tiistai 16. heinäkuuta 2019

Puutarhasiivousta

Pyärähretähän välillä omallaki pihalla. Liki kaikki puutarhapuuhat on ollu topis kuukauren. Nurmikon oon leikannu kerran viikos, mutta kaikki muu o jääny. Ihime, että purkkikukat o kaikki viälä hengis, eres jotenkuten. Ny vasta olo rupiaa olemahan normaali. Piti piäntä kuumetta, joka veti kumman naatiksi. Hyväku jaksoo navettatyät teherä.Kumasti sitä kasvit kukkii omalla vuarollansa, vaikkei niiren ympärillä kukaa vouhotakkaa. Piooniunikot o vallannu terassipenkin kuluman. Viimme kesänä kukkii yks varsi kaharella kukalla ja tiätysti toine siämenkota jäi leikkaamata. No, ohanse kivan näkööne rykelmä............ku täs kuusikolomiopenkis ei ny kuki enää ykskää piooniunikko, vaikka niitä oikee vastavarten siihe kylyvin muutama vuasi sitte. Syypää o penkin vallannu muro, mikä tukehruttaa tehokkahasti unikkojen taimet.

Ny oon pari päivää reirannu penkkiä. Kantannu ja leikelly kukkinehia varsia ja nyppiny rikkaruahoja. Ei niitä onneksi niiiin kauhiasti oo, ku maa ihan pölisi. Enoo hoksannukkaa kuinka kuivaa on. Kaaripenkkiki siistiytyy.Leikkasin punalehtisestä keijunkukasta kukinnot pois, että nuaren perhoangervon kukinta näkyys paremmi.Pioonin eres on ollu kolome 'Snow Queen' kurijenmiakkaa, mutta siinä tais olla yks  keltaasempi 'Butter and Sugar'.


Siirrin sen erikseen. 'Fanal' jaloangervoosta näköö, että kuivaa o. Leikkaan muuten useen sammalleimut kerran kesäs, että pysyysivät paremmi ruarus, eiväkkä valtaasisi koko penkkiä.


Tätä 'Elke'ä on ihan pakko viälä hehkuttaa......ihana. Postipoluun toisella pualella aloottelooki toine ihana kurijenpolovi sinine 'Rozanne'.


Illasta on sarellu hianoosesti ja huamenna pitääs tulla vettä sitte enemmänki. Tarpeesehen tuloo. On tämä kuivuus verottanu jo pari kärhyäki, valitettavasti. Niitäkää ei oo kukaa kastellu.


Mukavia puutarhapuuhia!

27 kommenttia:

 1. Vau miten hienot 'Elket'. Omani vei talvi pari vuotta sitten mutta huomaan että nyt olisi uusien taimien aika, tykkäsin lajikkeesta kovasti.

  VastaaPoista
 2. Tosi kauniit nuo Elket ja puhdistustyö on tuottanut tulosta, siistiä ja kaunista.

  VastaaPoista
 3. Siistit penkit on ja kauniisti kukkii kaikki. Mie ostin tänäkeväänä tuon 'Elke'n, suapi nähä miten talavehtii. kaunis se on. Puolvarjoon laitoin tuonne mehtäalalle. Mitä on muro!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olosuhtehet luulis olevan mettäpuutarhas 'Elke'lle hyvät. Murolla on kait monta nimiä, mutta pihatähtimö ja vesiheinä taitaavat olla viralliset.

   Poista
 4. Meillä on myös tosi kuivaa! Monet sateet lähialueilla ovat meidän puutarhan kiertäneet. Kyllä saa vettä kantaa tämän vuoden istutuksille! Kaunis on Elke ja monet muutkin kukkijat penkeissäsi! Kyllä kanttaus tekee hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ku on ollu nii vilapoosia keliä, oon vaan ajatellu, että kyllä sitä kosteutta kuitenki maas on. Mutta ohan ny kokoaijan ollu kuivattava tuuli. Ny tosiaan hoksasin kuivuuren. Osaa olis pitäny kastella, varsinki kärhöjä. Kanttaus ja nurmikon leikkuu on pihan eherottomasti tehokkahimmat kasvojenkohotustyät.

   Poista
 5. Hyvältä näyttää! Eilen tuli kaatamalla vettä, en ole vielä käynyt katsomassa tuliko vahinkoja!

  VastaaPoista
 6. Onneksi täälon tullu suht maltilla. Kaatosaretta ei kukaa kaipaa. Siitäku ei oo mitää muutaku haittaa. Toivottavasti ei tullu vahinkoja.

  VastaaPoista
 7. Meinasin myös kysyä, mitä muro on, mutta kerroitkin se tuossa yllä. Hyvin kaaripenkki siistiytyi, kaunista on.

