit kualeentuuvat ennen aikojaan.

   Poista
 12. Hienot on vuokkosi. Kaiva ylös vaan ja ensivuonna uudestaan maahan kun näin hyvin onnistuit.

  VastaaPoista
 13. Hienosti kukkivat Kruunuvuokot! Minulla oli muutama vuosi sitten sekoitus punaisia vuokkoja ja ne kukkivat upeasti, en vaan ymmärtänyt nostaa mukuloita maasta. Viime kesänä ostin useamman pussin sinisiä ja valkoisia., mutta se karmea kylmä ja sateinen kesä liotti mukulat jo ennen kukkimista ja kukinta jäi tosi huonoksi. Ja vaikka luulin keränneeni mustat mukulat pois maasta, ei niistä ollutkaan keväällä mitään jäljellä... Muutaman sitten istuttelin ja vasta nyt loppukesästä ne alkoivat kukkia. Mutta Kruunu vuokot ovat niin kiitollisia ja sitkeitä kukkijoita sekä penkissä että leikkokukkana, että niitä kannattaa kyllä kokeilla. Mukavaa syysviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle taas ei tullu miälehen laittaa näitä maaha. Ajattelin automaattisesti, että olisivat purkkikukkia. Mä taisin ensimmääsellä kerralla liottaa mukulat het pilalle. Nousivat tosi huanosti. Ny kastelin purkin mullan, painelin mukulat siihe ja laitoon kuivaa multaa muutaman sentin päälle ja orotin....orotin.....ja siältä ne nousi. Elikkä, ei liikaa vettä. Kuinkahan mun mukulooren keräyksen kans käy :) Toivottavasti hyvi, koska oon ny täysin ihastunu näihi.
   Kiitos samoon!

   Poista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...