  VastaaPoista
 8. Minäkin olisin muroa kysynyt, mutta kiitos Ullan, tiedän nyt senkin. Sitä ei muuten meillä juuri olekaan. Taitaa olla sen ansiota, ettei edellinen asukas ole ollut puutarhaihminen :D Pioniunikkoryhmä on oikein kaunis näin parhaaseen kukinta-aikaan. Punainen keijunkukkakin on niin rehevä! Ihana pari perhoangervolle. Omalle keijunkukalleni pitää selvästi tehdä jotain syksymmällä, kun ei se näytä viihtyvän nykyisessä paikassaan. Tai kesän viihtyy ihan kohtalaisesti, mutta talvi tekee tuhojaan. 'Elke' on kyllä pakko saada! Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
 9. Tosiaan, kuukaudessa ehtii rikat kummasti villiintyä. Aina ihailen noita suoria kukkapenkinreunoja, kaunista.

  VastaaPoista
 10. Perhoangervosta, keijunkukista ja Rozannesta tykkään kovasti omassakin pihassa. Tuommoinen Elke olisi kiva saada.

  VastaaPoista
 11. Tosi kaunista ja siistiä! Tuota Elkeä olen ihaillut blogissasi aiemminkin ja se on ostoslistallani, kunhan tulee vastaan. Hyvää viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 12. oletpa ollutr ahkera.meillä sitä muroa sanottiin että malssa.kanat rakastivat.isäni sanoi mesiangervoa ängelmäksi.ja maitohorsma on tulivormu.meiltä taisi puuttua f kirjain.

  VastaaPoista
 13. Meillä muro on mallasruoho, ja on vaikeasti voitettava kasvi.
  Harmittavaa kuumeiua, mistähän johtui?
  P-maalla on ollut tosi kuivaa😔eilen kuulin että sentään vähän on sadellut.

  VastaaPoista
 14. Juu, eikö oo kumma, siellä vaan kukitaan vaikkei kukaan päivystä ;) Kyllä nyt on siistiä, vaikkei tuo noista roskakasoista päätellen oo kovin pahassa kunnossa ollutkaan. Ainahan se toki siistiytyy, kun jaksaa huoltaa.
  Ihana perhoangervo, niin herkkä. Hieno yhdistelmä keijunkukkien kanssa. Kurjenpolvet on kans yks luottokasvien ryhmä pihassa.

  VastaaPoista
 15. Vai olet sairastellut. Nyt olet ainakin saanut taas paljon tehtyä. Meillä ei ole vähään aikaan satanut. Joskus tuli vettä oikein kaatamalla ja pelkäsin kukkieni puolesta.

  VastaaPoista
 16. Minä olen pitänyt tässä vähän taukoa lukemisessa ja postauksissa joten luin että olet sairastellut. Toivottavasti se nyt alkaa olla ohitse kun kesääkin on jäljellä vaikka kuinka. Minäkin yritän virittäytyä taas mukaan. Kyllä sinä osaat tuon kanttaustaidon. Minä en sitä jotenkin osaa vaikka olen yrittänyt harjoitellakkin. Kerrassaan siistiä ja kurjenmiekat ilahduttaa minua aina.

  VastaaPoista
 17. Kylläpä näyttääkin siistiltä - ja kauniilta! Elke on ihastuttava, samoin Rozanne. Rozanne on uusi hankinta meidän pihallamme, enkä ole sen hankkimista päivääkään katunut. Sen sininen väri on niin kaunis, ja se jaksaa kukkiakin niin pitkään! Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
 18. Kaaripenkki on nyt niin juhlavassa kunnossa, kyllä siistiminen kannattaa, kasvit tulevat aivan eri tavalla esille. Hieno tuo perhoangervon ja punalehtisen keijuangervon kombo!

  VastaaPoista
 19. Siellä näyttää tosi hyvältä ja siistiltä, kauniit penkit! Onneksi puutarha tosiaan antaa paljon anteeksi, vaikkei jatkuvasti ole sitä hoitamassa.
  Sadetta kaivataan täälläkin. Onhan välillä satanut, mutta ei lainkaan riittävästi.

  VastaaPoista
 20. Toivottavasti kuumeilu on helpottanu! Uus nimi mullekkin tuo muro. Aina sitä oppii uutta :) Kauniilta näyttää puutarhassa!

  VastaaPoista
 21. Kyllä kanttaaminen kannattaa, tulee niin siistä jälkeä!
  Munkin pitäs ottaa omani esille;)

  VastaaPoista
 22. Olen lukenut ihastuneena päivityksiäsi. Kyllä sinulla on kaunis puutarha.

  VastaaPoista
 23. Juu, nyt on puutarhassa saksimista. Itsekin siihen pitkästä aikaa panostin ;)
  Meilläkin on tajuttoman kuivaa..

  VastaaPoista

Kommenttisi piristää arkista aherrusta. Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...